trwa ładowanie paska...
17-11-2018, 05:50:26 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:
 
   Forum   Regulamin Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: polski Kelly Kettle - Survival Kettle  (Przeczytany 12432 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
past
Opinii: (4)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

wiadomości: 340




Ignoruj
« : 16-03-2015, 19:13:01 »

Czy ktoś ma może jakieś doswiadczenia
http://www.survivalkettle.pl/
Zapisane
arend
Opinii: (15)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
Miejsce pobytu: na razie warszawa(no dobra podwarszawa)
wiadomości: 458





Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 18-03-2015, 02:24:35 »

Mam jakieś pół roku. Kupiony w TierOne. Zagotował trochę wody, podgrzał parę puszek. Jak na razie nie narzekam.
Zapisane

Kurs przeżycia w rosyjskim specnazie jest tak surowy, że kto go przeżyje, już dalej żyć nie chce.


-Hi! I am looking for a job twoju mać!
kokosz
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 29





Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 29-03-2015, 15:46:40 »

Osobiście myślę, że u nas jest pod dostatkiem paliwa na gotowanie na ciut większych kuchenkach hobo opalanych drewnem. Lepiej się ogień prowadzi, i można się brać za prawdziwe gotowanie, a nie kombinować z puszkami. Samą wodę też się szybko gotuje, poza tym grilować można, posiedzieć przy ogniu - u nas taki system jest bardziej uniwersalny.
Druga rzecz to taka, że ciężko się doszukać na stronie producenta z czego to jest zrobione. Nawet filmik sobie zobaczyłem, ale tam też nic nie było. Domyślam się w takim razie, że chodzi o aluminium - jest tańsze i lżejsze, ale niestety  
« Ostatnia zmiana: 29-03-2015, 15:50:02 wysłane przez kokosz » Zapisane
zirkau
Opinii: (1)
Ekspert
*****
Offline Offline

wiadomości: 3493





Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 29-03-2015, 21:20:54 »

chodzi o aluminium - jest tańsze i lżejsze, ale niestety  

Wierzysz w bajki?   Unia jakoś tego jeszcze nie zakazała  

Woda zwykle nie jest kwaśna (poza szczególnymi przypadkami), więc bez obaw można gotować ją w garnkach aluminiowych. Osobiście stwierdzam, że szkoda brudzić garnki dla gotowania na hobostove, jeśli potrzebna nam tylko woda - dużo szybciej, na mniejszej ilości opału.
« Ostatnia zmiana: 29-03-2015, 21:26:00 wysłane przez zirkau » Zapisane
kokosz
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 29





Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 29-03-2015, 23:58:26 »

Nie tylko w takie bajki wierzę. Wierzę też w zapodawanie rtęci i aluminium w szczepionkach niemowlakom, bisfenolu A w puszkach i wielu innych rzeczach, glifosatu w jedzeniu, fluoru w wodzie itd., itd.
W momencie kiedy od dawna wiadomo co powodują te toksyny, a Unia wprowadza nakaz szczepień, żarówki rtęciowe, dalej legalne są teflonowe patelnie, gdzie przy lekkim przegrzaniu wydziela się fluor, warto się zastanowić co mówi oficjalna propaganda, a co się dzieje naprawdę. Eugenika się kłania.

 "Osobiście stwierdzam, że szkoda brudzić garnki dla gotowania na hobostove, jeśli potrzebna nam tylko woda..."

 Szok To Ty szorujesz nagar z menażek i kociołków? Szok 
Zapisane
zirkau
Opinii: (1)
Ekspert
*****
Offline Offline

wiadomości: 3493





Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 30-03-2015, 07:59:43 »

Szok To Ty szorujesz nagar z menażek i kociołków? Szok  

Tak, na koniec wypadu. Nie, nie po każdym gotowaniu. To że są oczernione to nie problem. Problemem jest nagar, sadza i tłuszcz - który należy usunąć, bo inaczej będą wiecznie brudzić.

Toteż nie rozumiem, robienia minek typu  na myśl o aluminium. Do0 gotowania wody - jak znalazł. A te zaoszczędzone gramy warte są tego.
« Ostatnia zmiana: 30-03-2015, 08:01:24 wysłane przez zirkau » Zapisane
kokosz
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 29





Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 31-03-2015, 01:34:18 »

Nagar na garach to kwestia gustu. Mi, szczerze mówiąc, do głowy nie przyszło, żeby go usuwać. Lubię patynę i lubię ten zapach ognia.

Co do aluminium - niektóre garnki u mnie robiły karierę prawie 3 dekady. Kto by się w latach 80-tych i 90-tych przejmował jakimś aluminium?

Obecnie natomiast, w czasach internetu, rzetelna informacja jest coraz łatwiej dostępna, a kłamstwa korporacyjne i polityczne są demaskowane. Po co dalej się truć?
Z jednej strony wiadomo, że większość tych trucizn się akumuluje w organiźmie, zwłaszcza w szyszynce i mózgu, skąd bardzo trudno się tego pozbyć, a kulejąca szyszynka - wiadomo..., z drugiej strony WHO określa co parę lat coraz to nowe limity "bezpiecznego"  ich spożywania i ludzie to kupują, pomimo tego, że powiązania WHO z eugeniką, Wielką Farmą i Rotschildami już dawno są znane.


"Likelihood of leaching (aluminum) occurs mainly in cooking utensils due to factors of temperature and pH, as well as the release of the ions as the years accumulated.  ...

...once aluminium exceeds the acceptable limit from daily ingestion of food cooked in these pots, coupled with other sources from the environment, diseases such as loss of memory, damage to central nervous system, dementia, severe trembling, and listlessness have adverse effects on health."

 - Takie 2 zdania we wnioskach artykułu podsumowującego gotowanie ryżu w aluminiowym naczyniu w zasadzie powinny wystarczyć.
Ciekawe są pozycje w bibliografii, zwłaszcza publikacja WHO określająca dzienne "bezpieczne" dawki spożycia. Podobnych publikacji bagatelizujących rtęć w szczepionkach i żarówkach, aspartam, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzane tłuszcze roślinne i tym podobnie, było już na tyle, żeby zrozumieć istotę sprawy.
 
A. D. Semwal, A. Padmashree, M. A. Khan, G. K. Sharma, and A. S. Bawa, “Leaching of aluminium from utensils during cooking of food,” Journal of the Science of Food and Agriculture, vol. 86, no. 14, pp. 2425–2430, 2006.

P. Rajwanshi, V. Singh, M. K. Gupta, and S. Dass, “Leaching of aluminium from cookwares: a review,” Environmental Geochemistry and Health, vol. 19, no. 1, pp. 1–18, 1997.
H. J. Gitelman, “Physiology of aluminum in man,” in Aluminum and Health, p. 90, CRC Press, 1988.
P. Slanina, W. Frech, and L.-G. Ekstrom, “Dietary citric acid enhances absorption of aluminum in antacids,” Clinical Chemistry, vol. 32, no. 3, pp. 539–541, 1986.
M. F. van Ginkel, G. B. van der Voet, P. C. D'Haese, M. E. de Broe, and F. A. de Wolff, “Effect of citric acid and maltol on the accumulation of aluminum in rat brain and bone,” Journal of Laboratory and Clinical Medicine, vol. 121, no. 3, pp. 453–460, 1993.
P. Rajwanshi, V. Singh, M. K. Gupta et al., “Studies on aluminium leaching from cookware in tea and coffee and estimation of aluminium content in toothpaste, baking powder and paan masala,” Science of the Total Environment, vol. 193, no. 3, pp. 243–249, 1997. View at Publisher ·
Y. Sakae, K. Shigeo, O. Akihiro, and I. Akira, “Demonstration of aluminum in amyloid fibers in the cores of senile plaques in the brains of patients with Alzheimer's disease,” Journal of Inorganic Biochemistry, vol. 103, no. 11, pp. 1579–1584, 2009. View at Publisher ·
F. S. Mohammad, E. A. H. Al Zubaidy, and G. Bassioni, “Effect of aluminum leaching process of cooking wares on food,” International Journal of Electrochemical Science, vol. 6, no. 1, pp. 222–230,
M. I. S. Veríssimo, J. A. B. P. Oliveira, and M. T. S. R. Gomes, “Leaching of aluminium from cooking pans and food containers,” Sensors and Actuators B, vol. 118, no. 1-2, pp. 192–197, 2006.
E. Nagy and K. Jobst, “Aluminium dissolved from kitchen utensils,” Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, vol. 52, no. 3, pp. 396–399, 1994.
H. Habs, B. Simon, and K. U. Thiedemann P, WHO, Aluminium, Environmental Health Criteria 194, IPCS, Aluminium, 1997, http://www.inchem.org/documents/ehc/ehc/ehc194.htm.
E. A. H. Al Zubaidy, F. S. Mohammad, and G. Bassioni, “Effect of pH, salinity and temperature on aluminum cookware leaching during food preparation,” International Journal of Electrochemical Science, vol. 6, no. 12, pp. 6424–6441, 2011.
R. Karbouj, I. Desloges, and P. Nortier, “A simple pre-treatment of aluminium cookware to minimize aluminium transfer to food,” Food and Chemical Toxicology, vol. 47, no. 3, pp. 571–577, 2009.
K. Tennakone, W. A. C. Perera, and A. C. Jayasuriya, “Aluminium contamination via assisted leaching from metallic aluminium utensils at neutral pH,” Environmental Monitoring and Assessment, vol. 21, no. 1, pp. 79–81, 1992.
L. A. Al Juhaiman, “Estimating aluminum leaching from aluminum cookware in different vegetable extracts,” International Journal of Electrochemical Science, vol. 7, pp. 7283–7294, 2012.


