trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 02:12:55 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 3 4 5 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakich hubek używacie do kowalskiego krzesiwa?  (Przeczytany 7407 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
lewin
Opinii: (3)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Poznań

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 25-12-2009, 23:51:50 »

Przepis na pseudo domowa hubke Mrugnięcie
1. Kawalek balewnianej tkaniny wkladamy do metalowego pudelka (np. po landrynkach).
2. Pudelko zamykamy metalowym wiekiem, ktory ma zrobiowny po srodku swojej srednicy maly otwor (5 mm).
3. Calosc (metalowe pudelko z tkanina wewntarz) podgrzewamy na srednim ogniu, na palniku turystycznym. Po pewnym czasie z dziurki w wieku zacznie wydobywac sie dym.
4. Dusimy krotksza chwile tkanine w dymie i puszke odkladamy na bok do ostudzenia Mrugnięcie (dziurke zatykamy do ostudzenia patykiem)
5. Po otwarciu zimnego pudelka mamy hubke. Odpala od kazdego krzesiwa Mrugnięcie

Wierzchnia warstaw/powloka tkaniny po kontakcie z iskra staje sie pomaranczowo-czerwona i rozprzestrzenia bardzo szybko po calym kawalku materialu. Dajcie znac jak odpala od krzesiwa kowalskiego lub podeslijcie mi takie krzesiwo do domu Uśmiech
Nastepnym razem jak bede robil moja hubke zrobie foty i umieszcze w DIY.

Podnieść wiarygodność swojego biznesu w internecie. Zainwestuj w certyfikat SSL.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 26-12-2009, 18:15:22 »

Takiej hubki jak opisał levin - używali bohaterowie "tajemniczej wyspy" Verne.
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #17 : 26-12-2009, 19:58:12 »

bo to najbardziej klasyczny sposób Uśmiech

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
zdybi
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: zachdniopomorskie

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 05-01-2010, 15:42:14 »

http://puszczanstwo.blogspot.com/2010_01_01_archive.html
To niesamowita hubka.Wystarczy ją dobrze wysuszyć i łapie nawet najmniejszą iskrę.Nie trzeba jej preparować.Gdy złapie i zacznie się żarzyć,nie sposób tego ugasić,łatwo ją rozdmuchać.Niestety nie spotyka się jej za często,więc ostrożnie z pozyskaniem Mrugnięcie

Przyroda daje wszystko,zabiera wszystko i jest wszystkim...
http://mybushcraft.blogspot.com/
Gryf
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Ziemia Kłodzka lub Wrocław

Świniopas,łazęga, powsinoga,wałkoń i szaławiła.

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 06-01-2010, 08:38:31 »

Inaczej włóknouszek ukośny przypomina zbrylony asfalt lub żużel. Dziś ruszam teren na poszukiwania. Chłopaki z Czesji pokazywali toto ale nie znali nazwy. Zrobimy testy i przekonamy się co jak i którędy.

"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)

www.puszczanstwo.pl
Dąb
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 06-01-2010, 11:57:14 »

Widzisz musiałeś do Czech jechać aby się tego dowiedzieć, a wystarczyło się mnie spytać, zresztą na zlocie recona mówiłem komuś o tym, trza było dobrze słuchać Mrugnięcie

Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 06-01-2010, 12:06:29 »

Nie, bo to było przy okazji . Mam zbyt krótkie  uszy aby usłyszeć wszystko co tam w trawie piszczy Mrugnięcie Zresztą już gdzieś w tym wątku wspominałem o tym grzybie .  Uśmiech
 No to co? Szukamy następnych wynalazków.

"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20)

www.puszczanstwo.pl
Dąb
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 06-01-2010, 12:18:24 »

Jeszcze coś tam w rękawie mam, ale wszystko w swoim czasie.
Zresztą już gdzieś w tym wątku wspominałem o tym grzybie .  Uśmiech
Nie widze nigdzie w tym wątku abyś o tym grzybie wspominał.

Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 06-01-2010, 13:13:00 »

Widziałem zawodnika, który przygotował hubkę bez hemicznego preparowania, która chwytła iskrę w mig. Trzeba będzie kiedyś nad tym dłużej przysiąść i odtrąbić sukces. 

www.puszczanstwo.pl
Dąb
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 06-01-2010, 16:06:09 »

Z tego postu wynika tyle, że równie dobrze mogło ci chodzić o suszoną kupę słonia, żadnych konkretów, co do wyglądu czy chociaż występowania nadrzewnego. Dobra koniec OT

Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 07-01-2010, 07:25:49 »

W tym kontekście miałem właśnie na myśli tę właśnie hubkę. A że rozmawiamy w tym temacie o hubkach a nie o papierze toaletowym czy kupach słonia, więc nie trudno się domyślić o co chodzi? Zrozumiałbym twoją wątpliwość gdybym w temacie o "lotach kosmicznych" wspomniałbym o takiej hubce, ale jestem w 100 % pewien, że DOKŁADNIE wiesz o czym pisałem i nie trzeba być jasnowidzem aby zrozumieć o co mi chodzi! Ruszać głową i nie ściemniać! Mrugnięcie   Mądrej głowie dość dwie słowie. ( No chyba, że chodzi o zwyczajne czepialstwo? )  KONIEC. Uśmiech

www.puszczanstwo.pl
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #26 : 07-01-2010, 08:24:30 »

Taaa i wszyscy są jasnowidzami żeby wiedzieć o co Ci chodzi? Pierdolicie Hipolicie Mrugnięcie

KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Gryf
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 08-01-2010, 08:23:38 »

Taaa i wszyscy są jasnowidzami żeby wiedzieć o co Ci chodzi? Pierdolicie Hipolicie Mrugnięcie

Nie wszyscy są janowidzami ale każdy łeb ma na karku aby nim ruszać w lewo i w prawo po to aby czasem nim pomyśleć. Zresztą j.w.

No i wykluł nam się geniusz częstochowskiej rymowanki poeta magister skaut! Nobla mu dać! Mistrz słowa wzorem prezydenta Wałęsy! Mrugnięcie Chichot Wałęsa nobla dostał więc może i "Charcerz" szarpnie?

www.puszczanstwo.pl
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #28 : 08-01-2010, 08:54:37 »

Gryf - znowu zaczynasz?

KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Dąb
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 08-01-2010, 10:49:10 »

Rafale skąd miałem wiedzieć o jaką hubkę ci chodzi, czytałem jeszcze o jednej, którą podobno można używać bez preparowania, jak wypróbuję ją to napisze o tym, później nadmienił mi ktoś jeszcze o czymś innym.Więc możliwości są teoretycznie jeszcze co najmniej dwie, a może być jeszcze więcej, więc nie mam pewności o jaką hubkę ci chodziło.Przestałem już dawno wierzyć ludziom, którzy nie podają konkretów.

Strony: Pierwsza 1 2 3 4 5 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: