trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 02:33:26 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 3 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lupy do rozniecania ognia.  (Przeczytany 3701 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Gryf
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Ziemia Kłodzka lub Wrocław

Świniopas,łazęga, powsinoga,wałkoń i szaławiła.

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 08-01-2010, 13:18:30 »

Gryf nie odpowiedziałeś na moje pytanie a naprawdę jestem zainteresowany- da sie skupić soczewką  światlo reflektora samochodowego by podpalić cokolwiek?

Nie wiem czy soczewką w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale widziałem jak udało się przypalić kartkę papieru przy pomocy reflektora samochodowego i płaskiej skupiającej płytki powiększającej, o której wspominałem w pierwszym poście.

http://147.32.86.52/2009/Holub/p1020635_640x480.html - focisko z odpalania z reflektora.

http://147.32.86.52/2009/Holub/p1020634_640x480.html - tu fotka mniejszej wersji .

"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)

www.puszczanstwo.pl
kooniu
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: irlandia

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 08-01-2010, 17:06:50 »

dzieki - nie przypuszczalem ze jest to mozliwe  Szok

życie jest walką szepnął człowiekowi na ucho ...spręzynowy nóż
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 08-01-2010, 17:29:11 »

Nie wiem czy soczewką w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale widziałem jak udało się przypalić kartkę papieru przy pomocy reflektora samochodowego i płaskiej skupiającej płytki powiększającej, o której wspominałem w pierwszym poście.

Przypalić czy podpalić. Bo dym w swoich próbach tez widziałem, otwartego ognia zero.

Patrząc na nasze doświadczenia, pytanie czy mówienie o pożarach która wybuchają w lesie od potłuczonych butelek to wooden legend?
Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 11-01-2010, 08:08:09 »

Przypalić czy podpalić. Bo dym w swoich próbach tez widziałem, otwartego ognia zero.

Patrząc na nasze doświadczenia, pytanie czy mówienie o pożarach która wybuchają w lesie od potłuczonych butelek to wooden legend?

Wiesz to zależy kto czego oczekuje. Jeśli masz nawet najmniejszą ilość żażącej się substancji to właściwie masz już ogień bo wystarczy rozdmuchać a jeżeli ktoś ma więcej cierpliwości to bezpośrednio uzyskasz płomyk - zależy jeszcze co przypalasz Mrugnięcie 

To żadne legendy a jeden z głównych powodów, z których wybuchają pożary w lesie.

"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)

www.puszczanstwo.pl
milko
Opinii: (2)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Kraków

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 11-01-2010, 08:32:57 »

W "pogromcach mitów" na Discovery była poruszana kwestia soczewek z lodu i po kilku próbach udało się  skupić dość dobrze promienie ale czy aż do zapłonu to nie pamiętam, problemem była przeźroczystość lodu-zamarzany w normalnych warunkach nie jest "gładki" tylko taki matowy-zdaje się potrzebne było wysokie ciśnienie przy zamarzaniu coby uzyskać przezroczystość. Poza tym soczewka po chwili się topiła tyle że było to w dość ciepłym klimacie robione.

Pozdrawiam.Paweł.
Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 11-01-2010, 09:16:40 »

Jestem ciekaw czy również pęcherze powietrza, które mogą lecz nie muszą powstawać w trakcie zamarzania mają wpływ na skupianie promieni słonecznych?

http://www.tactical.pl/forum/index.php/topic,60607.0.html

www.puszczanstwo.pl
Stihl
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Płock

Open Your Mind

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 11-01-2010, 09:20:47 »

w pogromcach mitów poruszono temat odpalenia statku za pomocą promieni słonecznych... Chodzi o mit z Archimedesem? Generalnie były dwie cześci całości... Jeden dotyczył mitu i skierowaniu lusterek w stronę statku, a drugi to była poprawka z widzami...

Zresztą istnieją specjalne zapalniczki odbijające i skupiające promienie słoneczne tak, że w ciągu kilku sekund można odpalić cokolwiek (ale coś ogarniętego strukturalnie i technicznie) np. zapałkę ..

Szkło powiększające fajna sprawa, ale kartki białej nie odpali..? Robi małe dziurki i wszystko. Finito..

Drużynowy 107 PDH "Subiaco" im. ks. Józefa Poniatowskiego

HO Rafał Pilarczyk
Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 11-01-2010, 09:25:24 »

w pogromcach mitów poruszono temat odpalenia statku za pomocą promieni słonecznych... Chodzi o mit z Archimedesem? Generalnie były dwie cześci całości... Jeden dotyczył mitu i skierowaniu lusterek w stronę statku, a drugi to była poprawka z widzami...

Zresztą istnieją specjalne zapalniczki odbijające i skupiające promienie słoneczne tak, że w ciągu kilku sekund można odpalić cokolwiek (ale coś ogarniętego strukturalnie i technicznie) np. zapałkę ..

Szkło powiększające fajna sprawa, ale kartki białej nie odpali..? Robi małe dziurki i wszystko. Finito..

To zależy od warunków otoczenia i rozmiarów soczewki i czasu jakim traktujesz skupionym światłem taką karteluchę.

www.puszczanstwo.pl
StaszeK
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 11-01-2010, 10:27:46 »

A to moje dokonania:

http://picasaweb.google.pl/staszek.ka/Ogienlupa?locked=true#

Rozpalałem próchno jakiegoś drzewa i jakiegoś grzyba.  :-)

Robiłem to pod koniec września, kiedy już nie było żadnych upałów.
Stihl
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Płock

Open Your Mind

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 11-01-2010, 17:39:56 »

To zależy od warunków otoczenia i rozmiarów soczewki i czasu jakim traktujesz skupionym światłem taką karteluchę.

tzn.. Chodziło tam o skierowanie malutkich lusterek aby stworzyły odpowiednią temperaturę i zapaliły drewno... Było ich naprawdę dużo, lecz nie zdołały skupić promieni wystarczająco. Potem ktoś wpadł na pomysł że regulując siłą można odpowiednio skonfigurować folię aby jej powierzchnia pod wpływem ciśnienia zrobiła się wklęsła. Powstało w ten sposób zwierciadło, którym w kilka sekund można rozpalić ogień na byle czym? Btw. tutaj mamy jakiś inny filmik.

<embed type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/8tt7RG3UR4c" width="425px" height="350px" AllowScriptAccess="never" quality="high" wmode="transparent" /><noembed><a href="http://www.youtube.com/v/8tt7RG3UR4c" target="_blank">http://www.youtube.com/v/8tt7RG3UR4c</a>

Drużynowy 107 PDH "Subiaco" im. ks. Józefa Poniatowskiego

HO Rafał Pilarczyk
milko
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 11-01-2010, 18:02:02 »

Nie wiem czy tu kontynuować ale mit z Archimedesem był taki także ,ale mi chodziło o odcinek kiedy to robili soczewki z lodu ,rożne kształty różne sposoby wykonania aby taki mit potwierdzić, ale może to było w jednym odcinku? Mrugnięcie

Pozdrawiam.Paweł.
dekster-11
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 11-01-2010, 19:08:28 »

Coś jeszcze znalazłem z zaprzyjaznionego forum:

http://wildwoodsurvival.com/survival/fire/ice/rb/rbfirefromice1.html

http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-przezroczysty-lod

SURVIVAL-sprzęt,trening,wola przetrwania
texwillerxxx
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 17-04-2010, 18:39:55 »

a ktoś próbował z megataktyczną latarką 150L i taką soczewką?
ja probowalem z fenix PD 3 (250 L) i zwykla lupa. S-U-P-E-R-

Kiedy wyciągniesz zawleczkę, Szanowny pan granat przestaje być twoją maskotką. - U.S. Marines
StaszeK
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #28 : 11-07-2011, 12:51:41 »

Gryfie, wczoraj pomiędzy godz. 16 a 17, czyli już przy dosyć niskim położeniu słońca,  kilka razy rozpaliłem ogień za pomocą 1,5 l butelki PET wypełnionej wodą. Pomysł zapożyczony od Dęba. Niestety, najwięcej czasu zajmuje odpowiednie ustawienie butelki i rozpałki. Jest to metoda trochę trudniejsza niż odpalanie ognia denkiem puszki lub lusterkiem z reflektora.
Pan
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: Internet

Madness is truly awesome...

Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 23-08-2011, 15:47:44 »

Znalazłem taki filmik w sieci, ale wygląda mi to na fake:

Strony: Pierwsza 1 2 3 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: