trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 01:10:02 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co jeść żeby było najtaniej i najlepiej??  (Przeczytany 4907 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
zirkau
Opinii: (0)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 04-01-2010, 22:14:55 »

Są jeszcze zagadki ... Jakim cudem X razy przerabiany cukier biały jest tańszy od zawierającego mikroelementy nierafinowanego ? Uśmiech
Bo przy oleju to chyba inna technologia pozyskiwania a jak nie to też żerują na miłośnikach zdrowego :/

jakie tam zagadki, wystarczy zapoznać się z technologią produkcji cukru Uśmiech Cała linia przygotowany pod biały rafinowany - to jest główna produkcja.
A aby mieć teraz żółty, trzeba w pewnym momencie pobrać go z linii technologicznej, osobno pakować itp. To powoduje dodatkowe koszty ( na pewnym etapie, utrzymanie odrębnej linii o podobnych kosztach a znacnie niższej wydajnosci kosztuje więcej w przeliczeniu na kg cukru).

To tak jak z elementami betonowymi. NIektórzy sądza ze element z otworami powinien być tanszy od takiego co nie ma otworów, bo ten z otworami to ma mniej betonu Uśmiech a przecież ktoś musi dopilnować dodatkowego elementu -  wykonania otworu, innego zbrojenia, innej matrycy. bo na tej zewnętrznej tłucze się i te pełne i te z otworami. Ale przy wyrobach z otworami dodatkowo należy doliczyć koszty drugiej matrycy dotyczącej wielkości otworu, często różnej wielkości.

To tak jak kierowca samochodu, po pewnym czasie woli jechać, jechać niż zatrzymywać się co chwilę aby kogoś zabrać, przepuscić itp.
beket
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 06-01-2010, 19:14:45 »

Smalczyk własnej produkcji, na plackach mączanych własnej produkcji, do tego "spady" owocowo-warzywno-piekarnicze wytargowane za grosze na bazarku (tylko trzeba raniuśko zajrzeć)  i kasza prosto z młyna + żywność trofiejna...

Student polski ma często przes...gwizdane, a jakoś żyć trzeba
szmalec i podpłomyki to chyba najtreściwsze i najsmaczniejsze rozwiązanie, pozostaje jeszcze różnicowanie diety, aby po tygodniu czy dwóch  nie ulewało się smalczykiem...
ja od siebie proponuję zatopienie w smalczyku pasków podsuszonego lub wędzonego mięcha uprzednio podsypanego np. vegetą. przy topieniu dodatki z suszonych jabłek, śliwek, chilli... tylko popuścić wodze fantazji...
Rumcajs8
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 08-01-2010, 18:22:36 »

do tego dietę urozmaicać tym, co akurat tanio wychodzi:
-zimą i wiosną mrożonki
-latem i jesienią te warzywa, które już na bazarach są od jakiegoś czasu
-zawsze: ryż, kasza

kiedyś na studiach przeżyłem dwa miesiące za 400zł (jeśli chodzi o jedzenie). kapuśniaki z kaszą gotowane na kościach schabowych, bigos na okrawkach wędlin, itp.
generalnie teraz (po podwyżkach) pewnie udało by mi się za 600zł. ale nie mam ochoty na powtórkę.

no i o co w końcu chodzi z tym tematem?
co najtaniej i dobrze w domu, czy w terenie? jaki czas w perspektywie mam się tym żywić?

może by autor wątku doprecyzował...

Bear popularyzuje idee survivalu jak Lepper popularyzowal idee bycia politykiem...
Misiakus
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Warszawa - prawy, górny róg

Nosiciel i użytkownik kieszeni :)

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 08-01-2010, 18:36:44 »

Ryże różne są Uśmiech Akurat bardzo lubię ryż to mam rozeznanie Mrugnięcie
W Warszawie 1Kg ryżu "basmati" kosztował ostatnio tam gdzie kupowałem TADAM ! 17,50 zł ! (rok temu 12,50 ...)
W jednym z marketów 2 lata temu był po 10 zł ... ale zero tego konkretnego aromatu w porównaniu do innych źródeł. Musieli mieć jakiś stary albo kiepskiej jakości.
Na Gwiazdkę kolega załatwił mi worek 10 Kg z Berlina i wyszło koło 9 zeta za 1Kg Uśmiech Jak na ten konkretny ryż to tanio ... jak porównać z ryżem marki ryż z Biedronki, Tesco czy Lidla to i tak kosmiczna cena Uśmiech

P.S. Jak ktoś zna jakąś hurtownię, gdzie w Wawie basmati mają taniej to niech da cynk na P.W. Mrugnięcie  Fenks

edit. dodałem brakującą literę Uśmiech
Rumcajs8
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 09-01-2010, 18:52:58 »

zapytam dostawcę ,,mojego" Wietnamczyka Mrugnięcie czasem z nim gadam jak przyjeżdża.
fakt, ja też lubię dobry ryż. ale jak mam kasę. jak nie, to kupuję worek 1kg za 2zł i mam żarcia na dłużej niż z 1kg ziemniaków Uśmiech zimą (dodając do tego parszywą jakość ziemniaków powszechnie dostępnych w miastach) mam tanio i dobrze.

Bear popularyzuje idee survivalu jak Lepper popularyzowal idee bycia politykiem...
woodcraft
Opinii: (3)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: 53° 47' N 20° 30' E

za zdrowie wędrowca na szlaku...

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 29-05-2010, 11:59:49 »

proponuję udać się do Caritasu ,  Mrugnięcie są żelazne porcje obiadowe rodem z Unii , a przy odrobinie szczęścia to można i jakiś dobry ciuch dostać oraz kartki obiadowe na cały miesiąc Duży uśmiech

Życie pozwala na to wszystko , co każdy człowiek ma odwagę wziąć.
wolfshadow
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Jaworzno

tuptuś leśny

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 29-05-2010, 14:47:14 »

Dzisiaj wstawiłem do lodówki 2 szynkowary. W jednym ok. 1kg szynki wieprzowej a w drugim ok 1,2kg mięsa z kurczaka.
Jutro o tej samej porze szynkowary trafią na 2 godziny do wody 80-90 st.C a po schłodzeniu już w poniedziałek będzie można robić kanapki.

Kurczak kosztował ok 12 zł (ok 2kg)
do tego trochę przypraw, żelatyny, soli peklującej (2 łyżeczki)
Z resztek kuraka gotuje się teraz rosół. Na upartego z części żelatyny, warzyw z rosołu, obierek z ugotowanego kuraka można byłoby zrobić galaretę.
Easy, cheaply and quickly...

Szynkowar to takie ustrojstwo: http://www.wyroby-domowe.pl/sz01-szynkowar-okragly-aluminium-p-214.html
Mam kilka innych pomysłów na jego użycie. Tak od domowego pasztetu po sało.

Co do oszczędności to w l. 2005-2007 miesięcznie na 2 osoby wydawałem 240 zł na żarcie (120zł/os).
Zakupy były takie:
- produkty sypkie (ryż, kasza, mąka, cukier) w marketach po sprawdzeniu gdzie taniej
- nabiał, warzywa i owoce tylko na małym targu
- wędliny w sklepie gdzie był duży wybór i od razu krojenie na plasterki (część wędlin robiłem na spółę ze staruszkiem kupując 1/2 świniaka w hurtowni, przetwarzając i wędząc we własnym zakresie)
- wieprzowina w sklepie firmowym przy ubojni (dość daleko było i kupowałem więcej, porcjowałem i mroziłem)
- drób w hurtowni drobiu (2 całe kurczaki - porcjowałem i mroziłem - np. 2 udka z kurczaka to podstawa 2 daniowego obiadu)
Jeśli były dania typu gulasz, leczo, bigos to zawsze robiłem więcej a to co zostało pasteryzowałem w słoikach na później.

Trzeba tylko trochę pokombinować.
Na przykład bierzemy duże golonko i przy jego pomocy możemy uzyskać:
- golonko na piwie z miodem (po wstępnym obgotowaniu)

(z obgotowania uzyskujemy dużo wywaru m/w na 6-8 porcji)
- żur z ziemniakami
- żur z pierogami kapustą i grzybami (grzyby można sobie zbierać i suszyć we własnym zakresie)
- barszcz z .... (po dorzuceniu i obgotowaniu buraczków)
- zupę .... (np. ziemniaczaną)

No i jeszcze można dorzucać dzikie rośliny jadalne  Chichot

.:fortes fortuna adiuvat:.
artwar
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 19-06-2010, 12:52:21 »

Witam!

A ja muszę napisać o soczewicy zielonej. Do kupienia w sklepie za ok. 10zł/kg (najczęściej w toerbkach 300g, na półkach ze zdrową żywnością) lub na targu za ok. 5zł/kg. Gotuje się ją w wodzie 10-20 minut (wsypać do zimnej wody jak ktoś woli twardszą lub do gotującej - będzie miękka). Można ją jeść z wieloma rzeczami - mięso, sery, ryby. Moim zdaniem dużo bardziej uniwersalna od ryżu.

Soczewica jest bardzo sycąca i ma fenomenalną ilość potrzebnych składników odżywczych. Przykładowo posiłek który ja sam często jem - porcja 100g soczewicy + tuńczyk z puszki w oleju ma 50g białka (!) i 11g błonnika. Cena takiego posiłku to 2-3zł! A można to śmiało jeść na obiad.
Misiakus
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Warszawa - prawy, górny róg

Nosiciel i użytkownik kieszeni :)

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 29-06-2010, 18:26:56 »

Tylko, że soczewica to strączkowe. Strączkowe mają czasem i 3x więcej białka od mięsa więc sensu nie ma żadnego komponować posiłków w których jest i soczewica i mięso. Druga sprawa to czas gotowania ... 10-15 minut to gotuje się soczewicę otartą bez łupinek. Ta w łupinkach w zależności od świeżości i czy moczona czy nie to i czasem 45 minut potrafi dochodzić do stanu zjadliwości. Mało jest bardziej ciężkostrawnych rzeczy od niedogotowanych strączkowych Uśmiech Ogólnie dużo prostsza w obróbce jest pomarańczowa (otarta z łupinek ta zielona Uśmiech). Mi osobiście też bardziej smakuje.
Jeszcze kwestia odpowiedniego przyprawiania aby okolicy nie zagazować. Kminek, cząber do żarła i koper włoski w pogotowiu Mrugnięcie

Z tanich i wartościowych rzeczy to można też kupić kilogram fasoli mung całej (taka zielona, bo połówki są żółtawe i nie nadają się na kiełki) i robić z tego kiełki. Rosną do 2-3 cm w 2-3 dni i z garści masz konkretną "surówkę" do posiłku dla dwóch osób. Najłatwiej się z niej robi bo z pszenicy, soczewicy itp. częściej mi spleśniało przed osiągnięciem tych 2 cm.
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #24 : 30-06-2010, 10:10:41 »

Spleśniało bo za dużo wody lałeś Mrugnięcie

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
artwar
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 06-07-2010, 18:39:47 »

Hmm co do czasu gotowania to mi w zupełności wystarcza te 10-15 minut gotowania soczywicy zielonej, z łupinkami, bez moczenia. Fakt że nie lubię rozgotowanych rzeczy (np. pomarańczowej soczewicy którą ciężko podać nierozgotowaną) i dla niektórych może to być niezjadliwe. Kłopotów z niestrawnością nie mam absolutnie, jak i z gazami Uśmiech. A jem ją kilka razy w tygodniu i sporo się ruszam. Dla mnie to jest "hit" bo mogę ją jeść codziennie (np. ryżu bym nie mógł), jest tania i zdrowa. Nadaje się również jak najbardziej na wyprawy do ugotowania.

Argumentu że strączkowych nie łączy się z mięsem bo za dużo białka nie rozumiem... Organizm nie przyswoi całego białka? I tak organizm przyswaja tylko część białka z pożywienia, dając dwa różne źródła biała (roślina/mięso) na pewno lepiej sobie z nim poradzi.
corvus
Opinii: (2)
Ekspert

Miejsce pobytu: Warszawa/Pionki

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 15-07-2010, 19:40:21 »

porcja 100g soczewicy + tuńczyk z puszki w oleju ma 50g białka (!) i 11g błonnika. Cena takiego posiłku to 2-3zł! A można to śmiało jeść na obiad.

jakiegoś taniego tego tuńczyka masz.
Poza tym, te 50g białka to pula ogólna, w której tylko około 18g masz białka pełnowartościowego (z tuńczyka), natomiast reszta (z soczewicy) ma skład aminokwasów niezbyt pasujący do naszego - ludzkiego.  W efekcie te białka nie zostaną prawdopodobnie wykorzystane do odbudowy tkanek (a po to je przecież jemy).

Jeśli chcemy oszczędzać na diecie to szukamy tanich źródeł pełnowartościowych pokarmów a nie pokarmów o niskiej wartości (choć te, naturalnie będą tańsze). W innym wypadku, na dłuższą metę więcej stracimy niż oszczędzimy i widzę, że nie ja pierwszy tu tak uważam.

.
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: