|
« Odpowiedz #660 : 18-12-2016, 14:37:11 » |
|
Oczywiście że patrzyłem Hummer 2+ nie posiada gpsa. Podobnie jak CAT b25, b30. Ogolnie tylko evolveo x4 posiada ale cena jak za smartfon...
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #661 : 18-12-2016, 16:18:43 » |
|
Jeśli chodzi o GPS to najlepiej sprawuje się dedykowane urządzenie. Do czego miał by się sprawdzić w zwykłym telefonie GPS bez mapy? Do określenia dł. i szer. geograficznej?
|
Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #662 : 18-12-2016, 16:56:22 » |
|
Ja mając eTrex30 i tak przeważnie używam Trek Buddy w solidzie  może dlatego że jestem minimalistą?
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #663 : 23-12-2016, 16:45:14 » |
|
do solida polecam jeszcze gpsmid z aktualizowanymi mapami ump http://download2.ump.waw.pl/gpsmid/ calkiem dobrze trzymaja szlakow i drogowo tez poprowadzi. gdyby ktos chcial przerobionego gpsmida z polskimi glosami moge zapodac gdzies w sieci.
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #664 : 11-01-2017, 23:35:33 » |
|
Takie pytanie - czy gdzieś są dostępne nowe solidy 2710 Na stronie Samsunga nie znalazłem, na alledrogo glownie używki a tu się boję stanu , nowe są tylko znam się za słabo żeby odróżnić podróbki z krainy żółtych rączek . Jakaś sieć , market coś? Ratujcie bo się uszkodził mój - coś grzechocze jak potrząsnę i wszyscy narzekają że mnie prawie nie słychać a to chyba po rozebraniu nie będzie wodoszczelne urzadzenie :-( .
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #665 : 12-01-2017, 01:38:32 » |
|
Kiedyś szukałem nowego, ale nie znalazłem. Było pełno chinoli, ale to nie to samo. Rozkręciłem, naprawiłem, delikatnie złożyłem uważając przy tym, by każda uszczelka dokładnie wpasowała się w swoje miejsce, i jest OK.
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #666 : 13-01-2017, 01:34:28 » |
|
No właśnie ja też na allegro znalazłem kopie i używane . Lipa bo nie chcę smartfona . Już sie zastanawiam nad zamiennikiem - cat albo hammer . Kolega sobie sprawił tego z biedronki , 150 zł nie majątek ale to nie jest solid i większy jest . Byłem w paru sieciówkach , nie ma solidów . Z rozbieraniem to jeszcze bym sobie poradził . Kłopot w tym że nie jestem mistrzem elektroniki , rozbiorę i co dalej ? Objaw wskazuje że mikrofon się przemieszcza to klejone jest ? Dupa zbita . Ewentualnie poszukuję fachowca ktory podejmie się próby naprawy za ludzkie pieniądze.
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #667 : 13-01-2017, 10:57:37 » |
|
Mam 2 letnią używkę solida w bdb. stanie do zbycia, jak ktoś zainteresowany to pisać.
|
5.56x45, 7,62x39, 9x19, 12/76
|
|
|
 |
« Odpowiedz #668 : 13-01-2017, 18:22:45 » |
|
W przypadku tego solida problemem jest dostanie się do tego, co jest pod zewnętrzną obudową. Jest ona na zatrzaski i jak za szybko i nieumiejętnie będzie się do tego dobierało, to zatrzaski popękają i obudowa będzie pracować. Rozkręcenie i skręcenie, przy zachowaniu minimum uwagi na położenie uszczelek, nie jest aż tak dużym problemem. Nie pamiętam jak tam jest i co może w środku latać. Jak w nocy znajdę więcej czasu, to poszperam w necie i może przypomnę sobie, jak to wewnątrz wygląda...
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #669 : 09-08-2017, 10:28:54 » |
|
Właśnie teraz po prawie pięciu latach skończył się w telefonie głośnik . Chyba wylała dodatkowa bateryjka podtrzymująca pamięć ,bo rozmawiać można normalnie.Brak tylko dzwięków z dużego głośnika. Rozbierać? Czy już za póżno ?
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #670 : 09-08-2017, 13:12:16 » |
|
Delikatnie możesz. Tylko musisz uważać, bo zewnętrzna plastikowa obudowa jest na zatrzaski i jak zrobisz to zbyt dynamicznie, to te popękają, a po złożeniu telefon będzie "purchawą" - będziesz czuł pracowanie obudowy w ręku. Rozkręcając obudowę wewnętrzną uważaj na uszczelkę, by jej nie uszkodzić. Przy skręcaniu delikatnie nasmaruj ją wazeliną lub czymś innym do uszczelek, żeby się ładnie układała. I oczywiście upewnij się, że dobrze zakładasz, żeby telefon nie był nieszczelny.
Baterię albo wylutuj, albo bardzo delikatnie wyrwij z płytki. Ona ledwo się trzyma, więc jak zrobisz z wyczuciem, to nie powinno nic więcej się stać. Miejsce wylania oczyść izopropanolem.
Wcale nie musi to być objaw wylanej baterii. Może się zdarzyć, że po prostu jest zły kontakt na stykach głośniczka i wystarczy je delikatnie popodginać i oczyścić izopropanolem lub kontaktem. Jeśli jednak go rozkręcisz i okaże się, że bateria jest OK, to radzę ją profilaktycznie wylutować. Będziesz miał pytania, to pisz. Telefonu już nie mam, ale może coś pamiętam.
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #671 : 09-08-2017, 13:29:47 » |
|
https://www.youtube.com/watch?v=R-w0k66Cvtg Mój ma z 4lata jak nie więcej  jeszcze działa bez żadnych problemów , ekran mam tak zmatowiały że w słońcu nie widać kto dzwoni - zmienię na xcower4 jak mi padnie , na razie lepszego nie potrzebuję 
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #672 : 09-08-2017, 13:30:00 » |
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #673 : 09-08-2017, 16:27:50 » |
|
Dzięki za rady. Może się za niego wezmę,ale poszukam może przy okazji jakiejś nowej obudowy ,bo moja szybka też jest strasznie matowa.
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #674 : 29-10-2017, 13:36:38 » |
|
 No i stało się  Solida mam od 2012roku jak nie dłużej  nadal działa ,ale ostatnio coś padł mi głośnik od dźwięków (nie od rozmów) tzn. działa ale bardzo cicho  Na Forum elektroda pisali że jak pada bateria systemowa to przestaje działać właśnie ten głośnik?! miał ktoś może taki problem? w tygodniu podrzucę fona do naprawy - może coś jeszcze da rady zrobić?
|
|
|
|
|