trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 23:26:11 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Namiot 2 os. na kajak  (Przeczytany 3787 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
tata
Opinii: (0)
Użytkownik
**

Ignoruj
« : 08-09-2010, 20:13:54 »

Witam.

Budżet 600+ zł.
Namiot na kajak (więc nie musi być superlekki). Tropik plus komora, przedsionek. Przedsionek z drzwiczkami w miarę pionowymi (żeby się dało w nim schronić przed deszczem nawet przy otwartych drzwiczkach). Przedsionek na tyle duży, żeby np. żarcie w kucki upichcić. Pożądana cecha - możliwość rozstawienia samego tropiku.

2 osoby (ewentualnie takie 2+, bo czasem wychodzi trio). Raczej niski, w kolorze w miarę maskującym (nie żółty czy czerwony ani inne odblaski). Łatwo rozkładalny no i nieprzemakalny. Zasadniczo pływam wiosna-jesień, także odpadają śniegi itepe.

Dodam od razu jak na spowiedzi, że dotąd badziewiarzyłem. Najpierw znosiłem namiot z czasów młodości (taki w przekroju trójkątny, z dwoma masztami w środku, podłoga z gumowanego brezentu - pięknie brał wodę Mrugnięcie ) a później szajs za 199 zł z tesco. To tesco dawało radę nawet w deszcz ale nie ma przedsionka no i po 3 latach zaczęło się rozłazić lekko tu i ówdzie.

Z wymienionych wyżej powodów kompletnie nie wiem, co w trawie piszczy i które typy są dobre, a które złe. Podoba mi się Tundra II (nie wiem, czy to jeszcze idzie kupić, pomijając kasę) albo Fjord Nansen Bastia II. Wiem, że od czapy typy ale tak, żeby był punkt zaczepienia.

Tylko poważne propozycje Mrugnięcie Uśmiech !
dwie_sety
Opinii: (1)
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 09-09-2010, 00:41:20 »

Osobiście preferuję namioty tunelowe mają wiele zalet a główne to łatwość postawienia i duża objętość.
szukając namiotu na allegro zwróciłem uwagę na faro 3 z firmy Campus

http://allegro.pl/campus-faro-3-wys145cm-karimata-gratis-100zl-i1208049734.html

lub mniejsza wersja faro 2

http://allegro.pl/campus-faro-2-namiot-2-osobowy-promocja-i1213088934.html

-dwa wyjścia z sypialni pozwalają na opuszczenie namiotu gdy akurat w przedsionku mamy rozłożoną "kuchnię". Pozwalają też na doskonałe wietrzenie namiotu w upalny dzień czy noc. Moskitiery w górnej części drzwi sypialni zapewniają wietrzenie i bezpieczny sen.
Reszta patentów w opisie pierwszej aukcji.
wysokość 140 cm to naprawdę sporo i nie trzeba się kurczyć.
Do każdej z tych wersji spokojnie wejdzie jeszcze jedna osoba. Gdybym miał wybrać to dla mnie najlepszy model.

tu masz linki do innych wzorów które też mogły by nieźle spełnić twoje wymagania.

http://allegro.pl/wygodny-namiot-korsyka-3-fjord-nansen-2-spiwory-i1211375962.html

http://allegro.pl/fjord-nansen-namiot-tunelowy-bastia-ii-wyprzedaz-i1222948814.html

http://allegro.pl/namiot-fjord-nansen-gotland-4-kurier-gratis-833-i1205126712.html

http://allegro.pl/super-promocja-namiot-bergson-dallas-3-i1211339969.html

http://allegro.pl/3os-campus-monaco-3-gratisy-80zl-taniej-i1206925405.html

http://allegro.pl/campus-sherpa-3-wart-369zl-i1216183334.html

dhadams
Opinii: (3)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Śląsk

Żółw

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 09-09-2010, 04:21:48 »

Mamy w drużynie kilka namiotów Bergson. Modele Oregon (bez przedsionka) i Dakota (z przedsionkiem). Przyjemny dla oka kolor. Google ma dużo zdjęć.
Od kilku lat używane kilka razy w roku na przeróżnych wyjazdach, do tej pory bez żadnego problemu. Deszcze wytrzymują, wagowo nie jest najgorzej.
Konstrukcja iglo wprawdzie powoduje, że jest mniej miejsca niż w tunelach, ale gdy nie wieje można czasem darować sobie szpilki, łatwiej też wpasować namiot w teren rozbijając w pojedynkę. Solidny pokrowiec na namiot, duży luz, dzięki czemu nie trzeba się bawić z upychaniem na siłę.
Dwa wyjścia z komory, wygodne rzepy i gumy w 'drzwiach'. Dakota ma dwa wyjścia z przedsionka - wąskie z przodu dobre na deszcz, mało się wlewa, jest daszek a duże boczne daje swobodny dostęp w czasie dobrej pogody. Jedyna wada - chciałeś możliwość rozstawiania samego tropiku.

Hannah też ma w ofercie zielone namioty, znajoma ekipa ma kilka modeli i sobie zawsze bardzo je chwalili. Cenowo też dobrze stoją. Może ktoś na forum ma?

'Nawet Najdłuższa Podróż Zaczyna Się Od Pierwszego Kroku'
tata
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 09-09-2010, 17:04:54 »

Dzięki za już i proszę o więcej. Czy tu może są sami twardziele co śpią na śniegu w samych majtkach i namiotów nie mają Mrugnięcie ?
michal13031986
Opinii: (2)
Ekspert

Miejsce pobytu: Zamość

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 09-09-2010, 17:10:28 »

Zobacz sobie namiot coś z hannah np. target s
tata
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 11-09-2010, 21:59:58 »

OK, do finału weszły namioty:

Tundra II RT (Jack Wolfskin)
Bastia II (Fjord Nansen)
Atacama alu (Marabut)

Jakieś rady?
wolfshadow
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Jaworzno

tuptuś leśny

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 13-09-2010, 09:33:24 »

Z tych namiotów które podałeś:
Tundra ma podłogę w przedsionku co jest jej wielkim plusem przy dłuższych biwakach w deszczowe dni.
Z drugiej strony wysokość przedsionka zaledwie 100cm jest niezbyt optymalna przy dużych gabarytach użytkownika namiotu.

Bastia II jest podobna do Korsyki III którą posiadam. Brak podłogi w przedsionku oznacza konieczność docięcia sobie kawałka grubej folii lub przyzwyczajenie się do błotka pod nogami (2 dni intensywnych opadów bez zabawy w okopywanie). Namiot za to szybko obsycha.
Wysokość przedsionka  podchodzi pod 120cm (sypialnia z racji podwieszenia jest niższa) i jako tako da się już pod nim gospodarować.

Co do Atacamy Alu to nie mam zdania. Może ciut wysoka cena jak za namiot na nasze nizinne warunki wiosenno-letnio-jesienne. Nieco kłopotliwe może być tylko rozstawianie ze względu na szkielet wewnętrzny.

Namiot "na wodę" nie ma takiego reżimu wagowego jak plecakowy. Jeśli zakładasz "2+" to pomyśl nad Korsyką III.
Sypialnia praktycznie na całej długości ma taką samą wysokość. W przypadku gdy jest to "2" (tata i mama?) można się w niej zmieścić z bagażami a w przedsionku zaimprowizować suszarnię (uchylone wrota). Przy rozstawieniu samego tropiku może pod nim kimać z "6+" chłopa  Chichot
Opcjonalnie robimy balangę z ekipą, siedząc na bagażach, a po jej zakończeniu wyganiamy imprezowiczów i (w zależności od stanu) podwieszamy sypialnię i lulu.
Improwizując z tyczkami, wiosłami lub kijkami trekkingowymi można z "drzwi frontowych" zrobić daszek (para z pichcenia nie leci do środka).
Ja KIII używam jako "daczy" przy wyjazdach z moją arcywygodnicką małżonką. Ten "+" to biszkoptowa suczka rasy labrador retriever.
Suczysko śpi w przedsionku na własnej karimacie pilnując bagaży a sypialnia jest w całości dla nas.

.:fortes fortuna adiuvat:.
tata
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 13-09-2010, 11:12:50 »

Dzięki za konkrety.
Właśnie wysokość sypialni/przedsionka mnie męczyła ale jednak zdecydowałem się na Tundrę (już zamówiona). Generalnie chodzi o spływy niezorganizowane i bez biwakowania (w sensie stania kilka dni w miejscu). Płynie się cały dzień i staje na dziko na noc, rano zwija i dalej. Jestem wysoki, syn również więc te 100 cm w środku trochę malizną pachnie ale z drugiej strony namiot można b. szybko w deszczu rozstawić i jest on niski i mało widoczny a przedsionek i sypialnia są duże i to jest ważne.

Wakacje z ukochaną małżonką i dzieciami spędzam również pod namiotem ale do tego mam inny (jakiś z marketu, do tego akurat super). Mam też namiocik na solówki piechotne więc w sumie zdałem sobie sprawę, że nie powinienem kombinować w stronę jakiejś zabójczej wszechstronności a raczej dopasować się do konkretnych potrzeb.

Jeszcze raz dzięki.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: