Jako że dręczenie pytaniem "Co z membranami czynić ?" nie miało końca....
Obiecany tutek
Potrzebne:
Szampon do mycia skór lub pianka
Wg mnie Crazy Oil
Szczoteczka do zamszu
Impregnat (ja preferuję ten który zawiera jeszcze środki pielęgnujące)
Letnia woda
Miejsce zabiegu
Może się okazać że do zabiegu niezbędne są tez buty same w sobie 
Roztwór wosku i terpentyny (nie tyle do samych butów ale do myku który objaśnię w jednym zdaniu na samym końcu)
Wybór środków na rynku jest spory - ja polecę po sprawdzonych (w tym tutku ) na własnej skórze 
Na samym początku UWAGA
Buty zmienią kolor na ciemniejszy o kilka tonów !
Przyczyna prosta - kupiłeś buty oczami to po pierwsze ,a dwa skóra była sucha nie olejowana - jeśli padła membrana nie powinno mieć to dla ciebie specjalnego znaczenie .
Ale sytuacja taka nie jest strasznie dramatyczna- z czasem ustępuje - a wg mnie takie przyciemnienie koloru jest na plusie (jest to ocena subiektywna)
Polecam dwa środki do mycia jeśli chodzi o nubuk
Pianka Coccine

Impregnowanie butów z membraną - Tutek by AXE
Albo szampon z gąbką (również Coccine)

Jeden i drugi środek świetnie czyści jednocześnie naprawdę zmiękczając skórę
Ja wybrałem szampon ,przez pewne wygodnictwo

Przyda się impregnat (wg mnie bardziej kosmetycznie jak użytecznie ,ale ma swój plus - łatwiej się później czyści buciki)

Wspomniane buty ( w tym przypadku klasyczny nubuk z membraną czyli już znoszone Bata )

Jak widać na skórze już widać wytrącenia z soli po błocku i błocka co nieco - się nosi to norma.

Ciżemki pozbawiamy sznurowadeł do zabiegu (łatwiej i zdało by się je wyprać również przed zabiegiem - oraz wysuszyć jak najszybciej)

Buty namaczamy ciepłą wodą - nie musi być woda aż w środku - ale zmoczone być muszą (łatwiej się myje niż na sucho

)

Ze stoickim spokojem smarujemy dość obficie szamponem (ten ma aplikator z gąbka to dla mnie leniwca zawodowego było łatwiej

)

Po szamponie spłukujemy letnią wodą i są już prawie cacy.

Po wysuszeniu szczotkujemy - nie koniecznie drutem - w tym przypadku idzie o to by pootwierać pory skóry które się posklejały i wyczesać jakieś reszki brudu jeśli się uchowały (a uchowają zawsze)

Czas n Crazy Oil
Spokojnie ,równomiernie i obficie po całym bucie gdzie skóra - nigdzie indziej !
Widać "drastyczną "różnicę ale spoko .

Po naniesieniu wariackiego oleju dajemy butom odpocząć i wchłonąć się tej emulsji - czas około 6h
Ja je ponownie szczotkuję i wg mnie wreszcie zaczynają wyglądać na Vintage

Czy to już wszystko ?
Teoretycznie tak
Czy pomaga ?
Owszem
No to dlaczego w kontakcie z wodą mamy tak

?

Spokój wodza

Szalony olej działa w środku skóry tworząc barierę uniemożliwiającą wodzie przeniknięcie i jako jedyny znany mi środek jednocześnie pielęgnuje skórę - wg mnie to sam PLUS bo nie zetrze się jak pasta przy kontakcie z otoczeniem (trawa ,śnieg ,lód) i
faktycznie nie uniemożliwia/ nie hamuje pracy membrany.
.
Później już tylko spray i mamy sprawę z głowy .
Spray wg mnie to tylko uspokojenie naszego sumienia i gwarancja że buty nie będą się tak mocno brudziły

Ale i tak ...

Prędzej niż później

No i co z tymi sznurowadłami ?
Mnie do szewskiej pasji doprowadza ich niespodziewane zawsze rozwiązywanie

Zamaczamy we wspomnianym roztworze i suszymy w przewiewnym miejscu (bo "zapach" jest okrutny) i zyskujemy dwie rzeczy :
Nie namakają (choć dobre nie namakają )
A te okrągłe które są takie "rozwiązłe" dzięki woskowi robią się lekko "kleiwe" na tyle że trzymają się siebie

Cały tutek zrobiłem Wam tak by nie zaszkodzić membranom .
Ale jak wspominał Doczu - jak padnie membrana - to można robić już wszystko nieomal