trwa ładowanie paska...
18-01-2021, 07:27:59 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:
 
   Forum   Regulamin Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 3 4 5 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Android a nawigacja  (Przeczytany 47207 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
prosiak
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 41
Miejsce pobytu: podlasie -> Olsztyn -> Londyn
wiadomości: 540


Nie jest tak źle, mogło być gorzej...


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 27-10-2011, 10:17:04 »

McBren - czy moze znasz jakis program na Androida ktory obsluguje miedzyinnymi Open Street Maps i Open Cycle Maps z moliwoscia ladowania map zarowno on line ( z sieci komorkowej , WI Fi ) jak i  uzywania map zaladowanych wczesniej do pamieci ?
Takim przykladem na WM jest aplikacja OpenMobileMaps - mozna ladowac mapy na bierzaco bez koniecznosci uzywania MobileAtlasCreator'a .
Sprawdza sie to np. gdy jestesmy gdzies na wyjezdzie , chielibysmy zaladowac jakies mapy a pod reka jest siec Wi Fi, albo i nawet siec komorkowa - wszystkie mapy sa wtedy magazynowane w pamieci , a nie tak jak np w Googlemaps usuwane na bierzaco .
Jesli byl podawany taki program to sorry - moze gdzies niedoczytalem .
Zgłoś do moderatora   Zapisane

Zdjęcia z kilku moich wypraw ( strona całyczas w przebudowie):
http://picasaweb.google.com/grykomar

kilka filmów :
http://picasaweb.google.co.uk/grykomar2
JohnDoe
Opinii: (7)
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Chełmża
wiadomości: 49




Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 27-10-2011, 12:54:28 »

Locus ma takie możliwość, korzysta z map online, ale również z map zapisanych w pamięci. Dają się przystosować mapy z Oziego, można korzystać z map geoportalu jak również są dla niego przygotowane mapy z wektora.

Trochę o Locusie:
http://blog.bobiko.pl/2011/08/locus-kolejny-mapnik-offline-dla-androida/
Mapy wektorowe do pobrania:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AgG8sRcjn3q6dHFIYXJCQ2NRVzhWUTZ1Ui12SkIwYlE&hl=en_US#gid=4
Przerabianie map Oziego do Locusa:
http://www.the-thorns.org.uk/mapping/help/locus.html


Zgłoś do moderatora   Zapisane
prosiak
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 41
Miejsce pobytu: podlasie -> Olsztyn -> Londyn
wiadomości: 540


Nie jest tak źle, mogło być gorzej...


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 27-10-2011, 21:39:14 »

Dzieki , zobaczę , potestuję . ogólnie jestem na etapie spróbowania telefonu "na codzień" z androidem , z tym że na jakieś wypady w teren to i tak zostaje HTC HD2 z WM
Zgłoś do moderatora   Zapisane

Zdjęcia z kilku moich wypraw ( strona całyczas w przebudowie):
http://picasaweb.google.com/grykomar

kilka filmów :
http://picasaweb.google.co.uk/grykomar2
ziz
Opinii: (0)
Użytkownik
**
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Polska
wiadomości: 71


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 27-10-2011, 21:43:47 »

Locus fajny, ale zdaje sie ostatnio jakies ograniczenie w sciaganiu map wprowadzili. Znaczy online dziala, ale sciaganie "na zapas" sprawia trudnosci.
Zgłoś do moderatora   Zapisane

JohnDoe
Opinii: (7)
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Chełmża
wiadomości: 49




Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 27-10-2011, 22:39:30 »

Jest tak ficzer co odblokowuje mapy
"Locus - addon Map Tweak"
https://market.android.com/details?id=com.mjk.locusmaptweak
Zgłoś do moderatora   Zapisane
ziz
Opinii: (0)
Użytkownik
**
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Polska
wiadomości: 71


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 27-10-2011, 23:35:31 »

Podziekowal.
Instaluje i testuje.
Zgłoś do moderatora   Zapisane

McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5883





Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 30-10-2011, 22:20:19 »

 A zna ktoś program w którym tak jak na Garminie mógłbym sobie narysować azymut. Tzn. jestem w punkcie X zdjętym z satelity, a interesuje mnie punkt Y, o 3 km z namiarem np. 245 stopni.
 Program ma na mapie zaznaczyć punkt Y i nawigować mnie do niego poprzez bezdroża (czyli nie musi się trzymać dróg).
Zgłoś do moderatora   Zapisane
JohnDoe
Opinii: (7)
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Chełmża
wiadomości: 49




Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 31-10-2011, 00:02:37 »

Chyba TrekBuddy. Nie będę przeklejał postów z forum Opencaching Polska, podam link. Mam nadzieję, że nie naruszam regulaminów
Zajrzyj tu i kilka kolejnych postów:
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?p=90403#p90403
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Wedrowiec
Opinii: (15)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Kraina Wilka
wiadomości: 1945





Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 26-02-2012, 16:40:33 »

Pobierał ktoś OSMapa Topo Polska przy pomocy MOBAC-a?
Próbowałem różne wycinki i z różnymi ustawieniami ale zaraz na początku wywala błędy i koniec.
Zgłoś do moderatora   Zapisane

I widziałem, a oto koń płowy, a tego, który siedział na nim, imię było Śmierć, a Otchłań mu towarzyszyła...
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5883





Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 01-06-2012, 20:38:55 »

 I mamy wreszcie UMP na Oruxa, co prawda bez nawigacji, ale mamy:
http://ump.torch.net.pl/mapsforge/

  A dla używających innych progsów nawigacyjnych pod Andkiem, tu UMP dla nich:
http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje#Android

 A za chwilę będziemy mieli obsługę plików Garminowskich:
Cytuj
mapę offline wektorową, bez możliwości nawigacji - do aplikacji OruxMaps w wersji beta 4.8.41 dodana została obsługa formatu Garmina - "img", będziemy śledzić rozwój

Już mamy .img na Oruxie: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=32&t=11553

« Ostatnia zmiana: 11-06-2012, 22:13:38 wysłane przez McBren » Zgłoś do moderatora   Zapisane
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5883





Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 11-06-2012, 21:40:26 »

 Kolejne dwie porady dla Oruxa.

1. Jak wyznaczyć azymut.
 Azymut wyznaczamy od trójkątnej strzałki która mamy na środku ekranu. Klikamy linijkę z dołu toolbaru po lewej i ciągnąć od trójkąta rysujemy granatową linię namiaru. Na dole mamy azymut i odległość. Kiedy osiągniemy już interesujące nas parametry, możemy nacisnąć kropkę na końcu linii namiaru i utworzyć waypoint w miejscu docelowy.

2. Jak dodać on linie mapę Geoportalu.
 a. Wybieramy nową mapę on linie.
 b. Z lini wyboru, wybieramy najniższe pole "Kreator WMS"
 c. Otwiera nam się kreator WMS, w pole http: wprowadzamy nastepujący link:
http://sdi.geoportal.gov.pl/WMS_TOPO/WMService.aspx?
 Żeby ułatwić sobie pracę na przyszłość, wpisałem go do notatnika i tylko przeklejam.
 d. teraz klikamy OK i rozwija się nam lista dostępnych warstw:
 TOPO_50_WGS84
 TOPO_50_92
 TOPO_50_65
 TOPO_50_42
 TOPO_25_65
 TOPO_100_80
 TOPO_10_92
 TOPO_10_65
 TOPO_10_42
  Pierwsza cyfra oznacza skalę, a ruga układ odniesienia (?). Nie do końca jest przekonany co wybrać. Zaznaczyłem więc 50_92, 25_65, 100_80, 10_92 i klikamy OK.
 3. Tu na czuja wpisałem minimalny zoom na 0 i maksymalny na 20. (modyfikacja: I to był błąd, powinno być 20-12!)
 4. Zaznaczyłem buforowalny i ściągamy i nadałem nazwę.
 5. Klikam utwórz, wychodzimy strzałką wstecz z menu i już mamy naszą mapę na liście map on linie.

 Jestem nie do końca zadowolony z ustawień bo mam dziury miedzy zoomami. Jeśli ktoś ma pomysł jakie warstwy zaznaczyć, ustawić zoom i może coś jeszcze żeby było lepiej proszę o radę.

« Ostatnia zmiana: 12-06-2012, 10:28:23 wysłane przez McBren » Zgłoś do moderatora   Zapisane
dhadams
Opinii: (16)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Śląsk
wiadomości: 903


Żółw




Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 11-06-2012, 22:54:37 »

Nie mam nic na andku żeby sprawdzić ten program...
Przez dziury rozumiesz brak mapy przy przełączaniu między różną skalą (zumem, a nie warstwą)?
Czy chodzi Ci o to, że na jakimś obszarze mapy masz np czarne kwadraty lub kawałki w innej skali?

Masz może możliwość wrzucenia jakichś screenów z tego programu?

Pamiętaj, że na Geoportalu czasem nie ma dla danego obszaru wszystkich warstw.
Szczególnie dla 10 i 25. Z 50 zazwyczaj jest tylko jedna, czasem dwie do wyrobu. 100 jest chyba dla całego kraju. Możesz sprawdzić w google grafika wpisując 'Skorowidz map topograficznych' i ewentualnie nazwę województwa.
Zgłoś do moderatora   Zapisane

'Nawet Najdłuższa Podróż Zaczyna Się Od Pierwszego Kroku'
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5883





Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 11-06-2012, 23:04:32 »

Cytuj
Przez dziury rozumiesz brak mapy przy przełączaniu między różną skalą (zumem, a nie warstwą)?
To, pojawiają się kwadraciki z napisem geoportal.

Cytuj
Masz może możliwość wrzucenia jakichś screenów z tego programu?
Popracuję nad tym Chichot

Cytuj
Pamiętaj, że na Geoportalu czasem nie ma dla danego obszaru wszystkich warstw.
Szczególnie dla 10 i 25. Z 50 zazwyczaj jest tylko jedna, czasem dwie do wyrobu. 100 jest chyba dla całego kraju.
Wiem. Nie mam tylko pewności czy jak zaptaszkuję wszystkie warstwy, to będę miał najaktualniejszą na wierzchu.
 Do tego brak mapy jest czasem między kolejnymi powiększeniami. Jak wybiorę zbyt małą skalę, też mi mapa znika Smutny A chciałbym, żeby na końcu została jakaś ogólna mapa, a nie "biała" plama.

 Oczywiście czytałem w trakcie konfiguracji Twój wykład Dhadams na temat TB.


 
Zgłoś do moderatora   Zapisane
dhadams
Opinii: (16)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Śląsk
wiadomości: 903


Żółw




Ignoruj
« Odpowiedz #28 : 11-06-2012, 23:26:01 »

Da się tam też ustalać kolejność warstw? Czy tylko zaznaczać ptaszkami?
Zgłoś do moderatora   Zapisane

'Nawet Najdłuższa Podróż Zaczyna Się Od Pierwszego Kroku'
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5883





Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 11-06-2012, 23:30:13 »

Cytuj
Da się tam też ustalać kolejność warstw? Czy tylko zaznaczać ptaszkami?
Tylko ptaszkować.
 Kolejność warstw taka jak wymieniłem w pierwszym poście o Geoportalu.
  Sprawdziłem nadpisuje stare na nowe. Moja znienawidzona warstwa to 10_65, zamiast mapki mojego miasta mam "rycinę XIX wiecznego folwarku"

 Za to dzisiaj robiąc sniadania, pojawiło sie w mojej glowie rozwiązanie problemu. A jedząc sniadanei sprawdzięlm je.
 Jeżeli mamy 4 poziomy dokladnosci: 10, 25, 50 i 100, to po co nam 21 poziomów zoom-u (od 0 do 20). A może by tak zrobić 0-3. Pomysł w szczególe okazał sie błedny, ale koncepcja była dobra. Na szczęscie kreator ma opcje podglądu w malym okienku. Podajemy współrzędne (standardowo wpisane jest chyba nasze położenie), pozim zoom i generjemy podgląd. 20 - cięzko powiedziec co widzę, 19 - ok, 18 - ok, itd. Ostatni widoczny zoom to 12, przy 11 widać już tylko łysy kwadracik i napis geoportal. Ustawiłem wiece poziom zoom 19-12. I zniknął problem białych plam na mapie.
  Co do aktualności danych w związku nakładaniem starych danych na nowe, to chyba zdefinuje sobie 3 osobne mapy w układach 42, 65 i 92. I jeżeli w jakieś lokalizacji pokaże mi się dziura (brak danych), to po prostu zmienię źródło. Niestety ten pomysł sprawdzę dopiero po powrocie z pracy.

 A sam Orux spodobał mi się na tyle, że chyba wpłacę na niego dobrowolny datek. Mam nadzieje, że po wektorowych .img, pojawi się opcja nawigacji po drogach.
« Ostatnia zmiana: 12-06-2012, 08:01:56 wysłane przez McBren » Zgłoś do moderatora   Zapisane
Strony: Pierwsza 1 2 3 4 5 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

 
Skocz do: