HEJ-HO!
Przyszedł czas na dalszy ciąg mojej recenzji 743, po rocznym okresie użyszkodnikowania;)
Podkreśle tylko ze jestem autorem wątku, tylko zakładałem z mojego starego konta:)
Zdjęcia czasem mogą mieć mało kontrastu, ale zrobiłem tak specjalnie, żeby wydobyć wyraźne detale butów, bo o to tu chodzi, nie?

To tak:
CO prawda nie minął okrąglutki rok, ale od upałów do upałów. do roku brakuje miesiąca, ale postanowiłem zrobić już eraz, gdyż zdecydowałem się na zaprawianie butów przed sezonem letnim.
Zacząłem odczuwać zmniejszenie oddychalności, więc postanowiłem umyś buty szarym mydłem by pozbyć się pasty do butów i innych warstw. Myłem na dwa razy, zdjęć nie ma, bo nic spektakularnego sie w tej wannie nie działo;)
Za to po kompieli zostało odsłonięte prawdziwe oblicze butków. skóra nosi niepodważalne ślady użytkowania:

Protektor GROM-1 wz.743 [Recenzja]

zmarszczki są świetnie widoczne, do tego buty zaczęły piś wodę - dla osób które nie wiedzą kiedy należy buty zaprawić - to jest właśnie ten moment.
W bucikach poodklejał się otok gumowy nakładany na ciepło. odklejenia nie były jakieś superdrastyczne - ot, najwieksze tam gdzie but najbardziej pracuje.(i tylko w tych miejscach były głębokie. Odklejenie na czubku powstało na koncertach czy w knajpie, od nadepnięć. postanowiłem się go pozbyć.

Podeszwa? starła się, a jakże. tylko mam wrażenie że na początku scierała sie szybciej, a teraz proces zwolnił. być może dotarły sie obszary typowe dla mojego stylu chodzenia.

Pojawiło się też małe pęknięcie, ale wydaje mi sie że urzeźbienie podeszwy powstrzyma je przed dalszą ekspansją:)
Po dłuższym użytkowaniu stwierdzam ze podeszwa w części piętowej mogła by mieć przy swojej sporej grubości jakiś wkład z pianki amortyzującej. Na podstawie właściwości amortyzacyjnych stwierdzam ze to najprawdopodobniej pełna guma.

wnętrze buta, gdyby ktoś był dociekliwy, ale nic nie widać:) podszewka powycierała się nad duzymi palcami, w rejonie małych palców i po wewnętrznych bokach pięt. zapiętki jak narazie całe, chociaż już "poboblone" xD

W jednym miejscu niestety zaczął sie wydzierać nylon. na początku nieśmiało, ale teraz już nie mam złudzeń że bede musiał coś z tym fantem począć:/ ma ktoś patent?

No i szpecące pozdzierane czuby. itak są lekko pozdzierane, ale pewnie dlatego że nie byłem w tych butkach w skalistych górach;)

Bardzo lubie wygląd tych kapci, więc postanowiłem się tego szpecącego mankamentu pozbyć. do gry wchodzi najprostrza farba do skór, zwana(albo i nie zwana) Vilbrą, czy jak to sie tam kiedyś mówiło:) leciutkie przygotowanie powieżchni i pędzelkiem jedna warstwa z rozprowadzeniem na brzegach, żeby miejsce podmalowane sie tak nie wyróżniało.

Po tym jak podeschło, już się tak nie błyszczało

Po czym buciki powędrowały do szewca na podoklejanie otoków. zależało mi głównie na zlikwidowanie tej dużej szpary na przodzie, bo tak odstający otok jest łatwym celem dla nastepnych amatorów nadeptywania, jest podatny i uszkodzenie pogłębia się.
Następnie przyszedł czas na samo zaprawienie. Przed myciem buty dostały crazy oil (zanim zdecydowałem sie ze należy je jednak zaprawić) więc po myciu już go nie powtarzałem. Olejek miał czas wsiąknąć głęboko więc napewno efekt się utrzymał. Korzystając z prażącego słoneczka, ogrzałem na nim buty i smarowałem dubbinem o takim

poleconym przez AXE

Jest to tłuszcz do skór. w ciepełku świetnie sie nakłada, zwłaszcza na buty rozgrzane w słońcu. dawałem tak żeby wszystkie zmarszczki szczodrze zapełnić, zostawiłem do wyschnięcia, poprawiając co jakiś czas rozprowadzenie(żeby wsiąkało w te rejony najbardziej, które najbardziej piją. np w tych butach noski bardzo słabo piją cokolwiek, podczas gdy reszta buta świetnie chłonie. Buciki zostawiłem na noc, rano zobaczyłem ze cały dubbin się nie wchłonął, wiec starłem reszte, i rozgrzałem buty jeszcze raz dla polepszenia efektu. Uwaga butów nie należy rozgrzewać, jeżeli nie mamy pewności że są całkowicie suche!
Jakoże nie chciałem zmniejszać oddychalności skóry, nie dawałem już pasty, ale kremik bezbarwny od sapphira, taki zgodny z membranami textylnymi, więc nie ogranicza oddychalności tak jak pasta. polerka na razie na matowo+ nanoimpregnat powierzchniowy na nylonowe wstawki+ język + po powieżchni buta też się dostało chmurką. A na przody specjalnie troszke psiknąłem, w końcu są najbardziej narażone;)
poniżej foty po zaprawianiu. Póżniej może wstawie jeszcze wypastowanych na połysk, ale na razie bede chodził w takich.

Pozdrawiam forumowiczów, nie krepujcie sie pytać w razie czego, bo to naprawde fajne buty;)