|
« Odpowiedz #30 : 08-01-2010, 11:06:50 » |
|
No cóż, w dzisiejszych czasach trudno uwierzyć komuś jeśli nie zobaczy się na własne gały, dotknie, powącha. Trudniej dziś również o refleksję.
Nadmieniłem, czyli wspomniałem w tym wątku o tym, że pewien gość stosował hubkę bez chemicznej obróbki. Nawet jeśli są inne naturalne substancje chwytające iskrę to i tak wiadomo, że chodzi o hubę - grzyb. Hm?
Nie prowadzimy dyskusji naukowej opartej na 100 % doświadczeniach. Ktoś stawia przypuszczenia hipotezy propozycje. Powinniśmy załączać filmy fotografie, podpisy, naukowe pisma itp itd jako poparcie naszych wniosków . Nie róbmy z igieł wideł .
|
|
|
|
|
|
"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20) www.puszczanstwo.pl
|
|
|
 |
« Odpowiedz #31 : 08-01-2010, 11:16:35 » |
|
Hubka jest nazwą potoczną wszelakich rozpałek, nie tylko tych z grzybów. To skąd mamy wiedzieć, że chodzi Ci właśnie o grzyb?
Potrafisz się przyznać, że źle wyraziłeś czy będziesz dalej się wił jak piskorz i obracał wszystko tak żeby Tobie pasowało?
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #32 : 08-01-2010, 11:27:51 » |
|
Skąd ! Czekam na kolejne twoje Charcerskie Przysłowie lub powiedzenie. A jak myślisz? Zastanów się! Wytęż łepetynę! Jak sądzisz? Czy znam inną hubkę nawet jeśli nie grzyb, który chwyta iskrę bez użycia chemii? Ja nie! Bo nawet o tym nie słyszałem. Bo bym już dawno o tym napisał. Mądrej głowie dość dwie słowie mgr_googe_scout'cie! Zresztą przykładowo wystarczy niedaleko rozejrzeć się jak to na przykładzie skrawka info można usłyszeć: A Wiem! Pewnie słyszałem! Byłem tam! Znam to! Ktoż jak nie ja! I nikt tego jakoś nie kwestionuje. Hubka jest nazwą potoczną wszelakich rozpałek, nie tylko tych z grzybów. To skąd mamy wiedzieć, że chodzi Ci właśnie o grzyb?
Potrafisz się przyznać, że źle wyraziłeś czy będziesz dalej się wił jak piskorz i obracał wszystko tak żeby Tobie pasowało?
O to samo mógłbym zapytać się ciebie. Wciskasz ciemnotę "druchu" Zaczęło mnie to bawić . I co? Tak wkółko Macieju?
|
|
|
|
|
|
"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20) www.puszczanstwo.pl
|
|
|
 |
« Odpowiedz #33 : 08-01-2010, 12:30:51 » |
|
a mógłbyś przestać robić gnój na forum?
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #34 : 08-01-2010, 13:15:09 » |
|
a mógłbyś przestać robić gnój na forum?
I vice versa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #35 : 08-01-2010, 13:18:34 » |
|
Masz jakieś zastrzeżenia - zgłoś to do admina.
To co napisałem wcześniej nie było propozycją a upomnieniem kierownika forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #36 : 08-01-2010, 19:22:42 » |
|
Dąb dobrze mówi,jest jeszcze nie jedna hubka,która nie wymaga preparowania.Po głębszym teście,pojawi się opis niebawem... To co napisałem wcześniej nie było propozycją a upomnieniem kierownika forum. He,he...Scout,trzeba ostrożnie,bo mogą się w temacie ognia pojawić wykropkowane posty ::)Później za Chiny nie wiadomo o co chodzi w temacie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #37 : 10-01-2010, 22:32:53 » |
|
Skąd ! Czekam na kolejne twoje Charcerskie Przysłowie lub powiedzenie. A jak myślisz? Zastanów się! Wytęż łepetynę! Jak sądzisz? Czy znam inną hubkę nawet jeśli nie grzyb, który chwyta iskrę bez użycia chemii? Ja nie! Bo nawet o tym nie słyszałem. Bo bym już dawno o tym napisał. Mądrej głowie dość dwie słowie mgr_googe_scout'cie! Zresztą przykładowo wystarczy niedaleko rozejrzeć się jak to na przykładzie skrawka info można usłyszeć: A Wiem! Pewnie słyszałem! Byłem tam! Znam to! Ktoż jak nie ja! I nikt tego jakoś nie kwestionuje. O to samo mógłbym zapytać się ciebie. Wciskasz ciemnotę "druchu" Zaczęło mnie to bawić . I co? Tak wkółko Macieju? Mnie to przestało bawić. Albo zaczniesz rozmawiać na poziomie i na temat, bez personalnych wycieczek, albo będziesz zdawał na 3 pióra. Zaczniesz od próby milczenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #38 : 10-01-2010, 23:46:30 » |
|
A mnie zastanawia po co nosić hubkę do krzesiwa Szwedzkiego.O ile mamy orginał (i to najlepiej ten mx wielki-model Army) to odpalałem tym raktycznie wszystko ..suche patyki lekko zeskrobane nozem na wióry. Owszem jak sytułacja bedzie tragiczna -czytaj mokro to zmienia się sprawa diametralnie ;-)
ale mamy ze sobą zawsze cos co chwyci taka iskrę.
Pamiętam taką sytuację bodajże z 94 roku jak wysłano mnie z kolegą (byłem wtedy podobnie jak kolega scout -harcerzem ) aby rozpalić ogień na przyrzeczenie. Noc ciemna , koniec biegu i impreza wypadały wysoko na przełęczy (to chyba były okolice tylmanowej). wchodzimy tam a tutaj zero dobrego drzewa na rozpałkę , a reszta mokre jak gnój, szukanie na nic się zdaje. jest marnie. naskrobaliśmy co się dało i po zrobieniu platformy zaczynamy rozpalać ; jedna zapałka, dwie, pięć, 10 zapałek...kończą sie a ognia nie ma. świeczki nie było ..katastrofa. Zaraz będą ludzie, taka podniosła chwila a tutaj lipa. Wpadłem na pomysł aby rozpalić coś innego (papierów nie było, śmieci nie mieliśmy) i co rozpaliłem ?..najpierw stliła mi się cała rękawiczka bawełniana z rodzaju tych co dziś w TESCO kosztują 3 zł. ale za mała temperatura i brak ognia po mimo mocnego dmuchania nic nie dała. Uratowała nas bandamka robiona z chusty trójkątnej farbowanej na czarno. czasy były jakie były kolor przepisowy drużyny to czerń to takie sztuki sie robiło ;-)
więc pociołem kilka pasków z tej bawełny i od tego dopiero zagrało ognicho ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #39 : 10-01-2010, 23:53:49 » |
|
Super- co do oryginalnego krzesiwa szwedzkiego to oczywiście masz rację. Ale wątek dotyczy krzesiwa tradycyjnego, kowalskiego. A tu jak wiadomo iskra jest mniejsza i ma niższą temperaturę.
Jak dla mnie ten grzybek ostatnio opisywany to mistrzostwo świata, działa cudnie. Ale ciekaw jestem co tam jeszcze Dąb ma w zanadrzu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #40 : 11-01-2010, 09:27:18 » |
|
jasne jasne ale tutaj już 150 osób napisało że używa szwedzkiego ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #41 : 11-01-2010, 09:30:35 » |
|
a ja szukam szwedzkiego, ale tylko pręta. Bez oprawy. Ma ktoś na zbyciu, że się offtopicznie spytam?
A co do hubek nietraktowanych chemicznie to wg mnie waciki kosmetyczne są the best
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #42 : 11-01-2010, 09:31:39 » |
|
W birkashop nie mają ? Na knives ktoś sprzedawał .
Edzia/ maja Army i Scout
|
|
|
|
|
|
POZDRAWIAM. Jeśli nie mam czegoś przy sobie ,to znaczy ,że nie jest do niczego potrzebne. "Przecieki z samej góry mam, Chłopaki, idzie potop!"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #43 : 11-01-2010, 09:38:05 » |
|
a ja szukam szwedzkiego, ale tylko pręta. Bez oprawy. Ma ktoś na zbyciu, że się offtopicznie spytam?
A co do hubek nietraktowanych chemicznie to wg mnie waciki kosmetyczne są the best
Kupuj szweda oprawę zdejmij - sądzę, że cena będzie podobna jeśli nie taka sama, a kosmetyczne wynalazki odpuszczam sobie bo się kompletnie nie nadają bo właśnie należałoby potraktować je chemią aby móc schwytać skierkę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #44 : 11-01-2010, 09:41:16 » |
|
a kosmetyczne wynalazki odpuszczam sobie bo się kompletnie nie nadają bo właśnie należałoby potraktować je chemią aby móc schwytać skierkę Wata kosmetyczna (najpodlejszej jakości , im droższa tym gorzej się pali) zapala się nawet od krzywego spojrzenia ,daje 2 sekundy ognia i ze 4 żaru . Zaraz poszukam fotki .  Jakich hubek używacie do kowalskiego krzesiwa?
|
|
|
|
|
|
POZDRAWIAM. Jeśli nie mam czegoś przy sobie ,to znaczy ,że nie jest do niczego potrzebne. "Przecieki z samej góry mam, Chłopaki, idzie potop!"
|
|
|
|