trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 10:37:54 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pas dla myśliwego  (Przeczytany 1138 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
PJU
Opinii: (8)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Z małego miasteczka.

Ignoruj
« : 25-08-2010, 19:59:07 »

Witam serdecznie szanowne grono.

Idąc na polowanie, poza bronią pasuje zabrać ze sobą trochę rzeczy - ale jak i w czym?
Upychanie wszystkiego po kieszeniach munduru jest bardzo niewygodne i niepraktyczne.
Mały plecak jest zupełnie nieprzydatny i niewygodny.
Próbowałem kamizelki siatkowej (Atek 3) z kilkoma ładownicami - ale to też się nie sprawdza, bo sama kamizelka jest zbyt sztywna - a całe ten szpej trochę waży.
Pasy myśliwskie sprzedawane w sklepach też nie spełniają moich oczekiwań bo są wykonane z beznadziejnych materiałów i byle jak lub z niepraktycznej skóry.
Kupiłem ostatnio pas taktyczny z nadzieją że to jest to,. Niestety po pierwszych przymiarkach stwierdziłem, że jednak się nie przyda do moich zastosowań, bo palsy nie do końca pozwalają rozmieścić oporządzenie tak jak ja bym chciał, nie można go przesuwać w trakcie noszenia, a poszczególne ładownice czy pouche produkowane np. przez MIWO (przy całym szacunku dla tych firm) nadają się by wrzucić tam granat lub 3 magi do beryla - nie są natomiast przydatne do innych zastosowań.

Cóż ze sobą biorę i czego bym chciał  Uśmiech
Graty:
1. Amunicja śrutowa ok 15 szt.
2. Dokumenty (legitymacja, zezwolenie na broń, odstrzały) portfel.
3. Paczka chusteczek higienicznych.
4. 2 m paracordu, dwa worki foliowe 35 L na śmieci.
5. Fajki i zapalniczka.
6. Jakieś dropsy i gumy miętowe.
7. Swisstool i jakiś niewielki nożyk (Finnbear). Czasami RAT 5
8. Zapasowe sznurówki.
9. Rękawiczki jednorazowe.
10. Komórka

Marzenia:
Marzy mi się jakiś szeroki pas z miękką podkładką, do tego pozioma odkryta ładownica na 10 szt. amunicji śrutowej, jakieś niewielkie cargo z przegródkami na dodatkowe naboje, chusteczki, worki, rękawiczki, sznurówki i inną drobnicę, jakaś ładownica na portfel, dokumenty i komórkę, ładowniczka na toola i np. klucz do czoków i czoki, do tego jakiś zaczep (bojówka) do troków i podobna do rękawiczek skórzanych i żeby tak jeszcze zostało trochę miejsca na ewentualny montaż noża. A wszystko to oczywiście z pięknej oliwkowej kontraktowej cordurze z porządnymi taśmami i klamrami nie pękającymi na mrozie, z możliwością regulacji obwodu pasa i możliwością konfigurowania wyposażenia na  pasie.

A teraz koledzy pomóżcie i doradźcie Smutny

P.S. W związku z moimi niepowodzeniami w poszukiwaniu dogodnego dla mnie oporządzenia szykuje się duża wyprzedaż taktycznego oporządzenia w bardzo atrakcyjnych cenach. Szczegóły wkrótce w stosownym dziale.

5.56x45, 9x19, 12/76
seba121
Opinii: (4)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Łódź/Brzeziny

Yerba Mate

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 25-08-2010, 20:08:03 »

Ja mam pas PT-3 z szelkami MIWO, byłem z 5 razy w lesie w nim trochę pobiegałem poczołgałem i dał radę nie wiem jaki miałeś, ale ten polecam. Jest dostępny w wielu kamuflażach i w Cordurze 1000D i poliestrze pod spodem ma miętką piankę i siateczkę.
Albo pas WP z klamrą i odpowiednie ładownice !  Uśmiech

Pozdrawiam Mrugnięcie
Koso
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Toruń

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 25-08-2010, 20:14:03 »

A nie myślałeś o jakieś torbie na pasek np. preteus od maxa?? No bo po za tym tak jak seba pisał chyba że jakiś normalny pas z comfort padem i do tego odpowiednie ładownice??

"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
PJU
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 25-08-2010, 20:20:14 »

Mam pas PT-2 - jak dla mnie odpada.
Myślę o jakimś pasie taktycznym+comfort pad+ ładownice (i tu już jest problem)

5.56x45, 9x19, 12/76
seba121
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Łódź/Brzeziny

Yerba Mate

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 25-08-2010, 20:46:50 »

Może coś od Uncle Mike's?
http://www.militaria.pl/uncle_mike_s/modulowy_pas_taktyczny_uncle_mike_s_ultra_duty_belt_%28877%29_p5058.xml
Ten ma PALSY:
http://www.militaria.pl/uncle_mike_s/pas_oporzadzeniowy_uncle_mike_s_load_bearing_belt_%2877027%29_p5074.xml
Albo taki:
http://www.militaria.pl/specops/modulowy_pas_taktyczny_50mm_3-punktowy_%28mpt-50-3%29_p3596.xml
Edzia: Albo zleć komuś Custom według potrzeb.

Pozdrawiam Mrugnięcie
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 25-08-2010, 21:28:49 »

1. Amunicja śrutowa ok 15 szt.
2. Dokumenty (legitymacja, zezwolenie na broń, odstrzały) portfel.
3. Paczka chusteczek higienicznych.
4. 2 m paracordu, dwa worki foliowe 35 L na śmieci.
5. Fajki i zapalniczka.
6. Jakieś dropsy i gumy miętowe.
7. Swisstool i jakiś niewielki nożyk (Finnbear). Czasami RAT 5
8. Zapasowe sznurówki.
9. Rękawiczki jednorazowe.
10. Komórka

Zdecydowanie PT-2, nie wiem dlaczego Ci nie podchodzi.
 Amunicja w ładownicy na amunicję śrutową, jest kilka różnych wersji na rynku.
 Pouch od Maxpedition M1 lub M2: komórka, dokumenty, chusteczki, fajka i zapalniczka, swisstool.
 Średnia torba uniwersalna od Miwo (tak z kominem): na worki, paracord, itp.
 Na swisstoola lub komórkę kieszeń na gaz od Miwo.
ThePesH
Opinii: (1)
Ekspert

Miejsce pobytu: South Yorkshire

Future Combat System

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 25-08-2010, 21:40:44 »

A ja na drobnice poleciłbym Ci admin panel od Maxpedition:

<embed type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/jTUXI2Rpj4A" width="425px" height="350px" AllowScriptAccess="never" quality="high" wmode="transparent" /><noembed><a href="http://www.youtube.com/v/jTUXI2Rpj4A" target="_blank">http://www.youtube.com/v/jTUXI2Rpj4A</a>

Reload ... Hold On ... The Aim Is In Your Head Now !!!
kilroy
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Bolesławiec

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 25-08-2010, 21:53:40 »

Może panel udowy?

http://www.tactical.pl/forum/index.php/topic,67270.0.html - kurtka Berghaus, Camelbak MULE, tanie książki - sprzedam

Mój kanał na youtube:
http://www.youtube.com/user/kilroyPL?feature=mhum

I’ll give you my spork, when you take it from my cold, dead hands!
McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 25-08-2010, 22:20:38 »

A ja na drobnice poleciłbym Ci admin panel od Maxpedition:

ThePesh - używałeś tego? Używałeś tego z pasem? Próbowałeś coś drobnego wyciągnąć z dołu wąskiej kieszeni?
 MAP jest dobry do kamizelki, chestriga lub dodatkowy organizer na plecak. A do tego i tak nie wszystkie rzeczy z nim dobrze współpracują. Na pasie zajmie dużo miejsca na szerokość, a ma małą grubość i duża głębokość więc drobiazgi się z niego ciężko wyciąga. Tu dużo lepiej sprawdzają się kieszenie Specopsa (tego z USA) lub seria M i H od Maxpedition.
PJU
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 26-08-2010, 07:00:15 »

Chłopy o to chodzi, że wszelkie pasy typu np. PT 2 mają ponaszywane wku...jące palsy, które wymuszają określone położenie danej ładownicy, nie mam możliwości ich przesuwania, trzeba bawić się w przeplatanie, co jest niemożliwe na polowaniu.
Po drugie sam pas jest odrobinę profilowany i nie ma mozliwości przekręcenia go np tak aby klamra była z boku.
Po trzecie widział ktoś z was ładownicę poziomą na amunicję śrutową MIWO? Ładowniczka odkryta na 5 szt amunicji zajmuje tyle miejsca co prawie 9 naboi na zwykłym pasie myśliwskim!
Po czwarte, przy całym szacunku do MIWO (jednego i drugiego) to Maxpedition to to nie jest (a mam tego sprzętu trochę!).

Znacie kogoś kto by zaprojektował i wykonał pas (oczywiście porządnie wykonał)?

5.56x45, 9x19, 12/76
ThePesH
Opinii: (1)
Ekspert

Miejsce pobytu: South Yorkshire

Future Combat System

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 26-08-2010, 08:21:02 »

Jeśli chcesz mieć wszystko szyte od podstaw zajrzyj na to forum: www.kamizelki.prv.pl

Mogę z  czystym sumieniem polecić zarówno - Orkana [admina forum] jak i Grey Foxa [jego projekty również są na forum]
Z usług obu korzystałem i jestem zadowolony.

Reload ... Hold On ... The Aim Is In Your Head Now !!!
arnipunk
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Łódź

Główny maderfaker od zagłady

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 26-08-2010, 08:39:43 »

może coś takiego http://www.decathlon.com.pl/PL/torba-300-khaki-21871621/, przymierzałem i leży całkiem oki chociaż pod obciążeniem róznie może być, nie kumam tylko do czego jest ten siatkowy wór na plecy Co? Na szczęście wypina się go na fastexach. Niektóre kieszenie mają w środku jakieś przegródki i chyba pętle na ammo jeśli dobrze pamiętam. A jeśli custom to może http://nightfox.pl/

(\_/)This is bunny
(O.o)copy the bunny into your sig
( ><)help him achieve world domination
javelin
Opinii: (3)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Olsztyn

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 27-08-2010, 12:04:18 »

A to koniecznie musi byc pas? Bo ja osobiście wybrałbym raczej małego chestriga, coś w tym stylu:

http://www.pstacticalgear.sold.pl/index.php?act=viewProd&productId=19

Na środek walnąłbym ten panel:
http://www.military.pl/condor-t-amp-t-pouch-oliwka-od_9637t.html

I na każdym boku weszłoby jeszcze po jednej małej ładowniczce.

Panel Condora mam od roku i smiało moge polecić. Nie jest to oczywiście "czołg" rodem z maxpedition, ale za tą cenę byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Materiał nie najgrubszy, ale daje radę, nic się nie pruje. Wnętrze nieźle przemyślane, ja nosze tam mapę, GPSa, kupę lightsticków, kilka długopisów i mazaków, kupę zapasowych baterii, notes itd. Spokojnie może posłużyć do noszenia amunicji.

No ale jeśli nie może to być chest tylko koniecznie pas, to nie wiem co doradzić, bo ja osobiście wybrałbym MOLLE, przy dobrej konfiguracji nie widzę potrzeby przesuwania ładownic.
McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 27-08-2010, 22:25:27 »

Chłopy o to chodzi, że wszelkie pasy typu np. PT 2 mają ponaszywane wku...jące palsy, które wymuszają określone położenie danej ładownicy, nie mam możliwości ich przesuwania, trzeba bawić się w przeplatanie, co jest niemożliwe na polowaniu.
I tu mamy odwrotne podejście, bo mnie wkurzają ślizagająca się samobieżnie po pasie ładownice.

Po drugie sam pas jest odrobinę profilowany i nie ma mozliwości przekręcenia go np tak aby klamra była z boku.
Mój nie jest profilowany, ale to może dlatego, że mam chyba egzemplarz nr 001 PT-2 Miwo Praszka.

Po trzecie widział ktoś z was ładownicę poziomą na amunicję śrutową MIWO? Ładowniczka odkryta na 5 szt amunicji zajmuje tyle miejsca co prawie 9 naboi na zwykłym pasie myśliwskim!
A to wkurzające.

Ok, teraz już rozumiem co Ci w tym zestawie nie pasi.
 Więc albo zamówisz u kogoś specjalnie uszyty pas, albo: jakiś pas (+ewentualnie comforbelt), do tego odpowiednia ładownica na amunicje, M1 maxa na drobnostki i średnia kieszeń od Miwo na wieksze rzeczy.
McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 18-10-2010, 20:58:26 »

PJU i jak tam?
 Znalazłeś jakiegoś taktycznego krawca?
 A może przynajmniej masz gotowy projekt?
 Pytam bo myślę o pasie taktyczno-turystycznym, bo z rozwiązań militarnych tez nie jestem w 100% zadowolony.
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: