Witam serdecznie szanowne grono.
Idąc na polowanie, poza bronią pasuje zabrać ze sobą trochę rzeczy - ale jak i w czym?
Upychanie wszystkiego po kieszeniach munduru jest bardzo niewygodne i niepraktyczne.
Mały plecak jest zupełnie nieprzydatny i niewygodny.
Próbowałem kamizelki siatkowej (Atek 3) z kilkoma ładownicami - ale to też się nie sprawdza, bo sama kamizelka jest zbyt sztywna - a całe ten szpej trochę waży.
Pasy myśliwskie sprzedawane w sklepach też nie spełniają moich oczekiwań bo są wykonane z beznadziejnych materiałów i byle jak lub z niepraktycznej skóry.
Kupiłem ostatnio pas taktyczny z nadzieją że to jest to,. Niestety po pierwszych przymiarkach stwierdziłem, że jednak się nie przyda do moich zastosowań, bo palsy nie do końca pozwalają rozmieścić oporządzenie tak jak ja bym chciał, nie można go przesuwać w trakcie noszenia, a poszczególne ładownice czy pouche produkowane np. przez MIWO (przy całym szacunku dla tych firm) nadają się by wrzucić tam granat lub 3 magi do beryla - nie są natomiast przydatne do innych zastosowań.
Cóż ze sobą biorę i czego bym chciał

Graty:
1. Amunicja śrutowa ok 15 szt.
2. Dokumenty (legitymacja, zezwolenie na broń, odstrzały) portfel.
3. Paczka chusteczek higienicznych.
4. 2 m paracordu, dwa worki foliowe 35 L na śmieci.
5. Fajki i zapalniczka.
6. Jakieś dropsy i gumy miętowe.
7. Swisstool i jakiś niewielki nożyk (Finnbear). Czasami RAT 5
8. Zapasowe sznurówki.
9. Rękawiczki jednorazowe.
10. Komórka
Marzenia:
Marzy mi się jakiś szeroki pas z miękką podkładką, do tego pozioma odkryta ładownica na 10 szt. amunicji śrutowej, jakieś niewielkie cargo z przegródkami na dodatkowe naboje, chusteczki, worki, rękawiczki, sznurówki i inną drobnicę, jakaś ładownica na portfel, dokumenty i komórkę, ładowniczka na toola i np. klucz do czoków i czoki, do tego jakiś zaczep (bojówka) do troków i podobna do rękawiczek skórzanych i żeby tak jeszcze zostało trochę miejsca na ewentualny montaż noża. A wszystko to oczywiście z pięknej oliwkowej kontraktowej cordurze z porządnymi taśmami i klamrami nie pękającymi na mrozie, z możliwością regulacji obwodu pasa i możliwością konfigurowania wyposażenia na pasie.
A teraz koledzy pomóżcie i doradźcie

P.S. W związku z moimi niepowodzeniami w poszukiwaniu dogodnego dla mnie oporządzenia szykuje się duża wyprzedaż taktycznego oporządzenia w bardzo atrakcyjnych cenach. Szczegóły wkrótce w stosownym dziale.