trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 10:33:08 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: LIFESAVER BOTTLE 4000  (Przeczytany 5691 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
AXE316
AXE316.pl
Opinii: (14)
*

Miejsce pobytu: Bezsensowna kraina pełna nieudolnych posłów

..::Bo liczy się człowiek::..

Ignoruj
« : 28-05-2009, 00:56:44 »

LIFESAVER  BOTTLE 4000

Dane ze strony producenta :

Minimalna temperatura pracy > 0 ° C (32 ° F)
Maksymalna temperatura pracy 50 ° C (122 ° F)
Minimalna temperatura * -10 ° C (14 ° F)
Maksymalna temperatura 60 ° C (140 ° F)

Początkowe natężenia (czyli ciśnienie robocze potrzebne do pracy )2.5L/min @ 0,25 Bar

Dane ze strony producenta :

Oczyszczanie z bakterii > 99.999995%
Oczyszczanie zanieczyszczeń z wirusów > 99,999%
Redukcja zanieczyszczeń chemicznych > Węgie aktywowany zmniejsza
przedostawanie się pozostałości chemicznych takich jak :
Pestycydy endokrynologiczne oraz pozostałości metali ciężkich .

Udzielone certyfikaty zgodności przydatności w ratownictwie  :

EPA - US National na mocy rozporządzeń Safe Drinking Water
EU Act 93-523
Spełnia wymogi dot. wody pitnej :
Europejska dyrektywa w sprawie wody pitnej 2000
dyrektywy Rady 98/83/WE
Guidelines for Drinking-water Quality First Addendum 3rd Edition Wytyczne dotyczące jakości wody pitnej.
Przyznane certyfikaty
CE, EPA, NSF, WHO, WRAS, DVGW, KIWA, KTW, LSHTM (pojęcia sam nie mam co to za jedne, ale wierzę im na słowo  Mrugnięcie )

Dane podstawowe waga i wymiary
635 gram  (ok. 22 uncji)
Pojemność wody 750ml (1,6 US pinty)
Maksymalna średnica 95mm (a nie jak podaje producent 90 - przyczyną jest uchwyt na pasek)
Wysokość 310mm

Producent udziela dwuletniej gwarancji międzynarodowej .

Butelka LIFESAVER (4000 litrów) wykorzystuje wysoce zaawansowany system filtrujący. Oczyszcza wodę z bakterii, wirusów, cyst, pasożytów, grzybów oraz wszystkich innych mikrobiologicznych zarazków powstających w wodzie. LIFESAVER dokonuje tego wszystkiego bez użycia żadnych zmieniających smak wody chemikaliów jak jodyna czy chlor. Technologia FAILSAFE – oznacza, że gdy wkład się zużyje – wyłącza się, nie pozwalając w ten sposób użytkownikowi napicia się wody zanieczyszczonej. Wystarczy wymienić wkład i używać dalej.
LIFESAVER z powodzeniem jest używany w armii i doskonale spełnia zapotrzebowanie na wodę pitną przez jednostki wojskowe na całym świecie. Jego dodatkowym atutem jest zastosowanie cywilne: LIFESAVER znakomicie nadaje sie na krótkie i wielodniowe wyprawy .  Doskonale zaspakaja codzienne zapotrzebowanie na wodę pitną w czasie wycieczek, w obozowiskach, w szkołach przetrwania. Czyli zawsze i wszędzie tam, gdzie o czystą wodę jest trudno, a przetrwanie bez niej jest niemożliwe.

No to na tyle suchych faktów - teraz coś od siebie .

Na wstępie...

Ogromne podziękowania dla firmy Ha3o oraz Przeszczepa za wyrwanie sprzętu do recenzji.

http://www.ha3o.pl/imprezy_wejscie.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

Sprzęt zapodano błyskiem .

Link do Ha3o:
http://www.ha3o.pl/

Zacznę od tego ,że sprzęt swoje w boju przeszedł i nie byłem pierwszy .Objaw miałem taki, że zgodnie z zapewnieniem producenta woda nie lała się z pełną mocą 2,5l/min ale około 0,5l/4min.

http://images6.fotosik.pl/476/27ef3d547ecfef11med.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

Wpadka ? Nie tak działa ten system jak się okazuje i jest to gwarancja spożycia czystej wody (czyli zadziałał już system FAILSAFE).
Zatem cała moja dalsza wypowiedź może być uznana za subiektywną.
Co mi się podobało w tym filtrze?
Przede wszystkim jakość wykonania .Solidne materiały i kompaktowe rozwiązanie które nie zmusza do targania dodatkowego pojemnika z wodą bo jest on nim sam w sobie !
Możliwość przytroczenia paska za pomocą uchwytów (trok 20mm bez problemu).
Ogromna wydajność (której jednak nie było mi dane uświadczyć - czego żałuję bo podał bym większy materiał foto oraz więcej uwag własnych ).

http://images8.fotosik.pl/35/b6c1686a31e88802med.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

Napełnianie nie stanowi problemu - dziecinnie proste ,możliwe zanurzenie jak i nalanie za pomocą kubka )
Świetny system filtra membranowego (wstępnego oczyszczania ) W przekroju widać to dość wyraźnie, że paprochy nie mają szansy zapaskudzić filtra zasadniczego czyli tego z węgla aktywowanego - wg mnie rozwiązanie rewelacyjne choć wymiana tego jest dość kosztowna -zatem pewne oszczędzanie jest raczej wskazane .Oczywiście oszczędzanie ma swoje granice to mam jednak na myśli to ,że zamiast czerpać wodę byle gdzie to warto dołożyć nieco starań i nie zaciągać wody zamulonej bo to stanie się przyczyną do zatrzymania pracy filtra membranowego (który i owszem sobie poradzi ) to jednak skutecznie zatrzyma się filtrowanie do poziomu jaki wymieniłem ,a może i nawet gorzej czyli całkowitego stop.
Co może się wszystkim nie podobać ?
Cena .
Jaka by ona nie była to jednak zawsze będzie za wysoka ,ale...
Na siłę przekonywał nie będę ...Natomiast liczby mówią same za siebie i gdybym miał takie pieniądze wydać to wydał bym dzisiaj bez wahania .
Filtr gwarantuje 4000l wody zanim odmówi posłuszeństwa .
Zatem 4000 X 1zł daje lepszy wynik od wody w najtańszym markecie i jest nieporównywalny do gwarancji jaką dają certyfikaty zamieszczone pow.
Choć Przeszczep mówi, że litr (po sprostowaniu przez PW ) wynosi nas 0,24zł .
Ale sądzę że i tak się machnął - bo tu chodzi o współczynnik ceny zakupu LIFESAVERA do ilości uzyskanej czystej wody .Ale przecież żywotność filtra trwa nadal i należało by policzyć tylko koszt wymiany obu (wszak butla i pompka pozostać mogą nadal nie naruszone )
Na korzyść przemawia jeszcze jeden fakt - wszystkie elementy składowe są do dokupienia w przypadku konieczności wymiany .
Dosłownie każdy element i tu Firma Ha3o załatwia nasze potrzeby bez problemu .
Poniżej fota głównych elementów które można wymieniać .

http://images6.fotosik.pl/476/7b16138ccf6e004cmed.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

Dokładny rysunek w przekroju znajdziemy tutaj :
http://www.lifesaversystems.com/images/tech.jpg

Zaskakująco efektywna pompka stwarzająca ciśnienie potrzebne do pokonania drogi wody przez system filtracyjny .
Dodatkowa ciekawostka to fakt taki ,że system uszczelnienia nie pozwala na odkręcenie napompowanej butli - cienienia musimy się pozbyć.Choćby celem dalszego transportu wody inaczej jesteśmy narażeni na mokre plecy .Ale wystarczy przy sprawnym filtrze kilaka dosłownie ruchów co ukazuje ten krótki film .

<embed type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/sOh1RHvxgkg" width="425px" height="350px" AllowScriptAccess="never" quality="high" wmode="transparent" /><noembed><a href="http://www.youtube.com/v/sOh1RHvxgkg" target="_blank">http://www.youtube.com/v/sOh1RHvxgkg</a>

Natomiast gdy filtr się zaczyna zatrzymywać w pracy z powodu zużycia ,to pompuję się na górkę i nawet po zamknięciu smoczka efekt mamy dzięki ciśnieniu taki :

http://images8.fotosik.pl/35/eecb49c18f1200f0med.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

Pobierałem próbki wody i zdziwił minie taki widoczny efekt na powierzchni.

http://images8.fotosik.pl/35/169410fb4de1abfemed.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

Ale po chwili znikł Co?

http://images6.fotosik.pl/476/7090c297f4153333med.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

Zwyczajny efekt saturacji wody wtłoczonym powietrzem i nic więcej co jeszcze wyraźniej widać w metalowym kubku . Uśmiech

http://images8.fotosik.pl/35/eada42d77a832c82med.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

Na butli mamy wyraźną instrukcję we wszystkich językach świata  Mrugnięcie.

http://images8.fotosik.pl/35/9be27ce0df9d12f4med.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

Specjalne kluczowanie pompki skutecznie uniemożliwia przypadkowe otwarcie jej i tym samym poddanie na uszkodzenie .

http://images6.fotosik.pl/476/39e4c3f436ad3507med.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

Generalnie urządzenie jest bardzo dobrze wykonane i przemyślane ,a zastosowanie systemu FAILSAFE ogromnym plusem na rzecz użytkownika ,tym samym chroniąc go przed niesprawnym działaniem filtrów .
Zatem planowanie wydania pieniędzy na LIFESAVER to dobry kierunek jeśli komuś nie przeszkadza wymiar samej butli który jednak może i tak sporo zaoszczędzić miejsca dzięki kompaktowości jaką posiada sam w sobie .

Życzę wszystkim nie mniej miłych widoków Mrugnięcie

http://images8.fotosik.pl/35/91452887af5c1ebemed.jpg
LIFESAVER BOTTLE 4000

ED:
dopisek z uwagi Przeszczepa  Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 28-05-2009, 20:40:21 wysłane przez AXE316 » Zapisane

mgr_scout
Kierownik forum
Opinii: (0)
*

« Odpowiedz #1 : 28-05-2009, 08:25:45 »

Rozumiem, że po wypiciu wody sraczki nie było? Mrugnięcie

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 28-05-2009, 08:33:03 »

Nie było - choć niepewności więcej.Mrugnięcie
Jak dla mnie wielkość i sposób mocowania filtra z węgla aktywowanego był mocno przekonujący.
Nie mogę powiedzieć ,że dziesiątki litrów wody wypiłem, ale spokojnie dałem radę bez czekolady Mrugnięcie

przeszczep
Opinii: (27)
Ekspert

Miejsce pobytu: warszawa

bite me

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 28-05-2009, 10:09:17 »

No szkoda, że udało się wyciągnąć tylko używany... Ale zawsze coś i pogląd na sprzęt jakiś daje Chichot
Dzięki AXE za tekścik Uśmiech

9/21

WBB
hyena
Opinii: (7)
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 28-05-2009, 10:14:44 »

AXE, ale nic nie powiedziałeś o smaku wody. Bo jak wiemy woda też ma smak. Uśmiech

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #5 : 28-05-2009, 10:21:43 »

a wodę z jakich ujęć brałeś? odważyłbyś się na wypicie wody z Odry? albo smródki na Klecinie we Wrocławiu? Mrugnięcie

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
przeszczep
Ekspert

bite me

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 28-05-2009, 10:24:51 »

Z narwii piłem i bez filtra Uśmiech Z filtrem to i Wisłę bym wychłeptał, nawet za Warszawą Język

ED:
Jedna sprawa się tylko nie zgadza Uśmiech

Po cenie promocyjnej 1 litr wody nie kosztuje 1zł a dokładnie 0,24zł Chichot
Także prosiłbym o sprostowanie w recce Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 28-05-2009, 10:42:05 wysłane przez przeszczep » Zapisane

9/21

WBB
AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 28-05-2009, 17:23:46 »

Przy całkowicie sprawnym filtrze nie miał bym raczej żadnych oporów .
Filtr (jak tłumaczy gość na filmie ) potrafi swoje - właściwie to mamy tam dwa filtry i oba naprawdę są świetne .
Do węgla aktywowanego mam spore przekonanie a i konstrukcja membranowego (choć wygląda jak zestaw sit ) daje do myślenia .

Co palacz może o smaku powiedzieć ?
Nic .
Jak dla mnie zwyczajna woda wręcz nawet pozbawiona smaku .

Nie masz Przeszczep za co dziękować to raczej my dziękujemy, bo czuje się chroniczny brak jakichkolwiek recenzji tego typu sprzętów .

Pozostaje ubolewać tylko ,że jako vortal nie dysponujemy środkami ( na razie) celem np poddania analizy oficjalnie takich próbek - a te naprawdę kosztują .
Może jeszcze w tym tyg. dotrą odczynniki do znajomej w labie i trzasnę analizę wody - jeśli nie dotrą trudno - pozostanie się nam opierać na tym co mówi nam producent i przyznane certyfikaty (raczej nie po plecach) .

przeszczep
Ekspert

bite me

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 12-06-2009, 21:47:30 »

Ciąg dalszy z filtrem nastąpi. Napisaliśmy do naszego dostawcy o niesprawności filtra i objawach jego choroby - powiedzili że wymienią na nówkę sztukę Uśmiech Więc i firma porządna chyba. Jednak poczekam z końcową oceną aż przyślą nową sztukę Uśmiech

9/21

WBB
AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 12-06-2009, 22:00:17 »

Masz farta Mrugnięcie

przeszczep
Ekspert

bite me

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 12-06-2009, 22:03:48 »

E tam farta... BCB od którego ciągniemy te filtry, na pytanie po jakiej cenie sprzedadzą nam części zapasowe, powiedzieli że nie sprzedają i nie mają ich na magazynie, bo przy prawidłowym użytkowaniu, filtr starcza na jakieś 4 lata i taką też gwarancję dają. A części nie sprzedają bo im się bardziej opłaca wymienić na nowy podobno Uśmiech Więc farta tu nie ma tylko sprzęcior chyba dobry po prostu jest. Generalnie ich klienci jeszcze nie popsuli tych filtrów Uśmiech Ale jak to zwykle bywa - Polak potrafi ;> Język

9/21

WBB
AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 12-06-2009, 22:19:28 »

Hmm...
Co innego piszą na stronie producenta jednak .
Ale skoro mają takie podejście to jeszcze lepiej nawet .Uśmiech
W sumie ryzyko kupna pod względem sprawności wyeliminowano do maxa tym samym - dobra wiadomość zatem Uśmiech

zirkau
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 13-06-2009, 08:18:12 »

LIFESAVER dokonuje tego wszystkiego bez użycia żadnych zmieniających smak wody chemikaliów jak jodyna czy chlor. Technologia FAILSAFE – oznacza, że gdy wkład się zużyje – wyłącza się, nie pozwalając w ten sposób użytkownikowi napicia się wody zanieczyszczonej. Wystarczy wymienić wkład i używać dalej.

Zacznę od tego ,że sprzęt swoje w boju przeszedł i nie byłem pierwszy .Objaw miałem taki, że zgodnie z zapewnieniem producenta woda nie lała się z pełną mocą 2,5l/min ale około 0,5l/4min.

Wpadka ? Nie tak działa ten system jak się okazuje i jest to gwarancja spożycia czystej wody (czyli zadziałał już system FAILSAFE).

Współczesny marketing Duży uśmiech, zwykłe sito (tyle że o mikroporach) które się zapycha, przez co woda wolniej leci i wymaga wyższego ciśnienia, gdzie jak już się całkiem zapcha nazwać systemem FAILSAFE, który się wyłącza Duży uśmiech jak się wkład zużyje to już przesada.
 NIe ma to jak dorabiać ideologie, systemy tam gdzie ich nie ma. I niech sie głowią jak to działa Uśmiech))

« Ostatnia zmiana: 13-06-2009, 08:26:33 wysłane przez zirkau » Zapisane
AXE316
AXE316.pl
*

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 13-06-2009, 11:08:46 »

Współczesny marketing Duży uśmiech, zwykłe sito (tyle że o mikroporach) które się zapycha, przez co woda wolniej leci i wymaga wyższego ciśnienia, gdzie jak już się całkiem zapcha nazwać systemem FAILSAFE, który się wyłącza Duży uśmiech jak się wkład zużyje to już przesada.
 NIe ma to jak dorabiać ideologie, systemy tam gdzie ich nie ma. I niech sie głowią jak to działa Uśmiech))

Zatem wg twego rozumowania powinna lecieć bez względu na zapchanie spowodowane ilością przefiltrowanej wody?
To może zaproponuj producentowi swe spostrzeżenie i zmieni nazwę na "Zwykłe sito o mikroporach które w trosce o twój tyłek uniemożliwi ci napicia się skażonej wody ".
Może przydługie ale trafia do usera dosadnie.
Słuszna uwaga .

Bo ja wiem Zirkau może IP masz do bani ?

zirkau
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 13-06-2009, 17:10:39 »

nie rozumiem co się tak unosisz. Jasne jest, że im bardziej zapchane, tym wolniej leci, aż ustanie - to świadczy o skuteczności.

Ale czy zaraz trzeba to nazywać system FAILSAFE ? chyba nie. I nie ma co przeginać w drugą stronę, jak proponujesz.
Tylko że ostatnio spotykam się z wieloma nowymi nazwami na to co juz było. Ludzie zapominają o PIASTUNACH, tylko jest Pan NIANIA, nie ma już sprzątaczek, ale są KONSERWATORZY NAWIERZCHNI PŁASKICH. A to mnie po prostu smieszy.

A o co chodzi Tobie z IP ? I kto to jest ? Co?
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: