|
« Odpowiedz #15 : 21-05-2010, 21:19:23 » |
|
kiscie make wysokiego typu jak chcecie piec jakies bulki, chleby, chlebki, placki, podplomyki itp. czyli po prostu robcie zakwas. osobiscie nie doszedlem jeszcze do poziomu robienia chleba na samym zakwasie, wspomagam sie drozdzami, ale wlasnie owa ukiszona maka nadaje naprawde dobrego smaku. takiego "chlebowego".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #16 : 22-05-2010, 10:32:07 » |
|
Mąkę to sie kisi na żurek, zakwas to chyba raczej nie jest kiszenie .. ale głowy nie dam 
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #17 : 22-05-2010, 13:24:25 » |
|
Mąkę to sie kisi na żurek, zakwas to chyba raczej nie jest kiszenie .. ale głowy nie dam Nie wiem jak w praktyce, ale teorii to to samo. Zakwas powstaje na skutek fermentacji mlekowej wywołanej przez bakterie, które rozkładają nieprzyswajalne przez człowieka związki organiczne np kwas fitynowy do prostszych związków. Typowe kiszenie np. ogórków opiera się na tym samym procesie- cukry są rozkładane do kwasu mlekowego, rozwój niepożądanej obcej flory bakteryjnej (odpowiedzialnej za psucie żywności) zostaje zahamowany przez zakwaszenie środowiska.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #18 : 22-05-2010, 17:10:27 » |
|
ale z kiszonej mąki na żurek chleba nie upieczesz, jak z zakwasu na chleb żuru też raczej nie robisz.. wiec gdzie jest różnica?
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #20 : 22-05-2010, 19:51:17 » |
|
o, warto zapamiętać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #21 : 23-05-2010, 13:46:47 » |
|
scout, nawet nie wiesz ile zajelo mi ustalenie ze to to samo  bylem tak samo zdziwiony jak ty. poki co testowalem zakwas z zytniej maki razowej typ bodaj 1250, ostatnio robilem z pszennej razowej o zdaje sie ze takim samym typie i jestem duzo bardziej zadowolony. jakby mial wiecej dzikich drozdzy i lepiej pracowaly.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #22 : 23-05-2010, 14:01:18 » |
|
Tu nie tyle chodzi o drożdże co o bakterie fermentacji mlekowej, tak więc najlepiej dodaj trochę poprzedniego zakwasu do tego na nowo przygotowywanego, wówczas cały proces zajdzie na pewno szybciej. To samo się tyczy kiszenia ogórków itp..l
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #23 : 23-05-2010, 17:11:50 » |
|
scout, nawet nie wiesz ile zajelo mi ustalenie ze to to samo  bylem tak samo zdziwiony jak ty. ale ja nie jestem zdziwiony  Jednakże, jak dla mnie zakwas na żur i na chleb mają zupełnie inną konsystencję, stąd moje podejrzenia że to jednak nie jest to samo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #24 : 23-05-2010, 18:09:37 » |
|
Jednakże, jak dla mnie zakwas na żur i na chleb mają zupełnie inną konsystencję, stąd moje podejrzenia że to jednak nie jest to samo Różnica w ilość mąki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #25 : 23-05-2010, 19:10:58 » |
|
Więc jeśli jednak jest jakaś różnica to czy można powiedzieć, że to i to jest tym samym?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #26 : 23-05-2010, 19:54:16 » |
|
Więc jeśli jednak jest jakaś różnica to czy można powiedzieć, że to i to jest tym samym? Idąć dalej tym tropem dochodzimy do stwierdzenia, że nic nie jest tym samym, bo wszystko w jakimś tam stopniu się od siebie różni.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #27 : 23-05-2010, 20:09:46 » |
|
Nie do końca, pytanie jaka jest ta różnica i czy faktycznie powoduje odmienność. Bo to że coś jest różne, wcale nie oznacza że jest inne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #28 : 24-05-2010, 14:22:12 » |
|
Jednakże, jak dla mnie zakwas na żur i na chleb mają zupełnie inną konsystencję, stąd moje podejrzenia że to jednak nie jest to samo  Konsystencja bym się nie sugerował. W sklepach pod pojęciem "żur" znajdziemy zarówno jakieś rzadkie popłuczyny w plastikowych butelkach jak i słoiki z zawartością o gęstości budyniu.
|
|
|
|
|
|
Aborygeni twierdzą, iż stron świata jest siedem: północ, południe, wschód, zachód, środek, góra i dół. Nasz świat ma dwa wymiary, ich jest w 3D!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #29 : 24-05-2010, 14:53:06 » |
|
I czy z tych popłuczyn upieczesz chleb?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|