Jako, że to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać ze wszystkimi i przy okazji życzyć Szczęśliwego Nowego roku

Od wczoraj "biegam" po całym Polskim necie szukając informacji odnośnie ZPG, dziś większość dnia czytałem o pt75.
Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie jestem znawcą tematyki plecaków wiem to co się dowiedziałem przez kilka ostatnich dni.
W ogólne opinie w necie i tym temacie się pokrywają, interesuje mnie duży zasobnik w wz.93, naturalnym staje się wybór plecaków z tego tematu. W zasadzie na temat PT75 i jego wad wiadomo wszystko, że brak siatki dystansującej na plecach i klei się jak pp25 (co akurat mogę powiedzieć z własnych doświadczeń), że klamry mogą być różne itp itd.
Temat ZPG również wydaje się być wyczerpany, najlepiej dostać Alpinusa którego od lat się nie produkuje, wszelkie Modusy, Konfekcjonery, Psaso omijać szerokim łukiem, bo to poliestrowate pękające i rwące się tak samo masowo jak na masówkę zaczęto to robić dla MON-u. Jednak mam kilka pytań na które mam nadzieję uzyskać odpowiedź na tym forum

Janyst, w zasadzie wszędzie w opisach można spotkać, że całość plecaków szyje w Cordurze, bądź tańszym odpowiedniku Cobrze, jednak pewnego dnia zauważyłem, że szelki mojego pp25 (który jak sądziłem jest "full Cordura") są najprawdopodobniej z polyestru. Po dokładniejszym przyjrzeniu się zdjęciom PT75, ta zasada wydaje się być zachowana, szelki i pas biodrowy mają inne odcienie co nasuwa na myśl podobne wioski... I tu się zacząłem zastanawiać, czy to jakiś sposób robienia na masówke i cięcia kosztów, czy może jak to zasugerował mój kolega, cordura jest twardszym materiałem, szelki były by mniej wygodne i bardziej by się wżynały w ramiona...
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Dalej chciałbym poznać waszą opinię odnośnie ZPG by MON. Jak wspominałem wcześniej Konfekcjonery i Modusy zostały zjechane po całej linii, parokrotnie padło stwierdzenie, że firma Pająk też je szyła i tyle... Na temat produktów tej firmy jest mało informacji. Znalazłem taki zasobnik, cena jest dość zaporowa, ale sklep który go sprzedaje w opisie mówi, że: "Wykonany z mocnej kontraktowej Cordury.", i na tym w sumie jakiekolwiek "cenne" informacje się kończą nawet nie ma nazwy producenta. Zdjęcia są małe niewyraźne i nie ma możliwości dosłania przez sprzedawce dodatkowych fotek. Po wymianie maili i telefonie do firmy Pająk okazało się, że zasobnik ten jest zaopatrzony w klamry Nexus i jest uszyty wg wzoru 987/MON.
Czy ktoś miał zasobnik tej firmy w łapkach?
Na jakim poziomie według was stoją produkty firmy Pająk?
I w porównaniu PT75 i ZPG Pająka, JanySport wykorzystuje klamry UTX-FLEX, Pająk Nexusy. Nexusy o uszy mi się obijały wcześniej i to pozytywnie jak kojarzę, o utx pierwsze słyszę. Jak klepałem w googlach o tych klamrach to wyskakiwały tylko linki z opisami do Janystów w sklepach

Które są lepsze?
Ogólnie po całym tym świąteczno-noworocznym zamieszaniu chcę podzwonić na spokojnie i się popytać jakie Pająk ma zamki, gramaturę tej "kontrakotwej Cordury" i czy jest szyta podwójnie. Czy wg was powinienem się jeszcze o coś zapytać?
Pozdrawiam.