|
« : 02-07-2010, 08:19:50 » |
|
Paliwo do niemieckiej kuchenki esbit jest dość drogie,dlatego moje pytanie czym tańszym palić w tym wynalazku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 02-07-2010, 08:43:41 » |
|
są do kupienia nieoryginalne "pastylki", a co za tym idzie tańsze. Dlaczego więc nie tym palić ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 02-07-2010, 08:55:15 » |
|
W każdym markecie kupisz kostki za grosze, szukaj na półce ze sprzętem do grillowania.
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 02-07-2010, 09:02:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 02-07-2010, 09:20:53 » |
|
Ja swego czasu robiłem własne. Bierzesz podgrzewacz i trochę waty, ze świeczki wyjmujesz knot po czym podgrzewasz ją. Gdy wosk już się cały roztopi upychasz waty, im więcej dasz tym dłużej się będzie palić. Jedna wada że przy silnym wietrze ciężko rozpalić bo zanim wosk się trochę stopi i rozpali wata to trochę mija i jeszcze później trzeba poczekać aż złapie rytm  Takie paliwko domowej roboty mi się paliło nawet 20 minut i małą ilość wody spokojnie zagotuje czyli tak jak to jest w esbice  I jeszcze jedno jak się przestanie palić można poczekać i odwrócić zawartość bo na dole jest najczęściej nie naruszone. Może komuś się przyda ja tam zrobiłem kilka tego typu egzemplarzy i działało ale potem stwierdziłem że esbita aż tak często nie używam i raz na 3 miesiące kupuje oryginalne paliwo 
|
|
|
|
|
|
"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 02-07-2010, 09:27:27 » |
|
Można kupić urotropine ale to chyba niewygodne rozwiązanie efekt był by ten sam cena niższa lecz paliwo jest w proszku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 02-07-2010, 14:38:21 » |
|
Koso: Twój patent można nieco zmodyfikować i nasączyć gaziki kosmetyczne "napalmem" czyli spirytusem z podgrzewaczy - taki łatwo rozpalić, a potem dodawać do niego "woskowe" do utrzymania płomienia 
|
|
|
|
|
|
Głowy do góry, przyjaciele (Robespierre) Palenie szkodzi zdrowiu (Joanna D`Arc) Mad Max - czy to jeszcze fikcja?
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 02-07-2010, 16:30:33 » |
|
To może watę w kalafonii? Też się ładnie i łatwo pali, z tym że kopci trochę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 02-07-2010, 17:33:39 » |
|
Jak kto chce, można spróbować  Ja to robiłem z myślą żeby było najtańsze
|
|
|
|
|
|
"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 02-07-2010, 17:50:55 » |
|
A jak z kopceniem garów?
|
|
|
|
|
|
miej wyjebane a będzie ci dane !
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 02-07-2010, 17:53:42 » |
|
No, kalafonia raczej okopci  a jak z woskiem, to nie wiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 02-07-2010, 18:19:53 » |
|
wosk też kopci ale tak przejrzałem informacje o tej urotropinie to doszedłem do wniosku, że można ją rozpuszczać w wodzie i krystalizować np w kostki, co było by opłacalne ale pracochłonne, koszt urotropiny to około: 16PLN/KG a tabletki esbit-a: 10PLN/80gram substancja w tabletkach esbita to heksamina czyli urotropina nie wiem która nazwa to zwyczajowa ale jest to jedno i to samo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 02-07-2010, 18:28:52 » |
|
A jak z kopceniem garów?
Tak jak zawsze czyli czarny osad. Póki jest świeży łatwo się go da zmyć a potem to wiadomo - szorowanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 02-07-2010, 19:11:25 » |
|
A jakby nasączyć kawałek waty denaturatem później to wrzycić do rozgrzanego wosku i upchać w puszke po świeczce zapachowej?
|
|
|
|
|
|
miej wyjebane a będzie ci dane !
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 02-07-2010, 21:02:04 » |
|
Hmmm Na identycznej zasadzie można robić zapałki sztormowe opisane na kuchni: http://survival.strefa.pl/bg_zapalki.htm Z tego co próbowałem to wata z denaturatem nie nasiąknie już woskiem  więc takie rozwiązanie raczej odpada chociaż można spróbować
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|