|
« Odpowiedz #45 : 11-01-2010, 09:44:57 » |
|
Wata kosmetyczna (najpodlejszej jakości , im droższa tym gorzej się pali) zapala się nawet od krzywego spojrzenia ,daje 2 sekundy ognia i ze 4 żaru . Zaraz poszukam fotki .
Może? Ale nie od kowalskiego krzesiwa. Uwierz mi. Nie da rady.
|
|
|
|
|
|
"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20) www.puszczanstwo.pl
|
|
|
 |
« Odpowiedz #46 : 11-01-2010, 09:47:58 » |
|
Kurcze , muszę zdobyć takie krzesiwko. Wiem (sprawdzone) od iskry z dwóch kamieni krzemieniupodobnych się mi kiedy zapaliła.
|
|
|
|
|
|
POZDRAWIAM. Jeśli nie mam czegoś przy sobie ,to znaczy ,że nie jest do niczego potrzebne. "Przecieki z samej góry mam, Chłopaki, idzie potop!"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #47 : 11-01-2010, 09:58:21 » |
|
Kurcze , muszę zdobyć takie krzesiwko. Wiem (sprawdzone) od iskry z dwóch kamieni krzemieniupodobnych się mi kiedy zapaliła.
Nie znasz nazw tych kamieni? Piryt, markazyt, krzemienie o innych nietypowych barwach czy fakturach?
|
|
|
|
|
|
"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20) www.puszczanstwo.pl
|
|
|
 |
« Odpowiedz #48 : 11-01-2010, 10:03:07 » |
|
Nie mam pojęcia ,szedłem z psem na spacer ,podniosłem (kopali rowy pod kanalizację) postukałem i była iskra . Wyciągnąłem z kieszeni watę i sprawdziłem .
|
|
|
|
|
|
POZDRAWIAM. Jeśli nie mam czegoś przy sobie ,to znaczy ,że nie jest do niczego potrzebne. "Przecieki z samej góry mam, Chłopaki, idzie potop!"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #49 : 11-01-2010, 10:19:37 » |
|
Kangoo, czyli rozpaliłeś watę uderzając kamień w kamień, tak ? Czy masz jeszcze te kamienie ? A opakowanie od tej waty też masz ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #50 : 11-01-2010, 10:28:21 » |
|
"Puszek - wata higieniczno kosmetyczna " z Biedronki . Kamienie wywaliłem , to już było jakiś czas temu , zdaje się,że na knives zanim powstało Tactical, Wysz wyprowadził mnie z błędu bo myślałem ,że znalazłem krzemienie w Toruniu  . Zapalanie wyglądało tak , na większym kamieniu położyłem watę i łup mniejszym .Za którymś razem poszło. A te znalezione kamulce nie za każdym razem dawały iskrę ,strasznie się kruszyły . Edzia / znalazłem w rupieciach kawałek kamulca  Jakich hubek używacie do kowalskiego krzesiwa? (sory za ohydny parapet ,ale pies stale go rysuje pazurami i nie chce mi się malować)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #51 : 11-01-2010, 10:32:08 » |
|
Stachu, nawet jeśli byłaby to naturalna, 100% bawełna to i tak bez preparowania iskry nie złapie. Dąb dobrze mówi,jest jeszcze nie jedna hubka,która nie wymaga preparowania.Po głębszym teście,pojawi się opis niebawem...
NP. Słyszałem od kumpla który bujał się po wielkim świecie i zakręcił do Mingolii, że tamtejszy naród korzysta z hubki do kowalskiego krzesiwa z Szarotki Alpejskiej ale nie udało się ustalić czy surowiec był nasączony saletrą, amoniakiem czy innym chemikiem, czy też nie. Sprawdzimy. Poza tym podobne liście jak Szarotka posiada Dziewanna - byle do wiosny z testami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #52 : 11-01-2010, 10:34:05 » |
|
"Puszek - wata higieniczno kosmetyczna " z Biedronki . Kamienie wywaliłem , to już było jakiś czas temu , zdaje się,że na knives zanim powstało Tactical, Wysz wyprowadził mnie z błędu bo myślałem ,że znalazłem krzemienie w Toruniu  . Zapalanie wyglądało tak , na większym kamieniu położyłem watę i łup mniejszym .Za którymś razem poszło. A te znalezione kamulce nie za każdym razem dawały iskrę ,strasznie się kruszyły . Krzemienie są kruche. Nie sądzę aby w Toruniu nie można było znaleźć krzemieni. K. występuje prawie na całym niżu w kraju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #53 : 11-01-2010, 10:34:56 » |
|
Dzięki.
Ale niestety nie zaspokoiłeś mnie. :-)
Więc będę Cie dalej dręczył. :-)
Czy pamiętasz jak duże były te kamienie (10 cm, 20 cm, 30 cm), jaki miały kolor, jaki połysk, czy uderzałeś dokładnie w miejsce gdzie leżał wacik ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #54 : 11-01-2010, 10:38:52 » |
|
Zapaliła się, czy żarzyła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #55 : 11-01-2010, 10:41:57 » |
|
Kamulec (to taki sam ,tylko mały ) w edycie . Zapalanie wyglądało tak ,wata przytrzymywana palcem na płaskiej części (z 10cm) większego kamienia i uderzałem pod kątem mniejszym ,tuż przed watą . Zatliła sie i zapaliła po pół sekundy. Kurcze ,żebym wiedział ,że to może być przydatne zabrałbym kamulce (pełno ich było) .Ale jako palacz zawsze mam kilka zapalniczek ,więc o ogień się nie martwię .
Teraz też spróbowałem tym z okna , nie idzie mi coś . Pewnie dlatego,że nie ma drugiego ,a nożem nie chce iskrzyć .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #56 : 11-01-2010, 10:43:19 » |
|
Teraz też spróbowałem tym z okna , nie idzie mi coś . Pewnie dlatego,że nie ma drugiego ,a nożem nie chce iskrzyć .
Rozbij dziada a będą dwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #57 : 11-01-2010, 10:44:36 » |
|
Myślałem o tym ,ale będą dwa malutkie . Teraz idę z psem ,potem pokombinuję .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #58 : 11-01-2010, 10:51:41 » |
|
Dzięki Kangoo !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #59 : 11-01-2010, 11:34:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|