trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 00:53:24 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: czy barwniki uzywane do barwienia taktycznych ciuchow dzialaja uczulajaco ?  (Przeczytany 3139 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
PapaPablo
Opinii: (1)
Użytkownik
**

HOMO TACTICUS SEMPER PARATUS

Ignoruj
« : 07-09-2010, 00:05:48 »

pytam bo najprawdopodobniej jestem uczulony na Para-Phenylenediamine (PPD) - skladnik chemiczny dodawany ciemnych/czarnych barwnikow do tkanin - niezle sie zdziwilem jak mi lekarz dzisiaj powiedzial  Co? .Testy wkrotce wykaza ale mysle o probie eliminacji czarnych/ciemnych kolorow z garderoby Smutny sek w tym ze wszytkie ciuchy mam czarne/ciemne wiec  LIPA ! a moja Pani zwsze powtarza ze w czerni mi nie do twarzy Uśmiech   No i zeby bylo weselej musze zrobic zakupy ciuchowe na zime i jakos nie widzi mi sie bieganie w pastelach Uśmiech w sumie wsrod klientow kupujacych ciuchy taktyczne sa alergicy wiec moze ktos cos wie wiecej ?
 A moze czytaja to dystrybutorzy i chcialoby im sie sprawdzic i odpowiedziec? w sumie wsrod klientow kupujacych ciuchy taktyczne sa alergicy wiec moze ktos cos wie wiecej ?

Wszelkie przemyslenia zaproszone.

dzieki

pp

lepiej prezentuje się na tylnim siedzeniu Land Rovera niż w szałasie ulepionym z niedźwiedziego gówna i sowich wypluwek -WYSZU

Wiem że dla wielu z Was to zabawa starych chujow w indian, ale żyjemy w niebezpiecznych czasach.  PELE  76

Wygląda jak rzyg   po groszku konserwowym z marchewką . TITT
hyena
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 08-09-2010, 07:03:51 »

No i zeby bylo weselej musze zrobic zakupy ciuchowe na zime i jakos nie widzi mi sie bieganie w pastelach Uśmiech w sumie wsrod klientow kupujacych ciuchy taktyczne sa alergicy wiec moze ktos cos wie wiecej ?

Właśnie w ten sposób tyko Polak myśli ze ciemne ciuchy mają być na zimę. Mrugnięcie Jeżeli uczulony jesteś prawdopodobnie na ciemny barwnik to co stoi na przeszkodzie mieć przy ciele śnieżną biel ?? A reszta kolorów może być dowolna. No cóż bardziej są znane uczulenia na skład materiałowy niż na barwnik, ale w dzisiejszych czasach wielkiej chemii to wszystko jest możliwe. Niestety nie da się jej wyeliminować z otoczenia bo jest wszędzie. Mnie się zdarzały odczyny alergiczne na proszek do prania, lub wystarczyło że coś było źle wypłukane i była dupa. Ale jakoś z tego ostatnio wyrosłem. Duży uśmiech

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Misiakus
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Warszawa - prawy, górny róg

Nosiciel i użytkownik kieszeni :)

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 08-09-2010, 08:09:09 »

Lekko oftopując to chyba nie kwestia obywatelstwa Uśmiech
Ja jakoś jesienią, zimą instynktownie przechodzę na ciemniejsze kolory. Lepiej się w nich czuję wtedy. Zielenie, brązy, czarny, czerwień, pomarańcz, które latem to sporadycznie używam i głównie w T-Shirtach tylko. Raz, że takie spodnie jesienią mogę prać co tydzień a nie po jednym dniu jak się jakieś błoto czepi a dwa to lepiej światło słoneczne łapią. No i jeszcze koloroterapia zimowa na uzupełnienie braków energii Uśmiech

A w temacie to może producenci mają skład barwników używanych do produkcji swoich ubrań ? Bo tak to qrcze strach się bać ... ciemniejszy odcień i co ? Jest tam PPD czy nie ma ? Chyba, że masz tricoder i sam sobie skanujesz ciuchy w sklepie Mrugnięcie
Poszukaj też na jakiś forach, grupach blogach dla alergików - pewnie nie Ty jeden tego świństwa unikasz.

Poza składem tkaniny to faktycznie proszki, płyny mogą też drażnić. I to nie tylko ta piorąca w nich chemia ale czasem wypełniacze typu kreda albo mączka rybna. Często jest to kwestia źle płuczącej pralki i po prostu zbyt dużej ilości tego czego przy dobrym wypłukaniu po prostu nie ma a więc nie ma co podrażniać Uśmiech To tak z doświadczeń rodziny podpowiem.

