trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 01:59:17 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 3 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Potrzebna mała lornetka  (Przeczytany 3431 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 31-08-2010, 17:31:48 »

Dzięki za rady i porady.
A więc po kolei.
 1. Znalazłem fajną małą Deltę, ale za 275zł. Co niestety na chwile obecną wykluczyło ją z moich możliwości zakupu.
 2. Przejrzałem forum podane przez jednego z kolegów. Co prawda w większości piszą tam o dużych lornetkach za 1000zł, ale kilku rzeczy się dowiedziałem.
 a. Jeżeli tania lornetka, to lepiej z małym powiększeniem, bo mniejsza szansa, że coś schrzanią.
 b. Duże powiekszenie, rzedu 12, za bardzo lata i potrzebny statyw.
 c. 8 czy 10 nie robi dużej różnicy.

Więc wybrałem najmniejszą i najtańszą Hawk compact 8x21.
http://www.militaria.pl/hawke/lornetka_hawke_blackwatch_compact_8x21_(ha3501)_p1322.xml
 i za tą cenę jestem w pełni usatysfakcjonowany.
robertgl17.
Opinii: (10)
Ekspert

Miejsce pobytu: Wrocław

Teoretyczny emeryt

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 31-08-2010, 20:49:01 »

Więc wybrałem najmniejszą i najtańszą Hawk compact 8x21.
http://www.militaria.pl/hawke/lornetka_hawke_blackwatch_compact_8x21_(ha3501)_p1322.xml
 i za tą cenę jestem w pełni usatysfakcjonowany.

Toi znaczy, że jak ??
Już ją kupiłeś ? Jeżeli tak to proszę o opinię na jej temat Mrugnięcie

Fan DPM
"Bo tylko prawdziwy facet potrafi przyznać się do tego, że lubi słodycze i nosi kalesony"
McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 31-08-2010, 21:15:40 »

Toi znaczy, że jak ??
Już ją kupiłeś ? Jeżeli tak to proszę o opinię na jej temat

Tak, dzisiaj kurier przywiózł.
 Ogólnie pozytywne. Poużywam, to za tydzień postaram się coś więcej skrobnąć.
Grey Fox
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 27-09-2010, 02:31:07 »

Czekamy Uśmiech
Okruch
Opinii: (3)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: C.K. Miasto Tarnów

Bo do tanka trzeba czworga

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 27-09-2010, 16:11:32 »

Nie jest "ciemna"? Popatrz gołym okiem na jakiś jasny (najlepiej biały) obiekt i porównaj z obrazem przez lornetkę. Jeżeli zauważysz, że lornetka wyraźnie ''ściemnia'' to... podaruj ją jakiemuś dzieciakowi Mrugnięcie

Głowy do góry, przyjaciele (Robespierre)
Palenie szkodzi zdrowiu (Joanna D`Arc)
Mad Max - czy to jeszcze fikcja?

ross154
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 27-09-2010, 18:18:24 »

Czołem, podczepię się pod wątek.
Również szukam "lekkiego" monookulara, tylko szukam modelu z siatką która mogłaby pełnić rolę swego rodzaju dalmierza czyli do pomiaru odległości,
Nie mogę napisać że cena nie gra roli Mrugnięcie

http://weekend-partisan.blogspot.com - O ASG, militariach, survivalu i sprzęcie outdoorowym.
McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 27-09-2010, 21:20:54 »

Nie jest "ciemna"? Popatrz gołym okiem na jakiś jasny (najlepiej biały) obiekt i porównaj z obrazem przez lornetkę. Jeżeli zauważysz, że lornetka wyraźnie ''ściemnia'' to... podaruj ją jakiemuś dzieciakowi

Jest ciemniejsza niż moja duża, ale duża ma przecież większa obszar zbierania światła.
 Do tego Golf też jest szybszy od Tico, a część ludzi jeździ Tico.
 Cud to nie jest, ale lornetka spełnia moje wymagania i jestem z niej zadowolony.
 Po przejrzeniu kolejnych materiałów w sieci, to chyba najlepiej poczekać na promocję w Lidlu i oblukać ich ofertę. A jak ma się 200zł, to oblukać ofertę Delty.
misiubelo12345
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: gdzie przy drodze rosną (harny wie co;0 I JEST KŻYRZ )

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 09-10-2010, 20:32:58 »

PENTAX  DCF LV 9X28 polecam  jasna i lekka mieści się w kieszeni kurtki .moim zdaniem ok .zajrzyj na optyczne.pl. Spoko
dublet
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Otwock

wolny strzelec...

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 10-10-2010, 12:28:23 »

Chichot a jaka cena tej małej lornetki???  Co?

Chwała Specnazom- śmierć terrorystom...
Puszor
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 30-07-2011, 08:04:49 »

A co powiecie o tym? http://silva.se/products/outdoor/pocket-8

Miałem Delta Optical Forest 8x42, ale się jej pozbyłem bo była dla mnie za duża i leżała w szafie - nie używałem jej

Szukam rzeczywiście czegoś malutkiego, ale nie zabawkowego jak Hawke w militaria za 69 zł....

Dal mnie monokulary odpadają

Pomocy!
Raff
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 30-07-2011, 21:25:56 »

Dosłownie trzy sekundy byłem na stronie, ktorą wrzuciłeś. Rubinowe powłoki, pryzmaty BK7 i wystarczy, żeby o niej zapomnieć. Było troche na forum podobnych tematów. Ile możesz wydać, w jakich warunkach (np tylko dzień) ma być używana lornetka, kupowana w kraju ?
Skiba
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 30-07-2011, 21:47:54 »

Miałem podobną... ale podróbkę  Język Jak leżałem na skraju lasu i prowadziłem obserwację, górne kanty zaczynają wbijać się w brwi... ale to przy długich obserwacjach kiedy szyja już nie wytrzymuje.
Puszor
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 30-07-2011, 22:36:21 »

3 sekundy mówisz...

No powiem szczerze jak dotąd lepszej nie znalazłem. Zdaję sobie sprawę, że to cudo nie jest a raczej zabawka. Mam tylko nadzieję, że SILVA firmując ją swoim logiem zadbała o jakość.

Mogę wydać i 500 zł ale zależy mi, żeby była malutka. Jak pisałem miałem niewielką lornetkę ale i tak była za duża dla mnie...
Raff
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #28 : 31-07-2011, 02:35:38 »

Silva niech produkcję lornetek zostawi tym, którzy się na tym znają. To badziew i tyle. Z tymi wymiarami bym nie przesadzał bo będzie bardziej przeszkadzało niż pomagało. Lornetka nie może być za mała, bo trudno będzie znaleźć odpowiedni uchwyt i obraz będzie niestabilny. Silva ma obiektyw 21mm , a to za mało nawet na sloneczny dzień ( wyjątkiem sa tu nikon hg, leica i zeiss, ale kosztyja ok 1500zł) Obraz bedzie ciemny ponieważ ten obiektyw nie zbierze wystarczającej ilości swiatła. Zrenica wyjściowa tej lornetki też jest za mala. Nie polecam lornetek o zrenicy mniejszej niz 3 mm. Przy powiekszeniu 8x musi to byc minimalnie 25mm i tego sie trzymamy.
Najtańsza
http://fotozakupy.pl/lornetka/nikon-sportstar-ex-8x25-dcf,7268s  Szerokie pole jednak dosyć szybko spada ostrość na brzegu. Mimo tego uważam, że to jedna z najlepszych małych lornetek( dachówek) w tej cenie
Odwrotne porro
http://fotozakupy.pl/lornetka/nikon-travelite-ex-8x25cf,7264s  Zeby uzyskać taki obraz w lornetkach dachowych trzeba wydać dużo więcej. Pole mniejsze niz w Nikonie Sportstar, jednak ostrość na brzegu jest dużo lepsza, kontrast i jasność również. Różnica w wymiarach niewielka.
Minimalnie większa
http://www.microglobe.co.uk/catalog/product_info.php?pName=bushnell-excursion-8x28-binocular&cName=bushnell-binoculars-bushnell-excursion-binoculars. Lornetka z szerokim polem jak Sportstar jednak dużo lepszym na brzegu, lepszymi warstwami i jaśniejszym obrazem( wiekszy obiektyw)
Sam wybrałbym bushnella, ale gdyby liczył się każdy gram to odwrotne porro nikona.
Puszor
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 31-07-2011, 07:27:26 »

Ok, chyba wybiłeś mi tą Silvę z głowy... rzeczywiście Bushnell podoba mi się najlepiej... strasznie duży wybór - ciężko się na coś konkretnego zdecydować. Dzięki!
Strony: Pierwsza 1 2 3 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: