trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 01:10:28 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 5 6 ... 8 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czysta woda zdrowia doda - czyli co nieco teorii nt odkażania i filtracji  (Przeczytany 58013 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
robertcb
Opinii: (0)
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #45 : 06-02-2010, 22:26:53 »

Jak wiadomo, zanieczyszczeń biologicznych (bakterie,pierwotniaki,pasożyty,grzyby itp) można się pozbyć przez zagotowanie wody, a jak się pozbyć chemikaliów? czy rozdrobniony w pył węgiel drzewny z ogniska, wymieszany z wodą będzie wystaczający?
kozi
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Żagań

Ignoruj
« Odpowiedz #46 : 15-08-2010, 11:06:07 »

wydaje mi się, że to pójście na skróty - nie można pozbyć sie wszystkich zagrożeń biologicznych przez zagotowanie wody , może stwierdzenie "przefiltrowanie a potem zagotowanie" bedzie bardziej poprawne, a co do zagrożeń chemicznych to najpierw ptrzeba przeanalizować jakie to moga być związki żeby sobie odpowiedzieć, czy węgiel wystarczy,

na pewno są środki na które nie pomoże [inaczej byłby uniwersalną odtrutką, prawda Mrugnięcie ] , pytanie czy takie występuja w "naturze"

AXE316
AXE316.pl
Opinii: (14)
*

Miejsce pobytu: Bezsensowna kraina pełna nieudolnych posłów

..::Bo liczy się człowiek::..

Ignoruj
« Odpowiedz #47 : 15-08-2010, 11:27:58 »

Nie doceniacie zdolności węgla aktywowanego.
Otóż jest on odtrutką "uniwersalną " stosowaną nawet w ratownictwie medyczny .
Na co dzień stosuje sie go w wielu systemach filtracyjnych również w środkach ochrony osobistej jak i przemyśle.
Oczywiście są tez ciekawe modyfikacje w postaci normy SAR-1 i SAR-3 gdzie dodano do niego srebro - ogólnie pogmerajcie sobie Panowie .
Ja wiem że to za proste i stare - ale nowe systemy są dosłownie aż przekombinowane i do w miarę prostego filtrowania wody nie warto ciągać za sobą filtra o odwróconej osmozie Uśmiech  

ED:
A tu sobie pociągniecie tabelę możliwości WA SAR-3 :
http://zdpwa.com.pl/pliki/zwiazki.pdf

kozi
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #48 : 15-08-2010, 19:27:57 »

Tak na szybko nie widzę tam ołowiu ani rtęci , masz jakieś informacje jak węgiel sobie z nimi radzi?

Naprawdę nie powinno się upraszczać bo można się załatwić na byle polu  gdzie ktoś nie pożałował nawozów.

Jestem świeżo po powrocie z gór Rumunii gdzie siłą rzeczy uzupełnialiśmy zapasy wody w górach ale nawet tam trzeba to robic z głową - myśleć czy powyżej strumienia z którego bierzemy wodę nie pasą się stada, opierać się na "ujęciach" wody używanych przez lokalesów (czesto malutki strumyczek na ścianie w dolinie dużego potoku) ,  szukać wody jak najwyżej, ewentualnie takiej która nisko bo nisko ale wychodzi ze skały, absoltnie nie ufać krystalicznym górskim potokom - widziałem taki jeden gdzie domek połozony bardzo wysoko (daleko w górę strumienia) miał wychodek zlokalizowany bezpośrednio na skarpie nad potokiem i opróżniał sie bezpośrednio do wody - przy takim podejściu człowieka który tam mieszka nie mam wątpliwosci, że jakby miał puszkę starej farby (z ołowiem) to tez by ja spuscił rzeką.
Tak wybieraliśmy wode, że przefiltrowanie ceramicznym filtrem a potem zagotowanie (żeby wykończyć ewentualne wirusy) dawało prawie 100% pewność że będzie dobra (często nawet nie filtrowaliśmy, zaleznie od tego gdzie była nabierana) no ale to góry, zakładaliśmy brak rolnictwa i zanieczyszczeń chemicznych.
Aha , były tam takie małe jeziorka które miały pH 4 (z kawałkiem) - 100% naturalny twór a przecież do picia się nie nadaje. Jak sobie radzić z takim problemem? Nosić papierek lakmusowy? Chichot  Mrugnięcie

RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #49 : 15-08-2010, 19:35:36 »

Aha , były tam takie małe jeziorka które miały pH 4 (z kawałkiem) - 100% naturalny twór a przecież do picia się nie nadaje. Jak sobie radzić z takim problemem? Nosić papierek lakmusowy? Chichot  Mrugnięcie

wystarczy czerwona kapusta (wywar), lub rozcieńczony sok czarnych jagód
AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #50 : 15-08-2010, 19:50:02 »

A ten ceramiczny filtr i późniejsze gotowanie pozbawia ryzyka wystąpienia związków ołowiu i rtęci a tym samym zapobiegnie to spożyciu ?

Laboratorium nikt ze sobą nosił nie będzie to oczywiste .Uśmiech
Ja tylko stwierdziłem że WA wcale nie jest przeżytkiem i jest jak najbardziej naturalnym tworem o wiele łatwiej dostępnym i wcale nie gorzej sobie radzącym niż np wymieniony przez ciebie filtr ceramiczny   - o przepaści cenowej i sposobie wykonywania FC i czy są ekologiczne w procesie produkcyjnym nie pomnę nawet słowa .

kozi
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #51 : 15-08-2010, 23:06:30 »

Ceramiczny filtr służy do usuwanie bakterii, cyst itp. większych żyjątek, jest za duży żeby odfiltrować wirusy dlatego trzeba jeszcze wodę przegotować (za to o ile wiem wirusy są na tyle "miekkie" że przegotowanie wody je załatwi czego nie da sie powiedziec o niektórych z tych wiekszych żyjątek)
Węgiel nic nie zrobi tym stworzonkom, on ma z kolei wiązać zanieczyszczenia chemiczne tylko jak napisałem wyżej wcale taki super dobry nie jest skoro nie usunie z wody np. metali cięzkich. To zupełnie dwa odrębne tematy, nie wiem jak można je porównywać.

My wodę jedynie filtrowaliśmy i gotowaliśmy lub tylko gotowaliśmy bazując na tym skąd była pobierana - oczywiście zawsze trzeba być podejrzliwym bo nawet górski strumien może być chemicznie zanieczyszczony , w starej kopalni był taki strumien który miał wodę w rdzawym kolorze - kopalnia miedzi chyba więc wypicie tego to ... :/ , więc pod tym względem też trzeba myśleć bo nie każda woda tryskająca z ziemi będzie zdatna do picia no ale nie dajmy się zwariować.

Natomiast jakbym miał uzdatnić wodę ze standardowej polskiej rzeki to bym sporo główkował jak to zrobić żeby usunąć te wszystkie paskudztwa które w nich mogą płynąć i na pewno sam filtr i węgiel by nie wystarczył   

RNL - dobrze wiedzieć, jagód tam było w...  Mrugnięcie

Mleko jest jeszcze zasadowe prawda? tylko gorzej z dostępnością Chichot

AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #52 : 16-08-2010, 00:23:51 »

Prawidłowa konstrukcja filtra jakiegokolwiek musi być przemyślana stosownie do przeznaczenia .
Zatem zauważ że wszystkie systemy do oczyszczania wody w zależności od potrzeb mają WA na ostatnim stopniu jak np w recce o Live saver botle .
Na tym ostatnim stopniu jest najczęściej blok sprasowanego WA i nie bardzo wiem jakie to żyjątka oprócz mniejszych niż pow. por WA mogą się przedostać .
Filtr ceramiczny ma dokładnie takie samo zadanie - przy czym będąc chemicznie zupełnie obojętnym jego zdolności tak naprawdę faktycznie są mniejsze - ale nie twierdzę ,że jest do bani bo zdolności i tak ma dobre .
Mowa w temacie jest jak najbardziej na temat zatem pewnie warto porównywać Uśmiech

Z mojej wiedzy wynika jeszcze jedno ,że niema tak łatwo nawet z woda pozornie idealnie czysta jak można by sadzić, a mianowicie z woda destylowaną bo do takiego paradoksu dojdziemy Uśmiech
Ta idealnie czysta woda destylowana naprawdę zaczyna fajnie kosztować ,a do spożycia zwyczajnie się nie nadaje Uśmiech

Zatem skoro przyjmiemy, że pozbyliśmy się drobnych szkodników pozostaje nam jeszcze kilka metod pozbycia sie zagrożenia bakteriologicznego :
- Najprostsza metoda to oczywiście obróbka termiczna czyli gotowanie
- chemiczna jak np chlorowanie ,jodyna , nadmanganian potasu etc
- promieniowanie UV (dość trudna metoda )
- ostatnią trudniej określić bo jest to i mechanika i chemia poniekąd ale wg mnie najmniej inwazyjna jaką są jony srebra ( ale to mój pkt widzenia ).

RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #53 : 16-08-2010, 10:26:30 »

RNL - dobrze wiedzieć, jagód tam było w...  Mrugnięcie

Mleko jest jeszcze zasadowe prawda? tylko gorzej z dostępnością Chichot

nie zrozumieliśmy się- sok z jagód i wywar z kapusty to indykatory kwasowości- takie naturalne "papierki lakmusowe"- nie służą do zobojętniania w żadnym razie.
petelicki
Opinii: (7)
Ekspert

Miejsce pobytu: Poznań

Ignoruj
« Odpowiedz #54 : 16-08-2010, 11:03:52 »

Jestem świeżo po powrocie z gór Rumunii

Gdzie byłeś? Ja wróciłem wczoraj stamtąd, więc może się nawet gdzieś spotkaliśmy ;-)

My z kolei. będąc w Rumunii w górach nie bawiliśmy się w żadne filtrowanie, gdy faktycznie woda wzbudzała moje podejrzenia wrzucałem tabletki do odkarzania. Jakoś całe życie piję wodę z potoków górskich i nigdy żanych problemów nie miałem.
kozi
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #55 : 16-08-2010, 11:29:14 »

nie zrozumieliśmy się- sok z jagód i wywar z kapusty to indykatory kwasowości- takie naturalne "papierki lakmusowe"- nie służą do zobojętniania w żadnym razie.

Faktycznie źle zrozumiałem, czyli wkładamy rękę uciapaną jagodami do wody i patrzymy jaki przybiera kolor Chichot Mrugnięcie

Axe - węgiel na ostatnim stopniu uzdatniania  ma za zadanie wyłapać posmak jodyny (no i faktycznie wyłapie też trochę innych związków ale absolutnie nie pomoże na metale cięzkie) , i jest stosowany w uzdatniaczach wody (po angielsku to lepiej rozróżnić - jest albo filter albo purifier, uzdatniacz wody to filtr wody który ma własnie dołożone chemiczne wykańczanie mikroorganizmów, które niestety czasem zostawia niemiły posmak) chociaż teraz patrze i widze, że pojawiły się filtry potrafiące odfiltrowac wirusy czyli są już na rynku uzdatniacze wody (purifiers) które nie używają chemii w związku z tym nie musza mieć węgla , są też tylko układy węglowe montowane np. na butelki,  które mają poprawić smak wody (zepsuty wczesniej świadomie lub nie) i uwolnić ją od niektórych chemikaliów, więc podsumowując można mieć wszystko w jednym (filtr wstępny, główny ceramiczny albo z włókna szklanego, mikrofiltr usuwający wirusy albo chemię która to zrobi i na koniec jeszcze węgiel) albo też mieć poszczególne elementy i zależnie od potrzeb je stosowac lub nie włączając w to gotowanie, czy UV  i to jest dobre jeśli użytkownik jest świadomy i dobierze to do swoich potrzeb

A jony srebra bardzo dobre są bo długo działają(tylko pewnie ciut droższe) , tak jak i dobry będzie wybielacz na bazie chloru w niektórych przypadkach bo tani i prawie każdy ma go w domu Chichot

(Jeździliśmy autem w regionie Maramuresz i częściowo po Bukowinie , oczywiście w "dzikich" górach ale misiów nie widzieliśmy :/ )

AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #56 : 16-08-2010, 11:45:42 »

Poprawić smak wody ?  Szok
Stosowany tylko w uzdatniaczach wody ?
Oj .

kozi
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #57 : 16-08-2010, 13:43:43 »

No co "oj"? Jak się najpierw zepsuje smak wody jodyną to potem trzeba cos z tym zrobić,

nie napisałem "tylko w uzdatniaczach", napisałem, że uzdatniacz jest bardziej rozbudowany niż filtr, że filtr jest częścią uzdatniacza i jesli jego kolejną częścią jest coś co zaaplikuje do wody jodynę żeby dobić wirusy to potem stosuje się węgiel żeby zabić smak jodyny

oczywiście węgiel wiąże różne inne zanieczyszczenia i przy braku skutków ubocznych jest bardzo fajnym związkiem i własciwie nie ma przeciwskazań żeby go używać w każdych warunkach i w każdym przypadku  (szkody żadnej nie powinien wyrządzić) ,może poza wydajnością która nie jest za duża, gdzies widziałem żywotność węglowego wkładu określoną na 250l (nie wiem jaki był duży i w jakim systemie zastosowany, ot tak rzuciło się w oczy)

Natomiast  założenie , że użycie takiego powiedzmy kompletnego uzdatniacza z węglem na końcu czyni każdą wodę
zdatną do picia jest błędne  i trzeba rozważnie postępować żeby się nie przejechać, na pewno usuwa to zagrożenia biologiczne chociaż może jakiś lekarz (Mrugnięcie) podpowie czy uzdatniacz wody usunie z niej toksyny uwalniane przez bakterie?

AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #58 : 16-08-2010, 14:02:45 »

Wydajność każdego filtra zależy od wielkości wkładu i jego zdolności absorpcyjnych.
Wspomniane 250l odnosiło się do filtra słomkowego bodajże firmy MFH - to i tak sporo .
A na marginesie średnio bo średnio to jednak WA ma zdolności absorpcyjne metali ciężkich.

Jak dla mnie jest oczywiste że jak zaciągniemy wodę z miejsca gdzie można mieć mocną niepewność to naprawdę pozostaje tylko filtr o odwróconej osmozie - ale to przerost formy nad treścią . 

zirkau
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #59 : 16-08-2010, 14:18:28 »

oczywiście zawsze trzeba być podejrzliwym bo nawet górski strumien może być chemicznie zanieczyszczony , w starej kopalni był taki strumien który miał wodę w rdzawym kolorze - kopalnia miedzi chyba więc wypicie tego to ... :/ ,

tlenki miedzi są raczej niebieskie i zielone, a rdzawy kolor zdradza szybciej utlenione żelazo do III stopnia redukcji.
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 5 6 ... 8 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: