trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 00:52:10 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "Robakowe smakołyki"  (Przeczytany 4154 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Hide
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« : 17-07-2010, 22:36:29 »

Witajcie.
Od długiego czasu nosiłem się z zamiarem stworzenia czegoś takiego. Robakowej książki kucharskiej.
Będa się tu znajdowały przepisy na potrawy z owadów które często można spotkać w naszym środowisku i które z powodzeniem można przygotować w leśnej dziczy Mrugnięcie Jeżeli macie doświadczenie w tej dziedzinie to wpisujcie swoje przepisy. Im więcej tego zgromadzimy tym lepiej.

To zaczynamy!

Przepis 1

Świerszcze w cieście curry

składniki:
- kilka dużych świerszczy
- sos sojowy
- curry
- czosnek granulowany
- jajko
- mąka pszenna
- olej

sposób przygotowania:
Świerszcze najlepiej z czystej i pewnej hodowli lub złapane w naturze z daleka od zanieczyszczeń. Wybieramy dorodne, tłuściutkie sztuki Mrugnięcie
Sposób w jaki zabijecie świerszcze zależy od Was. Ja wrzuciłem je do wrzącej wody i momentalnie umarły (technika stara jak świat, praktykowana w przypadku np. raków).
Następnie do miseczki wlewamy kilka łyżek sosu sojowego i sypiemy 1 łyżeczkę czosnku. Przyznam się, że czosnkiem chciałem zabić smak świerszcza, ale na szczęście nie udało się, a samo mięso nabrało przyjemnego czosnkowego posmaku Język
Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy świerszcze na około 1 godzinkę.
http://img571.imageshack.us/img571/4726/dsc3947e.th.jpg
"Robakowe smakołyki"

W tym czasie możemy przygotować ciasto.
Do miseczki wbijamy jedno jajko, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 małą łyżeczkę curry i 3 małe łyżeczki mąki. Wszystko razem mieszamy do momentu, aż znikną grudki.

Do ciasta wrzucamy świerszcze i delikatnie mieszamy aby dokładnie się nim oblepiły.
http://img35.imageshack.us/img35/5229/dsc3951.th.jpg
"Robakowe smakołyki"

Na gorący olej kładziemy pojedynczo świerszcze nie obciekając ich z ciasta. Fajniej jak jest go więcej. Przecież chcemy czuć smak curry Język
Smażymy z każdej strony do czasu, aż ciasto się zarumieni (nie przypali).
http://img248.imageshack.us/img248/6083/dsc3952.th.jpg
"Robakowe smakołyki"

Odczucia po spożyciu:
Podczas smażenia było czuć przyjemny zapach, podobny do smażonych krewetek lub surimi.
Ślinka mi pociekła Język Jednak jak tylko znalazły sie na talerzu, nie było już tak kolorowo. Zacząłem się obrzydzać Język Jednak nie zastanawiając się dłużej, chwyciłem jeden "placuszek" i wsadziłem do ust. Od razu rozgryzłem i zdziwienie. Z początku lekko słone z wyraźnym smakiem curry. Później zacząłem doszukiwać się smaku samego świerszcza. Nie było to trudne ponieważ był on delikatny, lecz doskonale wyczuwalny. Niektórzy twierdzą, że smakują jak krewetki. Nie prawda. To zupełnie inny smak. Wcale nie gorszy Mrugnięcie Delikatny i idealnie gra z curry. Spodziewałem się czegoś paskudnego, a wyszło nieźle. Świerszcze zniknęły z talerza w mgnieniu oka. Polecam każdemu bo to na prawdę ciekawe doświadczenie.

SMACZNEGO!
http://img138.imageshack.us/img138/8329/dsc3953.th.jpg
"Robakowe smakołyki"

Notka

Świerszcze najlepiej wybrać ze zdrowej, czystej hodowli. Karmionej owocami i warzywami. Prawdą jest że jesteśmy tym co jemy, a to samo tyczy się zwierząt. Świerszcze żyjące na trupkach swoich towarzyszy czy spleśniałych owocach, prawdopodobnie będą miały gorszy smak niż te dobrze odżywione.
Bananczyk
Opinii: (3)
Ekspert

Miejsce pobytu: Białystok

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 18-07-2010, 21:44:28 »

Podziwiam  Spoko
Patrz bo skośnych oczu dostaniesz  Język

Nie przeklinam. Bo to kurwa w chuj nie ładnie.
rambo
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: Bielastok

رر تكتيكية

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 19-07-2010, 08:18:51 »

Ja to kiedyś te skaczące paskudztwa nadziewałem na patyk i nad ogniskiem przypiekałem były paskudne  Chichot
Elchon
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: Kraków

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 22-07-2010, 09:54:26 »

Jakiś konkretny rodzaj świerszcza ma być? Najłatwiej chyba dostać w zoologicznym takie do karmienia pająków.
porcelanowy
Opinii: (6)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 22-07-2010, 10:01:22 »

POwitoł
Coś ciekawego na mącznika młynarka macie (larwy)?
Bo mi się pokarm dla pająka wyjątkowo bogato w te upały rozmnożył Chichot

porcelanowy/Rafał: boso, ale w ostrogach
Co miałem, mam i będę miał... i co robię    :shades:
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 24-07-2010, 13:02:17 »

Coś ciekawego na mącznika młynarka macie (larwy)?

Ł.Łuczaj - "Podręcznik robakożercy" str. 56
  Smażyć lub prażyć na patelni, podawać z solą.
Hide
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 24-07-2010, 21:18:56 »

Lepiej eksperymentować. Nie koniecznie używać larw jako dania głównego, ale na przykład jako dodatek do czegoś Mrugnięcie Może wyjść ciekawie.

Ja używałem świerszczy domowych (dostępnych w zoologicznych na działach terrarystycznych).
Lugermens
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Kętrzyn - Wilczy Szaniec trzeci bumkier na lewo od bateri przeciwpancernej

Weidmanns Heil

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 18-06-2011, 05:46:04 »

a ja polecam chrząszcze majowe są jeszcze lepsze od świerszczy zwłaszcza po usmażeniu
darnok
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 09-12-2011, 11:26:47 »

jakie są inne gatunki jadalnych owadów pospolicie występujących w Polsce ktoś może się orientuje?i nie uciekł ci żaden zanim wrzuciłeś do wrzątku?bo ja raz trzymałem białe robaki na ryby w lodówce to wylazły z pudełka i o mało nie zostałem wyrzucony z domu ;Da jakby je przemrozić w zamrażalniku?
tyd4
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 11-12-2011, 16:25:06 »

Larwy Trociniarki czerwicy. Są dość duże i jak najbardziej jadalne. Żyją w drewnie starych wierzb, topól, olch i brzóz rosnąc przez kilka lat do wielkości czasem nawet 12 cm. Parę lat temu dwóch entomologów z Etiopii, przebywających w Polsce w delegacji, znalazłszy kilka pokaźnych dość rozmiarów larw na szybkości sklecili ognisko i upiekli je mówiąc, że takie jedzenie nie może się zmarnować  Mrugnięcie Wszelkiego rodzaju larwy żyjące w drewnie i korze polskich drzew są jadalne i pożywne.
« Ostatnia zmiana: 11-12-2011, 16:29:41 wysłane przez tyd4 » Zapisane
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: