trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 10:58:55 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zrobić krzesiwo?  (Przeczytany 11572 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Gryf
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Ziemia Kłodzka lub Wrocław

Świniopas,łazęga, powsinoga,wałkoń i szaławiła.

Ignoruj
« : 12-01-2010, 10:02:59 »

Jak zrobić krzesiwo - Mały Jastrząb.

http://www.amount.nazwa.pl/woodcraft/forum/viewtopic.php?t=37

http://www.hr.bci.pl/articles.php?article_id=218

"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)

www.puszczanstwo.pl
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 12-01-2010, 18:11:35 »

Kiedyś przeczytałem prosty patent. Bierzemy ołówek, wypychamy grafit i napełniamy go kamieniami od zapalniczki. Tylko nie pamiętam, co się robiło żeby te kamienie się trzymały. Trzemy nimi o kawałek metalu i jest OK.
piorun23
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Krzywe near Suwałki City

Stalker

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 12-01-2010, 20:37:13 »

Fajny patent
Chyba o niebo lepszy, a na pewno bardziej klimatyczny niż bazowanie na alledrogo  Mrugnięcie

Zastanawiam się tylko:
- czy da się to zrobić bez kuźni?
- czy przypadkiem nie odwęgli się stali, a jeśli, to jak ją z powrotem nawęglić?
- czy wspomniany pilnik to ma być taki zwykły najzyklejszy? Ktoś tu próbował z tym patentem? Czy tą gładką krawędź da się "zrobić" gumówka czy trzeba szukać odpowiedniego pilnika?

...trzeba przeto cieszyć się światem takim, jakim jest, poszukiwać przyjemności, lecz nie angażować się w nic, nie interweniować, traktować wszystko sceptycznie bądź z przymrużeniem oka. Być widzem, a nie uczestnikiem zdarzeń....
Plushpingwin
Opinii: (33)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 12-01-2010, 22:21:32 »

Z tego co wiem to niektorzy po prostu biora zwykly pilnik , skaracaja na odpowiednia dlugosc i nosza kawałek pilnika.
No i z niego krzesaja iskry  Spoko
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #4 : 12-01-2010, 22:49:16 »

a czytałeś teksty z linków?

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
zdybi
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: zachdniopomorskie

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 12-01-2010, 22:50:12 »

Plushpingwin,pierwsze zdanie w tym artykule Małego,prawi o pilniku Z politowaniem

Przyroda daje wszystko,zabiera wszystko i jest wszystkim...
http://mybushcraft.blogspot.com/
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #6 : 12-01-2010, 22:51:47 »

a mnie zastanawia następująca rzecz:

Czy marszpikiel węglówkowego czerczila można uznać za krzesiwo?

Bo mam też pomysł, żeby kupić ABL-a upitolić mu marszpikiel i w to miejsce zamontować pręt od szwedzkiego krzesiwa. Taki DIY zestaw przetrwania na szyję.

Jakby co, to patent mój Chichot
Plushpingwin
Opinii: (33)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 12-01-2010, 22:59:38 »

To skąd pytanie czy da sie zrobic bez kuźni ?
Dąb
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 12-01-2010, 23:02:28 »

Wszystko co krzesze można uznać za krzesiwo, kiedyś jak stal była na wagę złota, na piękne krzesiwa nie było stać wszystkich, więc ludzie kombinowali jak mogli i robili z odzysku np. grzbietów kos. Które nie wyglądały jak te sprzedawane na festynach archeologicznych, miały działać i tyle. A marszpikiel z ABL-a nie krzesze iskier z krzemienia ( bynajmniej mój).

RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #9 : 12-01-2010, 23:04:51 »

a marszpikiel jest z węglówki? Bo ja mam jakiś lewy krzemień w domu, bo niczym nie krzesze, ani siekierą, ani Nessmukiem z węglówki.
Dąb
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 12-01-2010, 23:14:02 »

Węglówka, ale chyba nie jest hartowany bo bardzo mięciutka. Z siekierami różnie, ale nessmukiem powinieneś dać radę.

zdybi
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: zachdniopomorskie

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 12-01-2010, 23:15:12 »

Bo ja mam jakiś lewy krzemień w domu, bo niczym nie krzesze, ani siekierą, ani Nessmukiem z węglówki.
Kwestia uderzeń,ale i łupek musi być odpowiedni.Najlepiej gdy łupek jest cienki i ostry,wtedy iskry "syczą"...Jak nóż jest z węglówki to musi działać.Grzbietem Morki węglowej krzesze się pięknie Mrugnięcie

Przyroda daje wszystko,zabiera wszystko i jest wszystkim...
http://mybushcraft.blogspot.com/
piorun23
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Krzywe near Suwałki City

Stalker

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 13-01-2010, 07:58:49 »

No to już chyba wiem co robiłem nie tak - szukałem winy w krzesiwie, a chyba powinienem w krzemieniu  Zawstydzony

...trzeba przeto cieszyć się światem takim, jakim jest, poszukiwać przyjemności, lecz nie angażować się w nic, nie interweniować, traktować wszystko sceptycznie bądź z przymrużeniem oka. Być widzem, a nie uczestnikiem zdarzeń....
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #13 : 13-01-2010, 08:15:47 »

Cytuj z: piorun23
Fajny patent
Chyba o niebo lepszy, a na pewno bardziej klimatyczny niż bazowanie na alledrogo  Mrugnięcie

Zastanawiam się tylko:
- czy da się to zrobić bez kuźni?
- czy przypadkiem nie odwęgli się stali, a jeśli, to jak ją z powrotem nawęglić?
- czy wspomniany pilnik to ma być taki zwykły najzyklejszy? Ktoś tu próbował z tym patentem? Czy tą gładką krawędź da się "zrobić" gumówka czy trzeba szukać odpowiedniego pilnika?

Jako, że Mały Jastrząb nie jest naszym userem, to pośredniczę w przekazaniu odpowiedzi na postawione pytania Uśmiech

Cytuj z: maly jastrzab
Krzesiwo robiłem w zwykłym warsztacie, nie posiadam kuźni. Jedyny sprzęt jakiego używałem jest opisany w tekście. (kombinerki, młotek, kawał szyny kolejowej, pręt nagrzewałem palnikiem na propan-butan w piecyku swojej produkcji). Dlatego to krzesiwo wygląda tak a nie inaczej. Jest raczej kanciaste i niedopracowane ponieważ chciałem pokazać ze można zrobić takie krzesiwo nie posiadając narzędzi kowalskich.
Przy takim zakresie obróbki cieplnej raczej trudno odwęglić-wyżarzyć stal.
Pilnik na krzesiwo opisałem dokładnie w tekście, ale jeśli jest taka potrzeba to powtórzę.
Pilnik płaski, zwykły - najzwyklejszy Jedna krawędź boczna bez nacięć czyli ma trzy albo dwie powierzchnie robocze. Kiedyś próbowałem zeszlifować pilnik tak aby miał gładką powierzchnie i choć byłem pewny, że go nie przegrzałem iskier nie dawał.
Ja również zaczynałem od kawałka pilnika w kieszeni jako krzesiwa.

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Gryf
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Ziemia Kłodzka lub Wrocław

Świniopas,łazęga, powsinoga,wałkoń i szaławiła.

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 13-01-2010, 08:44:01 »

No to już chyba wiem co robiłem nie tak - szukałem winy w krzesiwie, a chyba powinienem w krzemieniu  Zawstydzony

Pamiętaj aby krawędzie krzemienia lub innego kamienia, z którego korzystasz czesto gratować, czyli kruszyć tak aby były ostre - obłamywać kamień o kamień czy jakimś innym twardym przedmiotem . Dzięki temu uzyskasz więcej iskier o wyższej temperaturze, większe szanse na powodzenie a i twoje krzesiwko zachowa żywotność.

http://www.freha.pl/index.php?act=attach&type=post&id=2759 - ładna fotka krzesiwa.

"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)

www.puszczanstwo.pl
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: