|
« : 01-06-2009, 21:43:20 » |
|
Witam. Jeśli nie ten dział to sorki. Co polecacie pić podczas jazdy rowerem, podczas pieszej kilku godzinnej wycieczki lub nawet cało dniowej.
//Edit: Poprawiona nazwa wątku
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-06-2009, 22:39:38 wysłane przez michal13031986 »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 01-06-2009, 22:04:06 » |
|
na pewno nie energetyki a izotoniki 
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 01-06-2009, 22:04:55 » |
|
Ja k to kwestia jednego dnia, to mozesz pic bele co  zamiast napojow energetycznych lepiej czekolade zabierz ze soba...Jak juz cos musisz koniecznie, to Isostar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 01-06-2009, 22:45:52 » |
|
Valdi: tylko z tego co zalecają w opisie odnośnie Isostar to trzeba pić 100-150ml na 10-15min. Czyli jak pijemy co 10min to 1L=100min=1h 40min*5L= 7h picia. Opakowanie pojemności 400g=5L napoju, kosztuje coś z 30zł. Więc jednak drogo jak na normalnego użytkownika, może w jakieś innej ilości polecacie to rozrabiać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 01-06-2009, 22:48:09 » |
|
eee bez przesady.. po solidnym treningu piłem maks 0.7 isostaru i stykło 
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 01-06-2009, 23:06:08 » |
|
Jak bedziesz przez te 7 godzin non stop biegl, to pewnie i wypijesz tyle, ale czy twoj organizm napewno tego potrzebuje?Nie sadze.Wiec zabierz ze soba troche tego magicznego proszku(Isostar oczywiscie)  i w droge...a najlepiej butelke wody mineralnej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 01-06-2009, 23:12:57 » |
|
a tą mineralkę można ciutkę posolić i też da radę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 02-06-2009, 00:28:10 » |
|
Nie wiem czy jest sens podczas rekreacyjnej jazdy rowerem czy tez krótkiej wycieczki w normalnym tempie picia izotoników. Napoje te są dedykowane do sportowców i raczej wyczynowego treningu, w czasie którego naprawdę wypacasz te dwa, trzy litry wody. Fakt, stały sie ostatnio bardzo popularne i do modnego ostatnio sportowego wizerunku butelka jakiegoś powerade jest wręćz niezbędna  . Tyle że to jest raczej wykreowane przez marketing, a nie potrzeby.... Jak już koniecznie chcesz to właśnie tego powerrade bym polecał całkiem dobry, a tani zarazem. Z bardziej profesjonalnych to RED KICK z guaraną, moim zdaniem jedna z lepszych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 02-06-2009, 08:48:16 » |
|
Nie koniecznie  tylko chciałem się dowiedzieć czy naprawdę opłaca się to kupować czy też nie bardzo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 02-06-2009, 20:09:11 » |
|
Nie wiem czy jest sens podczas rekreacyjnej jazdy rowerem czy tez krótkiej wycieczki w normalnym tempie picia izotoników. Napoje te są dedykowane do sportowców i raczej wyczynowego treningu, w czasie którego naprawdę wypacasz te dwa, trzy litry wody. Fakt, stały sie ostatnio bardzo popularne i do modnego ostatnio sportowego wizerunku butelka jakiegoś powerade jest wręćz niezbędna . Tyle że to jest raczej wykreowane przez marketing, a nie potrzeby.... Niekoniecznie, w gorący dzień można naprawdę dużo wody wypocić i warto wtedy uzupełnić sole mineralne. Ja raz zrobiłem isostara w przepisowych proporcjach i nie dało się tego pić. Biore wiec zazwyczaj dużo mniej proszku na porcję wody niz zaleca instrukcja. A co do domowych izotoników, to już gdzieś wrzucałem kilka przepisów. Najprostrzy wariant, to rozcieńczycz sok wodą (z 2-3 krotną przewagą wody). Da nam to trochę soli mineralnych, cukrów i zmniejszy szybkie wchłanianie i wydalanie pobranych płynów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 02-06-2009, 20:13:01 » |
|
IMO rozrabianie Isostaru poniżej podanej dawki daje jedynie lemoniadkę, jeśli chodzi o wartości izotoniczne to raczej nie ma co się wtedy ich spodziewać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 02-06-2009, 20:28:24 » |
|
No wiec właśnie dawanie mniej lub wiecej koncetratu nie jest wskazane. Bo już sama nazwa "izotoniczne" mówi, że tu się właśnie liczy stężęnie rowne stężęniowi soli mineralnych w organizmie. Jeśli damy mniej to wtedy znacznie pogorszymy przyswajanie tych związków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 02-06-2009, 20:44:17 » |
|
No wiec właśnie dawanie mniej lub wiecej koncetratu nie jest wskazane. Bo już sama nazwa "izotoniczne" mówi, że tu się właśnie liczy stężęnie rowne stężęniowi soli mineralnych w organizmie. Jeśli damy mniej to wtedy znacznie pogorszymy przyswajanie tych związków. Oczywiście nie będzie to izotonik, co jednak nie przeszkodzi organizmowi korzystać z zawartych w wodzie elementów. dawanie mniej lub więcej nie jest wskazane Więcej oczywiście nie pwoinnismy dawać, bo zacznie pobierać nam wodę z organizmu to przewodu pokarmowego. Jednak jak wezmę mniej, to co mi zrobi? Sporotwcy często przeplataja picie izotoników zwykła wodą. W przewodzie pokaromowy to się miesza i zmniejsza ich stężeni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 02-06-2009, 23:02:21 » |
|
W przewodzie pokaromowy to się miesza i zmniejsza ich stężeni. To się chyba na tyle szybko wchłania, że nie zdązy sie zmieszać (oczywiscie to zalezy od tego jak rozumiemy przeplatanie picia wody i izotonika tzn jakie przerwy m-dzy jednym, a drugim). Druga sprawa, to że tak robią sportowcy często wcale nie znaczy o tym, że to jest wskazane. Akurat z jestem z tym środowiskiem dość mocno związany i wiem, że często wiedza na temat fizjologii nie jest ich mocną stroną (choć oczywiście nie zawsze i wielu z nich ma ogromną wiedze o odżywkach, dietach itp).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 25-09-2009, 15:53:39 » |
|
kiedyś czytałem gdzieś (chyba gazeta.pl), że wystarczy potrzymać w ustach napój izotoniczny, aby jego działanie było skuteczne.
@edit to był XXI wiek. Jak znajde ten numer to zarzucę
|
|
|
|
|
|
Drużynowy 107 PDH "Subiaco" im. ks. Józefa Poniatowskiego
HO Rafał Pilarczyk
|
|
|