|
« : 23-11-2009, 23:35:23 » |
|
Możliwe ze ten wątek już się pojawił na forum, jednak ja nic nie znalazłem w szukalni. Nie wydaje mi się też podłączanie go wątku o "Nierdzewnej kuchence na gaz drzewny".. W każdym bądź razie znalazłem na ukraińskiej stronie combat.com.ua, taki oto tutorial: http://survival.com.ua/tests/test_sn22.htmlNasi bracia Słowianie nazywają to "drewnianym prymusem" lub "świecą indiańską" Wypróbuje pomysł już w ten weekend (postaram się zrobić parę zdjęć). Szczególnie że co do tego potrzeba to tylko cienki pieniek. Możliwe, że drut można w warunkach polowych zastąpić paroma kamieniami, podpierającymi konstrukcje z trzech, czterech stron. Jedynym problemem wydaje się odpiłowywanie konara, i rozcinanie na 4 ćwiartki. Domyślam się ze kociołek musiał by być zawieszony na stelażu nad tym ustroistwem, zamiast stawiany bezpośrednio na nim Pozdrowienia Wojstas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 23-11-2009, 23:57:56 » |
|
ale to nie jest kuchenka na gaz drzewny  Działa to bardzo zacnie  Urządza sie w tym nawet zawody  A i sam Rajmund o tym opowiadał w filmie bodajże o Szwecji 
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 24-11-2009, 00:47:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 24-11-2009, 08:20:30 » |
|
@Nie wiem tylko po co ten środek pieńka tak wycięty pewnikiem dla ułatwienia  Aaa, pozwoliłem zmienić sobie temat na bardziej adekwatny 
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 24-11-2009, 15:52:11 » |
|
Fajny patent  A co dajecie na rozpałkę do środka? zar?
|
|
|
|
|
|
SURVIVAL-sprzęt,trening,wola przetrwania
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 24-11-2009, 16:25:36 » |
|
Korę brzozy, cieniutkie suche gałązki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 24-11-2009, 17:16:52 » |
|
Albo mozna tez zestrugac patyk 
|
|
|
|
|
|
SURVIVAL-sprzęt,trening,wola przetrwania
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 26-11-2009, 17:50:21 » |
|
Próbowałem pieniek rozcinany wzdłuż, jak i wiercony świdrem, działa ale powinien być bardzo suchy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 26-11-2009, 18:50:26 » |
|
fajne! to mnie tylko utwierdziło w przekonaniu, że lepiej ,,na dłużej" w teren brać konkretnego fixeda i hiper lekką piłkę Fiskarsa, niż malutki nóż i toporek. ale to oczywiście w zależności co kto woli i na jaki wypad się nastawia  edzia : ja nie gawarit pa ruski  czy lepiej zapalać ,,od dołu i zostawić w tym celu jakieś wycięcie (co wydaje mi się bardziej logiczne) czy od góry i niech się pali jak świeca w dół?
|
|
|
|
|
|
Bear popularyzuje idee survivalu jak Lepper popularyzowal idee bycia politykiem...
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 26-11-2009, 19:03:11 » |
|
Na stronce piszą, że są dwie możliwości- jak zapalisz od góry to będzie się paliło długo, ale małym płomieniem, jak od dołu do dużym płomieniem i krócej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 26-11-2009, 19:06:12 » |
|
Takie tłumaczenie na szybko (jakoś dobrze nie mówię, ale ogólny sens raczej zachowany  ) - "Разжигаем, при этом следует учитывать, что если основной очаг огня сосредоточить в верхней части канала "свечи", то она будет гореть долго, но слабым пламенем, а если разжигать "свечу" снизу, то она сгорит быстрее, но пламя будет сильным. Сам процесс разжигания требует некоторых навыком и практики, с каждым разом будет получаться все быстрее." - Generalnie jest tu napisane o tym, że jeśli rozpalimy u góry to "świeca" będzie palić się długo, ale słabszym płomieniem, a jeśli podpalimy od dołu to spali się szybko silnym płomieniem. Sam proces rozpalania potrzebuje nawyków i praktyki, za każdym razem będzie to wychodzić szybciej. No czyli kwestia wyboru generalnie edit: o no i RNL mnie wyprzedził 
|
|
|
|
|
|
Mój nick to tylko pseudonim artystyczny  . Szerzej znany jestem jako Łoś - ale ten nick jest już zajęty 
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 26-11-2009, 19:25:50 » |
|
edit: o no i RNL mnie wyprzedził   Czy gdyby dwa kawałki ściąć bardziej, tak żebyu pozostałe dwa stanowiły podporę dla menażki to będzie to działało?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 26-11-2009, 19:27:32 » |
|
Duże znaczenie jeśli chodzi o szybkość i efektywność spalania ma szerokość szpar między ćwiartkami. Przerwa między ćwiartkami robi za komin i trzeba tak dobrać odległość żeby był dobry ciąg.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 26-11-2009, 19:41:55 » |
|
tak na logikę myślałem. widzę, że jeszcze ze mną nie tak źle... ale te ichnie ,,bukwy" mnie zbiły z tropu  dzięki  fajne, proste, materiał jest prawie wszędzie, starczy piłka, nożyk i kawałek drutu - czyli w sumie standard tego, co zwykle zabieram. rewelacja! 
|
|
|
|
|
|
Bear popularyzuje idee survivalu jak Lepper popularyzowal idee bycia politykiem...
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 26-11-2009, 19:58:59 » |
|
hmm, ale w sumie piłkę moim zdaniem z powodzeniem się da zastąpić siekierką czy jakimś kukri. Pokombinuje może w weekend z tym 
|
|
|
|
|
|
Mój nick to tylko pseudonim artystyczny  . Szerzej znany jestem jako Łoś - ale ten nick jest już zajęty 
|
|
|
|