W Kelly Kettle, pomimo tego, że nie można drzeć dna metalową łyżką, jak to często widać w przyrodzie, nie ma w ogóle dostępu do dolnych partii naczynia gdzie wilgoć może spowodować korozję aluminium i utworzyć sole, które z wodą przedostają się do kwaśnego środowiska w ludzkim organiźmie. Może być tego tylko mała część w porównaniu z ilością aluminium, którą ludzie zapodają sobie w formie antyperspirantów, czarnej herbaty z kwaskiem cytrynowym i Bóg wie czego jeszcze, ale jaki to ma sens gdy wiemy, że to jest bomba z opóźnionym zapłonem? Kelly Kettle robią przecież też z nierdzewki.
« Ostatnia zmiana: 31-03-2015, 02:27:27 wysłane przez kokosz » Zapisane
zirkau
Opinii: (1)
Ekspert
*****
Offline Offline

wiadomości: 3493





Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 31-03-2015, 08:31:26 »

Jak sam przyznałeś zapodajemy sobie dużo więcej w innych produktach.
Dalej, biorąc od uwagę częstotliwość użytku takiego naczynia - nie uwzględniam tego czynnika. Bo korozja alu z czego? od wody?

Tak więc problemem prawdziwym nie jest "co", ale "ile".

A w przypadku noszenia, okazuje się, że waga noszona na plecach jest równie istotna dla stanu naszych kolan jak to alu.
Zapisane
melonmelon
Opinii: (0)
Użytkownik
**
Offline Offline

wiadomości: 65

BALISONG MANIAC




Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 02-04-2015, 21:34:56 »

A tak aluminium nie jest amfoteryczne?
A to czasem coś nie musi być kwaśne by pojawiły się jony? Patrz roztwór soli kuchennej: NaCl
sól mocnego kwasu i mocnej zasady, czyli posolenie wody to mamy jony? jakie?

pozdro
Zapisane


- stal dostępna w detalu!

MAG74, SCORPION500, U2, K2, P1D, PROPOLY 3C
zirkau
Opinii: (1)
Ekspert
*****
Offline Offline

wiadomości: 3493





Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 03-04-2015, 18:58:24 »

Niemal każdy związek chemiczny jest w jakimś stopniu amfoteryczny. Jednak by uwolniły się jony glinu  nie wystarczy NaCl, środowisko musi być silnie kwaśne. Wówczas to jony te wykazują chęć do łączenia z innymi jonami. Bywają i wolne jony, ale jeśli mamy tak to rozpatrywać, to zdaje się, że szybciej zatruje nas konserwant - glutaminan sodu  czy aspartam wpływający na płodność mężczyzn (a które są dodawane powszechnie, i które wchłaniamy niemal bezrefleksyjnie ), niż to uwolnione alu podczas normalnego użytkowania, a szczególnie z czajnika w którym gotuje się wyłącznie wodę.
Zapisane
Wedrowiec
Opinii: (15)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Kraina Wilka
wiadomości: 1881





Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 03-04-2015, 21:02:35 »

W dobie lekkich stalowych i jeszcze lżejszych tytanowych sprzętów kuchennych można się obyć bez aluminium. Wagę i cenę można zbijać na masie innego szpeju który nosimy.
 O dźwiganych zbędnych kilogramach w postaci mięśni piwnych nie wspomnę 
Zapisane

I widziałem, a oto koń płowy, a tego, który siedział na nim, imię było Śmierć, a Otchłań mu towarzyszyła...
zirkau
Opinii: (1)
Ekspert
*****
Offline Offline

wiadomości: 3493





Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 03-04-2015, 21:19:00 »

Tak? Podaj przykład czajnika typu Kelly Ketle lżejszego niż alu o tej samej objętości, oraz pokaż wersje tytanową.

Duży (1,3l) alu 0,8 kg
Stal (1,5l) 1,2 kg

jeśli chodzi o kałdun, to niestety mam tylko jeden a między czajnikami mogę wybierać.

poza tym, nie lubię super cienkiej stali - wszystko się przypala jak cholera jeśli w tym gotować.

podobnie jak z wodą destylowaną.
Nie pić " bo niebezpieczna". Dziwne, że woda taka, po dodaniu czarodziejskich 3 ziarenek soli staje się 0-1 (zerojedynkowo) bezpieczna, a proste naplucie, nie zmienia jej składu  

4 listna koniczynka - szczęściem jest samo w sobie znalezienie takiej, ale przyjęło się że 4listna przynosi nam dodatkowe szczęście i jest symbolem tego szczęścia. A nie zastanowił się ktoś, czy właśnie na jej znalezienie nie wyczerpał swojego limitu szczęścia?

Nie twierdzę, że alu jest całkowicie obojętne, ale życzę jednak dystansu do spraw, także kuchennych.
« Ostatnia zmiana: 03-04-2015, 21:27:19 wysłane przez zirkau » Zapisane
Wedrowiec
Opinii: (15)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Kraina Wilka
wiadomości: 1881





Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 04-04-2015, 15:14:24 »

Mam spory dystans do spraw kuchennych, dlatego prawie kilogramowy czajnik (mimo że wykonany z aluminium) noszony do lasu uważam za ekstrawagancję, a nie UL 
Zapisane

I widziałem, a oto koń płowy, a tego, który siedział na nim, imię było Śmierć, a Otchłań mu towarzyszyła...
zirkau
Opinii: (1)
Ekspert
*****
Offline Offline

wiadomości: 3493





Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 04-04-2015, 21:44:34 »

ten czajnik ma zaletę:
- nie potrzebna Ci dodatkowa kuchenka
- oszczędność paliwa, a więc nawet w bardzo ubogim terenie rozpalisz
- ogień nie jest otwarty (legalność).
- szybkość gotowania porównywalna do palników gazowych.
- można rozpalać w nietypowych miejscach.
Oczywiście, nie każdy potrzebuje takiego czajnika, prawdziwy UL nie potrzebuje żadnego czajnika. Wystarczy kubek i źródło ciepła.
Zapisane
Wedrowiec
Opinii: (15)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Kraina Wilka
wiadomości: 1881





Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 05-04-2015, 09:23:00 »

Szukałem Kelly Kettle z tytanu, ale póki co lipa.
Kogoś komu zależy na wadze i nie ma nic przeciw aluminium może zainteresować Backcountry Boiler:

https://sparkmade.com/i/838220_g6.jpg
polski Kelly Kettle - Survival Kettle

262 g, 0,5l.

Ziraku, jesteś pewie tej legalności i braku otwartego ognia ?
Jest trochę zdjęć w sieci tego typu :
http://www.oldjimbo.com/survival/kellyboil2.jpg
polski Kelly Kettle - Survival Kettle
Zapisane

I widziałem, a oto koń płowy, a tego, który siedział na nim, imię było Śmierć, a Otchłań mu towarzyszyła...
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

 
Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
Kelly Kettle Sprzęt « 1 2 ... 19 20 » RNL 296 135555 Ostatnia wiadomość 28-08-2015, 21:42:56
wysłane przez turystyk
Kelly Kettle cups, czyli Five o'clock Pozostały ekwipunek Het Nkik 4 4099 Ostatnia wiadomość 04-08-2014, 21:44:36
wysłane przez Marshall
Survival Kettle - akcja wędrujący czajnik SK Sprzęt « 1 2 3 4 5 » survivalkettle 67 25473 Ostatnia wiadomość 29-05-2017, 15:02:28
wysłane przez survivalkettle
Survival Kettle czy samowar Alb? 1,2L Wspólny zakup? Sprzęt Wdhiz 1 1792 Ostatnia wiadomość 05-07-2017, 22:10:37
wysłane przez cosinus
Survival Kettle - połowiczne napełnienie? Sprzęt Wdhiz 2 1066 Ostatnia wiadomość 18-10-2018, 00:34:39
wysłane przez Wdhiz