|
« : 07-01-2010, 13:57:33 » |
|
Miałem ostatnio w rękach płaską plastikową szybkę powiększającą do np. lektury gazet i książek. Znakomicie skupia światło słoneczne i roznieca ogień. Co więcej, większe egzemplarze takich "Soczewek" skupiają nawet światło z lamp samochodowych do tego stopnia, że można całkiem nieźle rozpalić ogień. Próbowałem również rozniecić ogień "petem" zalanym wodą ale rozproszenie wiązki światła było zbyt duże co niepozwoliło skupić światła na tyle aby rozpalić ogień.
|
|
|
|
|
|
"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20) www.puszczanstwo.pl
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 07-01-2010, 14:27:46 » |
|
Testowałeś to rozpalanie, czy tylko miałeś w ręce? Jaką dużą? I gdzie i kiedy to było, bo u nas teraz słońce raczej słabe... Widziałem na Youtube filmy na których rozpalano ogień soczewkami Fresnela, ale dość dużymi i chyba gdzieś w gorącym klimacie w środku lata. Sam jestem ciekaw czy mniejsze się sprawdzą w tej roli, bo mam kilka takich w formacie karty kredytowej (BTW - na sprzedaż). Próbowałem, ale o tej porze roku nie ma szans, może latem?
|
|
|
|
|
|
Szczęście sprzyja przygotowanym.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 07-01-2010, 15:40:40 » |
|
a ktoś próbował z megataktyczną latarką 150L i taką soczewką?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 07-01-2010, 15:42:36 » |
|
Można również wykonać taką soczewkę z lodu, chociaz mnie się to nie udało. 
|
|
|
|
|
|
SURVIVAL-sprzęt,trening,wola przetrwania
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 07-01-2010, 17:24:45 » |
|
Pamiętam za dzieciaka,że "szkłem powiększającym",wypalało się przeróżne napisy,na deskach i ławkach  Przy dobrym słońcu,to dobra metoda. Co więcej, większe egzemplarze takich "Soczewek" skupiają nawet światło z lamp samochodowych do tego stopnia, że można całkiem nieźle rozpalić ogień. Jako ciekawostka,to fajna sprawa.W praktyce,aby lampy samochodowe się świeciły,akumulator musi działać.Z niego łatwo uzyskać iskrę,bez żadnego szkła...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 07-01-2010, 19:51:19 » |
|
Była jeszcze metoda z dwóch szkiełek od zegarków lub szkła od okularów. W środku woda i uszczelnione na brzegu (na styku, np gliną). Kiedyś latem próbowałem zwykłą soczewką ze starego rzutnika przeźroczy, papier się sfajczal, ale nie chciał zapalić. Podobno zrobiłem błąd w rozpałce. Papier się do tego nie nadaje, trzeba wziąć coś grubszego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 07-01-2010, 21:28:25 » |
|
Ja próbowałem rozpalić lupą suchą trawę ale mi się nie udało.  A jak wziąlem zwęgloną bawełne to chwyciło od razu. 
|
|
|
|
|
|
SURVIVAL-sprzęt,trening,wola przetrwania
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 07-01-2010, 21:31:17 » |
|
A jak wziąlem zwęgloną bawełne to chwyciło od razu Czyli jak przy krzesiwie naturalnym, liczy się dobra hubka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 07-01-2010, 22:31:57 » |
|
.... Co więcej, większe egzemplarze takich "Soczewek" skupiają nawet światło z lamp samochodowych do tego stopnia, że można całkiem nieźle rozpalić ogień.
żartujesz oczywiście  żarówka samochodu ma tyle energi ze skupiona potrafi rozpalić ogień  zgadujesz czy próbowaleś? bo ja próbowalem odpalić peta przy pomocy soczewki od 100W żarówki i kicha a naprawdę bylem zmotywowany 
|
|
|
|
|
|
życie jest walką szepnął człowiekowi na ucho ...spręzynowy nóż
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 07-01-2010, 23:19:03 » |
|
Lupa, szklana, średnica ok 4 cm. Długi weekend majowy. Czas razem z przygotowaniem podpałki, poniżej minuty  Dzień był dość słoneczny. Soczewka z lodu jest ciekawa, dużo ludzi o niej pisze, ale nigdy jakoś nie było czasu się w to bawić. Za to wiosną trzeba przetestować patent z woreczkiem foliowym napełnionym wodą w roli soczewki.
|
|
|
|
|
|
'Nawet Najdłuższa Podróż Zaczyna Się Od Pierwszego Kroku'
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 08-01-2010, 00:07:58 » |
|
Pamiętam za dzieciaka,że "szkłem powiększającym",wypalało się przeróżne napisy,na deskach i ławkach  Przy dobrym słońcu,to dobra metoda.Jako ciekawostka,to fajna sprawa.W praktyce,aby lampy samochodowe się świeciły,akumulator musi działać.Z niego łatwo uzyskać iskrę,bez żadnego szkła... chyba chodzi o inna metodę - wkładasz to co chcesz zapalic w miejsce żarówki w reflektorze i kierujesz na słońce którego promienie zostana skupione w ognisku zwierciadła [oczywiscie jeśli dobry reflektor]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 08-01-2010, 08:27:24 » |
|
Testowałeś to rozpalanie, czy tylko miałeś w ręce? Jaką dużą? I gdzie i kiedy to było, bo u nas teraz słońce raczej słabe... Widziałem na własne gały a i w rękach miałem dwa rozmiary o wielkości kredytowej karty i podwójnego A4 . Zimowe słonko też dobre bo sprawdziło się. Chętnie łyknę sztukę jedną. Za to wiosną trzeba przetestować patent z woreczkiem foliowym napełnionym wodą w roli soczewki.
Skoro ludzie opalają się nawet zimą na Gubałówce czy gdziekolwiek indziej to czemu nie możnaby było rozniecać ognia zimową porą przy pomocy soczewki.
|
|
|
|
|
|
"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20) www.puszczanstwo.pl
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 08-01-2010, 10:21:53 » |
|
chyba chodzi o inna metodę - wkładasz to co chcesz zapalic w miejsce żarówki w reflektorze i kierujesz na słońce którego promienie zostana skupione w ognisku zwierciadła [oczywiscie jeśli dobry reflektor] Nie,nie,chodzi mi o to,że od akumulatora,można odpalić masę rzeczy.Na zwarcie oczywiście 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 08-01-2010, 11:42:35 » |
|
Ja próbowałem rozpalić lupą suchą trawę ale mi się nie udało.  A jak wziąlem zwęgloną bawełne to chwyciło od razu.  Zbyt niska temperatura zapłonu. albo może wilgotna trawa. Można również wykonać taką soczewkę z lodu, chociaz mnie się to nie udało.  Niebawem zamieszczę fotki takiej soczewki .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 08-01-2010, 12:58:18 » |
|
Gryf nie odpowiedziałeś na moje pytanie a naprawdę jestem zainteresowany- da sie skupić soczewką światlo reflektora samochodowego by podpalić cokolwiek?
|
|
|
|
|
|
życie jest walką szepnął człowiekowi na ucho ...spręzynowy nóż
|
|
|
|