trwa ładowanie paska...
16-12-2018, 06:44:00 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:
 
   Forum   Regulamin Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 5 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kisić co się da, a potem spróbowac to zjeść  (Przeczytany 47902 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
fredi
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Miejsce pobytu: Skierniewice
wiadomości: 39




Ignoruj
« Odpowiedz #30 : 26-05-2010, 16:30:17 »

Tak Magistrze, z tych popłuczyn upieczesz chleb
Zapisane
Guldan
Opinii: (0)
Użytkownik
**
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Poznan
wiadomości: 71




Ignoruj
« Odpowiedz #31 : 26-05-2010, 21:01:10 »

dzisiaj w nocy wstawie chleb z przepisu z bloga ktory wrzucil skaut w moj temat. rano go wypieke i koniecznie podziele sie wrazeniami.
Zapisane
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #32 : 26-05-2010, 22:43:57 »

no to chętnie spróbuję chleb upieczony na tych popłuczynach
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
W. Irving
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

wiadomości: 11




Ignoruj
« Odpowiedz #33 : 04-06-2010, 14:31:51 »

dzisiaj w nocy wstawie chleb z przepisu z bloga ktory wrzucil skaut w moj temat. rano go wypieke i koniecznie podziele sie wrazeniami.

No to Guldan sprobuj tego przepisu - post #18

http://www.tactical.pl/forum/index.php/topic,64095.15.html

ja w domu (i coraz większym kręgu znajomych - ostatnio nawet za ocean zakwas i przepis poleciał) często jem ten chleb

pozdrawiam
tomek

P.S.
@mgr - te popłuczyny na żurek i gęsta masa na żurek w sklepach to to samo - tylko kwestia ilości rozpusczalnika/wody w naczyniu. A zakwas jest taki sam - on ma tylko "zakwasić" to co robimy - chleb, żur, kwas chlebowy, barszcz, zsiadłe mleko.....reszta to kwestia szcegółów receptury 
Zapisane
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #34 : 07-06-2010, 08:44:48 »

mgr - te popłuczyny na żurek i gęsta masa na żurek w sklepach to to samo - tylko kwestia ilości rozpusczalnika/wody w naczyniu.
Że na popłuczynach i gęstwinie zrobię żurek to wiem. Bardziej jednak zastanawia mnie, że jeśli zakwas na żurek i na chleb to to samo to dlaczego ludzie bawią się w nastawianie zakwasu? Ani nikt o tym nigdzie nie wspomina?
Nie mówię kategorycznego nie Po prostu zadaję pytania
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5850





Ignoruj
« Odpowiedz #35 : 07-06-2010, 19:23:48 »

 Znalazłem przepis na chleb na żurze, jak będę miał chwilkę czasu, to przepisze i wrzucę.
Zapisane
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #36 : 07-06-2010, 19:43:11 »

Dawaj przepis  Spoko
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
przeszczep
Opinii: (28)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 36
Miejsce pobytu: warszawa
wiadomości: 569


bite me




Ignoruj
« Odpowiedz #37 : 07-06-2010, 19:55:13 »

Bierzesz chlebek okrągły, wycinasz sebenzą okrągłe wieczko, żłobisz w środek, nalewasz żuru, przykrywasz wcześniej odkrojonym wieczkiem i teraz najważniejsze - szybko odwracasz do góry dnem Chichot

Chleb na żurze jak się patrzy Chichot
Zapisane

9/21

WBB
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #38 : 07-06-2010, 20:15:20 »

A wszystko wcześniej podgrzać?
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
przeszczep
Opinii: (28)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 36
Miejsce pobytu: warszawa
wiadomości: 569


bite me




Ignoruj
« Odpowiedz #39 : 07-06-2010, 20:19:32 »

No pewnie
 Na zimno nie było by tyle zabawy Myślałem, że to oczywiste Chichot
Zapisane

9/21

WBB
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #40 : 07-06-2010, 20:22:16 »

Wiesz, lepiej dopytać
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5850





Ignoruj
« Odpowiedz #41 : 07-06-2010, 20:28:23 »

 Korzystając z tego, że skrzaty właśnie zasnęły (a obchodziliśmy dzisiaj dzień wściekłego skrzata), zaczynam przepisywać przepis.

 "Kuchnia na ciężkie czasy" Marcin Szczygielski - polecam kupić 18,90zł + przesyłka.

 str. 40 - tu przepis na żur, przepis na chleb w dziale chleb

 1/2 kg maki żytniej razowej
 2l przegotowanej ostudzonej wody
 1 skorka kromki z razowego chleba

 Mąką przesypujemy do ceramicznego naczynia i zalewamy wodą. Naczynie przykrywamy i stawiamy w temperaturze pokojowej na kilka dni. Gdy dostatecznie skwaśnieje, przelewamy do butelek, korkujemy i przechowujemy w chłodzie, używając do żurku i barszczu białego. Do przyspieszenia kwaśnienia żuru możemy do mąki i wody wrzucić skórkę z kromki razowego chleba - powinno to skrócić proces o połowę.
Zapisane
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5850





Ignoruj
« Odpowiedz #42 : 26-06-2010, 21:45:12 »

 Od 4 dni kisze pierwsze ogórki w swoim życiu, już doszedłem do etapu małosolnych. Czekam na w pełni ukiszone, bo takie wolę. Tylko mało słone, widać zawartość soli w soli była niska. Na przyszłość dorzucę tez więcej chrzanu i czosnku.
 A obok w słoiczku kisi się czosnek, ale jeszcze nie próbowałem.

 Jak zejdą ogórki (znaczy, zjem je z  żoną), to nastawię druga porcję. Garneczek mam kamionkowy, wchodzi niecało 1.5kg.

 Będą jeszcze grzybki i jabłka A później na święta buraki do barszczu. Zaś na wiosnę wezmę się za gałązki wierzby i barszcz.
Zapisane
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #43 : 27-06-2010, 02:24:57 »

Czosnek możesz kisić razem z ogórami, w niczym to nie przeszkadza. Jak chcesz pikantniejsze ogóry to możesz dodać strączki chilli albo inne papryki.
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5850





Ignoruj
« Odpowiedz #44 : 27-06-2010, 21:27:08 »

Cytuj
strączki chilli albo inne papryki.

 Może być mrożona czuszka?


Cytuj
Czosnek możesz kisić razem z ogórami, w niczym to nie przeszkadza.

 Tylko, że potem musiałbym go łowić w garze.

Zapisane
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 5 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

 
Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
Taktyczni okularnicy - łączcie się! Pozostały ekwipunek « 1 2 3 » Michal_G 37 8193 Ostatnia wiadomość 30-01-2016, 12:31:38
wysłane przez tomo
Ocieplacze na kolana - zsuwają się Odzież i bielizna « 1 2 » elwood 16 3082 Ostatnia wiadomość 26-01-2016, 18:10:04
wysłane przez philiprvn
Jaki papier co się dobrze pali DIY melonmelon 3 1290 Ostatnia wiadomość 01-08-2017, 16:58:05
wysłane przez McBren