|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 22-07-2010, 23:07:56 » |
|
Dokładnie 2 najlepsza jednak ten system zakręcania saperek kiepsko się sprawdza przy kopaniu ziemi 
|
|
|
|
|
|
"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 22-07-2010, 23:13:34 » |
|
Ja tez wybrałbym tą drugą bo mniej czesci mniej do zepsucia..
|
|
|
|
|
|
miej wyjebane a będzie ci dane !
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 23-07-2010, 09:49:38 » |
|
Też mi się spodobała ta saperka. Ale zawsze można zapytać innych użytkowników, za co kocham to forum. Dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 23-07-2010, 20:45:11 » |
|
Tylko i wyłącznie opcja 2. Po zakupie wyczyść, jakiś pilnik lub szlifierka w dłoń i naostrz ładnie dwie krawędzie. Dobrze sobie radzi przy rąbaniu gałązek na ognicho. Warto też zrobić jakiś lekki pokrowiec, mam uszyty z starych gaci, zapinany na rzep. Można prosto po kopaniu włożyć kulturalnie do plecaka. Niestety, składane saperki nadają się do przerzucania piachu tylko. Jak trzeba naprawdę kopać w jakichś kamolach, korzeniach to gwinty się albo blokują na amen albo co gorsza, luzuje się i jest totalnie bezużyteczna.
|
|
|
|
|
|
'Nawet Najdłuższa Podróż Zaczyna Się Od Pierwszego Kroku'
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 23-07-2010, 21:39:09 » |
|
A też jest do kitu, tak zapytam z ciekawości.  Saperka
|
|
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 23-07-2010, 21:59:23 » |
|
Ktoś znajomy miał coś w tym tylu na wyjeździe, trochę się pobawiłem. Ząbki nie piłują a tylko przeszkadzają przy kopaniu, lepiej się właśnie spisuje naostrzenie z boku tej polskiej, szybciej i sprawniej niż taka pseudo-piłka. Gwint z przodu nie wytrzymał cięższego kopania (nie mylić z bezlitosnym katowaniem). Ale fajnie się składa, choć lekka nie jest i jeśli trzeba wykopać wąską, głęboką dziurę to przydatna opcja rozłożenia 'motyka'. Świetnie się wybiera luźną ziemię i piach z takiej głębokiej dziury. Sprzęt to chyba był kontrakt us albo nl, ale widziałem w Obi za kilkanaście złotych coś takiego, i raczej na podobnym poziomie stoi. Całkiem zła nie jest moim zdaniem, ale nie jest to sprzęt do ostrego rżnięcia, znaczy kopania 
|
|
|
|
|
|
'Nawet Najdłuższa Podróż Zaczyna Się Od Pierwszego Kroku'
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 23-07-2010, 22:17:35 » |
|
Bawiłem się kiedyś czymś takim po ciężkim kopaniu gwint puszczał jak się mocno wysiliłeś ale ta rączką już się nie chciała złożyć twardo zostawała na swoim miejscu  Jak się ją mocno z buta potraktowała to ustępowała 
|
|
|
|
|
|
"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 24-07-2010, 13:27:05 » |
|
Ja mam takie cudo  Od kopania górna rączka(ramowa) wygieła sie w jedną strone... Gwinty sie zacinają po kontakcie z piachem.. Ogólnie niezbyt polecam.. O dużo lepsza tradycyjna polska:-]
|
|
|
|
|
|
miej wyjebane a będzie ci dane !
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 24-07-2010, 14:51:42 » |
|
Mam następujące saperki: 1. polska z drewnianym trzonkiem 2. polska ze składanym trzonkiem (desantowa) 3. niemiecka BW składana 4. fiskars składana
Jak masz tylko kopać i rąbać nie zależy Ci na tym, żeby była składana, masz dużo miejsca na jej noszenie,nie chcesz za dużo wydać - to bierz polską z drewnianym trzonkiem. Jak chcesz głównie kopać, używać jak motykę, chcesz żeby się składała do przenoszenia, była trwała i solidna, nie chcesz za dużo wydać - to bierz niemiecką. Jak masz pieniążki i nie zamierzasz oszczędzać, to weź fiskarsa, glocka lub gerbera,są małe poręczne, dosyć solidne i lekkie - ale w ich cenie kupisz kilka saperek jak wyżej.
Polska desantowa jest beznadziejna.
|
|
|
|
|
|
5.56x45, 9x19, 12/76
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 24-07-2010, 15:59:37 » |
|
zawsze mozesz kupic cold steela saperke specnazu. nie wiem na ile jest lepsza ale zawsze to cold steel wiec czegos tam od niej wymagac mozna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 25-07-2010, 02:49:51 » |
|