trwa ładowanie paska...
22-09-2018, 00:14:09 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:
 
   Forum   Regulamin Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 ... 84 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Gotowanie w terenie (foty)  (Przeczytany 478956 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
wysz
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 41
Miejsce pobytu: Ruda Sarenka/Brwinów/Inne
wiadomości: 235


zielony zmrol


WWW

Ignoruj
« : 01-06-2006, 01:12:17 »

Czego używacie?
U mnie róznie, rózniście - od ognicha, przez różne piece, grille,  dołki, przez 70-letni garnek ZHP, żeliwny kociołek do prażonek, Esbita, po CampingGasa i Primusa. Trochę fotek (wrzucałem kiedyś na Budo).
Dorzućcie coś jeśli macie.

http://img191.echo.cx/img191/8845/tipi37ux.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Gulasz

http://img191.echo.cx/img191/1519/tipi41hg.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Biltong

http://www.swiatnozy.com.pl/arch/ognisko/_mini-DSCF3239.JPG
Gotowanie w terenie (foty)

Kurak

http://republika.pl/wysz/slimok.JPG
Gotowanie w terenie (foty)

Ślimok

http://img70.echo.cx/img70/7439/campinggas0sk.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

CampingGas

http://img189.echo.cx/img189/4513/janekczajnik2rj.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Herba

http://img235.echo.cx/img235/9973/esbit1ch.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Esbit

http://img235.echo.cx/img235/5994/jajo3ry.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Jajkownica

http://img235.echo.cx/img235/8186/mieta5ev.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Mięta

http://img88.echo.cx/img88/8494/zarlo00074zj.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Piecyk i rybki

http://img123.echo.cx/img123/7423/lutek6jp.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Dołek i kolega Lutek


i jeszcze jedno przed gotowaniem:

http://republika.pl/wysz/images/p15.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Łabądek


Używał ktoś tych szwajcarskich puszek z żelem spirytusowym?
Kuchenek wielopaliwowych?
Zapisane

"Mój drogi, białe myszki widzą tylko amatorzy."
To, co mnie zgubi, to bouillabaise, kuchnia na ostrym pieprzu tureckim, muszle i te wszystkie świństwa , które jem bez umiaru. (Zola)
Czuj-Dym!
kooniu
Opinii: (0)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 54
Miejsce pobytu: irlandia
wiadomości: 517




Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 01-06-2006, 01:31:27 »

Wyszu ale wypas!!!!!jak  łazłem po bieszczadach w 80 tych latach to miałem kocher z palnikiem na dyktę (takim małym)ale caałkiem nieźle się sprawdzał no i oczywiście ogniseczko pomiedzy dwiema cegłami ale był to wymóg chwili bez zastanowienia wolalbym to co pokazaleś na fotach-tu naprawde widzę jak technika poszła doprzodu i jak ułatwia życie
Zapisane

życie jest walką szepnął człowiekowi na ucho ...spręzynowy nóż
wysz
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 41
Miejsce pobytu: Ruda Sarenka/Brwinów/Inne
wiadomości: 235


zielony zmrol


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 01-06-2006, 01:40:37 »

Kocherek na dyktę jest fajny, bo mały, lekki, wydajny, a paliwo kupisz w kazdym monopolu. Tylko, że śmierdzi cholerstwo przepotwornie, a cieknący kocherek w plecaku potrafi załatwić cała przyjemnośc z wyjazdu. Nawet jak się go zawinie w trzy reklamówki. Uzywałem go później jeszcze tylko raz - do romantycznej kolacji przy świcach i fondue. Wszystko w mieszkaniu waliło potem denaturą - łacznie z fondue.
Swoja drogą, to Esbit i paliwko turystyczne też aromatem kurnia nie grzeszy.


Jeszcze dwie foty znalazłem:

http://dagobah.pl/budo/ogien.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Wyjątkowo niefachowo i niestabilnie pierdzielnięty garnek. Fotę wrzucam bo klimatyczna (Trekking Magii Stali). Przyznać się - czyje to?

http://dagobah.pl/budo/makaron.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

Spaghetti western i wysz z długimi kudłami;)
Zapisane

"Mój drogi, białe myszki widzą tylko amatorzy."
To, co mnie zgubi, to bouillabaise, kuchnia na ostrym pieprzu tureckim, muszle i te wszystkie świństwa , które jem bez umiaru. (Zola)
Czuj-Dym!
Camarada
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

wiadomości: 16




Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 01-06-2006, 08:00:24 »

Cytuj
Przyznać się - czyje to?

Pytasz o garnek czy foty?  :cheesey:
Foty zdaje sie moje.
Zapisane

Jedi Master, Szwoleżer Crew, PSF, KNAK, Łoś, Łabędź & Beaver Tracker Team
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7904


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #4 : 01-06-2006, 08:45:53 »

Kuchenki - to zalezy co się uda pożyczyć  ;-) albo Epi albo CampingGaz. Gorzej tylko jak mam kartusz do Epi a palnik Campinga  :?

Z kuchni polowych to ostatnimy czasy jestem fanem pieca ziemnego. Prosto, bezpiecznie i co najważniejsze efektywnie z oszczędnością drewna.
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
przeszczep
Opinii: (28)
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
Miejsce pobytu: warszawa
wiadomości: 569


bite me




Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 01-06-2006, 08:47:28 »

A ja ostatnio w domu znalazłem kocherek na ekstrakcyjną. W terenie jeszcze nie używany, ale już niedługo może coś się uda... Chichot
Zapisane

9/21

WBB
Akme
Opinii: (0)
Użytkownik
**
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 42
Miejsce pobytu: Warszawa
wiadomości: 62

Backpacker




Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 01-06-2006, 08:57:59 »

Cytuj z: wysz
Trochę fotek (wrzucałem kiedyś na Budo)
Pamietam pamietam... chyba nawet w moim topiku


Cytuj z: wysz
Wyjątkowo niefachowo i niestabilnie pierdzielnięty garnek. Fotę wrzucam bo klimatyczna (Trekking Magii Stali). Przyznać się - czyje to?
Stabilnie ustawiona menacha po prawej to moj campus cook Chichot
« Ostatnia zmiana: 01-06-2006, 09:00:33 wysłane przez Akme » Zapisane

Szwoleżer Crew - KNAK - Łoś Tracker Team

"Nam nad głowami rosną chmury, kłęby, dymy, grzyby, obłoki...
I jeszcze widzimy kontury rzeczy, kolorów boki"
StaszeK
Opinii: (12)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Miejsce pobytu: Kraków
wiadomości: 232




Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 01-06-2006, 10:27:39 »

Na wędrówkach pieszych, jak nie palę ogniska to używam kuchenki gazowej (na kartusze oczywiście) szwedzkiej firmy Prymus. Mam już ją ponad 15 lat i ma się dobrze. Natomiast na wyjazdy stacjonarne lub samochodem zabieram jedną z paru radzieckich kuchenek benzynowych. Kiedyś używałem jeszcze palników spirytusowych z kuchenek "Wisła".

Co do tych szwajcarskich kuchenek-palników z żelem, to z pół roku temu w jednym ze sklepów z militariami kupiłem sobie to cudo do przetestowania.
Jednym słowem mogę powiedzieć, że to niewypał. Czas palenia się tego (całej puszki) wynosi około godziny, w zależności od warunków otoczenia. Niestety, to paliwo daje mało ciepła i nawet w warunkach zbliżonych do domowych (temp. kilkanaście stopni i bezwietrznie) na zagotowanie litra wody trzeba czekać kilkanaście minut. Na dodatek nie można tego używać w zamkniętych pomieszczeniach (jak np. kuchenek gazowych) bo wydzielają "gryzący" dym.
Myślę, że te szwajcarskie (podobno wojskowe) kuchenki można tylko włożyć do bagażnika samochodowego tak na wszelki wypadek, aby w przypadku awarii lub przymusowego postoju mieć na czym podgrzać konserwe lub ewentualnie wodę na kawę. Moim zdaniem absolutnie nie nadają się do normalnego gotowania. Przegrywają z innymi kuchenkami pod każdym względem.
Zapisane
buzz
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
Miejsce pobytu: Płaza (obok tego ;) Chrzanowa / małopolska)
wiadomości: 146


bydle niedobre




Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 01-06-2006, 10:44:14 »

Wyszu! Mam wielką prśośbę - napisz coś o używaniu esbita, bo cholerstwo mocn kompaktowe jest i się mi podoba - tylko jak z funkcjonalnością?
Zapisane

...Mamy już takie same telewizory jak oni, takie same kosmetyki... i tostery. A nasze jedzenie już dawno przegoniło ich jedzenie np. ... kiełbasa przegoniła...
wysz
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 41
Miejsce pobytu: Ruda Sarenka/Brwinów/Inne
wiadomości: 235


zielony zmrol


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 01-06-2006, 11:40:55 »

okej - postaram się dziś coś o Esbicie napisać.
Zapisane

"Mój drogi, białe myszki widzą tylko amatorzy."
To, co mnie zgubi, to bouillabaise, kuchnia na ostrym pieprzu tureckim, muszle i te wszystkie świństwa , które jem bez umiaru. (Zola)
Czuj-Dym!
mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (8)
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
wiadomości: 7904


Tactical Hipster


WWW
« Odpowiedz #10 : 01-06-2006, 11:49:32 »

To ja dodam słów kilka wstepu o Esbicie

Testowałem go w zimie przy -15 stopniach... Na zagotowanie pół litra wody, włącznie ze stopieniem śniegu, schodziły 2 -2,5 duże (podwójne) kostki. Śmierdzi to to przeokrutnie, zapach hekasminy czuć z daleka. Oczywista brudzi kubek, ale to tak jak ognisko. Zależy od przyzwyczajeń estetycznych i lenistwa, czy jest to problem czy nie
Żeby ugotować coś więcej poza wodą IMHO nie nadaje się zupełnie. Można gotować na tym raczej tylko przy dobrej, bezwietrznej pogodzie, i tak co najmniej +15 stopni. Poniżej efektywność maleje. Osobiście nie polecam, traktuję to wyłącznie jako ciekawostkę.
Zapisane

SCOUT PRIDE!

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan

CZUJ-DYM!
StaszeK
Opinii: (12)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Miejsce pobytu: Kraków
wiadomości: 232




Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 01-06-2006, 12:07:10 »

Niestety fizyki nie mozna przeskoczyć. Na wytopienie ze śniegu lub lodu 0,5 litra wody trzeba zużyć prawie tyle samo energii (to oczywiście zależy na jakiej wysokości npm gotujemy) co na zagotowanie tej wody.
Stąd też np. herbatę w zimie w górach gotuje się w ten sposób, że najpierw gotujemy 1/4 lub 1/3 kubka wody i zaparzamy cherbatkę. A dopiero po zaparzeniu się herbaty dodajemy do kubka kolejne porcje śniegu lub lodu do wytopienia się, ale już nie gotujemy całego kubka, tylko podgrzewamy go do odpowiadającej nam temperatury.
Zapisane
Blacha
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik
****
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 38
Miejsce pobytu: Puławy
wiadomości: 265

cham i prostak




Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 01-06-2006, 12:23:41 »

jako wegetarianin na ognisku kiełbachy nie piekę
musiałem więc wydumać sobie coś co moge jeść
a więc grzanki z serem na szybko
tutaj szybki patent jak zapiec ser między 2 kromkami chleba

2 razy - widełki, ew. związane sznurówką na środku i mamy szczypce wielofunkcyjne

http://img82.imageshack.us/img82/6038/0225153804x4vo.jpg
Gotowanie w terenie (foty)

kóledze siem spodobało
http://img82.imageshack.us/img82/4699/0225154019x9yl.jpg
Gotowanie w terenie (foty)


nad kominkiem też sie sprawdza
http://img224.imageshack.us/img224/52/majdan1363fx.jpg
Gotowanie w terenie (foty)


niestety nigdy nie robie fot w terenie bo i nie mam czym
Zapisane

... wypijmy za wojnę ...
Kubek
Opinii: (0)
Świeża krew
*
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 52
Miejsce pobytu: Warszawa
wiadomości: 22


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 01-06-2006, 13:03:46 »

Polowa deska do krojenia.

http://img48.imageshack.us/img48/581/dscf00981vb.jpg
Gotowanie w terenie (foty)


I polowe palenisko. Pół kłody, na niej 4 kamienie, na kamieniach gar.

http://img240.imageshack.us/img240/9090/dscf01074tq.jpg
Gotowanie w terenie (foty)
Zapisane

Łoś Tracker Team
Rączka, 9/20

Nie potrafię robić fotek, szczególnie własnych noży!!!
wysz
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 41
Miejsce pobytu: Ruda Sarenka/Brwinów/Inne
wiadomości: 235


zielony zmrol


WWW

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 01-06-2006, 13:28:46 »

Ooo !!! Mój ś.p. TAK.
Ależ ma pięknie usyfioną rekojeść.  Chichot
Zapisane

"Mój drogi, białe myszki widzą tylko amatorzy."
To, co mnie zgubi, to bouillabaise, kuchnia na ostrym pieprzu tureckim, muszle i te wszystkie świństwa , które jem bez umiaru. (Zola)
Czuj-Dym!
Strony: 1 2 3 ... 84 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

 
Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
Rękawice do pracy w terenie Odzież i bielizna Amigo 14 3585 Ostatnia wiadomość 22-04-2017, 15:51:18
wysłane przez pklex
Wiedza o terenie, roślinności, klimacie i pokrewnych Ogólne « 1 2 » Gregor 16 2042 Ostatnia wiadomość 21-02-2017, 12:04:41
wysłane przez RNL