trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 01:21:44 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 5 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakich hubek używacie do kowalskiego krzesiwa?  (Przeczytany 7405 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Gryf
Opinii: (0)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Ziemia Kłodzka lub Wrocław

Świniopas,łazęga, powsinoga,wałkoń i szaławiła.

Ignoruj
« Odpowiedz #30 : 08-01-2010, 11:06:50 »

No cóż, w dzisiejszych czasach trudno uwierzyć komuś jeśli nie zobaczy się na własne gały,  dotknie, powącha. Trudniej dziś również o refleksję.

Nadmieniłem, czyli wspomniałem w tym wątku o tym, że pewien gość stosował hubkę bez chemicznej obróbki. Nawet jeśli są inne naturalne substancje chwytające iskrę to i tak wiadomo, że chodzi o hubę - grzyb. Hm?

Nie prowadzimy dyskusji naukowej opartej na 100 % doświadczeniach. Ktoś stawia przypuszczenia hipotezy propozycje.  Powinniśmy załączać filmy fotografie, podpisy, naukowe pisma itp itd jako poparcie naszych wniosków . Nie róbmy z igieł wideł . 

"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)

www.puszczanstwo.pl
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #31 : 08-01-2010, 11:16:35 »

Hubka jest nazwą potoczną wszelakich rozpałek, nie tylko tych z grzybów. To skąd mamy wiedzieć, że chodzi Ci właśnie o grzyb?

Potrafisz się przyznać, że źle wyraziłeś czy będziesz dalej się wił jak piskorz i obracał wszystko tak żeby Tobie pasowało?

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #32 : 08-01-2010, 11:27:51 »

Skąd ! Czekam na kolejne twoje Charcerskie Przysłowie lub powiedzenie.

A jak myślisz? Zastanów się! Wytęż łepetynę! Jak sądzisz? Czy znam inną hubkę nawet jeśli nie grzyb, który chwyta iskrę bez użycia chemii? Ja nie! Bo nawet o tym nie słyszałem.  Bo bym już dawno o tym napisał.  Mądrej głowie dość dwie słowie  mgr_googe_scout'cie! Mrugnięcie  

Zresztą przykładowo wystarczy niedaleko rozejrzeć się jak to na przykładzie skrawka info można usłyszeć: A Wiem! Pewnie słyszałem! Byłem tam! Znam to! Ktoż jak nie ja!  I nikt tego jakoś nie kwestionuje.

Hubka jest nazwą potoczną wszelakich rozpałek, nie tylko tych z grzybów. To skąd mamy wiedzieć, że chodzi Ci właśnie o grzyb?

Potrafisz się przyznać, że źle wyraziłeś czy będziesz dalej się wił jak piskorz i obracał wszystko tak żeby Tobie pasowało?

O to samo mógłbym zapytać się ciebie. Wciskasz ciemnotę "druchu"

Zaczęło mnie to bawić . I co? Tak wkółko Macieju?

"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)

www.puszczanstwo.pl
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #33 : 08-01-2010, 12:30:51 »

a mógłbyś przestać robić gnój na forum?

KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #34 : 08-01-2010, 13:15:09 »

a mógłbyś przestać robić gnój na forum?

I vice versa?

www.puszczanstwo.pl
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #35 : 08-01-2010, 13:18:34 »

Masz jakieś zastrzeżenia - zgłoś to do admina.

To co napisałem wcześniej nie było propozycją a upomnieniem kierownika forum.

KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
zdybi
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: zachdniopomorskie

Ignoruj
« Odpowiedz #36 : 08-01-2010, 19:22:42 »

Dąb dobrze mówi,jest jeszcze nie jedna hubka,która nie wymaga preparowania.Po głębszym teście,pojawi się opis niebawem...
To co napisałem wcześniej nie było propozycją a upomnieniem kierownika forum.
He,he...Scout,trzeba ostrożnie,bo mogą się w temacie ognia pojawić wykropkowane posty ::)Później za Chiny nie wiadomo o co chodzi w temacie...

Przyroda daje wszystko,zabiera wszystko i jest wszystkim...
http://mybushcraft.blogspot.com/
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #37 : 10-01-2010, 22:32:53 »

Skąd ! Czekam na kolejne twoje Charcerskie Przysłowie lub powiedzenie.

A jak myślisz? Zastanów się! Wytęż łepetynę! Jak sądzisz? Czy znam inną hubkę nawet jeśli nie grzyb, który chwyta iskrę bez użycia chemii? Ja nie! Bo nawet o tym nie słyszałem.  Bo bym już dawno o tym napisał.  Mądrej głowie dość dwie słowie  mgr_googe_scout'cie! Mrugnięcie  

Zresztą przykładowo wystarczy niedaleko rozejrzeć się jak to na przykładzie skrawka info można usłyszeć: A Wiem! Pewnie słyszałem! Byłem tam! Znam to! Ktoż jak nie ja!  I nikt tego jakoś nie kwestionuje.

O to samo mógłbym zapytać się ciebie. Wciskasz ciemnotę "druchu"

Zaczęło mnie to bawić . I co? Tak wkółko Macieju?

Mnie to przestało bawić. Albo zaczniesz rozmawiać na poziomie i na temat, bez personalnych wycieczek, albo będziesz zdawał na 3 pióra. Zaczniesz od próby milczenia.
super
Kierownik forum
Opinii: (6)
*

Miejsce pobytu: Częstochowa

szczęśliwy tato

« Odpowiedz #38 : 10-01-2010, 23:46:30 »

A mnie zastanawia po co nosić hubkę do krzesiwa Szwedzkiego.O ile mamy orginał (i to najlepiej ten mx wielki-model Army) to odpalałem tym raktycznie wszystko ..suche patyki lekko zeskrobane nozem na wióry. Owszem jak sytułacja bedzie tragiczna -czytaj mokro to zmienia się sprawa diametralnie ;-)

ale mamy ze sobą zawsze cos co chwyci taka iskrę.

Pamiętam taką sytuację bodajże z 94 roku jak wysłano mnie z kolegą (byłem wtedy podobnie jak kolega scout -harcerzem ) aby rozpalić ogień na przyrzeczenie. Noc ciemna , koniec biegu i impreza wypadały wysoko na przełęczy (to chyba były okolice tylmanowej). wchodzimy tam a tutaj zero dobrego drzewa na rozpałkę , a reszta mokre jak gnój, szukanie na nic się zdaje. jest marnie. naskrobaliśmy co się dało i po zrobieniu platformy zaczynamy rozpalać ; jedna zapałka, dwie, pięć, 10 zapałek...kończą sie a ognia nie ma. świeczki nie było ..katastrofa. Zaraz będą ludzie, taka podniosła chwila a tutaj lipa. Wpadłem na pomysł aby rozpalić coś innego (papierów nie było, śmieci nie mieliśmy) i co rozpaliłem ?..najpierw stliła mi się cała rękawiczka bawełniana z rodzaju tych co dziś w TESCO kosztują 3 zł. ale za mała temperatura i brak ognia po mimo mocnego dmuchania nic nie dała. Uratowała nas bandamka robiona z chusty trójkątnej farbowanej na czarno. czasy były jakie były kolor przepisowy drużyny to czerń to takie sztuki sie robiło ;-)

więc pociołem kilka pasków z tej bawełny i od tego dopiero zagrało ognicho ;-)

Szkolenia survivalowe i taktyczne www.survivaltech.pl

Szyję różne taktyczne rzeczy na zamówienie www.supertac.pl
Treasure Hunter
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #39 : 10-01-2010, 23:53:49 »

Super- co do oryginalnego krzesiwa szwedzkiego to oczywiście masz rację. Ale wątek dotyczy krzesiwa tradycyjnego, kowalskiego. A tu jak wiadomo iskra jest mniejsza i ma niższą temperaturę.

Jak dla mnie ten grzybek ostatnio opisywany to mistrzostwo świata, działa cudnie. Ale ciekaw jestem co tam jeszcze Dąb ma w zanadrzu.  

super
Kierownik forum
Opinii: (6)
*

Miejsce pobytu: Częstochowa

szczęśliwy tato

« Odpowiedz #40 : 11-01-2010, 09:27:18 »

jasne jasne ale tutaj już 150 osób napisało że używa szwedzkiego ;-)

Szkolenia survivalowe i taktyczne www.survivaltech.pl

Szyję różne taktyczne rzeczy na zamówienie www.supertac.pl
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #41 : 11-01-2010, 09:30:35 »

a ja szukam szwedzkiego, ale tylko pręta. Bez oprawy. Ma ktoś na zbyciu, że się offtopicznie spytam?

A co do hubek nietraktowanych chemicznie to wg mnie waciki kosmetyczne są the best
kangoo
Opinii: (1)
Ekspert

Miejsce pobytu: Toruń

Ignavis semper feriae.

Ignoruj
« Odpowiedz #42 : 11-01-2010, 09:31:39 »

W birkashop nie mają ? Na knives ktoś sprzedawał .

Edzia/ maja Army i Scout

POZDRAWIAM. 
Jeśli nie mam czegoś przy sobie ,to znaczy ,że nie jest do niczego potrzebne.
"Przecieki z samej góry mam,
Chłopaki, idzie potop!"
Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #43 : 11-01-2010, 09:38:05 »

a ja szukam szwedzkiego, ale tylko pręta. Bez oprawy. Ma ktoś na zbyciu, że się offtopicznie spytam?

A co do hubek nietraktowanych chemicznie to wg mnie waciki kosmetyczne są the best

Kupuj szweda oprawę zdejmij - sądzę, że cena będzie podobna jeśli nie taka sama,  a kosmetyczne wynalazki odpuszczam sobie bo się kompletnie nie nadają bo właśnie należałoby potraktować je chemią aby móc schwytać skierkę   

www.puszczanstwo.pl
kangoo
Opinii: (1)
Ekspert

Miejsce pobytu: Toruń

Ignavis semper feriae.

Ignoruj
« Odpowiedz #44 : 11-01-2010, 09:41:16 »

a kosmetyczne wynalazki odpuszczam sobie bo się kompletnie nie nadają bo właśnie należałoby potraktować je chemią aby móc schwytać skierkę  

Wata kosmetyczna (najpodlejszej jakości , im droższa tym gorzej się pali) zapala się nawet od krzywego spojrzenia ,daje 2 sekundy ognia i ze 4 żaru . Zaraz poszukam fotki .

http://img682.imageshack.us/img682/239/0016dsc31263565861.jpg
Jakich hubek używacie do kowalskiego krzesiwa?

POZDRAWIAM. 
Jeśli nie mam czegoś przy sobie ,to znaczy ,że nie jest do niczego potrzebne.
"Przecieki z samej góry mam,
Chłopaki, idzie potop!"
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 5 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: