Prawidłowa konstrukcja filtra jakiegokolwiek musi być przemyślana stosownie do przeznaczenia .
Zatem zauważ że wszystkie systemy do oczyszczania wody w zależności od potrzeb mają WA na ostatnim stopniu jak np w recce o Live saver botle .
Na tym ostatnim stopniu jest najczęściej blok sprasowanego WA i nie bardzo wiem jakie to żyjątka oprócz mniejszych niż pow. por WA mogą się przedostać .
Filtr ceramiczny ma dokładnie takie samo zadanie - przy czym będąc chemicznie zupełnie obojętnym jego zdolności tak naprawdę faktycznie są mniejsze - ale nie twierdzę ,że jest do bani bo zdolności i tak ma dobre .
Mowa w temacie jest jak najbardziej na temat zatem pewnie warto porównywać

Z mojej wiedzy wynika jeszcze jedno ,że niema tak łatwo nawet z woda pozornie idealnie czysta jak można by sadzić, a mianowicie z woda destylowaną bo do takiego paradoksu dojdziemy

Ta idealnie czysta woda destylowana naprawdę zaczyna fajnie kosztować ,a do spożycia zwyczajnie się nie nadaje

Zatem skoro przyjmiemy, że pozbyliśmy się drobnych szkodników pozostaje nam jeszcze kilka metod pozbycia sie zagrożenia bakteriologicznego :
- Najprostsza metoda to oczywiście obróbka termiczna czyli gotowanie
- chemiczna jak np chlorowanie ,jodyna , nadmanganian potasu etc
- promieniowanie UV (dość trudna metoda )
- ostatnią trudniej określić bo jest to i mechanika i chemia poniekąd ale wg mnie najmniej inwazyjna jaką są jony srebra ( ale to mój pkt widzenia ).