trwa ładowanie paska...
19-12-2018, 00:10:27 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:
 
   Forum   Regulamin Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 ... 3 4 5 +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Podpiwek  (Przeczytany 34232 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5851





Ignoruj
« Odpowiedz #60 : 16-01-2015, 18:01:03 »

Cytuj
Tu bardziej chodzi o cukier jako taki. Przy fermentacji piwa z kitów dodanie cukru skutkuje nutami bimbrowymi/drożdżowymi. Dlatego stosuje sie słody lub mieszankę słodu z glukozą.
Tylko, że w załączonej instrukcji był wyraźnie o dodaniu szklanki cukru.
 Zresztą problem się rozwiązał, po 6 dniach stania w lodówce zarówno słodki smak jak i SMAK DROŻDŻY zaniknął, pojawił się za to lekko winny posmak. Teraz kwas jest zarąbisty w smaku. Najprawdopodobniej drożdże przerobiły cały cukier i zdechły   Obstawiam, że problemem był zbyt niska temperatura przy pierwszej fazie fermentacji.
Zapisane
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #61 : 16-01-2015, 19:05:42 »

To co w przepisie, to w przepisie, a ogólne zasady technologii to drugie

Jeśli temperatura była zbyt niska to raczej nie czułbyś posmaku drożdży. Jeśli trzymałeś kwas w jeszcze niższej temperaturze to tym bardziej nie było cichej fermentacji. Raczej ją zastopowałeś.
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
LuQas95
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 23
Miejsce pobytu: Ostrów Mazowiecka
wiadomości: 154




Ignoruj
« Odpowiedz #62 : 19-03-2015, 21:39:54 »

Witam

U mnie jak trochę postały (z tydzeń) to nabrały %
 Teraz planuje zebrać szyszek chmielowych i dodać ich do podpiwka , wtedy może powstanie tradycyjne piwo (?)
Zapisane
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #63 : 19-03-2015, 21:50:19 »

Nie powstanie Dodasz jedynie nieco aromatu.

Procenty nie robią się od stania w butelce a podczas fermentacji. Chyba, że fermentujesz w butelkach ale to dość ryzykowne
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
LuQas95
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 23
Miejsce pobytu: Ostrów Mazowiecka
wiadomości: 154




Ignoruj
« Odpowiedz #64 : 19-03-2015, 21:51:53 »

Wtedy troche pofermentowało,  pech chciał że postawiłem je w kotłowni przy piecu , ale na szczęscie nic nie wybuchło. Spoko
Zapisane
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #65 : 19-03-2015, 21:53:50 »

No to może było maks 1,5%
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
LuQas95
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 23
Miejsce pobytu: Ostrów Mazowiecka
wiadomości: 154




Ignoruj
« Odpowiedz #66 : 19-03-2015, 21:56:44 »

 I o to chodzi w piwie według mnie .
Nie lubie mocnych piw a chętnie napił bym się takiego 2 % a takie znależc strasznie ciężko. Oczywiście mocno chmielowe bo to podstawa .
Stare piwa  miały gdzieś ze 2-3 %  a teraz idziesz a tu myk 9-10 % to już nie piwo  Niezdecydowany
Zapisane
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #67 : 19-03-2015, 22:00:35 »

Jeśli masz na myśli piwa "biedronkowe" to są specjalnie robione pod żulerkę, żeby nawalić się dwoma z małą kasę. Natomiast w przypadku piw rzemieślniczych wysoka zawartość alkoholu wynika z procesu technologicznego. Niskoprocentowe piwa robią w Czechach, ostatnio są dość powszechnie dostępne.

Uważałbym z określeniem mocno chmielowe bo nie wiadomo o co chodzi, czy o goryczkę, czy o aromatyczność.
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
Tori
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

wiadomości: 326




Ignoruj
« Odpowiedz #68 : 20-03-2015, 07:10:39 »

Aromat chmielu w popularnie dostępnych piwach? Chichot
Zapisane
Strony: Pierwsza « 1 ... 3 4 5 +   Do góry
  Drukuj  

 
Skocz do: