trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 02:27:58 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Palnik BORDE'a tzw."BORDE Bomb"  (Przeczytany 11412 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
AXE316
AXE316.pl
Opinii: (14)
*

Miejsce pobytu: Bezsensowna kraina pełna nieudolnych posłów

..::Bo liczy się człowiek::..

Ignoruj
« Odpowiedz #30 : 19-05-2010, 18:35:57 »

Doczu porób kilka fotek makro (zanim mnie do końca szlag nie trafi Duży uśmiech )
Średnica otworów takich dysz to około 0,3mm jeśli dobrze pamiętam.

Doczu
Opinii: (7)
Ekspert

Miejsce pobytu: Pinecity

Ignoruj
« Odpowiedz #31 : 19-05-2010, 18:48:04 »

Makro to nie bardzo mam czym porobić. Nie mam obiektywu.
Ale coś tam popstrykam.
No a z tym trafianiem to daj spokój - ja ten palnik traktuję jako ciekawostkę i zapasowy, czy też "szturmowy". Na wyjazd np. tygodniowy w góry pod namiot zabiorę jednak Colemana ze względu na wygodę obsługi Uśmiech
dwie_sety
Opinii: (1)
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #32 : 19-05-2010, 20:47:11 »

Dysza jest schowana w cienkiej rurce w którą wchodzi "regulacja płomienia". Z tego co kumpel się żalił, to właśnie wywiercenie otworu dyszy (bardzo mała średnica). Będę się z nim widział to dopytam go.

Zawsze można skorzystać z gotowej np do kuchenek gazowych wywiercenie dziury i nagwintowanie pod gotową dysze jest dużo łatwiejsze. Jako uszczelnienie podkładka miedziana.
Doczu
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #33 : 19-05-2010, 21:05:36 »

Zawsze można skorzystać z gotowej np do kuchenek gazowych wywiercenie dziury i nagwintowanie pod gotową dysze jest dużo łatwiejsze. Jako uszczelnienie podkładka miedziana.
Ale nie spotkałem się z dyszą gazową, która ma ok 1,5 mm średnicy (całość) i otwór 0,3 mm
dwie_sety
Opinii: (1)
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #34 : 20-05-2010, 18:37:09 »

lampa gazowa, kuchenka turystyczna itp.
AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #35 : 20-05-2010, 19:05:06 »

Doczu - jeszcze jedno pytanko ...
To cudo posiada zawór bezpieczeństwa czy też przyłatana nazwa wydaje się zasłużona z powodu jego braku ?  Buzia na kłódkę

Doczu
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #36 : 21-05-2010, 14:49:01 »

Axe nazwa nie wzięła się z nieba  Duży uśmiech
Nie ma zaworu  Spoko
AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #37 : 21-05-2010, 15:11:11 »

No to tym co żadnego palnika nie mieli raczej nie polecamy .
Tylko dla orłów .albo tych co chcą mieć widoki jak orzeł Duży uśmiech

czoperadlo
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Poznan

Ignoruj
« Odpowiedz #38 : 21-05-2010, 22:38:04 »

NIe no, jak sie wprawy nabierze, to zawór specjalnie potrzebny nie jest Duży uśmiech

miej wyjebane a będzie ci dane !
Doczu
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #39 : 22-05-2010, 14:02:05 »

