trwa ładowanie paska...
19-10-2018, 13:57:24 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:
 
   Forum   Regulamin Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 ... 4 5 6 7 8 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Patelnia żeliwna  (Przeczytany 75955 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
faraderes
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

wiadomości: 2




Ignoruj
« Odpowiedz #75 : 24-07-2007, 16:06:40 »

Jeżeli chodzi o dodatek aluminium, to patelnia byłaby lżejsza przy tej samej wielkości i delikatniejsza jej powierzchnia (chyba że niewielki dodatek). Choć zastanawiam się, po kiego mogliby dodawać skoro żeliwo jest duuużo tańsze? Tak, czy inaczej wypolerowałem "swoją". A nie było łatwo... zagruntowałem smarując olejem i wygrzewając na gazie. Potem jeszcze kilka razy smarowałem rozgrzaną już powierzchnię ręcznikiem papierowym. Już da sie na niej smażyć, teraz "poużytkować ze 20 lat" i będzie się jak trza   Chichot.
Zapisane
W. Irving
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

wiadomości: 11




Ignoruj
« Odpowiedz #76 : 17-09-2007, 20:49:41 »

Czoł(gi)em wszysytkim,

ja dziś kupiłem patelnię żeliwną (francuskie jakieś inskrypcje na niej są  - le creuset). Wymyłem wodą ciepłą z "kropelką" jakiegoś płynu do naczyń, potem rozgrzałem delikatnie na kuchence gazowej (na średnim palniku), potem włożyłem około łyżki stołowej smalcu ze skwarkami i z cebulką (nie miałem innego tłuszczu w lodówie). Jak się stopił i lekko zadymił, to moja ślubna (wczoraj nam 18 stuknęła) mnie o*a, że znowu smród z kuchni (dalej już wiecie). Potem to wylałem, przepłukałem letnią wodą (jak już ostygło żelastwo). Usmażyłem jedno jajo (sadzone na maśle). Rewela, nic nie przywarło, smak O.K. Najwyższa instancja w domu zaakceptowała zakup i trochę wybaczyła ten smrodek przy gruntowaniu patelni.

Mam jeszcze garnuszek z pokrywką (tej samej firmy, około 2 litrowy) i mam pytanie - czy garnek jeśli się w nim będzie dusić potrawy, a czasem gotować zupkę, to też trzeba gruntować - i jak Co?

Pozdrawiam
Tomek

P.S.
Patelnię i garnek kupiłem w "markecie" typu meble, odzież, agd parę kroków od granicy z rzeszą konkretnie w Kostrzynie  nad Odrą. Patelni brakuje uchwytu (dorobię w wolnej chwili) a pokrywkę od garnuszka muszę uzupełnić o jakąś gałkę coby łatwiej ją unosić).

Pozdrawiam ponownie
Zapisane
dlamichala
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

wiadomości: 1




Ignoruj
« Odpowiedz #77 : 19-09-2007, 13:29:29 »

Czoł(gi)em wszysytkim,

ja dziś kupiłem patelnię żeliwną (francuskie jakieś inskrypcje na niej są  - le creuset). Wymyłem wodą ciepłą z "kropelką" jakiegoś płynu do naczyń,

Patelni żeliwnych nie powinno się myć z płynem do naczyń, ponieważ chemia może uszkodzić strukturę żeliwa. Tylko gorąca woda i druciak. No i konserwacja olejem;)
Zapisane
W. Irving
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

wiadomości: 11




Ignoruj
« Odpowiedz #78 : 19-09-2007, 16:07:52 »

dzięki
to była naprawdę kropelka tego płynu w paru litrach wody. Chciąłem umyć te brudy ze sklepu i łapek tych co macali naczynia wcześniej.
Sprzęcicho działa O.K., więc chyba mu nic nie zrobiłem.

Znalazłem w sieci strony producenta, trochę tam info jest. W jakimś sklepie w Polsce mają te naczynia i ceny są takie z górnej półki. Patelnia 28 cm ok. 400 PLN. Zakup był na "czuja", ale warto było.

Pozdrawiam
Tomek
Zapisane
brx
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

wiadomości: 2




Ignoruj
« Odpowiedz #79 : 24-07-2009, 23:19:07 »

Przeczytałem opisy na kilku forach (tu było najwięcej informacji)

Kupiłem patelnię żeliwną 70PLN (ciężka)
Kupiłem patelnię stalową 70PLN (średnio ciężka)
Kupiłem patelnię stalowo węglową 70PLN (stal niebieska,lekka)

Gruntowanie:
Żeliwną gruntowałem smalcem w piekarniku - super nie zamienię jej nigdy na żaden teflon

Stalową gruntowałem solą przez kilka godzin (średni efekt i potrafi zniszczyć kuchenkę zmycie super gorącej soli z kuchenki powoduje zarysowania na emalii kuchenki. (więc mimo wszystko wróciłem do gruntowania smalcem)

Stalowo węglowej nie gruntowałem wcale.

Wszystkie trzy sprawują się super nic się nie przykleja i nie mam ŻADNYCH problemów. Używam ich już kilka miesięcy i zastanawiam się jak można było namówić mnie kiedyś na teflon. Po prostu nie jestem w stanie pojąć jak mogłem kiedyś używać teflonu i za pomocą jakich argumentów mnie do tego przekonano. Mam coś tańszego (bo nie muszę ich zmieniać co roku) i w efekcie lepszego (bo nie martwię się że je porysuje) i zdrowszego (bo jedzenie z żeliwnej patelnie smakuje jakby lepiej- nie umiem tego wyjaśnić).

Żeby nie było, mam ponad 30 na karku, dzieciaki i zonę która była bardzo sceptycznie do tego nastawiona. (Teflony wyrzuciła na 3 dzień).

Pozdrawiam
 
Zapisane
brx
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

wiadomości: 2




Ignoruj
« Odpowiedz #80 : 31-08-2009, 20:29:43 »

Witam,

Zdarzyło mi się raz iż do stalowej patelni coś mi się przykleiło, ale 15 minut gruntowania smalcem załatwiło sprawę.
Zachęcam wszystkich.

Pozdrawiam
Zapisane
vrtel
Opinii: (2)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Miejsce pobytu: Gdańsk
wiadomości: 122





Ignoruj
« Odpowiedz #81 : 04-09-2009, 10:21:40 »

Gruntowałem smalcem w piekarniku, tylko raz, zrobiła się bardzo fajna powłoka do której nic nie przywierało
NIestety po jakimś czasie zeszła, będę musiał powtórzyć zabieg
Zapisane
rhino
Opinii: (3)
Świeża krew
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 47
Miejsce pobytu: Kraków (Warszawa)
wiadomości: 21





Ignoruj
« Odpowiedz #82 : 13-11-2009, 17:23:23 »

cześć ,

używam kilku naczyń z tej firmy , godne polecenia a tutaj wątek o pielęgnacji żeliwa :
http://www.skeppshult.pl/index.php?content=szkola&article=3

może komuś się przyda ...

pozdrawiam
Marcin
Zapisane
elrond33
Opinii: (25)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 38
Miejsce pobytu: Poznań
wiadomości: 1137


Ostrzyżony


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #83 : 06-04-2016, 15:40:30 »

https://www.kickstarter.com/projects/field-company/the-field-skillet-lighter-smoother-cast-iron

Jak to zwykle na Kikstarterze, "wymyślona na nowo" patelnia żeliwna. Ciekawostka, że arkanów obróbki żeliwa pomysłodawcy uczyli się od doktora z krakowskiej AGH Zaletą tej patelni ma być jej lekkość - około 1,5 kg - dzięki czemu nada się w teren.
Zapisane

Mr Mruk - chusteczki EDC (póki co) i nie tylko (niebawem).
tomking
Opinii: (18)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 47
Miejsce pobytu: Katowice
wiadomości: 2085





Ignoruj
« Odpowiedz #84 : 06-04-2016, 15:48:10 »

Ale odkryli... amerykę  Z politowaniem

Babcie nasze z takich korzystały... przez cyganów i kowali dawniej te gary były robione... 
Moja mama do tej pory ma taką... ponad 50 lat używana !!!

Może im o wykorzystanie na płycie indukcyjnej chodzi 
Zapisane

Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.
Bananczyk
Opinii: (5)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 38
Miejsce pobytu: Białystok
wiadomości: 1479





Ignoruj
« Odpowiedz #85 : 06-04-2016, 15:54:23 »

Zaraz wymyślą aluminiową, tylko że 2 x razy droższą ale za to 6 x lżejszą dlatego najlepszą.
Później wymyślą może coś na apetyt.
Mam! Apetizer!
Ma apetyt?
Ma!
A nie chce?
Nie chce!
To ma, Apetiblok.
 
Zapisane

Nie przeklinam. Bo to kurwa w chuj nie ładnie.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
Miejsce pobytu: Pomorze
wiadomości: 5844





Ignoruj
« Odpowiedz #86 : 06-04-2016, 16:08:33 »

Cytuj
Babcie nasze z takich korzystały... przez cyganów i kowali dawniej te gary były robione...
U mnie dalej na targowisku idzie kupić od Cyganów patelnie.
 Tą którą używam ma chyba z 20 lat.
Zapisane
Panas
Opinii: (11)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

wiadomości: 375




Ignoruj
« Odpowiedz #87 : 06-04-2016, 21:13:32 »

czy ja dobrze widzę, że oni, na produkcje patelni, na stronie gdzie z jakiejś tam zasady wspiera się innowacje, patelni żeliwnej dodam, zebrali półtora dużej bańki ? i to w dolarach ? czy mi się coś w oczach miesza O-o
Zapisane
elrond33
Opinii: (25)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 38
Miejsce pobytu: Poznań
wiadomości: 1137


Ostrzyżony


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #88 : 07-04-2016, 12:56:27 »

Widać jest popyt, czyli jest potencjał. To zdziwienie czy zazdrość? Nie ma co wyrzekać, trzeba było samemu wymyślić i zarabiać.

Nie rozumiem o co Wam chodzi. Nie jest to produkt rewolucyjny, to jasne. Ale skoro przeciętna patelnia żeliwna przy wadze około 2,5 - 3 kg nie nadaje się na wyprawę w teren, to odchudzenie jej do 1,5 kg jest raczej fajnym pomysłem, nie?
Zapisane

Mr Mruk - chusteczki EDC (póki co) i nie tylko (niebawem).
tomking
Opinii: (18)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 47
Miejsce pobytu: Katowice
wiadomości: 2085





Ignoruj
« Odpowiedz #89 : 07-04-2016, 13:26:55 »

I wziął byś ze sobą na kilkudniową wycieczkę np: po górach patelnię żeliwną o wadze 1,5 kg?  Z politowaniem

Zapisane

Rzeczą ważniejszą od wiedzy jest wyobraźnia.
Strony: Pierwsza « 1 ... 4 5 6 7 8 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

 
Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
Co to za patelnia? Sprzęt cosinus 6 3018 Ostatnia wiadomość 30-11-2015, 09:29:22
wysłane przez mgr_scout