trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 10:48:36 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Buty taktyczne na motocykl  (Przeczytany 1945 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
MarcinN
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 13-07-2010, 08:50:16 »

Witam,

Szukam butów, które pozwolą zarówno jeździć motocyklem, jak i odnaleźć się czasem w biurze.
Czysto motocyklowe - odpadają, bo są za wysokie i mało komfortowe przy chodzeniu (zwłaszcza w cieplejsze dni).
Mierzyłem ostatnio dwie pary taktycznych:

GEOX BATTLE LEATHER
http://www.militaria.pl/geox/buty_geox_battle_black_leather_p4739.xml

oraz PROTEKTOR GROM 1
http://www.militaria.pl/protektor_s_a_/buty_protektor_grom-1_(743)_p5237.xml

O GROMie 1 poczytałem na tym forum - zdają egzamin, natomiast GEOXów chyba nikt tu nie opisywał.
GEOXy bardziej mi odpowiadają, bo mają bardziej stonowany wygląd, Gromy zaś - były minimalnie wygodniejsze.

Jak oba buty będą się spisywać w deszczu na motocyklu? Czy mogę mieć pewność, że nie przemokną?

Dodam jeszcze, żę w tej chwili używam HAIXów (nie wiem, jaki to model), które mam już ponad 10 lat a wyglądają prawie jak nowe. NA motocykl są minimalnie za krótkie - mają około 15 cm wysokości cholewy licząc od łączenia z podeszwą.

Modele powyżej są o 1-2 cm wyższe. Liczę, że to pomoże.
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #1 : 13-07-2010, 09:00:20 »

Ludzie, których znam i jeżdżą na moto do pracy, mają po prostu buty zmienne w robocie.

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
MarcinN
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 13-07-2010, 09:02:21 »

Nie mam typowej pracy biurowej. W biurze bywam raz-dwa razy w tygodniu po 2 godziny.
jedi22
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 13-07-2010, 09:40:47 »

Grom1 raczej przemoknie od rozpedzonego deszczu. ma język z nylonu, co prawda impregnowanego, ale na dole wszysty w taki sposób, że zbiera się tam woda.
moze obczaj protektor wz. 052? Dostac to mozna chyba bezposrednio od producenta, ale są całe ze skóry, ze specjalnie wszystum językiem+ membrana klimatyczna. wydaje mi się ze takie pełne buty byłyby lepsze. No i w odróżnieniu od protektor commando to sa wysokie buty. link do sklepu http://superbuty.eu/pl/trzewiki-protektor-s-a-art-052.html  ale mysle ze trzeba bedzie przez producenta raczej kołować, bo ten sklep często sprowadza buty dopiero po zamówieniu.
porcelanowy
Opinii: (6)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 13-07-2010, 09:44:59 »

POwitoł
Z tego co pogibałem trochę na MZcie w salomonach trekingowych.
Jeśli gore trzyma i język wszyty to przemokną tak samo jak motocyklowe (piszę o turystycznych a nie o skorupach na plastiki - z tymi nigdy nie miałem do czynienia). W trekach salomona (lekko ponad kostkę) zlewało mi się po czasie niestety górą (spodnie na but, bo nie dało się sensownie włożyć do środka tak żeby się trzymały - mniejsza wysokość niż typowych butów motocyklowych).
Drugie - nie polecam nubuku, bo szybko obija się zmiana biegów na nich. Tu masz licówkę, więc spoko Uśmiech

porcelanowy/Rafał: boso, ale w ostrogach
Co miałem, mam i będę miał... i co robię    :shades:
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #5 : 13-07-2010, 09:54:13 »

Nie mam typowej pracy biurowej. W biurze bywam raz-dwa razy w tygodniu po 2 godziny.
Myślę, że to istotna informacja o której powinieneś napisać wcześniej. Podobnie jak o tym czy będziesz tupał głównie po asfalcie, czy po innych nawierzchniach.

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Koso
Ekspert

Miejsce pobytu: Toruń

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 13-07-2010, 10:18:54 »

Nie znam się na butach na motocykl i jak to z nimi powinno być ale mam znajomego który używa do tego celu Starforce i chyba nie narzeka bo co 2 lata kupuje ten same Mrugnięcie O ile dobrze pamiętam to takie: http://taktyczni.pl/index.php?products=product&prod_id=213

"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
jedi22
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 13-07-2010, 10:21:54 »

No to masz tu ten sam słaby punkt co w grom-1, czyli nylon. Na motocyklu nigdy nie jezdziłem, wiec nie wiem jak to sie wszystko zachowuje przy deszczu, ale skoro koledze nie namakaja, to gromy tez dadza rade, a pewnie starczą na dłużej.
MarcinN
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 13-07-2010, 11:26:47 »

Grom przemoknie? Ktoś pisał, że brodził w tych butach w strumieniach i nie przemokły.

No nic, w poważnym deszczu nie jeżdżę, a jeśli już się trafi, to zawsze można założyć dodatkowo worki na buty.

Jak oceniacie w takich butach kwestię ochrony nogi przed urazami?
KnockeR
Opinii: (12)
Ekspert

When the Zombies come, I'll be ready!

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 13-07-2010, 11:35:45 »

Nie wiem co to za motor, jak daleko masz do pracy itp ale ostatnio oglądałem jak rozwaliły się kumpla Sidi za 1300zł po wyrżnięciu w znak z prędkością 30km na godzinę. Normalnie w Ducati jest tak, że jak nie złożysz nóżki to nie odpalisz motoru ale on sobie jakiś bajpas to omijający założył no i zapomniał złożyć i go wyniosło na zakręcie (mogłem coś tu pokręcić z tą nóżką gdyż nie znam się dobrze na jednośladach). Przywalił motorem w znak i jakoś nogą w płot w efekcie buty do wyrzucenia ale stopę w jakimś stopniu ochroniły popękane kości śródstopia chyba tylko ma. Trochę się już w życiu naoglądałem wypadków motocyklowych i aż mnie ściska jak widzę motocyklistów jeżdżących ostatnio w krótkich spodenkach i adidaskach lub w bojówkach i glanach. Rok temu kumpel źle złożył się na zakręcie prędkość też nie była duża około 90km i przywalił w barierki i przeleciał po asfalcie gdyby nie buty i kombinezon to pewnie by nie żył, miesiąc leżał w śpiączce, ma śruby w nodze do dziś ale jak oglądałem buty i kombinezon to wyglądał jak po pożarze. Buty oraz ślizgacze na nogawkach były dosłownie stopione wolę nawet nie myśleć co by było gdyby jechał w takich taktycznych butach :/ Nie chcę Cię straszyć ale w takim sprzęcie możesz przy dzwonie nie przeżyć tak więc przemyśl, czy nie warto w pracy się przebrać.

Zombie Zone - Survival w świecie postapokalipsy!
DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
regent
Opinii: (2)
Ekspert

Miejsce pobytu: Lublin

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 13-07-2010, 12:05:21 »

Dla ochłody szukałem ostatnio butów do śladówek i przy okazji wypatrzyłem coś takiego:
http://www.sklep.mgbsport.nazwa.pl/arpenaz-alpina-p-137.html?cPath=2
Słoweńskie buty wojskowe, nie wiem ile warte (buty do turystyki narciarskiej tej marki są całkiem niezłe).

Aborygeni twierdzą, iż stron świata jest siedem: północ, południe, wschód, zachód, środek, góra i dół. Nasz świat ma dwa wymiary, ich jest w 3D!
jedi22
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 13-07-2010, 13:05:35 »

Grom przemoknie? Ktoś pisał, że brodził w tych butach w strumieniach i nie przemokły.

(...)

Jak oceniacie w takich butach kwestię ochrony nogi przed urazami?
Moje puściły w miejscu wszyscia języka na dole. moze jakos sobie tamto podkleje? tzn brodzic mozna spokojnie, byle sie nie przelało ponad część wieżchnią.

Moge napisac tylko tyle ze sprawiaja wrazenie solidnych.

Moze cos takiego? http://sklep.demobil.com.pl/index.php?products=product&prod_id=168 jest membrana, nie przemokną, a chyba przez to ze górskie to powinny byc solidniejsze z założenia. i cos w stylu ochraniacza na kostke widac
ara
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 14-07-2010, 10:47:52 »

Witam,
ja również szukam takich butów, z tym, że warunkiem koniecznym nie jest nie przemakalność.
Kwota tak do 250zł.

Dlaczego takie buty ? Z prostej przyczyny, uważam, że będą lepiej chroniły nogę, niż motocyklowe w tej kwocie np. takie http://www.moto-akcesoria.pl/product_info.php?products_id=457

Lubię wypadać w Bieszczady na jeden dzień i muszę mieć buty w których można pochodzić po górach oraz jeździć na moto. (odpada wersja buty motocyklowe, kufry i na miejscu zmieniamy buty - jazda z kuframi to koszmar).
Czasami też po mieście będę w nich chodzić to miło by było gdyby nie sprawiały problemów.

Buty będą raczej używane tylko wiosna/lato/jesień, więc liczę, że w lipcu nie odparzę sobie stóp i nie będę odsysał potu z butów.

Kolega polecił mi mil-teca jungle boots, ale chciałbym wysłuchać innych propozycji.

KnockeR widać, że nie byłeś we Włoszech. Tam każdy jeździ w jakim stroju chce, a wysoka temperatura sprawia, że rzadkością na drodze jest motocyklista z ubiorem motocyklisty.
KnockeR
Opinii: (12)
Ekspert

When the Zombies come, I'll be ready!

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 14-07-2010, 16:33:19 »

Byłem i to nie raz:) to, że tak jeżdżą to nie znaczy, że jest to bezpieczne prawda Uśmiech? Wszystko zależy od tego jak podchodzisz do tematu życie masz jedno.

Zombie Zone - Survival w świecie postapokalipsy!
DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #14 : 14-07-2010, 20:33:37 »

Moja kumpela na Islandii cały rok jeździ w bundeswehrach.
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: