Dzień dobry,
Jakiś czas temu natknąłem się w internecie na jeden z odcinków programu ,,Boso przez świat" pod tytułem ,,Łódka pana Makarona".
W odcinku tym panowie Wojciech Cejrowski i Sławomir Makaruk vel. ,,Makaron" podpowiadali co zrobić aby zorganizować wyprawę do Amazonii. W gąszczu prezentowanego sprzętu spostrzegłem biały filtr do wody - z opisu w odcinku chyba Katadyn pocket. W niniejsym odcinku wyraźnie pokazano spożycie wody ,,z Amazonki"' po filtracji takim filtrem(przyjmijmy,ze jes to Katadyn pocket)
Moje pytanie teraz, co zakupić sobie do nosenia w plecaku na wypady w teren(gdzie brak czystej wody butelkowanej) do filtrowania wody z rzeki, jeziora, strumyka tak by dało sie to pić be sensacji. Czytając forum doszedłem do wniosku, że brak jest idealnego rozwiązania w jednym urządzeniu(zawsze czegoś usunąć nie można). Osobiście po lektórze forum mślę nad zakupem katadyn pocketa i zestawu środków katadyn Micropur forte(tabletki i krople ze srebrem) by przefiltrowaną wodę potraktować kompleksowo tebletkami ze srebrem na kilka godzin. Zastanawiam się też nad Butelką Lifesaver 4000. I teraz pytanie, co lepsze, pewniejsze?? A może jest jeszcze jakieś rozwiązanie o którym niepisałem(wiem o przenośnych lampkach UV ale ciekawi mnie jedna sprawa, jak światło może niszczyc bakterie??) Także proszę o poradę co najlepiej kupić.
Pozdrawiam Greg92
P.S.
http://www.kinofabryka.pl/bosoprzezswiat/lodka.php oto link do odcinka ,,Łódka pana Makarona", gdzie jest pokazany filtr, który mnie zaciekawił