trwa ładowanie paska...
25-08-2019, 07:06:47 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:
 
   Forum   Regulamin Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 5 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Coś co da sie spakować i długo jest świeże - pomocy!:)  (Przeczytany 35783 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
sadowski25
Opinii: (4)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 28
Miejsce pobytu: Osiek
wiadomości: 179



WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #30 : 15-05-2012, 00:19:09 »

Przestańcie kombinować i zacznijcie myśleć...

Suszone jedzenie coś wam mówi?

Para linków dla przykładu:

http://www.southwestguidebooks.com/backpack_foods/backpack_foods_resources.htm
http://www.backpackingchef.com/
Zapisane
regent
Opinii: (10)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Lublin
wiadomości: 1940





Ignoruj
« Odpowiedz #31 : 15-05-2012, 07:34:31 »

Tylko te liofilizaty i inne wynalazki dla kosmonautów  Niezdecydowany

Że też jeszcze nikt nie wspomniał o zwykłej cebuli, nie gniecie się, nie reaguje na temperatury (pomijam warunki wybitnie ekstremalne typu dżungla lub zima na Syberii), ma długi okres trwałości, ma dużo witamin, poprawia smak każdej potrawy (poza musli), można jeść na surowo, piec, smażyć, dusić, gotować  itd.
« Ostatnia zmiana: 15-05-2012, 07:36:59 wysłane przez regent » Zapisane

Wszyscy, którzy napotykają w górach człowieka pracującego, popadają w swego rodzaju zakłopotanie, gdyż dostrzegają niestosowność własnego zajęcia.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5875





Ignoruj
« Odpowiedz #32 : 15-05-2012, 07:38:19 »

Cytuj
Że też jeszcze nikt nie wspomniał o zwykłej cebuli, nie gniecie się,

  Proponuję szatkowac i suszyć. Wejdzie 10 razy tyle, jeszcze bardziej odporna na przechowywanie. Wrzucona na gorący tłuszcz rumieni sie odrazu, można dosypywać do zup i gulaszy. Gorzej tylko ja chcemy ją położyć na pomidora;)
Zapisane
regent
Opinii: (10)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Lublin
wiadomości: 1940





Ignoruj
« Odpowiedz #33 : 15-05-2012, 07:42:40 »

Proponuję szatkowac i suszyć. Wejdzie 10 razy tyle, jeszcze bardziej odporna na przechowywanie. Wrzucona na gorący tłuszcz rumieni sie odrazu, można dosypywać do zup i gulaszy. Gorzej tylko ja chcemy ją położyć na pomidora;)

Położyć pod pomidora.

Fajna jest cebula suszona w ćwiartkach. Kolega pisał pracę magisterską na temat właściwości takiej cebuli. Naprodukował tego hurtowe ilości. Dwa akademiki przez miesiąc zagryzały wódkę suszona cebulą. Fantastycznie się pierdzi po suszonej cebuli 
Zapisane

Wszyscy, którzy napotykają w górach człowieka pracującego, popadają w swego rodzaju zakłopotanie, gdyż dostrzegają niestosowność własnego zajęcia.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5875





Ignoruj
« Odpowiedz #34 : 15-05-2012, 08:28:58 »

Cytuj
Fajna jest cebula suszona w ćwiartkach.
Muszę spróbować. Dostałem siatę warzyw, siatę cebuli i kilka jabłek gratis więc kupilem suszarkę (w tamtym roku). Wyszło na 3 wsady. Obawiałem się o rachunek, bo to wyszło z 36h pracy, ale było OK. A jak się nie kupiło włoszczyzny, to zawsze był wsad do zupy. Z jabłuszek zas wyszly fajne chipsy, aczkolwiek dość szybko chwytały powtornie wilgoć z powietrza.
Zapisane
Wspinacz
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Poznań
wiadomości: 921





Ignoruj
« Odpowiedz #35 : 16-05-2012, 15:23:55 »

Ja polecam sezamki, no i nikt jeszcze nie wspomniał o jerky.
Zapisane

"Co to za przygoda jeśli wiesz że wrócisz do domu?"
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5875





Ignoruj
« Odpowiedz #36 : 18-05-2012, 15:22:24 »

Cytuj
Ja polecam sezamki
Też nosze, najwyżej zrobią się kamienne i można zemby połamać.
 Nie pamiętam, żeby się kiedyś zepsuły, tylko trzeba chronić przed wilgocią.
Zapisane
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7905


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #37 : 18-05-2012, 18:09:59 »

Z sezamkami to mam raczej doświadczenia że zamieniają sie w proszek a nie twardnieją  Chichot
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
Wspinacz
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Poznań
wiadomości: 921





Ignoruj
« Odpowiedz #38 : 18-05-2012, 23:14:28 »

Co nie zmienia faktu że ciężko sie psują... W sumie proszek też jest fajny
Zapisane

"Co to za przygoda jeśli wiesz że wrócisz do domu?"
efink
Opinii: (0)
Użytkownik
**
Offline Offline

wiadomości: 62





Ignoruj
« Odpowiedz #39 : 19-05-2012, 23:39:23 »

moja zona robi takie cuś:

do termosu wsypuje kasze gryczana,
zalewam to wrzątkiem i szczelnie zamykam,
po kilku minutach kasza ugotowana i gotowa
do podania z oliwa np.
Zapisane
mar_kow
Opinii: (2)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Mazury/Bałkany
wiadomości: 393





Ignoruj
« Odpowiedz #40 : 20-05-2012, 09:20:23 »


Badziewie jakich mało - leżało to w stercie w bazie na słońcu w temp. ponad 50 st i się nie psuło. Może i fajnie ale i tak nikt tego nie ruszał. Jak nas przycisnęło i coś trzeba było jeść to każdy narzekał. Czysta chemia - żołądek cierpiał strasznie...

Z czasów studenckich mieliśmy grzejnik "słoneczko" na którym piekliśmy chleb i smarowaliśmy przygotowanym smalcem smażonym z boczkiem, cebulą, jabłkami. Smakowało bajecznie...
Zapisane
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5875





Ignoruj
« Odpowiedz #41 : 21-05-2012, 09:23:58 »

Cytuj
Badziewie jakich mało - leżało to w stercie w bazie na słońcu w temp. ponad 50 st i się nie psuło. Może i fajnie ale i tak nikt tego nie ruszał. Jak nas przycisnęło i coś trzeba było jeść to każdy narzekał. Czysta chemia - żołądek cierpiał strasznie...
A teraz ludzie napalają się na pemikan, a czytałem wspomnienie polarnika jak żal mu było wyrzucić porcję (bo głód cisnął), ale jakoś nie mógł tego przełknąć, więc trzymał w kieszeni na czarną godzinę, mimo żę powoli zmieniało się w coć całkiem niejadalnego.
 Ja tam na MRE nie narzekam, aczkolwiek jadałem sporadycznie. W porówaniu z polskim racjami, to niebo.
Zapisane
ineslik
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

wiadomości: 27




Ignoruj
« Odpowiedz #42 : 22-05-2012, 08:20:35 »

Cytuj
moja zona robi takie cuś:

do termosu wsypuje kasze gryczana,
zalewam to wrzątkiem i szczelnie zamykam,
po kilku minutach kasza ugotowana i gotowa
do podania z oliwa np.

dziki ryż / owies wodny wystarczy nawet zalać zimną wodą na kilka godzin i gotowy . Ziarno wysokobiałkowe.
Zapisane
mizuu
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

wiadomości: 20


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #43 : 22-05-2012, 13:51:51 »

Polecam suszenie gotowych dań, jeśli nie mamy suszarki, można użyć piekarnika(suszone jedzenie trzeba obracać). Często robię leczo, spagetti, i inne na bazie makaronu, fasolki z jak najmniejszą zawartością tłuszczu. Później susze w piekarniku około 50-70stopni. W szczelnym worku strunowym/freezer bagu wytrzyma kilka miesięcy, później wystarczy, zalać wodą i odstawić na 10-25min. Na youtube jest sporo filmików jak takie dania przygotować, słowo klucz - dehydrated camping food.
Zapisane
efink
Opinii: (0)
Użytkownik
**
Offline Offline

wiadomości: 62





Ignoruj
« Odpowiedz #44 : 22-05-2012, 18:39:11 »

Polecam suszenie gotowych dań, jeśli nie mamy suszarki, można użyć piekarnika(suszone jedzenie trzeba obracać). Często robię leczo, spagetti, i inne na bazie makaronu, fasolki z jak najmniejszą zawartością tłuszczu. Później susze w piekarniku około 50-70stopni. W szczelnym worku strunowym/freezer bagu wytrzyma kilka miesięcy, później wystarczy, zalać wodą i odstawić na 10-25min. Na youtube jest sporo filmików jak takie dania przygotować, słowo klucz - dehydrated camping food.

brzmi sensowniej od tego badziewia z knura i innych świniar
Zapisane
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 5 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

 
Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
Pływać jest przyjemnie Galeria « 1 2 3 » bass 38 29032 Ostatnia wiadomość 13-08-2019, 15:17:21
wysłane przez kooniu
OH Taktikal- krawiectwo taktyczne POMOCY! Plecaki ukasz.pa 6 1818 Ostatnia wiadomość 25-08-2017, 09:57:39
wysłane przez GreenEbr
OH Taktikal- krawiectwo taktyczne POMOCY! Plecaki ukasz.pa 0 397 Ostatnia wiadomość 30-07-2017, 15:19:54
wysłane przez ukasz.pa
OH Taktikal- krawiectwo taktyczne POMOCY! Ogólne ukasz.pa 0 525 Ostatnia wiadomość 30-07-2017, 15:20:37
wysłane przez ukasz.pa
Wojskowy potrzebuje pomocy Ogólne « 1 2 » Maku1993 25 2184 Ostatnia wiadomość 11-12-2018, 14:46:45
wysłane przez Maku1993