Leśna kuchnia => Sprzęt => Wątek zaczęty przez: elrond33 28-03-2011, 21:32:07



Tytuł: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: elrond33 28-03-2011, 21:32:07
W ogóle to anodyzowane, czy anodowane? Bo znalazłem oba określenia.
Co możecie powiedzieć na temat garów z anodyzowanego aluminium? Czy to trwała powłoka, czy będzie się łatwo zdzierać? Czy dostatecznie izoluje żywność od aluminium, tak żeby nie uwalniało się do gotowanych potraw?
Gdyby ktoś chciał mnie uspokajać, że aluminium nawet bez powłoki jest bezpieczne i przenika do żywności tylko w niewielkich ilościach - to nie ma potrzeby ;) Ja się nie boję aluminium, ale chcę wiedzieć jak to jest z tą anodyzacją.

No i przy okazji - bo stąd moje zainteresowanie tematem. Szukam nowego, większego zestawu do gotowania.
Dotychczas używałem stalowej menażki harcerskiej (?), chyba Helikona. Taki standardowy zestaw - jedna mniejsza, druga większa z pokrywką/patelnią, składane rączki. Nowe gary powinny spełniać następujące kryteria:
- pojemność większego garnka ok. 2 l
- zestaw najlepiej 2-częściowy, ale od biedy może być jeden taki większy garnek
- minimum jedna pokrywka
- brak kontaktu aluminium z żywnością (czyli właśnie albo jakaś trwała i skuteczna powłoka, albo stal/tytan)
- rozsądna waga - nie musi być super UL, ale nie wezmę też zwykłego garnka emaliowanego
- rozsądna cena - tu niestety odpadają wszystkie Ti jakie znalazłem :(
Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem byłby stalowy zestaw z garnkiem 2 l, lub pojedynczy taki garnek. Jakieś propozycje?


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: RBT 28-03-2011, 22:50:01
Tu masz podane wiele informacji na temat anodowania: http://pl.wikipedia.org/wiki/Anodowanie
Jeśli naczynia będziesz używał niezbyt często, nie będziesz podczas mycia szorował ich piachem, to tlenkowa warstwa utrzyma się zapewne długo. Zwłaszcza jeśli będzie to anoda typu III. Ale nie sądzę, by taką stosowano do naczyń kuchennych. Moim zdaniem nie warto sobie zawracać głowy i jeśli boisz się aluminium, kupić zwykłe, stalowe naczynia. Tytanowe poza wysoką ceną, mają niską przewodność cieplną. O ile wydłuża ona gotowanie, nie wiem, bo nie używam. Trzeba zapytać praktyków.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: mgr_scout 29-03-2011, 08:23:06
A seria EtaPower Primusa?


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Ramirez725 29-03-2011, 11:09:02
Tak na szybko, coś co może spełnić Twoje warunki:
http://8a.pl/page,produkt,id,2959,kettle.html (http://8a.pl/page,produkt,id,2959,kettle.html)
http://8a.pl/page,produkt,id,3529,multitopf.html (http://8a.pl/page,produkt,id,3529,multitopf.html)

Ja osobiście czaję się na coś takiego:
http://8a.pl/page,produkt,id,5574,litech-super-set.html (http://8a.pl/page,produkt,id,5574,litech-super-set.html)


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: elrond33 29-03-2011, 15:32:04
Fajne to wszystko, tylko trochę drogo. Skoro 3-częściowa menażka Helikona kosztuje poniżej 50 zł, to nie rozumiem dlaczego płacić ponad 100 za pojedynczy garnek (mówię o stalowych) ???
Fajny byłby Zebra Billy Can, ale nie z taką przebitką cenową.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Ramirez725 29-03-2011, 17:27:11
Bo Helikon to militarka a to co ja podałem to "cywile" ;) W tej chwili sam poszukuję jakiegoś fajnego zestawu i naprawdę ciężko jest trafić coś za rozsądne pieniądze.
Co do sklepu 8a.pl z którego były przykłady to szczerze go odradzam, ale o tym w innym temacie.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: bemben 30-03-2011, 02:20:45
elrond - o to się martwisz?

http://chemfan.pg.gda.pl/Publikacje/Aluminium.html



Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: elrond33 30-03-2011, 13:52:28
Mniej więcej. Nie ze względu na siebie, tylko na dziecko, które również będzie jadło żywność w tym przygotowaną. Młody organizm o wiele łatwiej wszystko przyswaja i jest znacznie bardziej wrażliwy.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: bemben 30-03-2011, 14:23:40
Mniej więcej. Nie ze względu na siebie, tylko na dziecko, które również będzie jadło żywność w tym przygotowaną. Młody organizm o wiele łatwiej wszystko przyswaja i jest znacznie bardziej wrażliwy.
Anodowanie I A i B - unikać za wszelką cenę - trochce anionow chromianowych zawsze zostanie.
II - porowate - znowu nie domyjesz
III - nada się do ciepłych(!) potraw, jeżeli pokryte teflonem

Ze względu na różnice w rozszerzalności cieplnej powyżej temp. ok 70-80 deg. C powłoka Al2O3 możne/będzie pękała
Jony halogenkowe będą rozpuszczały powłokę -> Al3+ pójdzie do roztworu

Czyli kubek na herbatę tak, gotowanie -> jeżeli już to nie za często, nie na kwaśno.

Stal albo Tiajtan zostaje.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Raff 31-03-2011, 00:49:02
Helikon jest ciężki jak smok jak na swoje wymiary ( w sumie to plus -grubsze ścianki mniej przypalają -jednak przypalają ,a patelnia to raczej przykrywka). Zebra Billy Can którą promuje Ray Mears można powiesić nad ogniskiem no i jeżeli ktoś potrafi to upiec w dodatkowym naczyniu chlebek. To wszystko na plus. Na minus waga, wyższa niż szersza, cena, plastikowe uchwyty, patelnia nie istnieje, przypala. Wiadomo skąd wzięło się powodzenie tej "menażki" - Rey :0 Mam wcześniej proponowaną tatonke 1.6 l i zanim ją kupiłem porównałem do Zebry i wyszła na plus. Lepsza patelnia- zaokrąglony kształt, lepiej sie myje. Sama menacha szersza, lecz niższa przy porównywalnej pojemnosci - szybciej sie podgrzewa, mniej przypala i jest lzejsza. Minus taki, że na stali cieżko zrobić jajecznice i upiec rybkę. Tu przykładowa recka(tylko poj. 2.5 l)
http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=sk&u=http://hiking.sk/hk/ar/1401/hrniec_tatonka_kettle_25_l.html&prev=/search%3Fq%3Dhttp://hiking.sk/hk/ar/1401/hrniec_tatonka_kettle_25_l.html%26hl%3Dpl%26sa%3DG%26prmd%3Divns&rurl=translate.google.pl

Mam tez aluminium http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=60_113&products_id=584&name=Zestaw_Biwakowy_z_czajnikiem
Myje sie gorzej, mniej przypala- tu plus dla patelni, pojemnosciowo jest lżej, jednak jest podatne na wgniecenia i to mnie wkurza.

Zakupilem więc cos co bedzie lekkie, twarde, odporniejsze od zwykłego aluminium na zadrapania i będzie się lepiej myło (59zl)
http://www.weld.pl/K2-WIELICKI-SPORT-TREK-3,Camping-Naczynia-i-sztucce,8,908.html i jestem bardzo zadowolony.

Inna propozycja to połączenie aluminium i stali nierdzewnej czyli AL-INOX. Tu dobra cena, nie wiem jednak , czy pojemność nie będzie dla Ciebie za mała

http://taniewspinanie.pl/AL-INOX-1535-2-455-produkt.html 

W teście wypadła rewelacyjnie
http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=sk&u=http://hiking.sk/hk/ar/1172/riad_alb_forming_al_inox.html&prev=/search%3Fq%3Dhttp://hiking.sk/hk/ar/1401/hrniec_tatonka_kettle_25_l.html%26hl%3Dpl%26sa%3DG%26prmd%3Divns&rurl=translate.google.pl

Latwo się myje wewnątrz- stal , na zewnątrz- lakier pokrywający aluminium, dobra przewodność-nie przypala i lżejsza niż stal (to będą chyba moje następne gary)

Inne propozycje z anodyzowanego aluminium o jakich możesz pomyśleć to:
http://allegro.pl/zestaw-menazek-4-1-hard-anodized-alluminium-gratis-i1537518886.html
http://www.outdoorzy.pl/105--naczynia-pojemniki/3225-optimus-zestaw-naczyn-terra-lite-he-cook-set.html
http://www.trekkersport.com.pl/sklep-turystyczny-gorski/nordisk/180-garnki/8873-zestaw-garnkow-noulja
http://www.cerrotorre.pl/product-pol-7583-Zestaw-naczyn-FIRE-MAPLE-FMC-202.html

Co do aluminium z powłokami to trzeba uważać- zwlaszcza na teflon. Tytan w Litech Trek Kettle Primusa jest mocniejszy, jednak rewelacji nie zrobił. Nie kumam zastosowania powłoki w garze i patelni na której nie mozna smażyć-11cm srednicy! ( przepraszanm dwa jajka wejdą :0 ) i tak naprawdę nadaje się tylko do zagotowania wody. Metalowe sztućce odpadają.

Jedyną nad jaką bym się jeszcze zastanowił to  Vango Non-stic Cook 3 Person ( patrząc objętościowo). Dostaje dobre opinie.
http://www.olimpiasport.pl/sklep/produkt/naczynia_vango_non-stic_cook_3_person/2510.611.1.1.pl.0.htm

Miałem kiedyś podobny gar pokryty emalią i dobrze wspominam (teflon nie ma porównania jeżeli chodzi o wytrzymalość)
Tu masz różne pojemności
http://polana.pl/index.php?manufacturers_id=8&page=1&sort=2d&osCsid=1e77fb

Tu widzę, że dają nawet 5 lat gwarancji ( powłoka więc chyba ok)
http://www.hitch-n-pitch.co.uk/acatalog/Camp___Caravan_Cooking.html

Tu trochę o małym zestawie
http://www.livefortheoutdoors.com/Gear-Reviews/Search-Results/Accessories/Vango-Non-Stick-Cook-Kit-One-Person-2009/

A tu porównanie do wersji z nierdzewki z miedziowanym dnem
http://www.motorhomeplanet.co.uk/archives/3848

O garach tytanowych nie będę pisał , bo poza minimalnie mniejszą wagą od aluminium przegrywają na całej lini i dla zagotowania wody nie są warte swojej ceny.
Ze swojej strony polecę zestaw, który zawiera funkcjonalną patelnię. Nie raz smażylem rybkę, kiełbaskę czy jajecznicę na alu anodyz. gdzie koledzy na stali (tytanu całe szczęście nikt nie posiadał) mogli pomażyć. Nie zawsze mozna rozpalic ognisko, a wiem, że będziesz jadał z dzieckiem.



Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: bemben 31-03-2011, 03:56:35
Al-INOX fajne tylko jak z trwałością? Glin ma prawie dwa razy większą rozszerzalność cieplną od żelaza. Nie gnie się? Delaminuje? Czy obowiązuje zasada że jeżeli teoria nie zgadza się z praktyką to tym gorzej dla teorii?


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Zastanawiejski 02-01-2017, 12:30:49
Czy garnek z alu anodyzowanego nadaje się do gotowania na ognisku? i na kuchence typu hobo stove (to chyba bez różnicy, bo chodzi o ogień i żar z palonego drewna)
Chodzi za mną Rockland Travel Duo 1L. Mam Optimusa z alu anod., ale z radiatorem i nie postawię takiego na ognisku, bo zasyfię radiator.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: mar_kow 03-01-2017, 08:32:37
Mam zestaw Termite Silverstone II i jestem bardzo zadowolony. Komplet stalowy 450g, nie ma problemu z gotowaniem potraw. Oczywiście trzeba umieć gotować, na ognisku nie próbowałem ale na palniku jest o.k.

Czy garnek z alu anodyzowanego nadaje się do gotowania na ognisku? i na kuchence typu hobo stove (to chyba bez różnicy, bo chodzi o ogień i żar z palonego drewna)
Chodzi za mną Rockland Travel Duo 1L. Mam Optimusa z alu anod., ale z radiatorem i nie postawię takiego na ognisku, bo zasyfię radiator.

Na alu też się da gotować na ognichu ale z czyszczeniem jest gorzej - stal się lepiej czyści. Poza tym jak Koledzy się wypowiadali - powłoki są wrażliwe na ścieranie.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Zastanawiejski 03-01-2017, 11:33:24
Właśnie tu mnie nurtuje czy powłoka anodowa nie zmasakruje się przy gotowaniu na ognisku od kładzenia garnka na żarze, na ogniu. Chodzi mi o stan od wewnątrz - przez temperatury od styczności z żarem, ogniem czy ta anodyzacja się jakoś nie odwarstwi. Nie wiem. Generalnie pytam czy nie ma przeciwwskazań. Powoli sam już wyciągam wnioski :)
Mam zestaw Termite Silverstone II i jestem bardzo zadowolony. Komplet stalowy 450g
Byłbyś tak uprzejmy i zważył mi sam garczekk 0,9L z tego zestawu?


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: mar_kow 03-01-2017, 17:05:30
Właśnie tu mnie nurtuje czy powłoka anodowa nie zmasakruje się przy gotowaniu na ognisku od kładzenia garnka na żarze, na ogniu. Chodzi mi o stan od wewnątrz - przez temperatury od styczności z żarem, ogniem czy ta anodyzacja się jakoś nie odwarstwi. Nie wiem. Generalnie pytam czy nie ma przeciwwskazań. Powoli sam już wyciągam wnioski :)Byłbyś tak uprzejmy i zważył mi sam garczekk 0,9L z tego zestawu?

Nie mam aż tak dokładnej wagi. Na kuchennej wskazówkowej wychodzi że ok 350-360gr.
A naczynia anodyzowane można używać na ognisku, w bardzo wysokiej temperaturze powierzchnia może się utlenić ale w sumie nic nie jest wieczne. Takie naczynia z reguły są tańsze i mniej przypalają. Pamiętam że moje mama miała taki garnek do smażenia w głębokim tłuszczu z grubego aluminium - jakie pączki z niego wychodziły... Bardziej martwiłbym się emisją metalu do pożywienia...


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 03-01-2017, 17:38:40
Bardziej martwiłbym się emisją metalu do pożywienia...

w okazjonalnym garnku przejmujesz się tym bardziej niż aspartamem i innym świństwem dodawanym do codziennego jedzenia?


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Zastanawiejski 03-01-2017, 18:42:24
Okej. To już z grubsza wiem. Czyli taki stalowy jest ok.100g cięższy. 100g cięższy, ale w jakiejś skali mikro alu anod. jest szkodliwy hehe szaleni są ci outdoorowcy  :P Cóż, wezmę pod rozwagę jak już będę do zakupu przystępował.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: mar_kow 03-01-2017, 19:14:28
w okazjonalnym garnku przejmujesz się tym bardziej niż aspartamem i innym świństwem dodawanym do codziennego jedzenia?

Niby tak, ale skoro można czegoś uniknąć... ???


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 03-01-2017, 19:58:27
Wiesz, a może zacząć od rzeczy bardziej prawdopodobnych i powszechnych? Czy jednak wolicie straszyć się wrogiem o którym każdy mówi a nikt nie widział?


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Elgatoloco 03-01-2017, 20:14:58
to nic, browary dalej wala z ALU i jeszcze smaruja sie antyperspirantem tez z alu... ;D


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: mar_kow 04-01-2017, 11:54:09
to nic, browary dalej wala z ALU i jeszcze smaruja sie antyperspirantem tez z alu... ;D

Puchy są gorsze bo powleczone od środka polietylenem... Nie wiadomo co gorsze: plastik czy alu... Gotowanie w nich to dopiero tablica Mendelejewa... A znam paru którzy to robili/robią...


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 04-01-2017, 13:13:56
Gotowanie w nich to dopiero tablica Mendelejewa...

Proszę nie nadużywać znaczenia określeń, nazw, słów. Tablica Mendelejewa nie ma związku :D


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: mar_kow 04-01-2017, 17:12:46
Proszę nie nadużywać znaczenia określeń, nazw, słów. Tablica Mendelejewa nie ma związku :D

Sama tablica do puszki by się nie zmieściła  ;D ale parę pierwiastków pewnie tak...  :P


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: leugion 04-02-2017, 13:22:41
widziałem takich co gotowali wodę w żelaznych hełmach WP typu "ożeszek" ;) to chyba wolałbym gotować w menażce ;D


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Gryf 22-11-2018, 01:43:14
 

 Czekam na dostawę tego naczynia że Szwecji.

Primusa Primatech 1.8. l

https://www.polarsport.pl/menazka-prim-primtech-1-8-737935.html


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Gryf 22-11-2018, 01:44:13
 

 Czekam na dostawę tego naczynia że Szwecji.

Primusa Primetech 1.8. l

https://www.polarsport.pl/menazka-prim-primtech-1-8-737935.html


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 22-11-2018, 07:59:08
  Czekam na dostawę tego naczynia że Szwecji.
Primusa Primetech 1.8. l

polska trudny język. Menażka ze Szwecji czy dostawa że Szwecji? Bo miska w Chinach robiona :D


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: tomking 22-11-2018, 11:24:33
@Gryf, w jakim kontekście piszesz że czekasz? Mamy się jarać tym czekaniem z tobą?  ::)
Ja teraz czekam na Godota... fajnie prawda?  ;D


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 22-11-2018, 12:15:28
Sama menażka fajna. Falbanki wspomagają szybkość gotowania. Tylko palnik trzeba dobrać dobrze.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Gryf 22-11-2018, 19:26:55
Sama menażka fajna. Falbanki wspomagają szybkość gotowania. Tylko palnik trzeba dobrać dobrze.

Zanabyłem po fajnej promocji czeski palnik Pinguin Camper o solidnych parametrach i szerokim rozstawie ramion więc ustawienie naczynia zupełnie nie będzie stanowić problemu co więcej mam też rozskładaną z trzech ramion podstawę stabilizującą pod puchę.

Naczynie posiada jeszcze tą zaletę, że wnętrze jest pokryte jakąś ceramiczną powłoką, dzięki której pasza się nie przypala. (Jajecznica bez tłuszczu?)Widziałem już garnuch w akcji u kumpli więc nie mogę być gorszy i też go kupiłem  :D a jako że sagan nie jest już u nas dostępny zamówiłem go przez szwedzki sklep wysyłkowy a teraz czekam na kuriera z dostawą.

Naczynie 1.8 litra to na wyjeździe ilość pozwalająca wrąbać śniadanie z herbaciną i zalać litrowy termos a co więcej średni czas gotowania wody o tej pojemności to 3 min. gdzie czas można trochę skrócić stosując w puszce nie mieszankę ale jedynie sam propan.

Jest Primus, jest zabawa!


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Volo 23-11-2018, 06:57:25
czas można trochę skrócić stosując w puszce nie mieszankę ale jedynie sam propan.
Wyjaśnisz dlaczego? Propan ma mniejszą kaloryczność od Butanu.
No chyba, że chodzi o temperatury zimowe.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Gryf 16-01-2019, 22:54:27
Tak, właśnie dlatego.



Umiłowani, mam spory sagan z radiatorem. Uczeni i inni naukowcy gadają, że:
 Palnik należy ustawiać na radiatorze

 Palnik należy ustawiać w środku, czyli w promieniu naczynia do radiatora.

 Co na to nauka?

Z fartem!


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Koso 17-01-2019, 12:44:05
Umiłowani, mam spory sagan z radiatorem. Uczeni i inni naukowcy gadają, że:
 Palnik należy ustawiać na radiatorze

 Palnik należy ustawiać w środku, czyli w promieniu naczynia do radiatora.
Generalnie to wszyscy mają racje. Najlepiej jakby palnik był dookoła zabudowany radiatorem. Ciepło uchodzące z palnika dołem/bokiem szło by w radiator a radiator przekazywałby przynajmniej część tego na naczynie. Imo skłaniałbym się bardziej ku zastosowaniu radiatora po promieniu. Najwięcej ciepła bezpośrednio z płomienia ucieka bokiem. Po za tym zabudowanie ze wszystkich stron palnika może mieć też negatywne skutki, chociażby ochłodzenie butli przez brak ogrzewania od palnika. Ciekawe czy ktoś prowadził jakieś realne badania na ten temat ale nie sądzę.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 21-01-2019, 12:06:46
Po za tym zabudowanie ze wszystkich stron palnika może mieć też negatywne skutki, chociażby ochłodzenie butli przez brak ogrzewania od palnika. Ciekawe czy ktoś prowadził jakieś realne badania na ten temat ale nie sądzę.

problem z dupy...  ;D  takie rozwiązania istnieją i mają swoje zalety.... więc problem nie grzania kartusza przez palnik okazuje się że nie jest  tak istotny jakbyś sugerował. Jak widzisz, badań nie trzeba wielkich też robić w tym temacie. Jeden z przykładów, gdzie palnik daleko od kartusza....
(https://kalkuluj.pl/useruploads/gallery/galeria_produktu_palnik_turystyczny_gazowy_primus_easy_fuel_duo/oryginal/23478282.jpg)

Dalej, istotą prócz poprawienia skuteczności przekazania ciepła (radiator) jest ochrona kubka przed utratą tegoż ciepła w jednostce czasu (osłona neoprenowa).
(https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1kMVwayIRMeJjy0Fbq6znqXXaa/Ogie-Maple-FMS-X1-Osobisty-System-Gotowania-Sprz-t-Na-Zewn-trz-Camping-Piec-Przeno-ny.jpg_640x640.jpg)

a poodobną skutecznością wykazuje się zwykła osłona na kubku, gdzie rozgrzane powietrze przez palnik przepływa też między ścianką osłony a garnka - ma wadę bo osłona się też nagrzewa, ale....
(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQQOjuuTc_BUQEfgf3zwdDZ7bcJeUdjhHoy75fK1NLpyBKRAfHN)

Skuteczność szczegolnie widać w przypadku słabszych palników


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Koso 21-01-2019, 14:11:58
problem z dupy...  ;D  takie rozwiązania istnieją i mają swoje zalety.... więc problem nie grzania kartusza przez palnik okazuje się że nie jest  tak istotny jakbyś sugerował. Jak widzisz, badań nie trzeba wielkich też robić w tym temacie. Jeden z przykładów, gdzie palnik daleko od kartusza....
Taaak i tutaj głównie chodzi o podgrzanie właśnie rurki doprowadzającej... trochę w tym analogii widzę... :P


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 21-01-2019, 15:02:37
Taaak i tutaj głównie chodzi o podgrzanie właśnie rurki doprowadzającej... trochę w tym analogii widzę... :P

nie kazda taka kuchenka ma rurkę doprowadzającą ogrzewaną.....
(http://hobbyhouse.pl//pol_pl_Kuchenka-turystyczna-z-wezykiem-Meva-Spider-KP14002-7315_3.jpg)

(https://image.ceneostatic.pl/data/products/21124145/i-gosystem-kuchenka-tri-spi.jpg)


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Koso 21-01-2019, 16:30:33
No i śmiem twierdzić, że przy niskiej temperaturze tego typu kuchenka będzie gorzej działać w porównaniu do tej samej kuchenki tylko wkręconej bezpośrednio na butle.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: arend 21-01-2019, 18:04:28
Ja akurat zauważyłem że w stałości zasilania największą rolę ma paliwo. A raczej jego temperatura parowania. Próbowałem któregoś razu w ubiegłym roku zrobić michę na kuchence brs8 przy pomocy kartuszy butanowych ( te takie szpraje) przy -11 stopniach. Dopiero wrzucenie kartusza do izolowanego poucza wraz z dwoma klikanymi ogrzewaczami zmusiło butan do parowania a kuchenkę do pracy.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Koso 21-01-2019, 20:03:56
To swoją drogą dla tego na totalnym mrozie największa szansa jest, że ruszy czysty Propan. A jeśli chodzi o kaloryczność, to na małej butli jeszcze nie próbowałem ale przy 11kg różnicy w wydajności między czystym propanem a popularnym propan-butan nie zauważyłem jakieś znaczącej, no ale to 11kg. ;)


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 21-01-2019, 20:47:08
No i śmiem twierdzić, że przy niskiej temperaturze tego typu kuchenka będzie gorzej działać w porównaniu do tej samej kuchenki tylko wkręconej bezpośrednio na butle.

to  nie jest takie oczywiste... przy tej różnorodności kuchenek bez problemu znalazłbym i wykazał wynik odwrotny niż zakładasz.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Koso 21-01-2019, 22:30:41
No i o tym od samego początku mówię, ciekawe na ile to ma znaczenie... Bo teoretycznie powinno ale praktycznie może być to niezauważalne.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 22-01-2019, 11:05:00
No i o tym od samego początku mówię, ciekawe na ile to ma znaczenie... Bo teoretycznie powinno ale praktycznie może być to niezauważalne.

o tym od samego początku pisze. Że nie może, ale jest praktycznie niezauważalne  :D   I komu w niskich temp. kuchenka źle pracuje to albo używa, gazu w formie płynnej podanej bezpośrednio do palnika z parownikiem albo zakłada dodatkowe systemy podgrzewania kartusza.... - lub przechodzi na benzynę :D

jakby Twoja pierwotna sugerowana wersja podgrzewania z palnika nakręconego miała skuteczną, zauważalną rację bytu, to patenty jak poniżej nie musialaby być wymyślane.

(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRRI89f-zk2f1hTruNBGcOkuneWmTVUO06pPcqh0jmoq95Rki3O)

Radiator - znacząco zwiększa powierzchnię grzaną co oczywiście znacząco wspomaga przekazanie ciepła. Radiatory stosowane są nawet w kuchenkach spirytusowych, gdzie z uwagi na mała moc palnika ma duże znaczenie. Zastosowanie dodatkowej osłony przecwiwietrznej również poprawia efektywnosć grzania, co pozwala zaoszczędzić paliwa:
(https://8a.pl/8academy/wp-content/uploads/2016/06/PicMonkey-Collage-spirytus.jpg)


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Koso 22-01-2019, 11:59:23
o tym od samego początku pisze. Że nie może, ale jest praktycznie niezauważalne  :D   I komu w niskich temp. kuchenka źle pracuje to albo używa, gazu w formie płynnej podanej bezpośrednio do palnika z parownikiem albo zakłada dodatkowe systemy podgrzewania kartusza.... - lub przechodzi na benzynę :D
No tak parownik, przecież ogrzewanie butli/przewodów o którym mówię działa niczym jak wspomniany parownik. A według mnie ma to znaczenie pytanie czy różnica np. w zagotowaniu 1l wody będzie wynosić 10sec, 30sec a może 1 sec. ???


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 22-01-2019, 14:27:03
No tak parownik, przecież ogrzewanie butli/przewodów o którym mówię działa niczym jak wspomniany parownik. A według mnie ma to znaczenie pytanie czy różnica np. w zagotowaniu 1l wody będzie wynosić 10sec, 30sec a może 1 sec. ???

różnica jest niestała - i mieści się w granicach błędu pomiarowego. Można toczyc akademicką dyskusję że winno mieć wpływ na parowanie gazu, ale entropia wykazuje, ze jest to wartość pomijalna, z uwagi na bardzo mała powierzchnię kontaktu i stosunkowo niską temperaturą zaworu.  We wszystkich kuchenkach nakręcanych mogłem bez problemowo odkręcić kuchenkę od kartusza, zaraz po zagotowaniu, bo śruba przykręcająca palnik była zaledwie ciepła...

poszczególne osłony przecwiwietrzne, radiatory wykazują się o niebo większą skuteczność przekazania ciepła.
W takiej osłonie, zgadnij co jest większe - grzanie kartusza poprzez osłonę (nagrzewanie osłony od palnika), czy chłodzenie kartusza poprzez działanie wiatru na osłonę (pobieranie ciepła) ?
(https://image.ceneostatic.pl/data/products/24146705/i-primus-oslona-przeciwwietrzna-windscreen-734670.jpg)

Ta osłona tylko chroni palnik przed podmuchem wiatru, ale nie chroni już naczynia przed pobieraniem ciepła przez wiatr z powierzchni garnka.

np. JETBOIL faktycznie pozwala na zaoszczędzenie około 30% gazu niż standardowy palnik. Ale tu masz radiator, osłonę palnika i izolację kubka. I to wszystko razem daje tylko (czy może aż ) 30% oszczędności?

Na skuteczność ma ogromny wpływ moc palnika. Słabszy palnik ma większe możliwości poprawnego działania w zimno z uwagi na mniejsze zapotrzebowanie na gaz, a co za tym idzie, wolniej paruje czyli mniej ciepła potrzebuje na odparowanie = więcej czasu na dostarczenie ciepła z zewnątrz. Ale brak osłon może skutkować stratą tej zalety, gdy energia odbierana (np. w wyniku wiatru chłodzącej naczynie) jest większa niż energia dostarczana.  Jak widzisz. Na efektywność ma wpływ zespół czynników gdzie ilość energii przekazana bezpośrednio z nakręconego palnika jest pomijalna.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Koso 22-01-2019, 20:01:17
W takiej osłonie, zgadnij co jest większe - grzanie kartusza poprzez osłonę (nagrzewanie osłony od palnika), czy chłodzenie kartusza poprzez działanie wiatru na osłonę (pobieranie ciepła) ?
No nie wiem ja właśnie chcę uniknąć zgadywania bo cała ta dyskusja opiera się jedynie na domniemaniach na niczym więcej. Jetboila posiadam i z punktu widzenia przeciętnego kucharza czyli byle jak i byle gdzie zagotować, to jedyny i największy plus według mnie to połączona butla z garem, Nie ważne czy będzie przechylone czy nie gar będzie stać. W porównaniu jetboil do chińskiego mikropalnika z garem z radiatorem to tej oszczędności ni jak nie odczuwam. Na pewno jakby porównać w mało sprzyjających warunkach to jetboil coś by tam zyskał... ALE WYDAJE mi się że to nie ma żadnego znaczenia w końcu palniki i garnki sprzedają bez osłon przeciwwietrznych. :P


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: zirkau 22-01-2019, 21:30:54
No nie wiem ja właśnie chcę uniknąć zgadywania bo cała ta dyskusja opiera się jedynie na domniemaniach na niczym więcej.

nie kolego. Może Twoje stanowisko polega na domniemaniach. Moje na danych sprawdzonych. Teraz albo się z nimi zgadzasz, albo zaczniesz wyważać otwarte drzwi próbując udowodnić ze jest inaczej :D, powodzenia.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Volo 23-01-2019, 10:59:10
pomocy kartuszy butanowych ( te takie szpraje) przy -11 stopniach
Nie ma siły, butany tylko do dodatnich temperatur (Butan, temp wrzenia ok -1'C). Specjalne mieszanki sprzedają "niby zimowe" gdzie jest przewaga propanu (temp wrzenia ok -42'C). U mnie problem z butanowym był już przy ok 5'C, dlatego zacząłem... ładować je LPG z 11kg butli. Tak wiem, że to zabronione i nie koszerne, ale mnie to nie obchodzi. Ostatnio na takim kartuszu grzałem wodę przy -14'C i paliło jak przy dodatnich temp.
Do tego osłona, raczej od przedmuchów wiatru niż "niby grzania kartusza".
Jetboil to taki multipakiet, wszystko w jednym, osłona, podgrzewacz i izolator od straty ciepła.
Poza tym, trzeba też brać pod uwagę, że gaz przy rozprężaniu oddaje ciepło i niejako "sam się ochładza"...chyba dobrze to napisałem?  ;)


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: Koso 23-01-2019, 11:10:47
Poza tym, trzeba też brać pod uwagę, że gaz przy rozprężaniu oddaje ciepło i niejako "sam się ochładza"...chyba dobrze to napisałem?  ;)
W sprzyjających warunkach potrafi nawet wówczas zamarznąć i trzeba podgrzać go czymś z zewnątrz.


Tytuł: Odp: Menażki z anodyzowanego aluminium
Wiadomość wysłana przez: arend 23-01-2019, 17:10:38
dlatego zacząłem... ładować je LPG z 11kg butli. Tak wiem, że to zabronione i nie koszerne, ale mnie to nie obchodzi.

No popacz popacz, mnie jakoś też. I co gorsza sobie to rozwiązanie chwalę, choć je ostatnio zarzuciłem robiąc adapter do  butli turystycznych ( tych od 0,5 do 5kg). Nawet najmniejsza półkilogramowa butla spokojnie pozwala podłączyć dwie kuchenki ( bo nie mam czwórnika a tylko trójnik  ;D ) i daje gaz przy -5 ( bo jakoś nie było okazji stestować na niższej).

W temacie osłonek to używam tej zwykłej harmonijki z alublaszek. I powiem że i od wiatru nieźle osłania i utrzymuje ciepło. W połączeniu z takim palnikiem (https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1XGRnmwLD8KJjSszeq6yGRpXaq.jpg)
 pozwolił na używanie 30cm patelni cygańskiej. Bez osłonki grzał tylko środek patelni.