trwa ładowanie paska...
05-08-2020, 12:37:53 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:
 
   Forum   Regulamin Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Puree ziemniaczane DIY zamiast "kubkowego" - jak wzbogacić?  (Przeczytany 3727 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Wdhiz
Opinii: (0)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

wiadomości: 290




Ignoruj
« : 11-12-2019, 14:12:16 »

Spływy kajakowe. Mało miejsca (jedynka), im mniej szpeju/lżej tym lepiej. Brałem ze sobą puree ziemniaczane/makaron z sosem w kubeczkach (Biedronka, Winiary, Knorr etc). Do tego wrzucałem oliwki biedronkowe [uzależnienie ].
Nie podoba mi się ilość generowanych śmieci (kubki). Konieczność delikatnego transportu - tak żeby nie zgnieść (dość trudne w jedynce). Znalazłem puree ziemniaczane Knorra w większych opakowaniach. Pytanie - jak to wzbogacić smakowo, ale w łatwy (transportowo) sposób? Coś, co mogę przygotować przed wyjazdem, średnio długo zachowuje świeżość i na spływie będzie dorzucane do puree. Na szybko przychodzą mi do głowy takie rzeczy jak duże skwarki z boczku, cebulka prażona, kiełbasa suszona. I oliwki
Zapisane
hendaye
Opinii: (0)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

wiadomości: 355




Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 11-12-2019, 19:28:47 »

poproszę link do tego knorra. sprawdzałeś, dużo ma chemii?
Zapisane
kero
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 49
Miejsce pobytu: Gdańsk
wiadomości: 111





Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 11-12-2019, 19:48:53 »

A może to jako bazę:

https://sklep.mlynoliwski.pl/p/2301/1006/ziemniak-w-proszku-puree-500g-ziemniak-w-proszku-dodatki-do-zywnosci.html
Zapisane

Trzy akordy darcie mordy - to jest właśnie punk.
Wdhiz
Opinii: (0)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

wiadomości: 290




Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 12-12-2019, 10:37:17 »

poproszę link do tego knorra. sprawdzałeś, dużo ma chemii?

Żaden Knorr Smutny Edeka. Zmyliła mnie grafika opakowania.
Smak przy rozrobieniu z samą wodą (bez mleka i masła) - lekko podławy, nie ma startu do "kubeczkowego". 40% torebki starcza na sporą (trochę za dużą dla mnie) miseczkę puree. Piszą że jedna torebka = 3 porcje. Przy uzupełnieniu kawałkiem mięsa/sosem/warzywem może robić za pełne danie (nie szukam kalorii, mogę gubić swoje).
Chemia: Emulgatory: Mono und Diglyceride von Speisefettsauren (chyba E471); Gewurze (przyprawy); Antioxydationsmittel: natriumhydrogensulfit (E222 czyli wodorosiarczyn sodu).
Link do Allegro
https://allegro.pl/oferta/puree-ziemniaczane-12-porcji-z-niemiec-8273701276
« Ostatnia zmiana: 12-12-2019, 10:42:56 wysłane przez Wdhiz » Zapisane
Wdhiz
Opinii: (0)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

wiadomości: 290




Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 12-12-2019, 10:53:37 »


Pewnie może być. Ma CHYBA jedno E więcej w składzie. Ciekawe, czy smak lepszy. Koszt razem z transportem trochę większy.  
Pytanie (ale niezbyt ważne, w obu przypadkach do ogarnięcia), które z opakowań będzie wygodniejsze. W Edece to pudełko z torebkami bez struny, każda torebka to 3 porcje. Na upartego ostatnią porcję można przygotować/jeść w torebce. W Młynach Oliwskich jedna torebka strunowa na jakieś 20 porcji.
Ogólnie pytanie czym to wzbogacić smakowo.
« Ostatnia zmiana: 12-12-2019, 10:59:22 wysłane przez Wdhiz » Zapisane
mar_kow
Opinii: (2)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Mazury/Bałkany
wiadomości: 418





Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 24-12-2019, 19:31:30 »

To nie lepiej przerzucić się na makaron?? Palnik i tak zabierasz, naczynie również o wodzie nie mówiąc. Pomysłów na makaron wydaje mi się jest więcej...
Zapisane
Wdhiz
Opinii: (0)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

wiadomości: 290




Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 29-12-2019, 22:36:40 »

To nie lepiej przerzucić się na makaron?? Palnik i tak zabierasz, naczynie również o wodzie nie mówiąc. Pomysłów na makaron wydaje mi się jest więcej...
Fakt. Ale podoba mi się szybkość - zalać, dorzucić polepszacze, gotowe. Przetestowałem z odrobiną mleka, solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Smak całkiem OK. Dość skutecznie zapycha. Oczywiście trzeba oprócz tego warzywa i owoce.
Zapisane
mar_kow
Opinii: (2)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Mazury/Bałkany
wiadomości: 418





Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 30-12-2019, 07:00:12 »

Fakt - szybkość przyrządzania... Dlatego ja używam liofilizatów, najczęściej LYOFOOD. 500 gr posiłek wychodzi w granicach 35-38 zł bez żadnego kombinowania. Jest na tyle dobrze zbilansowany i objętościowo dla mnie wystarczający że pichcę gdy faktycznie mam czas i ochotę...
Zapisane
arend
Opinii: (15)
Ekspert
*****
Online Online

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
Miejsce pobytu: na razie warszawa(no dobra podwarszawa)
wiadomości: 543





Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 30-12-2019, 20:43:34 »

35 pln za jeden posiłek dla jednej osoby. Musiałbym mieć sponsorów...........
Zapisane

Kurs przeżycia w rosyjskim specnazie jest tak surowy, że kto go przeżyje, już dalej żyć nie chce.


-Hi! I am looking for a job twoju mać!
kero
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 49
Miejsce pobytu: Gdańsk
wiadomości: 111





Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 30-12-2019, 21:38:49 »

Jakiś czas temu probowałem samemu zrobić zupkę w proszku. I nawet dobre bylo.
Sam ususzyłem ziemniaki, buraki, marchew, trochę innych warzyw, wołowinę. Posiekałem na bardzo drobno - ale lepiej blenderem potraktować,
zalałem wodą, i tak po 15 minutach było gotowe do zjedzenia.
Ziemniaki i buraki trzeba ugotować przed suszeniem.
Zapisane

Trzy akordy darcie mordy - to jest właśnie punk.
arend
Opinii: (15)
Ekspert
*****
Online Online

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
Miejsce pobytu: na razie warszawa(no dobra podwarszawa)
wiadomości: 543





Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 02-01-2020, 20:21:30 »

Wpadł mi w łapki taki piur ziemniaczany sklepowy marki Cenos. Pomyślałem że trzeba to jakoś spożyć z małym tjuningiem i w garnuchu przesmażyłem pokostkowany boczek, cebulę i trochę czochu. Jak się podsmażyło, dodałem 200ml wody i zagotowałem. Do takiej "zupki" dosypałem saszetkę pjure, łychę masła i 1/3 szklanki mleka. I wedle przepisu wymiąchałem i zostawiłem na 5 minut.
Efekt końcowy okazał się całkiem przyjemny w smaku i i przyzwoicie zapełnił brzuszko. Tylko karwia znów przesoliłem
Zapisane

Kurs przeżycia w rosyjskim specnazie jest tak surowy, że kto go przeżyje, już dalej żyć nie chce.


-Hi! I am looking for a job twoju mać!
saatyr
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
Miejsce pobytu: 2B
wiadomości: 312





Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 14-01-2020, 00:24:06 »

Jeśli mógłbym dorzucić coś od siebie...:
swojego czasu robiłem beef jerky (nie do końca beef bo były robione ze schabu - przepisy znajdziesz na tym forum), dodaję je na wypadach do zwykłej zupki chińskiej robionej w Radomiu... Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsce w plecaku, możesz kupić 5-6 zupek, makaron pokruszyć i wsypać do zwykłego worka strunowego, przyprawy do poucha.
Do jednej porcji "zupki chińskiej" dorzucam 2-3 kawałki suszonego mięsa. Posiłek jest w pełni wartościowy. Mięso pęcznieje w żołądku i czujesz się syty mimo tego że objętościowo zjadłeś niewiele. Ze swojej strony poleciłbym Ci coś takiego.
Zapisane

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  
Tagi: google

 
Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
Spodnie z nakolannikami "low profile" Odzież i bielizna « 1 2 » Wielebny 17 5772 Ostatnia wiadomość 30-10-2015, 17:49:07
wysłane przez vi3dr0
"BOJÓWKI MĘSKIE CLASIC" oraz"Miejskie Taktyczne Spodnie" firmy KollteX Odzież i bielizna « 1 2 ... 5 6 » LYSY8 82 41228 Ostatnia wiadomość 23-11-2016, 12:24:33
wysłane przez LYSY8
Hamak DIY - FMD "Gałgan" Hamaki i tarpy c64club 8 7031 Ostatnia wiadomość 09-11-2016, 22:19:47
wysłane przez c64club
Nasze nowe "zabaweczki" 2017 Ogólne « 1 2 ... 41 42 » mgr_scout 624 111850 Ostatnia wiadomość 28-01-2018, 19:41:15
wysłane przez PiotrMS
" Bieda viper hood " czyli jak się maskować szalem snajperskim? Prosty przepis. Kamuflaż LYSY8 4 5350 Ostatnia wiadomość 24-06-2017, 22:27:45
wysłane przez CrazyLumberJack