No to kopnąłem się do pobliskiego zagajnika aby porobić obiecane testy.
Trochę dałem ciała bo nie zabrałem trochę więcej wody a zrobiłbym test powtarzalności wyników :/
No ale poniekąd poprawiłem to niedociągnięcie wykonując drugi test na balkonie.
Na wstępie jednak trochę informacji na temat warunków w jakich przeprowadzałem doświadczenie:
Temperatura powietrza 24 stopnie (na jednym z kolejnych zdjęć widoczna jest temperatura 27 stopni, ale to dlatego że termometr trzymałem chwilę w dłoni, a nie chciało mi się czekać, aż temp się ustabilizuje - inny termometr pokazywał 24 stopnie), w obu przypadkach wiał wiatr, momentami porywisty co trochę mnie wkurzało, bo spowodowało że musiałem zrezygnować na pewnym etapie doświadczenia, z osłony przeciwwietrznej, gdyż dochodziło do tego że laminat zaczął się tlić.
Paliwo stanowiła benzyna ekstrakcyjna. Do zbiornika wchodzi ok 100ml paliwa.
Wodę gotowałem do momentu aż zaczęła wrzeć i wylewać się z naczynia. Pojemność menażki 0,75 L
Oto jak przedstawiaj się wyniki w teście terenowym (zagajnik, lecz miejsce testu stosunkowo odkryte):
Pomiar temperatury wody
http://img139.imageshack.us/img139/4442/img2265dy.jpg
Palnik BORDE'a tzw."BORDE Bomb"

Tu foto po 2 minutach. Nie widać tego dokładnie, ale w wodzie już pojawiły się drobne bąbelki.
http://img156.imageshack.us/img156/2135/img2267h.jpg

Tu foto po 7 minutach gotowania
http://img266.imageshack.us/img266/6249/img2269v.jpg

I w momencie kiedy woda sie zagotowała czyli.
http://img517.imageshack.us/img517/2532/img2271m.jpg

A tak wyglądały testy balkonowe:
Pomiar temperatury wody
http://img24.imageshack.us/img24/3924/img2274a.jpg

Tuż po nastawieniu
http://img526.imageshack.us/img526/969/img2276t.jpg

Płomień
http://img13.imageshack.us/img13/2305/img2279y.jpg

Po zagotowaniu się wody
http://img532.imageshack.us/img532/3698/img2281up.jpg

Uwaga do tego ostatniego zdjęcia - godzina z exif'a nie będzie sie zgadzać z czasem poprzednich zdjęć. Fotografię wykonałem kilka minut później, bo w momencie gdy woda sie zaczęła gotować musiałem się zająć odkryciem menażki i zdjęciem jej z palnika, bo zaczęło go zalewać. Proszę o potraktowanie tego zdjęcia poglądowo, ale czas widoczny na komórce jest jak najbardziej poprawny, a w zasadzie powinno być 8 sekund wstecz, bo puściłem stoper przed zrobieniem zdjęcia (sam nie wiem po co  Uśmiech )

Czas na wnioski.
Czas zagotowania 0,75L wody o temp 18 stopni, na dworze wyniósł 8,02 minuty
Czas zagotowania 0,75L wody o temp 19 stopni na balkonie wyniósł 7,01 (przypominam o odjęciu 8 sekund)
Jak widać czasy dupy nie urywają, ale biorąc pod uwagę konstrukcję palnika oraz warunki, uznaję je za całkiem niezłe.
Podobne konstrukcje benzynowe, które kiedyś dane mi było uzywać osiągały zbliżone czasy.
Na pewno ten czas można poprawić - problem jednak stanowi dla mnie optymalna regulacja płomienia, by dawał czysty niebieski płomień jaki oznacza, ze kuchenka pracuje z pełną wydajnością. Na czas testu nie regulowałem płomienia ponieważ musiałbym zdejmować menażkę z palnika, gdyż osłona uniemożliwia obrót regulacją. Na zdjęciach widać, że kuchenka dawała płomień żółtawy, który świadczy że nie pracowała optymalnie. Musze poćwiczyć ustawienie optymalnej mocy aby test był bardziej miarodajny. Oczywiście w codziennym użytkowaniu ma to nieco mniejsze znaczenie, bo jesli pogotujemy wodę minutę dłużej to tragedii nie będzie.
Teraz słów kilka o zużyciu paliwa.
W obu próbach zużyłem ok. 40 ml benzyny razem z rozpalaniem, na które IMO idzie najwięcej paliwa(druga próba zmierzona) a pierwsza oceniona "na oko" względem drugiej.
Rozpalanie wymaga nabrania wprawy, jak pisałem wcześniej, i idzie mi to coraz lepiej, ale jednak do perfekcji mi daleko - nadal kilkakrotnie mi palnik gaśnie.
Trochę teorii.
Jak więc widać na jednym zbiorniku powinno się dać zagotować 2 L wody. Czy to dużo - czy mało ? Sam nie wiem - ze 100 ml paliwa 2000 ml wrzątku wydaje mi sie być niezłym wynikiem. Nie wiem jakie są przeliczniki/normy itp. bo być może jest to bardzo marnie. Moja więc ocena tej kwestii jest czysto subiektywna.
Z tego co pamiętam PA używając 125 ml kartusza z gazem na wysokości ok 2000m zagotował 7 czy 8 L wody. To prawie 4 razy tyle więc bezsprzecznie wynik lepszy, ale na tym polu nie miałem złudzeń, ale należy brać pod uwagę, iż stosował "menażkę" z Jetboila więc pewnie nieco wydajniejsza jest niż moja zwykła.. Przy gazie odpada kwestia rozpalania palnika, lecz z kolei gaz w niskich temperaturach traci na wydajności ze względu na temperaturę parowania propanu.
Zresztą kwestie opłacalności tych czy innych paliw, to już temat na zupełnie inną dyskusję. Tu pisze jak było u mnie.
Muszę także pomyśleć nad jakąś inną osłoną przeciwwiatrową, oraz obniżę o ok 1 cm ruszt by garnek znajdował się jeszcze bliżej palnika.
KnockeR
Opinii: (12)
Ekspert

When the Zombies come, I'll be ready!

Ignoruj
« Odpowiedz #40 : 27-05-2010, 00:03:03 »

Ciekawie przedstawiony test Uśmiech bardzo ładne zdjęcia!

Zombie Zone - Survival w świecie postapokalipsy!
DOŁĄCZ DO ŁOWCÓW ZOMBIE
Doczu
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #41 : 27-05-2010, 15:04:39 »

test będzie powtórzony jakoś w czerwcu bo na razie nie mam czasu by zrobić to do porządku. Padła sugestia że palnik nie miał optymalnego płomienia przez zbyt szczelną osłonę przeciwwietrzną więc następny teścik zrobię z inną osłoną lub bez niej.
Sam jestem ciekaw wyników.
Ponadto skonfrontuję Borda z innym palnikiem benzynowym o konstrukcji ze wstępnym sprężaniem.
Doczu
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #42 : 13-06-2010, 09:54:52 »

słowo się rzekło - kobyłka u płota.
Kilka słów ode mnie na temat Borde'a oraz konfrontacja z Colemanem Exponent Multifuel.
http://sites.google.com/site/doczusite/testy/palnik-borde-a-borde-bomb
Zbynek Ltd.
Opinii: (0)
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: Gdynia

Ignoruj
« Odpowiedz #43 : 16-06-2010, 21:31:48 »

Doczu, 40ml na 0,75l wrzątku, to wynik taki sobie. Ale maszynka fajna.
Breżniewka, łącznie z rozpaleniem zużywa mi ok.20ml benzyny E95, a dokładniej 15,50 grama. Litr wody o temp. 18 w temp. otoczenia +18. Lekki (295g) 2 litrowy czajnik Alu. Tyle, że na breżniewce zajmuje mi to 10:15, od momentu rozpalenia. Bez osłon, bez wiatru.
Doczu
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #44 : 17-06-2010, 10:46:04 »

Zbynek - dużo zależy od rozpalenia, dlatego napisałem 30-40 ml.
I jak pisałem - osiągi dupy nie urywają, ale jak na tak banalną konstrukcję spisują się nieźle. Kostka (sama) waży ponad 600g, a tu 310 z paliwem.
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: