trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 10:31:33 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lupy do rozniecania ognia.  (Przeczytany 3694 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Gryf
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Ziemia Kłodzka lub Wrocław

Świniopas,łazęga, powsinoga,wałkoń i szaławiła.

Ignoruj
« : 07-01-2010, 13:57:33 »

Miałem ostatnio w rękach płaską plastikową szybkę powiększającą do np. lektury gazet i książek. Znakomicie skupia światło słoneczne i roznieca ogień. Co więcej, większe egzemplarze takich "Soczewek" skupiają nawet światło z lamp samochodowych do tego stopnia, że można całkiem nieźle rozpalić ogień.

Próbowałem również rozniecić ogień "petem" zalanym wodą ale rozproszenie wiązki światła było zbyt duże co niepozwoliło skupić światła na tyle aby rozpalić ogień.   

"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)

www.puszczanstwo.pl
elrond33
Opinii: (20)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Poznań

Deo gratias

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 07-01-2010, 14:27:46 »

Testowałeś to rozpalanie, czy tylko miałeś w ręce? Jaką dużą? I gdzie i kiedy to było, bo u nas teraz słońce raczej słabe...
Widziałem na Youtube filmy na których rozpalano ogień soczewkami Fresnela, ale dość dużymi i chyba gdzieś w gorącym klimacie w środku lata. Sam jestem ciekaw czy mniejsze się sprawdzą w tej roli, bo mam kilka takich w formacie karty kredytowej (BTW - na sprzedaż). Próbowałem, ale o tej porze roku nie ma szans, może latem?

Szczęście sprzyja przygotowanym.
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #2 : 07-01-2010, 15:40:40 »

a ktoś próbował z megataktyczną latarką 150L i taką soczewką?
dekster-11
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 07-01-2010, 15:42:36 »

Można również wykonać taką soczewkę z lodu, chociaz mnie się to nie udało. Smutny

SURVIVAL-sprzęt,trening,wola przetrwania
zdybi
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: zachdniopomorskie

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 07-01-2010, 17:24:45 »

Pamiętam za dzieciaka,że "szkłem powiększającym",wypalało się przeróżne napisy,na deskach i ławkach Duży uśmiech Przy dobrym słońcu,to dobra metoda.
Co więcej, większe egzemplarze takich "Soczewek" skupiają nawet światło z lamp samochodowych do tego stopnia, że można całkiem nieźle rozpalić ogień.
Jako ciekawostka,to fajna sprawa.W praktyce,aby lampy samochodowe się świeciły,akumulator musi działać.Z niego łatwo uzyskać iskrę,bez żadnego szkła...

Przyroda daje wszystko,zabiera wszystko i jest wszystkim...
http://mybushcraft.blogspot.com/
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 07-01-2010, 19:51:19 »

Była jeszcze metoda z dwóch szkiełek od zegarków lub szkła od okularów. W środku woda i uszczelnione na brzegu (na styku, np gliną).  Kiedyś latem próbowałem zwykłą soczewką ze starego rzutnika przeźroczy, papier się sfajczal, ale nie chciał zapalić. Podobno zrobiłem błąd w rozpałce. Papier się do tego nie nadaje, trzeba wziąć coś grubszego.
dekster-11
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 07-01-2010, 21:28:25 »

Ja próbowałem rozpalić lupą suchą trawę ale mi się nie udało. Płacz
A jak wziąlem zwęgloną bawełne to chwyciło od razu. Chichot

SURVIVAL-sprzęt,trening,wola przetrwania
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 07-01-2010, 21:31:17 »

A jak wziąlem zwęgloną bawełne to chwyciło od razu

Czyli jak przy krzesiwie naturalnym, liczy się dobra hubka.
kooniu
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: irlandia

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 07-01-2010, 22:31:57 »

.... Co więcej, większe egzemplarze takich "Soczewek" skupiają nawet światło z lamp samochodowych do tego stopnia, że można całkiem nieźle rozpalić ogień.

żartujesz oczywiście  Co? żarówka samochodu ma tyle energi ze skupiona potrafi rozpalić ogień Co? zgadujesz czy próbowaleś? bo ja próbowalem odpalić peta przy pomocy soczewki od  100W żarówki i kicha a naprawdę bylem zmotywowany  Spoko

życie jest walką szepnął człowiekowi na ucho ...spręzynowy nóż
dhadams
Opinii: (3)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Śląsk

Żółw

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 07-01-2010, 23:19:03 »

Lupa, szklana, średnica ok 4 cm. Długi weekend majowy. Czas razem z przygotowaniem podpałki, poniżej minuty Mrugnięcie
Dzień był dość słoneczny. Soczewka z lodu jest ciekawa, dużo ludzi o niej pisze, ale nigdy jakoś nie było czasu się w to bawić. Za to wiosną trzeba przetestować patent z woreczkiem foliowym napełnionym wodą w roli soczewki.

'Nawet Najdłuższa Podróż Zaczyna Się Od Pierwszego Kroku'
kozi
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Żagań

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 08-01-2010, 00:07:58 »

Pamiętam za dzieciaka,że "szkłem powiększającym",wypalało się przeróżne napisy,na deskach i ławkach Duży uśmiech Przy dobrym słońcu,to dobra metoda.Jako ciekawostka,to fajna sprawa.W praktyce,aby lampy samochodowe się świeciły,akumulator musi działać.Z niego łatwo uzyskać iskrę,bez żadnego szkła...

chyba chodzi o inna metodę - wkładasz to co chcesz zapalic w miejsce żarówki w reflektorze i kierujesz na słońce  którego promienie zostana skupione w ognisku zwierciadła [oczywiscie jeśli dobry reflektor]

Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 08-01-2010, 08:27:24 »

Testowałeś to rozpalanie, czy tylko miałeś w ręce? Jaką dużą? I gdzie i kiedy to było, bo u nas teraz słońce raczej słabe...

Widziałem na własne gały  a i w rękach miałem dwa rozmiary o wielkości kredytowej karty i podwójnego A4 . Zimowe słonko też dobre bo sprawdziło się.

Chętnie łyknę sztukę jedną.

Za to wiosną trzeba przetestować patent z woreczkiem foliowym napełnionym wodą w roli soczewki.

Skoro ludzie opalają się nawet zimą na Gubałówce czy gdziekolwiek indziej to czemu nie możnaby było rozniecać ognia zimową porą przy pomocy soczewki.

"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)

www.puszczanstwo.pl
zdybi
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: zachdniopomorskie

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 08-01-2010, 10:21:53 »

chyba chodzi o inna metodę - wkładasz to co chcesz zapalic w miejsce żarówki w reflektorze i kierujesz na słońce  którego promienie zostana skupione w ognisku zwierciadła [oczywiscie jeśli dobry reflektor]
Nie,nie,chodzi mi o to,że od akumulatora,można odpalić masę rzeczy.Na zwarcie oczywiście Mrugnięcie

Przyroda daje wszystko,zabiera wszystko i jest wszystkim...
http://mybushcraft.blogspot.com/
Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 08-01-2010, 11:42:35 »

Ja próbowałem rozpalić lupą suchą trawę ale mi się nie udało. Płacz
A jak wziąlem zwęgloną bawełne to chwyciło od razu. Chichot

Zbyt niska temperatura zapłonu. albo może wilgotna trawa.

Można również wykonać taką soczewkę z lodu, chociaz mnie się to nie udało. Smutny

Niebawem zamieszczę fotki takiej soczewki .

www.puszczanstwo.pl
kooniu
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: irlandia

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 08-01-2010, 12:58:18 »

Gryf nie odpowiedziałeś na moje pytanie a naprawdę jestem zainteresowany- da sie skupić soczewką  światlo reflektora samochodowego by podpalić cokolwiek?

życie jest walką szepnął człowiekowi na ucho ...spręzynowy nóż
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: