trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 11:15:01 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowy softshell  (Przeczytany 4173 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
petelicki
Opinii: (7)
Ekspert

Miejsce pobytu: Poznań

Ignoruj
« : 01-09-2010, 16:43:09 »

Witam, przyszła pora na wymianę softa i nie wiem co wybrać. Zdaję sobie sprawę, że było parę tematów na ten temat już wcześniej, ale informacje mogły się już od tego czasu trochę zdezaktualizować.
Otóż, szukam softshella, najlepiej bez membrany, ale od biedy WS czy Windblock da radę. Teraz używam ECWCSa Lev. 5, ale to nie jest to o co mi chodziło- zbyt cienki. Szukam czegoś trochę grubszego, tzn. albo z grubszego materiału, albo lekko podbitego jakimś cieniutkim fleecem. Tak, żeby mogło robić równocześnie za drugą i trzecią warstwę. Kiedyś używałem kurtki Milo, gdzie SS był podklejony takim kostkowanym polarkiem (coś jak lev. 2 z ECWCSa) i to było idealne rozwiązanie, tyle że niestety ktoś wsadził Hydrotex pomiędzy te dwie warstwy...;-). Co byście mogli polecić, w cenie do powiedzmy ok. 600 pln. Zastanawiam się nad Tarantulą od Pajaka, ale nigdy nie widziałem jej na żywo...
cubix
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Końskie

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 02-09-2010, 00:37:57 »

Mam Helikona Commandera i sobie chwalę - właśnie coś takiego jak opisałeś, z leciutkim polarowym podszyciem. Ewentualnie coś z Wind-Shieldów Hi-Mountain, droższy ale lepiej oddycha od Helikona (również mam i szczerze polecam).

petelicki
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 02-09-2010, 00:44:01 »

No ale Helikon z membraną jest i to kiepściutką...;-/ Wind-Shieldy od HM z kolei słyszałem, że robią się strasznie ciężkie po namoknięciu i długo schną...Najbardziej waham się nad Pajakiem, ale boję się czy mi się nie rozleci- te ich szwy soniczne. Chcę żeby SS posłużył mi parę latek.
Też coś takiego mi wpadło w oko: http://www.outdoorzy.pl/2826-marmot-kurtka-tempo-softshell.html  Ale muszę najpierw pomacać, bo chyba za lekkie będzie.
cubix
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Końskie

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 02-09-2010, 00:59:56 »

W ciężą ulewę fakt - nasiąknie (jak każdy softshell raczej). A czy jest wtedy ciężki ? To zależy jak to właściciel odczuwa, ja nie czułem wielkiej różnicy. Marmot cieniutki na 100%.

wielki flutek
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: Warszawa

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 02-09-2010, 02:37:01 »

waham się nad Pajakiem, ale boję się czy mi się nie rozleci- te ich szwy soniczne.
Mam, na szwy jak na razie nie narzekam, niestety ta kurtka ma bardzo dziwny krój- długie rękawy i za dużo materiału na połączeniu rękawów z korpusem, robią się tam spore fałdy. Poza tym rozmiarówka jest trochę dziwna, bo kurtki są wąskie w klatce piersiowej, ze swoimi nędznymi 98 cm musiałem wziąć L żeby móc swobodnie oddychać. O samym materiale nie mogę powiedzieć złego słowa, ma dobrą oddychalność i jak na SS długo chroni przed deszczem.
SWAT
Ekspert

Miejsce pobytu: Pabianice

Mountain Warfare

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 02-09-2010, 09:31:07 »

Mam, na szwy jak na razie nie narzekam, niestety ta kurtka ma bardzo dziwny krój- długie rękawy i za dużo materiału na połączeniu rękawów z korpusem, robią się tam spore fałdy. Poza tym rozmiarówka jest trochę dziwna, bo kurtki są wąskie w klatce piersiowej, ze swoimi nędznymi 98 cm musiałem wziąć L żeby móc swobodnie oddychać. O samym materiale nie mogę powiedzieć złego słowa, ma dobrą oddychalność i jak na SS długo chroni przed deszczem.

To nie jest dziwny krój, a jest to krój wspinaczkowy Mrugnięcie właśnie wydłużone rękawy, trochę workowate pod pachami, lub producenci dają materiał bardziej rozciągliwy, do tego tzw. rękawiczki by rękawy nie zjeżdżały kiedy łapami sięgasz wysoko Uśmiech

Każdy SS itp. jak nasiąknie przybiera na wadze.

Ja ostatnio zakupiłem sobie Wind Shield HM model Gismo. Prosty outdoorowy krój do codziennego użytku. Zobaczymy jak się zimą sprawdzi, ale jak narazie jestem z niej zadowolony. Minusem jest brak podklejonych szwów i brak wentylacji pod pachami. Ale za cenę 199 PLN nie można mieć wodotrysków.
http://www.sfpl.pl/shop/view/Product/product_id/2441/HiMountain_Kurtka_Gismo?productReferer=Category&context=10

Mierzyłem też model Midway i też jest to krój outdoorowy, bez magicznie długich rękawów, troszkę bardziej elastyczna niż Gismo. Fajnie leży na grzbiecie, ma kaptur, wentylację ale też nie ma podklejonych szwów. Parametry te same 10k/10k.
http://www.sfpl.pl/shop/view/Product/product_id/2094/HiMountain_Kurtka_Midway?productReferer=Category&context=5

A że zimowy sezon wspinaczkowy w Tatrach zbliża się nieubłaganie to musiałem przymierzyć sobie jeszcze model Arwa.
I tu już jest bardzo dziwny krój jak to nazwał kolega Uśmiech
Kurtka typowo wspinaczkowa, bardzo lekka, długie rękawy zakończone elastycznymi rękawami z otworami na kciuk, kaptur tak skrojony by spokojnie zmieścić kask pod niego, brak daszka ale po obwodzie jest wszyta gumka by kaptur przylegał do twarzy. Są to typowe elementy kroju po którym poznaje się że jest to model wspinaczkowy. Też nie podklejone szwy. Typowa na zimę lub chłodne dni, a jak zaczyna lać to zakładasz na nią Gore lub eVent.
http://www.sfpl.pl/shop/view/Product/product_id/2462/HiMountain_Kurtka_Arwa?productReferer=Category&context=5

Jak ktoś bywa czasem w HiMountain to niech sobie przymierzy te modele z czystej ciekawości i oceni który lepiej mu leży na ciele.

"Jeśli w jakimś człowieku zespolą się zdolności przywódcze z
nieprzeciętną inteligencją i charakterem, formuje się wtedy jednostka,
przed którą może nie być osiągnięć niemożliwych"
regent
Opinii: (2)
Ekspert

Miejsce pobytu: Lublin

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 02-09-2010, 11:41:08 »

Ciekawe i zarazem tanie modele bezmembranowych softów można znaleźć w marketach outdoorowych:

Decathlon: http://www.decathlon.com.pl/PL/-bionnassay-22744105/#INFO-DETAIL
a tutaj dość pozytywne wypowiedzi o tym ciuszku: http://www.forum.outdoor.org.pl/windstopper-softshell/%28softshell%29-quechua-bionnassay/

Intersport: http://esklep.intersport.pl/pl/product/51439/kurtka-mckinley-soft-big-lake-4019942 na polskiej stronie wygląda mało atrakcyjnie, na niemieckiej lepiej http://www.mckinley.de/produkte/softshell-jacke-big-lake_116 (w Polsce chyba nie ma brązowego).
Na żywo też prezentuje się całkiem nieźle bo mu się już poważnie przyglądałem i przymierzałem (jedna wada to krótki kołnierz). Tylko nie wiem co myśleć o tym McKinleyu, to marka wewnętrzna Intersportu. Niewiele opinii o niej można znaleźć w necie.

Edyta: w przypadku Quechuy się doczytałem w dyskusji na outdoorze, że ktoś tam jednak dogrzebał się jakiejś membrany. 

Aborygeni twierdzą, iż stron świata jest siedem: północ, południe, wschód, zachód, środek, góra i dół. Nasz świat ma dwa wymiary, ich jest w 3D!
inżynier
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 02-09-2010, 12:07:13 »

TT ale drogi bo 750 zł choć z doświadczenia własnego wiem że można kupić ich rzeczy dużo taniej niż na stronie.
Kumpel ściągał mi kiedyś przez e-biwak.pl i mieli dobre ceny na TT.
http://www.tasmaniantiger.pl/index.php/produkty?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=27&category_id=3

Terminus est.
petelicki
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 02-09-2010, 13:31:43 »

A ten TT, bo fajny, to jest cały z softshella czy też część (np barki) z softshella, a reszta z fleecu? Na zdjęciu za bardzo nie widać...choć wydaje mi się, że jest cały z SS. Na arrizonie jest o ponad 100zł tańszy.

Zauważyłem też ciekawe:
http://www.outdoorzy.pl/-kurtki/2842-marmot-kurtka-rom-jacket.html
i
http://8a.pl/page,produkt,id,5684,apex-mckinley.html
i
http://8a.pl/page,produkt,id,5303,valkyrie-ii.html
inżynier
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 02-09-2010, 13:54:13 »

Zapewne cały z SS a pod spodem fleece jako ocieplenie. Najlepiej jednak będzie zapytać w sklepie.

Terminus est.
michal13031986
Ekspert

Miejsce pobytu: Zamość

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 02-09-2010, 14:26:41 »

Może sobie zobacz Milo lahore
petelicki
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 02-09-2010, 15:15:45 »

Miałem Milo wcześniej, podobny model. Niestety dość szybko siadł zamek, naprawili i potem siadł ponownie. Tak samo regulacja mankietów zaczęła sie bardzo szybko rozklejać. Tak więc wolę dać więcej i mieć pewność, że trochę posłuży, niż wydać w sumie też nie mało i po roku wymieniać.
corvus
Ekspert

Miejsce pobytu: Warszawa/Pionki

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 02-09-2010, 16:54:33 »

Myślałeś o Hannah Tadeo? Jesli się nie mylę to na forum jest recenzja. Niezbyt przychylna, ale kumpel go ma i jest zadowolony.
Niedawno widziałem go do kupienia w sklepie tnf za 199pln, trochę żałuję, że nie wziąłem.

.
dhadams
Opinii: (3)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Śląsk

Żółw

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 04-09-2010, 02:28:48 »

Pojawił się w temacie model Midway produkowany przez HiMountain. Mam od ponad 3 lat, więc napiszę parę słów.
Po pierwsze jest dosyć tani, teraz do wyrwania za 300 zł. Membrana jest i to niby nie najlepsza - co ma swoje wady czasem, ale tylko czasem.
Aktualnie moja jedyna kurtka, używana bardzo intensywnie i często przez cały okres. Wszystkie sezony jesień-wiosna praktycznie codziennie, latem na wyjazdy i w zimniejsze noce na rower.

Ale po kolei. Dlaczego go kupiłem i jakie wnioski.

Krój - w tej cenie nie znalazłem nic co by miało fajne wywietrzniki pod pachami, dwie normalne kieszenie, napoleońską, pod nią jest druga dostępna od wewnątrz, a na drugim boku wewnętrzna kieszeń na piersi. Do tego mała na lewym ramieniu. Kieszenie bryzgoszczelne - dobrze chronią przed wiatrem, zamek zwykły, ale jest patka która się spisuje w tej roli dobrze. Wszystkie zamki YKK. Łącznie 6 kieszeni. Wszystkie z mocnej siatki, więc mogą też służyć jako wywietrzniki. Kaptur na stałe (nie korci mnie żeby odpiąć, a przydaje się bardzo często). Mankiety regulowane rzepami, kaptur i dół kurtki ściągane gumkami. Brakuje mi wysokiej gardy, kaptur jest niski ale dosyć dopasowany, arafatka się nie mieści z zapiętym całkiem zamkiem, buff idealnie się spisuje jako uzupełnienie.

Materiał - bardzo, bardzo wytrzymały. Naprawdę sporo przeszła, dużo szorowania o skały, gałęzie,  Ciągłe chodzenie w Grotem który ma plecy z surowej Cordury nie zostawiło ani śladu. Koszulki mechacą się ekspresowo, kurtka na plecach jak nowa. Materiał jest lekko rozciągliwy, z zewnątrz gładki, od spodu miły w dotyku fleece. Fabryczna impregnacja spisywała się dobrze, ale po takim czasie nie ma po niej śladu Mrugnięcie prałem kilka razy w szarym mydle żeby pozbyć się syfu i smrodu, a po wypłukaniu do ostatniego prania preparat do tego typu ciuszków. Szwy są niepodklejane. W czasie ulewy puszczają wodę, szczególnie na barkach i karku, co miłe nie jest, ale taki urok tego typu kurtek. Za to mżawki i słabe deszcze wytrzymuje bezproblemowo. Wiatru nie puszcza kurtka wcale. Czy to zimą w górach, na rowerze, czy latem na tatrzańskich graniach, zawsze chroni przed kąśliwym wiatrem. Do statycznego noszenia w zimną letnią noc będzie dobra. Ale niestety w ciepłe dni membrana nie wyrabia, więc pot leje się gęsto. Choć przy pogodzie do 15 stopni spokojnie daje radę, a poniżej jakichś 5 stopni wszystko działa idealnie. Na wyjazdy i dłuższe wyjścia bielizna termo, zimą czasem polar setka i naprawdę bardzo dobrze sobie radzi.

Po trzech latach wymieniłem rzepy w mankietach, ale to normalne niestety. Wyrwałem też gumkę do regulacji kaptura - ale to moja wina, za bardzo się szarpałem jedną ręką z tym jadąc na rowerze - przyszyłem, śladu nie widać po operacji.

Zalety
-cena (300 zł)
-krój (kieszenie, wywietrzniki, kaptur, regulacja)
-bardzo wytrzymały materiał
-duża dostępność i łatwość zdobycia rozmiaru/koloru
-taktyczny krój i kolor Mrugnięcie

Wady
-niepodklejone szwy
-membrana nie daje rady latem

'Nawet Najdłuższa Podróż Zaczyna Się Od Pierwszego Kroku'
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 04-09-2010, 21:31:26 »

Miałem Milo wcześniej, podobny model. Niestety dość szybko siadł zamek, naprawili i potem siadł ponownie. Tak samo regulacja mankietów zaczęła sie bardzo szybko rozklejać. Tak więc wolę dać więcej i mieć pewność, że trochę posłuży, niż wydać w sumie też nie mało i po roku wymieniać.

To chyba typowe dla SS Milo.
 U mnie też:
- też rozkleiły się ściągacze mankietów (skleiłem na superglu),
- sypie się zamek (dam babci do naprawy jak się rozsypie),
- a dodatkowo pruje się kieszeń na rękawie.

Z reszty jestem zadowolony.

Pojawił się w temacie model Midway produkowany przez HiMountain.
...
-cena (300 zł)

Wady
-niepodklejone szwy
-membrana nie daje rady latem

I dlaczego nie lepiej kupić tradycyjnego hardshella? Przynajmniej ma podklejone szwy.
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: