trwa ładowanie paska...
09-02-2012, 00:24:07 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zasobnik piechoty górskiej vs PT 75 Grot albo PW 50 Grot  (Przeczytany 8159 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Leander
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Warszawa

Whatever, whenever, wherever...

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 28-10-2008, 03:32:08 »

Aż strach pisać, bo pewnie szpadelek dostanę, ale nie założę przecież drugiego identycznie brzmiącego tematu Mrugnięcie
Aktualnie poszukuję sporawego plecaka w wz.93, i z paru różnych powodów na placu boju pozostały PT75 i ZPG...
Moje pytanie brzmi- czy jest jakikolwiek głębszy powód przemawiający za tym aby nie kupować PT75 (dostępnego prawie że od ręki) ale polować na ZPG? Zaznaczam że tego drugiego nigdy osobiście nie macałem, tylko opieram się na tym co wyczytałem. Wyłapałem następujące różnice w budowie:
-ZPG jest oczko większy
-ma dostęp przez dodatkowy pionowy suwak (IMHO wada)
-siatki dystansowe w systemie nośnym

Niech ktoś mnie przekona do wyższości ZPG  Z politowaniem Mrugnięcie

Pele76
Kierownik forum
Opinii: (2)
*

Miejsce pobytu: Blarney Irlandia Prudnik Polska

« Odpowiedz #16 : 28-10-2008, 05:01:39 »

ZPG nie ma pionowego, a skośny zamek Język Masz trzy drogi wejścia do plecaka... Co najgorsze, że nie kupisz już raczej tak łatwo ZPG oryginalnego z Alpinusa... mój leży ze dwa metry ode mnie Mrugnięcie Wiec jak będą jakieś pytania to wal tutaj, SWAT ma drugiego, ale już szytego przez tańsze firmy chyba (z tego co pamiętam)

Co do szpadelka, należy się, ale spoko, za takie pytania nikt Cię tutaj nie będzie rzeźbił, gorzej jakbyś walnął "i tak mi sie nie podobają te plecaki" czy coś w tym stylu, no i sobie poszedł dalej Język Wtedy byłaby lipa i wielki krzyk hehee

posurvivaliło Cię Pele ?
Cytuj z: super
Dlatego lubię Tactical ..nie ma pierdolenia
SWAT
Ekspert

Miejsce pobytu: Pabianice

Mountain Warfare

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 28-10-2008, 07:11:23 »

mój ZPG został uszyty przez firmę MODUS w 2004

"Jeśli w jakimś człowieku zespolą się zdolności przywódcze z
nieprzeciętną inteligencją i charakterem, formuje się wtedy jednostka,
przed którą może nie być osiągnięć niemożliwych"
Leander
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Warszawa

Whatever, whenever, wherever...

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 28-10-2008, 13:33:25 »

Jaka gramatura cordury? Jakie taśmy/klamry/suwaki? Uśmiech

I dlaczego ZPG a nie PT75?  Mrugnięcie

w0jna
Ekspert

Miejsce pobytu: Bydgoszcz

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 28-10-2008, 19:50:22 »

To ZPG robią z cordury?

Nie możemy wybierać tego, co zobaczymy, ale to, co widzimy, staje się rzeczywistością w świecie materialnym, przynajmniej wtedy, kiedy na to patrzymy. Gdy przestaniemy obserwować, wtedy, oczywiście, świat może ponownie wejść w swój charakterystyczny zbiór stanów mieszanych.
Pele76
Kierownik forum
Opinii: (2)
*

Miejsce pobytu: Blarney Irlandia Prudnik Polska

« Odpowiedz #20 : 28-10-2008, 20:16:00 »

No nie nazwałbym tego cordurą Smutny A szkoda... cienkie to gówno, w porównania do oryginalnego woodpackera, to cienko z materiałem... ale przeskok z kostki na alpinusa to i tak rewolucja w naszej armii Chichot

posurvivaliło Cię Pele ?
Cytuj z: super
Dlatego lubię Tactical ..nie ma pierdolenia
Grzybek
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 01-01-2010, 01:35:19 »

Jako, że to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać ze wszystkimi i przy okazji życzyć Szczęśliwego Nowego roku Uśmiech

Od wczoraj "biegam" po całym Polskim necie szukając informacji odnośnie ZPG, dziś większość dnia czytałem o pt75.

Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie jestem znawcą tematyki plecaków wiem to co się dowiedziałem przez kilka ostatnich dni.

W ogólne opinie w necie i tym temacie się pokrywają, interesuje mnie duży zasobnik w wz.93, naturalnym staje się wybór plecaków z tego tematu. W zasadzie na temat PT75 i jego wad wiadomo wszystko, że brak siatki dystansującej na plecach i klei się jak pp25 (co akurat mogę powiedzieć z własnych doświadczeń), że klamry mogą być różne itp itd.
Temat ZPG również wydaje się być wyczerpany, najlepiej dostać Alpinusa którego od lat się nie produkuje, wszelkie Modusy, Konfekcjonery, Psaso omijać szerokim łukiem, bo to poliestrowate pękające i rwące się tak samo masowo jak na masówkę zaczęto to robić dla MON-u. Jednak mam kilka pytań na które mam nadzieję uzyskać odpowiedź na tym forum Mrugnięcie

Janyst, w zasadzie wszędzie w opisach można spotkać, że całość plecaków szyje w Cordurze, bądź tańszym odpowiedniku Cobrze, jednak pewnego dnia zauważyłem, że szelki mojego pp25 (który jak sądziłem jest "full Cordura") są najprawdopodobniej z polyestru. Po dokładniejszym przyjrzeniu się zdjęciom PT75, ta zasada wydaje się być zachowana, szelki i pas biodrowy mają inne odcienie co nasuwa na myśl podobne wioski... I tu się zacząłem zastanawiać, czy to jakiś sposób robienia na masówke i cięcia kosztów, czy może jak to zasugerował mój kolega, cordura jest twardszym materiałem, szelki były by mniej wygodne i bardziej by się wżynały w ramiona...

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Dalej chciałbym poznać waszą opinię odnośnie ZPG by MON. Jak wspominałem wcześniej Konfekcjonery i Modusy zostały zjechane po całej linii, parokrotnie padło stwierdzenie, że firma Pająk też je szyła i tyle... Na temat produktów tej firmy jest mało informacji. Znalazłem taki zasobnik, cena jest dość zaporowa, ale sklep który go sprzedaje w opisie mówi, że: "Wykonany z mocnej kontraktowej Cordury.", i na tym w sumie jakiekolwiek "cenne" informacje się kończą nawet nie ma nazwy producenta. Zdjęcia są małe niewyraźne i nie ma możliwości dosłania przez sprzedawce dodatkowych fotek. Po wymianie maili i telefonie do firmy Pająk okazało się, że zasobnik ten jest zaopatrzony w klamry Nexus i jest uszyty wg wzoru 987/MON.

Czy ktoś miał zasobnik tej firmy w łapkach?

Na jakim poziomie według was stoją produkty firmy Pająk?

I w porównaniu PT75 i ZPG Pająka, JanySport wykorzystuje klamry UTX-FLEX, Pająk Nexusy. Nexusy o uszy mi się obijały wcześniej i to pozytywnie jak kojarzę, o utx pierwsze słyszę. Jak klepałem w googlach o tych klamrach to wyskakiwały tylko linki z opisami do Janystów w sklepach Smutny Które są lepsze?

Ogólnie po całym tym świąteczno-noworocznym zamieszaniu chcę podzwonić na spokojnie i się popytać jakie Pająk ma zamki, gramaturę tej "kontrakotwej Cordury" i czy jest szyta podwójnie. Czy wg was powinienem się jeszcze o coś zapytać?

Pozdrawiam.

Dlaczego smurfy są niebieskie?
robertcb
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 15-03-2010, 16:41:28 »

Co do Janysport, to stosowali YKK o jakimś mniejszym rozmiarze, nie wiem jakim, może 7-8 bo kiedyś to były największe jakie produkował YKK, więc firma zaczęła stosować jakieś koreańskie 10, które i tak są wytrzymalsze od tych mniejszych YKK.
Więc jeśli te koreańskie, to tylko rozmiar 10, bo mniejsze to zawsze były dawane YKK.
Potem YKK zaczął robić zamki o rozmiarze 10, i od tamtego momentu są stosowane, bo wiadomo - jesli ten sam rozmiar to YKK jest mocniejszy i trwalszy.
Więc w najnowszych plecakach napewno będą tylko YKK.
Co do klamr, to podobno te zielone też nie są złe,są one włoskiej produkcji, tylko była jakaś wadliwa partia która pękała, ale ponoć nie są dużo gorsze od nationala, każda klamra była mrożona i testowana na wpięcie i wypięcie.
Cordura 1000 to to samo co 1100, tylko są to jakies inne przeliczniki tych "D" tak samo 500 i 550 to to samo.
Rozmawiałem osobiście z właścicielem Janysporta, bo sam byłem ciekaw czemu tak jak piszecie, zaczęli stosować zamki i klamry "no name".
radar1977
Opinii: (1)
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 16-03-2010, 22:12:45 »

Kiedyś przypadkiem przechodziłem koło sklepu turystycznego na krakowskim przedmieściu i cóż widzę na wystawie-ZPG-oczy mi się zaświeciły wchodzę do sklepu-zaczynam rozmawiać ze sprzedawcą, oglądać plecak i ....................Plecak wykonała firma Pajak made in china(taką metkę znalazłem).
Grzybek a mzoe poszukasz czegoś cywilnego?
Albo jakiś plecak wisporta lub arizzona.
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: