|
« : 31-08-2010, 17:00:00 » |
|
Szukam odpowiedniego odzienia wierzchniego, które będzie się nadawać na Holenderską zimę. Czyli dużo deszczu i wiatru. Temperatury lekko czasem minusowe. Szukam odpowiedniej rzeczy aby nie była mi w niej za zimno i za gorąco. Jak np. będzie zimniej to założę pod to bluzę a jak cieplej to aby wystarczyło sama kurtka / softshell. Z właściwościami oddychającymi. W makro jest do kupienia hi tec prince II za 200 zł Szukam czegoś do 300 zł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 31-08-2010, 17:17:39 » |
|
Szukam odpowiedniego odzienia wierzchniego, które będzie się nadawać na Holenderską zimę. Czyli dużo deszczu i wiatru. Temperatury lekko czasem minusowe ujemne. Szukam odpowiedniej rzeczy aby nie była mi w niej za zimno i za gorąco. W makro jest do kupienia hi tec prince II za 200 zł
Bierz i będziesz zadowolony. Patrz byle szwy wewnątrz były tasiemką podszyte i podklejone haftowane logo bo w innych modelach wodę puszczał właśnie przez haft ale to chyba wersja prince I czy się mylę...?
|
|
|
|
|
|
Kaszubskie Ochotnicze Pogotowie Rozrywkowe
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 31-08-2010, 17:58:20 » |
|
Nawet jeśli logo nie będzie podklejone to wystarczy je przesmarować butaprenem od spodu albo silikonem  Ważne, żeby o tym wiedzieć przed użytkowaniem i się w porę zabezpieczyć. Poza tym jeśli odpowiada ci kamuflaż to bierz ECWCS Level 5. Najlepsze rozwiązanie dotyczące softshella, jakie do tej pory widziałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 31-08-2010, 20:08:12 » |
|
ale CWCS Level 5 to już raczej cenowo wysoko i ciężko dostępne w PL ?
A mogę impregnować takie ubrania sprejami do impregnacji ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 31-08-2010, 20:11:43 » |
|
ale CWCS Level 5 to już raczej cenowo wysoko i ciężko dostępne w PL ? No nie wiem. Ja dałem 250zł. A mogę impregnować takie ubrania sprejami do impregnacji ? Tak, ale sprejami które są przeznaczone do softshelli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 01-09-2010, 11:15:41 » |
|
A gdzie kupiłeś ?
ok, ostatnie pytanie. Lepiej kupić mniejszego softshella przylegającego di ciała i dać cieńszą bluzę czy może rozmiar większy aby zmieściła się pod nim grubsza bluza ? lecz jest ryzyko, że jako jest większa to będzie mnie podwiewać od dołu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 01-09-2010, 11:58:34 » |
|
Czyli dużo deszczu i wiatru. Temperatury lekko czasem minusowe.
Jak planujesz chodzić w SS gdzie są duże opady deszczu to sobie daruj. ECWCS Lewel V jest to SS bez membrany więc jest dobry na wietrzne dni i naprawdę niewielkie opady deszczu.
|
|
|
|
|
|
"Jeśli w jakimś człowieku zespolą się zdolności przywódcze z nieprzeciętną inteligencją i charakterem, formuje się wtedy jednostka, przed którą może nie być osiągnięć niemożliwych"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 01-09-2010, 12:09:54 » |
|
No to na czym się skupić ? nie chcę zwykłej kurti bo wiem, że się zapocę :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 01-09-2010, 13:20:27 » |
|
zajrzyj do HiMountain tam mają czasem fajne kurtki które mają powyżej 20k/20k np. VauDe, jeśli będzie zimno to zawsze możesz założyć jakiś polar pod kurtkę. Sam lubię chodzić w SS ale gdy jest deszczowy okres to zakładam zawsze Gore albo eVent na grzbiet.
|
|
|
|
|
|
"Jeśli w jakimś człowieku zespolą się zdolności przywódcze z nieprzeciętną inteligencją i charakterem, formuje się wtedy jednostka, przed którą może nie być osiągnięć niemożliwych"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 01-09-2010, 14:11:51 » |
|
Ja swój level 5 kupiłem na allegro  Softshell to nie jest kurtka przeciwdeszczowa tylko coś pomiędzy windshirtem, a kurtką przeciwdeszczową. Przy krótkich mżawkach spokojnie wytrzyma, przy większym deszczu również o ile znajdziesz schronienie. Natomiast w ulewie przemoknie bardzo szybko(ale również bardzo szybko wyschnie). Ja mimo wszystko brałbym level 5tkę. Wrzucisz polar 300 pod spód i mrozy ci nie straszne. A na ulewy wybierz gore albo ewentualnie jakąś zwykłą kurtkę przeciwdeszczową.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 01-09-2010, 14:20:30 » |
|
A z takich kurtek to jaka by była najlepszą tak do 300 zł. Niestety ale budżet zawsze ogranicza  Mam przeciwdeszczową Diverse ale od środka wew warstwa czasem moknie i nie wiem czy od deszczu czy z dla tego, że nie odporowadza ciepła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 01-09-2010, 14:33:50 » |
|
Hmm, do 300 złotych to tylko polskie ''gore''. Jak dorzucisz 4 albo 5 dyszek to już możesz wybierać w ECWCS lv 6, co zresztą polecałbym uczynić. Ale jeśli to już maksymalna kwota to polskim ''gore'' się nie zawiedziesz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 01-09-2010, 14:48:35 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 01-09-2010, 15:16:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|