|
« : 11-12-2009, 08:52:10 » |
|
Jakich hubek używacie do kowalskich krzesiw?
|
|
|
|
|
|
"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20) www.puszczanstwo.pl
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 11-12-2009, 09:00:06 » |
|
suchych 
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 11-12-2009, 09:15:14 » |
|
suchych  To primo. a secundo: z czego?
|
|
|
|
|
|
"Lisy mają nory i ptaki powietrzne - gniazda, lecz Syn Człowieczy nie ma miejsca, gdzie by głowę mógł oprzeć" (Mt 8, 9-20) www.puszczanstwo.pl
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 11-12-2009, 10:21:47 » |
|
z tzw. materiałów naturalnych  bawełna, knot, "wełna" z huby
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 11-12-2009, 12:29:47 » |
|
Lub zajebiście taktyczna podpalka w postaci karty od przeszczepa 
|
|
|
|
|
|
9/21
WBB
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 11-12-2009, 13:15:15 » |
|
a z kowalskiego krzesiwa łapie iskrę? Ze szwedzkiego na pewno, ale z kowalskim nie próbowałem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 11-12-2009, 13:22:51 » |
|
Wata kosmetyczna z tych najtańszych*, pali się jak porąbana i łapie płomień od najmniejszej iskry .
* uwaga na te droższe waty są z naturalnych składników i nie palą się tak dobrze.
|
|
|
|
|
|
POZDRAWIAM. Jeśli nie mam czegoś przy sobie ,to znaczy ,że nie jest do niczego potrzebne. "Przecieki z samej góry mam, Chłopaki, idzie potop!"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 11-12-2009, 13:29:29 » |
|
Wata kosmetyczna z tych najtańszych*, pali się jak porąbana i łapie płomień od najmniejszej iskry .
* uwaga na te droższe waty są z naturalnych składników i nie palą się tak dobrze.
ale iskra z krzesiwa kowalskiego ma zbyt niską temperaturę aby zapalić nawet kosmetyczną watę. Widziałem zawodnika, który przygotował hubkę bez hemicznego preparowania, która chwytła iskrę w mig. Trzeba będzie kiedyś nad tym dłużej przysiąść i odtrąbić sukces. Narazie mogę sie pochwalić jedynie hubką rosnącą w pniach drzew, której krawędź wystarczy opalić aby łapała iskrę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 11-12-2009, 13:32:38 » |
|
ale iskra z krzesiwa kowalskiego ma zbyt niską temperaturę aby zapalić nawet kosmetyczną watę. Kurka, nie wiedziałem . Zawsze podpieram się technologią (kilka zapalniczek i krzesiwo ) ,muszę skombinować sobie takie archaiczne ustrojstwo.
|
|
|
|
|
|
POZDRAWIAM. Jeśli nie mam czegoś przy sobie ,to znaczy ,że nie jest do niczego potrzebne. "Przecieki z samej góry mam, Chłopaki, idzie potop!"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 11-12-2009, 16:42:51 » |
|
z tzw. materiałów naturalnych  bawełna, knot, "wełna" z huby Jeszcze powiedz czy tą wełenkę jakoś preparujesz? Bo ja pomimo usilnych prób na zlocie recona nie dałem rady, pomimo wysuszenia jej na wiór w koło ognia łapała tylko z współczesnego krzesiwa, z tradycyjnego nie dało rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 11-12-2009, 18:52:27 » |
|
http://survival.strefa.pl/bg_huba.htm - robiłem według wskazówek Bartosza i jakoś tam działało, choć nie powiem że tak pstryk i już, chyba że już raz nadpalona była  Wydaje mi się, że znaczenie może mieć także metal z którego wykonane jest krzesiwo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 11-12-2009, 21:57:41 » |
|
Nie mam krzesiwa tradycyjnego, ale huba wysycona saletrą zapala się od pierwszej iskry syntetyku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 12-12-2009, 22:15:40 » |
|
Do kowalskich krzesiw ,doskonale nadaje się także, opalony po bokach,"plastrowaty" grzyb z bukowego drewna...Żarzy się długo i mocno,łatwo go rozdmuchać.Poza tym ma przyjemny zapach w czasie spalania...Gryf chyba właśnie tą hubkę ma na myśli.Nigdy go jednak nie znalazłem w innym drewnie jak w buku...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 13-12-2009, 07:22:55 » |
|
http://survival.strefa.pl/bg_huba.htm - robiłem według wskazówek Bartosza i jakoś tam działało, choć nie powiem że tak pstryk i już, chyba że już raz nadpalona była  Wydaje mi się, że znaczenie może mieć także metal z którego wykonane jest krzesiwo Kurcze robiłem tak samo i nic, a krzesiwo mam świetne.Trzeba znowu udać się po hubę i próbować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 21-12-2009, 12:16:03 » |
|
Nie mam krzesiwa tradycyjnego, ale huba wysycona saletrą zapala się od pierwszej iskry syntetyku.
McBrenie, to nie kusi być huba ale cokolwiek nasączonego saletrą byle by miało na tyle niską temperaturę zapłonu aby podchwycić iskrę z np szwedzkiego krzesiwa. Do kowalskich krzesiw ,doskonale nadaje się także, opalony po bokach,"plastrowaty" grzyb z bukowego drewna...Żarzy się długo i mocno,łatwo go rozdmuchać.Poza tym ma przyjemny zapach w czasie spalania...Gryf chyba właśnie tą hubkę ma na myśli.Nigdy go jednak nie znalazłem w innym drewnie jak w buku...
Między innymi taką hubę mam na myśli . Wszystko zależy od tego w jakich drzewach o jakiej jakości drewna szukamy. Im gorszej jakości drewno ale jeszcze nie pruchniejące tym większa szansa na odnalezienie interesującej nas hubki. Czasami na drewnie tzw. metrach rozłupanych klockach i poukładanych wzdóż drogi warto rozejżeć się za taką hubką. Wczoraj udało mi się "odkryć" kolejną hubkę do kowalskiego krzesiwa a jest nią grubszy czerpany papier. Taka hubka chwyta iskrę równie znakomicie i na takich samych zasadach jak hubka z wnętrza drzew. Polecam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|