trwa ładowanie paska...
27-06-2019, 00:31:40 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:
 
   Forum   Regulamin Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 ... 5 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kisić co się da, a potem spróbowac to zjeść  (Przeczytany 52587 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5874





Ignoruj
« : 04-04-2010, 21:13:21 »

   Jemy chętnie kiszoną kapustę i ogórki, ale są także inne kiszonki:
 1. Kiszone liście barszczu dawały pierwszy barszcz (zupę), które była zielono-brązowa, a nie czerwona.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barszcz_zwyczajny
Cytuj
Sztuka kulinarna: W średniowiecznej Europie przyrządzano z niego kwaśną polewkę nazywaną barszczem. Młode pędy używane są do dziś jako składnik sałatek i przyrządzane jak szpinak. Wywar z ziela przypomina w smaku bulion.

 2. Dopiero później użyto kiszonych korzeni/bulw buraków czerwonych do zupy lub na przekaskę.
http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/1041/Buraki-kiszone/
http://samarkan.w.interia.pl/barszcz.html

 3. Można tez kisić grzyby:
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/przetwory-domowe/grzyby-kiszone.html

 4. A nawet śledzie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Surströmming
http://www.poloniainfo.se/artykul.php?id=862
 Tu żałuję, że będąc w Szwecji nie spróbowałem takiego śledzia.

 Próbował ktoś wymienionych powyżej kiszonek? A może zna jeszcze inne oryginalne kiszonki?
 A kiszonek od 1 do 3 muszę w tym roku spróbować.
Zapisane
Koso
Opinii: (1)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Toruń
wiadomości: leet





Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 04-04-2010, 21:32:21 »

1 Łuczaj w swojej książce pisze tak:
Cytuj
Gotowane młode pędy, zarówno świeże, jak kiszone, dają wspaniałą zupę o delikatnym smaku i brązowozielonym kolorze...
więc nie trzeba się bawić w kiszenie.

4 Kiszonego śledzia nie jadłeś, przecież to nie jest jakiś strasznie zapomniany przepis Co? U mnie w domu od święta się robi bo nikt tego nie chce jeść oprócz matki i gości Powiem szczerze tylko raz to próbowałem i nie zbyt mi to przypadło do gustu a smaku niestety nie pamiętam.
Zapisane

"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
wolfshadow
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Jaworzno
wiadomości: 180


tuptuś leśny


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 04-04-2010, 21:41:44 »

Kiszony czosnek niedźwiedzi.
Litrowy słoik z upchniętymi na maksa całymi liśćmi (z ogonkami) czosnku niedźwiedziego zalewamy przegotowaną i wystudzoną wodą.
Najlepiej tak, żeby nie było bąbelków powietrza. Na samą górę trzeba sypnąć płaską łyżkę soli. Dobrze zakręcić.

Spokojnie wytrzymują rok i dłużej.
Można jeść prosto ze słoika lub dodawać do zup i sałatek.
Zapisane

.:fortes fortuna adiuvat:.
PJU
Opinii: (11)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
Miejsce pobytu: Z małego miasteczka.
wiadomości: 967




Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 12-04-2010, 08:47:23 »

U mnie w domu rodzinnym jest kultywowana tradycja kulinarna, wywodząca się z kresów.
Kisi się:
kapustę
ogórki
buraczki
grzyby
patisony
czosnek
fasolkę szparagową

Podobno kiedyś mama próbowała jeszcze kisić pomidory - ale ja tego nie pamiętam

Kiszenie to najprostszy sposób na "konserwację" i długie przechowywanie warzyw.
Zapisane

5.56x45, 7,62x39, 9x19, 12/76
regent
Opinii: (10)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Lublin
wiadomości: 1939





Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 12-04-2010, 09:50:06 »

Kiszony czosnek niedźwiedzi.

Wow, świetny pomysł. Jestem fanem czosnku niedźwiedziego, a on taki sezonowy...
Właśnie ma sezon, spróbuję 
Zapisane

Wszyscy, którzy napotykają w górach człowieka pracującego, popadają w swego rodzaju zakłopotanie, gdyż dostrzegają niestosowność własnego zajęcia.
piorun23
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

Miejsce pobytu: Krzywe near Suwałki City
wiadomości: 347


Stalker




Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 12-04-2010, 11:26:27 »

Przypomniałem sobie kiszone jabłka 
Jadłem je u którejś ciotecznej babci i były bardzo dobre

Robi się je w zasadzie jak kiszone ogórce, tylko "wiecheć" daje się inny


Na dno gara liście wiśni i porzeczki (tak by jabłka leżały na tym a nie na dnie) + odrobina kopru, cynamonu i goździków ewentualnie macierzanki

na to warstwa antonówek (nie obitych!), na nie znów warstwa liści (z przyprawami), warstwa jabłek... i tak do oporu, ale na wierzchu ma być gruba warstwa liści


Zalewa na dłuższe stanie (np do wiosny): na 10l wody 25 dag soli

Do zjedzenia na szybko: na 10l wody 15dag soli, a na całą zalewę ile by jej nie było (jeśli więcej niż 10l) - 10dag mąki żytniej
z tą zalewą jabłka będą gotowe w 2 tygodnie, ale długo nie postoją (jak ogórki małosolne)


Ponoć tak można zakisić też twarde gruszki, ale to patent nietestowany


I jeszcze jeden patent - jako kamień do obciążania najlepiej użyć granitu.
Jeśli niechcący użyje się czegokolwiek co jest zasadowe, zawiera wapień lub jest wodorozpusczalne, to osiągnie się tylko beczkę smrodu a nie kiszonkę
Zapisane

...trzeba przeto cieszyć się światem takim, jakim jest, poszukiwać przyjemności, lecz nie angażować się w nic, nie interweniować, traktować wszystko sceptycznie bądź z przymrużeniem oka. Być widzem, a nie uczestnikiem zdarzeń....
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #6 : 12-04-2010, 11:52:40 »

gruszki i śliwki robi się w occie albo w winie.. też mogą stać w cholerę długo
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
piorun23
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

Miejsce pobytu: Krzywe near Suwałki City
wiadomości: 347


Stalker




Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 12-04-2010, 12:00:44 »

W winie nie próbowałem

A śliwki w occie... niebiańskie rozkosze 
Zapisane

...trzeba przeto cieszyć się światem takim, jakim jest, poszukiwać przyjemności, lecz nie angażować się w nic, nie interweniować, traktować wszystko sceptycznie bądź z przymrużeniem oka. Być widzem, a nie uczestnikiem zdarzeń....
petelicki
Opinii: (26)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Poznań
wiadomości: 1020





Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 12-04-2010, 16:36:39 »

Gruszki lub śliwki z octu do mięska?? PRZEPYSZNE!!
Zapisane
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5874





Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 12-04-2010, 17:51:14 »

 PJU - można prosić przepis na kiszenie:
patisony
czosnek


Cytuj
Przypomniałem sobie kiszone jabłka 
Jadłem je u którejś ciotecznej babci i były bardzo dobre
...
Do zjedzenia na szybko: na 10l wody 15dag soli, a na całą zalewę ile by jej nie było (jeśli więcej niż 10l) - 10dag mąki żytniej
z tą zalewą jabłka będą gotowe w 2 tygodnie, ale długo nie postoją (jak ogórki małosolne)
Piorun - chętnie spróbuję Twoich przepisów.

Koso:
Cytuj
1 Łuczaj w swojej książce pisze tak:
"Gotowane młode pędy, zarówno świeże, jak kiszone, dają wspaniałą zupę o delikatnym smaku i brązowozielonym kolorze..."
więc nie trzeba się bawić w kiszenie.
Tak, ale od czegoś się wzięło, że barszcz to kwaśna zupa. Więc chyba lepiej z kiszonym. W tym roku nauczę się rozpoznawać barszcz i zrobię sobie zupę na zwykłym i kiszonym.
Zapisane
PJU
Opinii: (11)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
Miejsce pobytu: Z małego miasteczka.
wiadomości: 967




Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 13-04-2010, 07:36:36 »

McBren - byłem wczoraj u mamy i przepisy zdobyłem
Zalewa do kiszenia: na 1 litr wody - 1 łyżkę soli
Dodatki: koper, chrzan, liście: porzeczki, wiśni, dębu (musisz samemu popróbować, bo dają różne efekty i nie każdemu smakują), można dodać też gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie.

Czosnek: unikaj czosnku chińskiego, kup poskie główki z duzymi ząbkami, możesz obrać ząbki do białości i takie wrzucić do kiszenia lub troszkę oczyścić z wierzchu całe główki i takie włozyć do słoja (po kiszeniu skórka ładnie odchodzi).

W słoiku układaj warstwami, zalej letnią solanką, zakręć i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce.

Co do patisonów to postępowanie podobne, z tym że musisz wybrać małe i młode patisonki i takie po oczyszczeniu i umyciu kisić.
Zapisane

5.56x45, 7,62x39, 9x19, 12/76
Dejv
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 26
wiadomości: 16





Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 16-04-2010, 23:06:43 »

Mmm Kiszone ogórki babuni

A po za tym faktycznie kiszone buraczki są przepyszne, a zupa wychodzi z nich taka, że palce lizać
Polecam !
Zapisane
wolfshadow
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Jaworzno
wiadomości: 180


tuptuś leśny


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 16-04-2010, 23:33:22 »

Jutro jadę pozyskiwać czosnek niedźwiedzi. Trochę do bieżącej konsumpcji, trochę do kiszenia i standardowo kilka sadzonek do rozplenienia po okolicy.
Zapisane

.:fortes fortuna adiuvat:.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5874





Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 17-04-2010, 18:06:47 »

Cytuj
Jutro jadę pozyskiwać czosnek niedźwiedzi. Trochę do bieżącej konsumpcji, trochę do kiszenia i standardowo kilka sadzonek do rozplenienia po okolicy.

 A u mnie czosnek niedźwiedzi nie występuje Smutny
Zapisane
kuusamo
Opinii: (4)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 334





Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 17-04-2010, 18:40:18 »

A u mnie czosnek niedźwiedzi nie występuje Smutny

hmm, gdyby ktoś trafił na czosnek niedźwiedzi w okolicach trójmiasta niech da znać...
Zapisane

Kaszubskie Ochotnicze Pogotowie Rozrywkowe
Strony: 1 2 3 ... 5 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

 
Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
Taktyczni okularnicy - łączcie się! Pozostały ekwipunek « 1 2 3 » Michal_G 37 10432 Ostatnia wiadomość 30-01-2016, 12:31:38
wysłane przez tomo
Ocieplacze na kolana - zsuwają się Odzież i bielizna « 1 2 » elwood 16 3376 Ostatnia wiadomość 26-01-2016, 18:10:04
wysłane przez philiprvn
Jaki papier co się dobrze pali DIY melonmelon 3 1942 Ostatnia wiadomość 01-08-2017, 16:58:05
wysłane przez McBren