Powodzenia.
PapaPablo
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 08-09-2010, 16:10:59 »

Właśnie w ten sposób tyko Polak myśli ze ciemne ciuchy mają być na zimę. Mrugnięcie Jeżeli uczulony jesteś prawdopodobnie na ciemny barwnik to co stoi na przeszkodzie mieć przy ciele śnieżną biel ?? A reszta kolorów może być dowolna. No cóż bardziej są znane uczulenia na skład materiałowy niż na barwnik, ale w dzisiejszych czasach wielkiej chemii to wszystko jest możliwe. Niestety nie da się jej wyeliminować z otoczenia bo jest wszędzie. Mnie się zdarzały odczyny alergiczne na proszek do prania, lub wystarczyło że coś było źle wypłukane i była dupa. Ale jakoś z tego ostatnio wyrosłem. Duży uśmiech

pora roku jest bez znaczenia- ciemne ciuchy nosze na okraglo.

co do balej warstwy przy skorze to owszem ale to i tak tylko minimalizowanie niebezpieczenstwa- bo nadgarstki maja kontakt np. z czarnym polarem a dlonie z ciemnymi rekawiczkami ( chyba ze bym nosil dodatkowo biale jedwabne rekawiczki pod spodem )

Tak, jestem Polakiem - Nie , nie mieszkam w Polsce

W czarnych ciuchach jest mi cieplej zima - czarny  kolor pochlania wiecej energi slonecznej .

Mysle o zapytaniu ludzi od Helikona - moze oni beda wiedziec - co myslicie ?

pp

lepiej prezentuje się na tylnim siedzeniu Land Rovera niż w szałasie ulepionym z niedźwiedziego gówna i sowich wypluwek -WYSZU

Wiem że dla wielu z Was to zabawa starych chujow w indian, ale żyjemy w niebezpiecznych czasach.  PELE  76

hyena
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 08-09-2010, 18:09:42 »

Myślę że Helikona raczej nie obchodzi czym Chińczycy farbują materiały, ale zawsze można zapytać.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
LYSY8
Opinii: (4)
Ekspert

Miejsce pobytu: okolice stolyycy

LORD OF WAR ;)

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 11-09-2010, 01:47:51 »

Myślę że Helikona raczej nie obchodzi czym Chińczycy farbują materiały, ale zawsze można zapytać.
Hehe Duży uśmiech dobre,tez mi sie tak wydaje  Duży uśmiech Duży uśmiech
Albo jezeli odpiszą to że naturalnych Duży uśmiech albo identycznych jak naturalne Duży uśmiech
Ale warto zapytać  Mrugnięcie
Może zwróć uwagę czy na kontraktowe ciuchy też masz uczulenie?
Taktyczne ciuch sa dziś w większości robione w Chinach,a ch_j wie czy te ch_je tzn Chińczyki je farbują.
W lepszych firmach pewnie sa stosowane mocniejsze barwniki żeby sie nie spierały.
"Kiedyś, coś,gdzieś"czytałem że hameykańskie mundury są tak robione żeby nie uczulały....

Tu był fajny gif-ale przerobili na krzesło Język
W światowym obrocie znajduje się ponad 550 mln sztuki broni.Co dwunasty człowiek na Ziemi ma broń.Pytanie tylko..jak uzbroić 11pozostałych.Więc..nazywasz mnie złem..ale niestety dla ciebie..jestem złem koniecznym. Juri O
kozi
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Żagań

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 14-09-2010, 14:18:59 »

To poważna sprawa jest, poza tym, że barwniki mogą kogośtam uczulać to mogą być po prostu szkodliwe dla człowieka i jeśli kupujemy produkt a chcemy być w pełni świadomi jego pochodzenia czy składu to należałoby wymagać od sprzedawcy conajmniej jakiegoś atestu typu "przyjazny dla człowieka" , druga wersja, to prześledzić cały proces produkcyjny ale tu możemy natknąć się na mur w postaci tajemnicy handlowej i tyle, uczciwy certyfikat powinien wystarczyć.

Czarny czarnemu nierówny, czasem mniej trwały oznacza mniej toksyczny barwnik, czasem dwa czarne bedą jednakowe ale jeden "zdrowy" a drugi "szkodliwy"

Nie chcę tu wskazywać palcem na Chiny czy Indie [chociaż na pewno w cześci też to się tak tam dzieje] bo nawet u nas w Polsce zdarza się że ktoś w pogoni za zyskiem przestanie szanować ludzkie życie czy zdrowie

W sumie nie jest to regułą ale czasem tani ciuch jest tani bo szkodliwy, a drogi jest drogi bo nieszkodliwy.

Ostatnio usłyszałem o tzw "szpicowaniu" futer baranich - używa się czegoś cholernie żrącego czy szkodliwego żeby zrobić na futrze białe końcówki, zapytałem czym to potem neutralizują to usłyszałem, że niczym - wrzucają w trociny :/

Na pewno szczegółną ostrożność trzeba zachować w przypadku zabawek i ubrań dla dzieci - zdarza im się czasem pogryźć czy potrzymać w buzi zabawke czy ubranie i wtedy trzeba mieć pewność, że nie zawierało to szkodliwych substancji

PapaPablo
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 14-09-2010, 20:09:59 »

Z tego co rozumiem to ta substancja jest w powszechnym uzytku i nie ma mowy o spisku  Mrugnięcie  to ze kogos uczula to juz pech tego kogos  Płacz

ale i tak zapytam...

pp

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: