|
« Odpowiedz #150 : 27-10-2017, 13:42:46 » |
|
Witam, jezeli cos moge doradzic to tak jak wyzej polecam dyneeme 2.5mm po 2x 3m ale ze strony linsyntetycznych mozna zamowic za min 25zl wiec wychodzi min 11metrow. Ja osobiscie uzywam pasow poliamidowych 25mm szer, nosnosc 450kg. Do kupienia sa na allegro. Polipropylenowe sa gorsze, odksztalcaja sie itp. Karabinki z budowlanego 6mm sa lipne i maja ostre krawedzie przy zamku, lubia haczyc o linki. Polecam cos ala orbit wire camp z allegro, moze drozsze ale napewno lepsze.
E tam, z reszty zrobić można miękkie szekle, ridge line, albo jeszcze coś innego @Wędrowiec pamiętaj o założeniu koralika na każdego slinga. Nic nie waży, a zapobiega zaciąganiu. Eda: I spróbuj tą mniejszą (nieregulowaną) przepleść przez kanał w hamaku, zawsze to dodatkowy element mniej, a w praniu też nie przeszkadza  Upierdliwe trochę, ale wg. mnie warto.
|
"A z tym pocałunkiem to będzemy musieli się jeszcze trochę wstrszymać" - powiedzial piękny książe złażac ze śpiącej królewny!
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi" -
|
|
|
 |
« Odpowiedz #151 : 27-10-2017, 16:10:37 » |
|
Jakich koralikow uzywasz? Nie moglem znalezc nigdzie odpowiednio duzych..
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #152 : 27-10-2017, 16:45:46 » |
|
Kupiłem w Ostrawie w sklepie z koralikami  Postaram się zmierzyć później. Ale w razie czego można użyć czaszek do paracordowych kutasików. Dadzą radę. Ewentualnie ja na swoim zestawie (po tym, jak zapomniałem o koralikach) zaplotłem z paracordu supełek zwany "ranger bead" i działa dobrze. Tylko trzeba uważać przy przypalaniu końcówek, żeby dyneemy nie uszkodzić.
|
"A z tym pocałunkiem to będzemy musieli się jeszcze trochę wstrszymać" - powiedzial piękny książe złażac ze śpiącej królewny!
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi" -
|
|
|
 |
« Odpowiedz #153 : 27-10-2017, 21:18:33 » |
|
Witam, jezeli cos moge doradzic to tak jak wyzej polecam dyneeme 2.5mm po 2x 3m ale ze strony linsyntetycznych mozna zamowic za min 25zl wiec wychodzi min 11metrow. Ja osobiscie uzywam pasow poliamidowych 25mm szer, nosnosc 450kg. Do kupienia sa na allegro. Polipropylenowe sa gorsze, odksztalcaja sie itp. Karabinki z budowlanego 6mm sa lipne i maja ostre krawedzie przy zamku, lubia haczyc o linki. Polecam cos ala orbit wire camp z allegro, moze drozsze ale napewno lepsze.
Dzięki, o różnicy w taśmach nie wiedziałem. Karabinki budowlane kiedyś kupiłem i wiem że to porażka do takich zastosowań, mam też orbit wire  Ale domyślnie chcę jeszcze lżejsze zawieszenie  Jeśli dobrze kombinuję miękkie szekle ?  Wieszamy hamak - rozwiazania, pomysły, węzły, wizania, liny, liny linki ... Z tymi koralikami chodzi o coś takiego ? I spróbuj tą mniejszą (nieregulowaną) przepleść przez kanał w hamaku, zawsze to dodatkowy element mniej, a w praniu też nie przeszkadza Upierdliwe trochę, ale wg. mnie warto. Nie jestem pewien o który kanał chodzi  Dzięki wszystkim za pomoc  Może jak już wszystko ogarnę nie dupnę z tym całym kramem na ziemię 
|
I widziałem, a oto koń płowy, a tego, który siedział na nim, imię było Śmierć, a Otchłań mu towarzyszyła...
|
|
|
 |
« Odpowiedz #154 : 27-10-2017, 21:48:47 » |
|
Tak, miękkie szekle są znacznie lżejsze od karabińczyka. Ba, są chyba wytrzymalsze. Ale... no właśnie, mam jedno i drugie i korzystam z karabińczyków. Dlaczego? Bo te 20g mi nie robi różnicy, a karabińczyk jest znacznie wygodniejszy  Pomysł fajny, ale więcej zaoszczędzisz kupując lżejszy hamak/tarp/śpiwór/underquilt Na końcu hamaka masz zszycie przez które przechodzi zwykle linka/whoopie/taśma/whatever. To właśnie nazywa się kanałem/tunelem  Ja mam akurat z obu stron tam whoopie przeciągnięte. Plan B: wstawić tam karabińczyk/szeklę czy coś innego, ale IMO bez sensu.
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #155 : 28-10-2017, 09:48:14 » |
|
Ok, teraz już wszystko jasne 
|
I widziałem, a oto koń płowy, a tego, który siedział na nim, imię było Śmierć, a Otchłań mu towarzyszyła...
|
|
|
 |
« Odpowiedz #156 : 28-10-2017, 10:25:45 » |
|
tomekby wszystko ładnie opisał, ja jedynie mogę potwierdzić położenie koralika na zdjęciu, które wstawiłeś  Ostatecznie, jak nie będziesz chciał się bawić w przeplatanie przez kanał, to zrób sobie luzem zawieszenie i gotową pętlę przeciągnij przez tunelik i przez nią przeciągnij resztę slinga. Będzie równie skuteczne, ale brzydsze  Powodzenia!
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #157 : 28-10-2017, 10:31:23 » |
|
Jeszcze jedno pytanie http://sklepzeglarskijb.pl/wszystkie-liny-lina-dynesport-3mm-brazowa-,c110,p1687,pl.html Wieszamy hamak - rozwiazania, pomysły, węzły, wizania, liny, liny linki ... Na whoopie slings się nada ? Kolor mi pasuje 
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #158 : 28-10-2017, 14:36:50 » |
|
@Wedrowiec Nie nadaje się - ma rdzeń.
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #159 : 28-10-2017, 22:08:18 » |
|
Tego się obawiałem  Dzięki
|
|
|
|
|