trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 01:07:18 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 3 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Manierka NRD  (Przeczytany 2751 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
czoperadlo
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Poznan

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 19-04-2010, 20:47:47 »

Jak będe miał czas to opisze:)
A w sumie wysyłka droższa od manierki Język
Pozdrawiam
Tymek

miej wyjebane a będzie ci dane !
Gotherd
Opinii: (1)
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 19-04-2010, 20:53:05 »

Teraz już generalnie wiesz dlaczego nie warto kupować tych chińskich noży za 10zł Uśmiech. Oszczędny płaci dwa razy.
Za ile można mieć amerykańską, dwa razy drożej? Język

Mój nick to tylko pseudonim artystyczny Uśmiech. Szerzej znany jestem jako Łoś - ale ten nick jest już zajęty Uśmiech
Dąb
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 19-04-2010, 20:56:38 »

Mała pojemność ( 0,7l) , kijowe mocowanie do paska, kubek to szumna nazwa, bardziej to kubeczek coś koło pojemności szklanki, oraz dość wąski wlew. W tym wypadku znacznie lepszy jest zwykły pet.

RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #18 : 20-04-2010, 21:58:17 »

przez lata używałem wersji oblanej gumą, która nawet nieźle trzymała ciepło. Nie śmierdziała w porównaniu z US Army, a kubeczek był smerfny. Dorobiłem tylko do mocowania haki do amerykańskiego pasa, żeby nie dyndoliła. Zaczęła przeciekać, jak jeden z moich genialnych kolegów naciął brzeg wlewu nożem...przedtem była szczelna na maksa.
czoperadlo
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 20-04-2010, 22:23:11 »

Ja właśnie chce zmienić zaczep do pasa i zaczep przytrzymujący kubek na takie szybkozłączki jak np. w plecaku:)

McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 20-04-2010, 22:37:32 »

Mała pojemność ( 0,7l) , kijowe mocowanie do paska, kubek to szumna nazwa, bardziej to kubeczek coś koło pojemności szklanki, oraz dość wąski wlew. W tym wypadku znacznie lepszy jest zwykły pet.

To typowa tradycyjna manierka wojskowa. Jej początki zaczęły się na pewno przed IIwś. Prawie identycznej używał Wermacht. Zapięcie może jest kijowe, bo nosili ją najczęściej podpiętą do D-ringa na chlebaku lub specjalnej szlufki na pasie głównym. Co do wlotu, to większość manierek ma wąski: amerykańska, brytyjska z IIwś, radziecka. Ze znanych mi, to szeroki wlot mają polska i brytyjska powojenna.
 Co do pojemności, to tylko oddziały górskie Wermachtu miały 1l, a służby medyczne 1,5l. Sam dość długo używałem o zbliżonej pojemności do tej NRD-owskiej, manierki radzieckiej/rosyjskiej (metalowa, o kształcie bochenka, oliwkowa farba) i spokojnie dawało radę. Amerykance też mieli zwykłe manierki i większe - arktyczne.
 Kubeczek - jeśli manierka ma 0,7l, to po co większy kubek. Ten spokojnie starcza na 3 łyki (0x25l=0,75l co jest więcej niż pojemność manierki).
 A pokrowiec przerobić, 2 kawałki taśmy, 1 drabinka i odlotowy zaczep.
 A PET nie ma pokrowca Smutny
Dąb
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 21-04-2010, 09:12:32 »

Jeśli wojsku odpowiadała taka pojemność manierki i kubeczka to nie znaczy, że mi też pasuje, ot moja subiektywna ocena. Większy kubek choćby po to abym mógł sobie zaparzyć kubek herbaty/kawy, a nie filiżankę. Do picia płynów z manierki nie jest mi potrzebny kubek.

czoperadlo
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 21-04-2010, 13:50:35 »

Eee tam nie jest taka zła Mrugnięcie
ma 2 sposoby na przyczepienie do pasa tzn jedna bezpośrednio do pasa(szlówka) a drugie do d-ringa, troszke w środku śmierdziała demobilem, ale zostawiłem ją na noc zalaną ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń i jest ok Duży uśmiech
Kubeczek całkiem fajny Język
Pozdrawiam
Tymek

Koso
Ekspert

Miejsce pobytu: Toruń

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 21-04-2010, 14:17:17 »

ale zostawiłem ją na noc zalaną ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń
Uuuuu... lepiej uważaj z tym płynem do mycia naczyń bo czasami nie idzie go wypłukać Niezdecydowany Ja zrobiłem tak z camelem kiedy byłem jeszcze mały i głupi Mrugnięcie Wystarczy wrzątek i dobre przechowywanie.

"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
czoperadlo
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 21-04-2010, 14:29:58 »

A można to wrzątkiem zalać?
Troszke OT..
McBren ostatnio na allegro widziałem menażke specnaz w wersji z plastikową manierką Duży uśmiech
Pozdrawiam
Tymek

Koso
Ekspert

Miejsce pobytu: Toruń

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 21-04-2010, 16:38:20 »

A można to wrzątkiem zalać?
Nie wiem jak jest z tą ale np. na amerykańskich pisze że nie wolno ale jak sie zaleje wrzątkiem żeby wypłukać nic się nie dzieje po za tym że robi się trochę gumowa i nawet ma to swój plus bo można ją w ten sposób dopasować do kubka co by się lepiej wyciągało a jak wystygnie wraca do normalności Mrugnięcie Po za tym z tego co pamiętam to głównie chodzi o to że z gorącego plastiku uwalniają się jakieś niezdrowe substancje więc jak się tego nie wypije nie zaszkodzi Uśmiech

"Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym,co jest nie do przyjęcia obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia"
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 21-04-2010, 17:28:34 »

Ja mam taką:
http://www.allegro.pl/item998784245_manierka_zsrr_z_pokrowcem_oryginalna_jak_nowa.html
 ale w cieńszym cywilnym pokrowcu.

A tu wersja mojej menazko-manierki specnazki, ale z plastikową manierką i innym mocowaniem "kociołka":
http://www.allegro.pl/item1004267591_kociolek_manierka_kombinowany_dla_desantu_zssr.html
czoperadlo
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 21-04-2010, 19:28:21 »

A nie używasz manierki od specnazu?

RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #28 : 21-04-2010, 20:21:47 »

Nie wiem jak jest z tą ale np. na amerykańskich pisze że nie wolno

U mnie stoi:

"For water only. Do not apply the canteen to open flame or burner plates" gdzie tu jest o wrzątku?
Gotherd
Opinii: (1)
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 21-04-2010, 20:22:26 »

"Jak dlamnie totalna kicha.." a w następnym poście "Eee tam nie jest taka zła"
To jak w końcu?

Mój nick to tylko pseudonim artystyczny Uśmiech. Szerzej znany jestem jako Łoś - ale ten nick jest już zajęty Uśmiech
Strony: Pierwsza 1 2 3 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: