trwa ładowanie paska...
23-02-2012, 00:11:52 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: W co zaopatrzyć się w celu uzdatniania wody podczas wypadów w teren??  (Przeczytany 843 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Greg92
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 16-01-2012, 21:58:20 »

Dzień dobry,

Jakiś czas temu natknąłem się w internecie na jeden z odcinków programu ,,Boso przez świat" pod tytułem ,,Łódka pana Makarona".
W odcinku tym panowie Wojciech Cejrowski i Sławomir Makaruk vel. ,,Makaron" podpowiadali co zrobić aby zorganizować wyprawę do Amazonii. W gąszczu prezentowanego sprzętu spostrzegłem biały filtr do wody - z opisu w odcinku chyba Katadyn pocket. W niniejsym odcinku wyraźnie pokazano spożycie wody ,,z Amazonki"' po filtracji takim filtrem(przyjmijmy,ze jes to Katadyn pocket)
Moje pytanie teraz, co zakupić sobie do nosenia w plecaku na wypady w teren(gdzie brak czystej wody butelkowanej) do filtrowania wody z rzeki, jeziora, strumyka tak by dało sie to pić be sensacji. Czytając forum doszedłem do wniosku, że brak jest idealnego rozwiązania w jednym urządzeniu(zawsze czegoś usunąć nie można). Osobiście po lektórze forum mślę nad zakupem katadyn pocketa i zestawu środków katadyn Micropur forte(tabletki i krople ze srebrem) by przefiltrowaną wodę potraktować kompleksowo tebletkami ze srebrem na kilka godzin. Zastanawiam się też nad Butelką Lifesaver 4000. I teraz pytanie, co lepsze, pewniejsze?? A może jest jeszcze jakieś rozwiązanie o którym niepisałem(wiem o przenośnych lampkach UV ale ciekawi mnie jedna sprawa, jak światło może niszczyc bakterie??) Także proszę o poradę co najlepiej kupić.
Pozdrawiam Greg92

P.S. http://www.kinofabryka.pl/bosoprzezswiat/lodka.php oto link do odcinka ,,Łódka pana Makarona", gdzie jest pokazany filtr, który mnie zaciekawił
sadowski25
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: Kraków

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 16-01-2012, 22:17:35 »

Katadyn Pocket + Adapter z węglem aktywowanym Katadyn (zapewni usuwanie chemii i toksyn)
A by wybić wirusy czyli to co przelazło przez ceramikę i węgiel - Steripen
Tylko to wychodzi:
Katadyn Pocket - 1200zł około ( można przefiltrować max. 50.000l wody)
Adapter - 90zł ( jedno zasypanie starcza na usunięcie chemii i toksyn z 140-250l wody)
Steripen - 450zł ( lampa ma typowo wytrzymałość 8.000 cykli ( 1 cykl / 1 litr)

( niestety steripen w PL drogi, ale lepsze to niż chemia)

Promiennik w Steripen emituje szkodliwe dla życia UV-C. Proces dezynfekcji promieniami UV polega na naświetlaniu wody falami elektromagnetycznymi o długości 253,7 nm (UV-C). Fale te powodują uszkodzenie DNA drobnoustrojów zapobiegając tym ich namnażaniu, jak i niszcząc je.   By najskuteczniej odkazić wodę za pomocą UV, trzeba ją pierwsze przefiltrować by była krystalicznie czysta. ( Tej mocy UV nie da rady zbytnio spenetrować zanieczyszczeń mechanicznych)
« Ostatnia zmiana: 16-01-2012, 22:23:22 wysłane przez sadowski25 » Zapisane
Juras
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 17-01-2012, 18:51:00 »

Ja tam nie wierzę takim wynalazkom, naszego zniszczonego przez cywilizację świata. Przefiltrować, przegotować i gra gitara Uśmiech Uśmiech
Gilliand
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: Warszawa

Adrian

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 17-01-2012, 21:38:31 »

No... samo 'przegotowanie' (doprowadzenie do wrzenia) nie zawsze wystarcza.

Cyt z artykułu Wybiórczej o bakterii New Delhi:

"The Timers of India" (...) przypomina także, że woda z delhijskich wodociągów nadaje się do picia wyłącznie po 20-minutowym gotowaniu.

W terenie rzadko kiedy jest na to czas, środki i zapał...
Czarny
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 08-02-2012, 12:22:22 »

Nawet wrocławskim wodociągom bym nie ufał w 100%, moja znajoma pracuje jako analityk w laboratorium i nie chcecie wiedzieć co się w tej wodzie znajduje Mrugnięcie), Słyszałem gdzieś że Amerykanie stosowali w Wietnamie filtr odwórconej osomzy.

Go outdoor and survive
super
Kierownik forum
Opinii: (6)
*

Miejsce pobytu: Częstochowa

szczęśliwy tato

« Odpowiedz #5 : 08-02-2012, 14:54:10 »

Ja bym kupił tańszy model Vario lub Hiker Pro..Dadzą radę bez żadnych problemów. Bez dodatkowych wkładów ;-)

Szkolenia survivalowe i taktyczne www.survivaltech.pl

Szyję różne taktyczne rzeczy na zamówienie www.supertac.pl
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  
Tagi: google

Skocz do: