trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 10:30:16 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 4 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "Wszystkie buty ciekną"  (Przeczytany 4902 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« : 25-03-2010, 18:30:47 »

Byłem ostatnio na nocnym leśnym INO. Na drogach śnieg, lód i woda. Moje Salomony (nieco już zużyte) z Gore zaczęły przeciekać pomiędzy PK1 i PK2. U nich tez nie było dużo lepiej:
http://www.skpt.gdansk.pl/smf/index.php?topic=678.195
 chyba tylko jednej osobie buty nie przemakały.

I co tu robić:
 1. Nowe buty z gore które i tak się po 2 latach przetrze i powstanie wewnątrz dziura puszczająca wodę.
 2. Buty ze skóry licowej, regularnie pastowane i impregnowane może będą lepiej chronić niż łatwo przecierające się gore.
 3. Gumiaki - ale jak będą wyglądały moje stopy po 40km. jakoś nie wierzę buta typu wciągane, ufam tylko dobremu sznurowaniu.
 4. Skorupy - ale temperatura powietrza była powyżej zera i to na tyle, że nie założyłem rękawiczek. Więc w bucie będzie sauna.
 5. To już chyba lepiej czyjaś metoda "wapour", czyli cienkie skarpetki, woreczek foliowy, kolejne skarpety. Tylko to raczej prowizorka i pytanie czy woreczki nie będą miały zakładek i powodowały odcisków.
 6. Skarpetki Sealskinz, tylko ta cena 155+zł
http://sklep.napieraj.pl/product-pol-12-Skarpety-SealSkinz-Mid-Light.html
 a jak będą się szybko wycierać, to kicha jak z gore.
 7. A może skarpety neoprenowe, np. takie:
http://www.allegro.pl/item968990478_skarpety_neoprenowe_behr_45_47_roz_xl.html
 przynajmniej znośna cena - 35zł. Zaletą było by tez łatwe znalezienie sklepu dla nurków i znalezienie właściwego rozmiaru.
AXE316
AXE316.pl
Opinii: (14)
*

Miejsce pobytu: Bezsensowna kraina pełna nieudolnych posłów

..::Bo liczy się człowiek::..

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 25-03-2010, 18:38:24 »

2. Buty ze skóry licowej, regularnie pastowane i impregnowane może będą lepiej chronić niż łatwo przecierające się gore.

zirkau
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 25-03-2010, 20:26:40 »

odpuść sobie skarpety neoprenowe - to bedzie dobiero sauna. gorsza niż w skorupach czy z metoda z woreczkami. A po za tym będzie Tobie w nich zimno.
To już lepiej zapastować te gore. bedą jak skorupy, ale gruba skarpeta wystawiona na zewnątrz buta będzie transpirowała wilgoć z wnętrza buta na zewnątrz.  W normalnym chodzeniu bardzo skuteczne. Do biegu, intensywnego marszu, no cóż, skarpety z wełny będą konieczne Uśmiech

piorun23
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Krzywe near Suwałki City

Stalker

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 25-03-2010, 21:13:34 »

Buty w stylu Meindl Taiga - i gore, i możliwość solidnego zapastowania tłuszczem do skór

Tylko cena boli  Smutny

...trzeba przeto cieszyć się światem takim, jakim jest, poszukiwać przyjemności, lecz nie angażować się w nic, nie interweniować, traktować wszystko sceptycznie bądź z przymrużeniem oka. Być widzem, a nie uczestnikiem zdarzeń....
SWAT
Ekspert

Miejsce pobytu: Pabianice

Mountain Warfare

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 26-03-2010, 08:53:54 »

piękne wiązane gumiaczki Mrugnięcie

http://www.wellingtonsurplus.com.au/showProduct/FOOTWEAR/BATA+GUMBOOTS/BB67053/BATA+JOBMASTER+150ml+NON+SAFETY+LACE-UP+GUMBOOTS+-+STYLE+892-67053

albo coś z tego http://www.philipmorris.uk.com/dept/Le-Chameau-Wellington-Boots/product/Le-Chameau-Boots-Vierzonord-Extreme-Wellington-Boot

"Jeśli w jakimś człowieku zespolą się zdolności przywódcze z
nieprzeciętną inteligencją i charakterem, formuje się wtedy jednostka,
przed którą może nie być osiągnięć niemożliwych"
porcelanowy
Opinii: (6)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 26-03-2010, 09:01:01 »

POwitoł
A w czym meindl taiga rózni się od innych butów z membraną? Albo inaczej, czemu w tych butach memabranowych nie wystąpi problem przecierającej się membrany? Uśmiech
Jak się ma porządnie pielęgnować skórę tłuszczami/pastami to na moje membrana nie potrzebna i kierowałbym się ku rozwiązaniu z punktu nr 2.

Na marginesie: w jakich miejscach się wam te membrany przecierają?
Sam miałem salomony (ze 4lata używania non stop - rozwarstwiła się podeszwa), teraz kupczaki (też swego czasu mocno katowane) oraz belki (jako normalne buty zimowe i wyprawowe w sezony ciepłe) i problemów z przetartą membraną nie zauważyłem.

porcelanowy/Rafał: boso, ale w ostrogach
Co miałem, mam i będę miał... i co robię    :shades:
piorun23
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Krzywe near Suwałki City

Stalker

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 26-03-2010, 10:52:14 »

Meindle (nie tylko te) różnią się tym że są ze skóry olejowanej, więc w przeciwieństwie do masy butów z membraną można je konserwować olejem/tłuszczem do skór, a nie tylko ąę preparatami do butów z gore.

To czy tam jest membrana, czy nie to mi koło d... lata, grunt że buty nie ciekną i po 3 latach pracy w terenie są w stanie bardzo dobrym
Chociaż membrana może i działa - nie raz zdarza mi się chodzić po torfowiskach, strumieniach czy olsach, parę godzin w wodzie po kostki i w butach jest sucho

...trzeba przeto cieszyć się światem takim, jakim jest, poszukiwać przyjemności, lecz nie angażować się w nic, nie interweniować, traktować wszystko sceptycznie bądź z przymrużeniem oka. Być widzem, a nie uczestnikiem zdarzeń....
McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 26-03-2010, 15:41:15 »

Też stawiam na 2., po co dokładać kasy do membrany która za 2-3 się przetrze.

A kolegi Zirkau do końca nie rozumiem.
odpuść sobie skarpety neoprenowe - to bedzie dobiero sauna. gorsza niż w skorupach czy z metoda z woreczkami.

Dlaczego w neoprenach będzie sauna gorsza niż w skorupach czy woreczkach. Czy nieprzepuszczalność neoprenu jest na poziomie 110%?

A po za tym będzie Tobie w nich zimno.
I mamy oksymoron - zimna saunę. A jeżeli będzie w nich zimno to dlaczego noga ma się pocić? Do tego pod neopren zawsze też mogę wcisnąć skarpetkę?
 Do tego neoprenu przecież używają nurkowie, a skarpetki z linku dodatkowo mają w środku polar.

To już lepiej zapastować te gore.

Moje gore nie da się zapastować, bo jest z nubuku i ma wstawki z cordury Smutny

bedą jak skorupy, ale gruba skarpeta wystawiona na zewnątrz buta będzie transpirowała wilgoć z wnętrza buta na zewnątrz.

Tu kolegę zrozumiałem, ale niektórzy pomyśleli by, ze trzeba zakładać skarpetkę wełniana na but Mrugnięcie

Chyba zaryzykuję z tym neoprenem, a jak się buty rozpadną to kupię jakieś porządne skórzane Hanzele. Może uderzyłbym w sealskinz, ale jak się po 5 razach przetrą, będzie mi szkoda 150zł. Za 2-3 krotność tej sumy mam Hanzele.
AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 26-03-2010, 15:54:58 »

Kup se chłopie porządne trapery z porządnej skóry i porządne skarpety w dwóch odmianach i wyjdzie ci to lepiej na zdrowie .
Zachłyśnięcie się membranami jest ok tylko jak sam już wiesz ma i swoje wady .
Kluczem komfortu jest dobra impregnacja skóry oraz sezonowe skarpety - w zależności od pory roku .
Kiedyś kombinowało się gorzej bo wybory były słabsze.
Dziś nawet skarpety w swym wykonaniu sięgają w zastosowanych włóknach o wręcz kosmiczne technologie i są relatywnie tańsze od najbardziej wypasionych membran .
Nie zapieram się ze membrany są złe - są lżejsze bo na to pozwala wsadzenie w nie membran (choć wagi obuwia z nimi może być dyskusyjna czasami )
Ale jeśli szukasz złotego środka to musiał byś otrzeć się o odmrożenie i odparzenie (czy tez przegrzanie stopy ) .
Wg mnie (do takich doszedłem jednak wniosków ) solidny bucior z dobrej licówki dobrze zaprawiony i dobranie skarpety jak wspomniano tak wysokiej by wystawała poza cholewkę - dobranie skarpety będzie o wiele łatwiejsze niż ciągłe przeskakiwanie z buta na buta ,a i mniej kosztowne a z całą pewnością też i bardziej bezpieczne choćby w razie konieczności naprawy takiego w mongolskiej osadzie Mrugnięcie

McBren
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 26-03-2010, 17:06:58 »

Kup se chłopie porządne trapery z porządnej skóry i porządne skarpety w dwóch odmianach i wyjdzie ci to lepiej na zdrowie .

A co ja AXE napisałem:
 Wybieram, pkt .2

Membrany są dobre, ale przez góra 2 sezony.

A co do neoprenów to znalazłem w starym katalogu BCB jako produkt rekomendowany:
"Closed cell Neopren thermal sock. Your best and most effective weapon in cold feet war! Vey comfortable and protective against chaffing and blistering. Als helps as a schock absorber so reducing damage to your leg and hip bones. best to wear a thin cotton sock underneath the Toe'ster. Machine washable."
AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 26-03-2010, 17:12:06 »

Po jaką cholerę ci te neopreny to nie wiem ?
Ale niech Ci tam .Mrugnięcie
W takich skarpetach za Chiny do Chin nie dojdziesz Duży uśmiech

przeszczep
Opinii: (27)
Ekspert

Miejsce pobytu: warszawa

bite me

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 26-03-2010, 17:53:33 »

McBren zostaw te neopreny w spokoju Mrugnięcie To naprawdę nie do wędrówek zostało stworzone... Mrugnięcie A jeśli nadal będziesz się upierał, to nie bierz pierwszych lepszych gównianych tylko napisz - to ci ściągnę takie lepsze - ale to naprawdę głupi pomysł Mrugnięcie Język I nawet jak do mnie napiszesz to i tak ci ich nie sprzedam, bo później złą reklamę będziesz mi robił, że skarpety do bani Język

9/21

WBB
zirkau
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 26-03-2010, 21:43:16 »

A kolegi Zirkau do końca nie rozumiem.
 Dlaczego w neoprenach będzie sauna gorsza niż w skorupach czy woreczkach. Czy nieprzepuszczalność neoprenu jest na poziomie 110%?
 I mamy oksymoron - zimna saunę. A jeżeli będzie w nich zimno to dlaczego noga ma się pocić? Do tego pod neopren zawsze też mogę wcisnąć skarpetkę?
 Do tego neoprenu przecież używają nurkowie, a skarpetki z linku dodatkowo mają w środku polar.

1. Bo ledwo neopren założyć, a już masz saunę.
2. neopren jest zimny - to nie futerko, które jak dotkniesz już czujesz się komfortowo.
3. miałeś kiedyś zimne poty ? niby Ci zimno a się pocisz ? wtedy zrozumiesz to co piszę.
super
Kierownik forum
Opinii: (6)
*

Miejsce pobytu: Częstochowa

szczęśliwy tato

« Odpowiedz #13 : 27-03-2010, 14:39:59 »

membrany mają jedna swoje zalety ..możesz naprawdę się nie martwić o przemakalność buta.
I to też nie do końca prawda że wytrzymują 2 sezony..sam mam już jakiś czas i spoko. Zona ma La sportivy które mają 6 lat i nigdy jej nie przemokły.

Najlepiej wybrać dwie pary butów.
Na zimę, błoto, śnieg i wodę ..coś z gore i na lato ..lekkie i szybkie.
Sam mam taki zestaw i z Twoich teoretycznie dwóch sezonów robią się już cztery ;-)

Szkolenia survivalowe i taktyczne www.survivaltech.pl

Szyję różne taktyczne rzeczy na zamówienie www.supertac.pl
SebaNH
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Krakow Nowa Huta

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 19-04-2010, 20:33:08 »

Witam !
Ja uzywam butow skorzanych /BW2005/,jakos do membrany niemoge sie przekonac :-/
Przechodzilem w nich od poznej jesieni do teraz i jestem zadowolony.
Musze tylko o nie odpowiednio dbac i wszystko jet OK
Strony: 1 2 3 4 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: