|
« Odpowiedz #15 : 31-08-2010, 17:31:48 » |
|
Dzięki za rady i porady. A więc po kolei. 1. Znalazłem fajną małą Deltę, ale za 275zł. Co niestety na chwile obecną wykluczyło ją z moich możliwości zakupu. 2. Przejrzałem forum podane przez jednego z kolegów. Co prawda w większości piszą tam o dużych lornetkach za 1000zł, ale kilku rzeczy się dowiedziałem. a. Jeżeli tania lornetka, to lepiej z małym powiększeniem, bo mniejsza szansa, że coś schrzanią. b. Duże powiekszenie, rzedu 12, za bardzo lata i potrzebny statyw. c. 8 czy 10 nie robi dużej różnicy. Więc wybrałem najmniejszą i najtańszą Hawk compact 8x21. http://www.militaria.pl/hawke/lornetka_hawke_blackwatch_compact_8x21_(ha3501)_p1322.xml i za tą cenę jestem w pełni usatysfakcjonowany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #16 : 31-08-2010, 20:49:01 » |
|
Toi znaczy, że jak ?? Już ją kupiłeś ? Jeżeli tak to proszę o opinię na jej temat 
|
|
|
|
|
|
Fan DPM "Bo tylko prawdziwy facet potrafi przyznać się do tego, że lubi słodycze i nosi kalesony"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #17 : 31-08-2010, 21:15:40 » |
|
Toi znaczy, że jak ?? Już ją kupiłeś ? Jeżeli tak to proszę o opinię na jej temat Tak, dzisiaj kurier przywiózł. Ogólnie pozytywne. Poużywam, to za tydzień postaram się coś więcej skrobnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #18 : 27-09-2010, 02:31:07 » |
|
Czekamy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #19 : 27-09-2010, 16:11:32 » |
|
Nie jest "ciemna"? Popatrz gołym okiem na jakiś jasny (najlepiej biały) obiekt i porównaj z obrazem przez lornetkę. Jeżeli zauważysz, że lornetka wyraźnie ''ściemnia'' to... podaruj ją jakiemuś dzieciakowi 
|
|
|
|
|
|
Głowy do góry, przyjaciele (Robespierre) Palenie szkodzi zdrowiu (Joanna D`Arc) Mad Max - czy to jeszcze fikcja?
|
|
|
 |
« Odpowiedz #20 : 27-09-2010, 18:18:24 » |
|
Czołem, podczepię się pod wątek. Również szukam "lekkiego" monookulara, tylko szukam modelu z siatką która mogłaby pełnić rolę swego rodzaju dalmierza czyli do pomiaru odległości, Nie mogę napisać że cena nie gra roli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #21 : 27-09-2010, 21:20:54 » |
|
Nie jest "ciemna"? Popatrz gołym okiem na jakiś jasny (najlepiej biały) obiekt i porównaj z obrazem przez lornetkę. Jeżeli zauważysz, że lornetka wyraźnie ''ściemnia'' to... podaruj ją jakiemuś dzieciakowi Jest ciemniejsza niż moja duża, ale duża ma przecież większa obszar zbierania światła. Do tego Golf też jest szybszy od Tico, a część ludzi jeździ Tico. Cud to nie jest, ale lornetka spełnia moje wymagania i jestem z niej zadowolony. Po przejrzeniu kolejnych materiałów w sieci, to chyba najlepiej poczekać na promocję w Lidlu i oblukać ich ofertę. A jak ma się 200zł, to oblukać ofertę Delty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #22 : 09-10-2010, 20:32:58 » |
|
PENTAX DCF LV 9X28 polecam jasna i lekka mieści się w kieszeni kurtki .moim zdaniem ok .zajrzyj na optyczne.pl. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #23 : 10-10-2010, 12:28:23 » |
|
 a jaka cena tej małej lornetki??? 
|
|
|
|
|
|
Chwała Specnazom- śmierć terrorystom...
|
|
|
 |
« Odpowiedz #24 : 30-07-2011, 08:04:49 » |
|
A co powiecie o tym? http://silva.se/products/outdoor/pocket-8Miałem Delta Optical Forest 8x42, ale się jej pozbyłem bo była dla mnie za duża i leżała w szafie - nie używałem jej Szukam rzeczywiście czegoś malutkiego, ale nie zabawkowego jak Hawke w militaria za 69 zł.... Dal mnie monokulary odpadają Pomocy!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #25 : 30-07-2011, 21:25:56 » |
|
Dosłownie trzy sekundy byłem na stronie, ktorą wrzuciłeś. Rubinowe powłoki, pryzmaty BK7 i wystarczy, żeby o niej zapomnieć. Było troche na forum podobnych tematów. Ile możesz wydać, w jakich warunkach (np tylko dzień) ma być używana lornetka, kupowana w kraju ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #26 : 30-07-2011, 21:47:54 » |
|
Miałem podobną... ale podróbkę  Jak leżałem na skraju lasu i prowadziłem obserwację, górne kanty zaczynają wbijać się w brwi... ale to przy długich obserwacjach kiedy szyja już nie wytrzymuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #27 : 30-07-2011, 22:36:21 » |
|
3 sekundy mówisz...
No powiem szczerze jak dotąd lepszej nie znalazłem. Zdaję sobie sprawę, że to cudo nie jest a raczej zabawka. Mam tylko nadzieję, że SILVA firmując ją swoim logiem zadbała o jakość.
Mogę wydać i 500 zł ale zależy mi, żeby była malutka. Jak pisałem miałem niewielką lornetkę ale i tak była za duża dla mnie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #28 : 31-07-2011, 02:35:38 » |
|
Silva niech produkcję lornetek zostawi tym, którzy się na tym znają. To badziew i tyle. Z tymi wymiarami bym nie przesadzał bo będzie bardziej przeszkadzało niż pomagało. Lornetka nie może być za mała, bo trudno będzie znaleźć odpowiedni uchwyt i obraz będzie niestabilny. Silva ma obiektyw 21mm , a to za mało nawet na sloneczny dzień ( wyjątkiem sa tu nikon hg, leica i zeiss, ale kosztyja ok 1500zł) Obraz bedzie ciemny ponieważ ten obiektyw nie zbierze wystarczającej ilości swiatła. Zrenica wyjściowa tej lornetki też jest za mala. Nie polecam lornetek o zrenicy mniejszej niz 3 mm. Przy powiekszeniu 8x musi to byc minimalnie 25mm i tego sie trzymamy. Najtańsza http://fotozakupy.pl/lornetka/nikon-sportstar-ex-8x25-dcf,7268s Szerokie pole jednak dosyć szybko spada ostrość na brzegu. Mimo tego uważam, że to jedna z najlepszych małych lornetek( dachówek) w tej cenie Odwrotne porro http://fotozakupy.pl/lornetka/nikon-travelite-ex-8x25cf,7264s Zeby uzyskać taki obraz w lornetkach dachowych trzeba wydać dużo więcej. Pole mniejsze niz w Nikonie Sportstar, jednak ostrość na brzegu jest dużo lepsza, kontrast i jasność również. Różnica w wymiarach niewielka. Minimalnie większa http://www.microglobe.co.uk/catalog/product_info.php?pName=bushnell-excursion-8x28-binocular&cName=bushnell-binoculars-bushnell-excursion-binoculars. Lornetka z szerokim polem jak Sportstar jednak dużo lepszym na brzegu, lepszymi warstwami i jaśniejszym obrazem( wiekszy obiektyw) Sam wybrałbym bushnella, ale gdyby liczył się każdy gram to odwrotne porro nikona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #29 : 31-07-2011, 07:27:26 » |
|
Ok, chyba wybiłeś mi tą Silvę z głowy... rzeczywiście Bushnell podoba mi się najlepiej... strasznie duży wybór - ciężko się na coś konkretnego zdecydować. Dzięki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|