LIFESAVER BOTTLE 4000
Dane ze strony producenta :Minimalna temperatura pracy > 0 ° C (32 ° F)
Maksymalna temperatura pracy 50 ° C (122 ° F)
Minimalna temperatura * -10 ° C (14 ° F)
Maksymalna temperatura 60 ° C (140 ° F)
Początkowe natężenia (czyli ciśnienie robocze potrzebne do pracy )2.5L/min @ 0,25 Bar
Dane ze strony producenta :Oczyszczanie z bakterii > 99.999995%
Oczyszczanie zanieczyszczeń z wirusów > 99,999%
Redukcja zanieczyszczeń chemicznych > Węgie aktywowany zmniejsza
przedostawanie się pozostałości chemicznych takich jak :
Pestycydy endokrynologiczne oraz pozostałości metali ciężkich .
Udzielone certyfikaty zgodności przydatności w ratownictwie :EPA - US National na mocy rozporządzeń Safe Drinking Water
EU Act 93-523
Spełnia wymogi dot. wody pitnej :
Europejska dyrektywa w sprawie wody pitnej 2000
dyrektywy Rady 98/83/WE
Guidelines for Drinking-water Quality First Addendum 3rd Edition Wytyczne dotyczące jakości wody pitnej.
Przyznane certyfikaty
CE, EPA, NSF, WHO, WRAS, DVGW, KIWA, KTW, LSHTM (pojęcia sam nie mam co to za jedne, ale wierzę im na słowo

)
Dane podstawowe waga i wymiary 635 gram (ok. 22 uncji)
Pojemność wody 750ml (1,6 US pinty)
Maksymalna średnica 95mm (a nie jak podaje producent 90 - przyczyną jest uchwyt na pasek)
Wysokość 310mm
Producent udziela dwuletniej gwarancji międzynarodowej .
Butelka
LIFESAVER (4000 litrów) wykorzystuje wysoce zaawansowany system filtrujący. Oczyszcza wodę z bakterii, wirusów, cyst, pasożytów, grzybów oraz wszystkich innych mikrobiologicznych zarazków powstających w wodzie. LIFESAVER dokonuje tego wszystkiego bez użycia żadnych zmieniających smak wody chemikaliów jak jodyna czy chlor. Technologia FAILSAFE – oznacza, że gdy wkład się zużyje – wyłącza się, nie pozwalając w ten sposób użytkownikowi napicia się wody zanieczyszczonej. Wystarczy wymienić wkład i używać dalej.
LIFESAVER z powodzeniem jest używany w armii i doskonale spełnia zapotrzebowanie na wodę pitną przez jednostki wojskowe na całym świecie. Jego dodatkowym atutem jest zastosowanie cywilne: LIFESAVER znakomicie nadaje sie na krótkie i wielodniowe wyprawy . Doskonale zaspakaja codzienne zapotrzebowanie na wodę pitną w czasie wycieczek, w obozowiskach, w szkołach przetrwania. Czyli zawsze i wszędzie tam, gdzie o czystą wodę jest trudno, a przetrwanie bez niej jest niemożliwe.
No to na tyle suchych faktów - teraz coś od siebie .
Na wstępie... Ogromne podziękowania dla firmy Ha3o oraz Przeszczepa za wyrwanie sprzętu do recenzji.

LIFESAVER BOTTLE 4000
Sprzęt zapodano błyskiem .
Link do Ha3o:
http://www.ha3o.pl/
Zacznę od tego ,że sprzęt swoje w boju przeszedł i nie byłem pierwszy .Objaw miałem taki, że zgodnie z zapewnieniem producenta woda nie lała się z pełną mocą 2,5l/min ale około 0,5l/4min.

LIFESAVER BOTTLE 4000
Wpadka ? Nie tak działa ten system jak się okazuje i jest to gwarancja spożycia czystej wody (czyli zadziałał już system FAILSAFE).
Zatem cała moja dalsza wypowiedź może być uznana za subiektywną.
Co mi się podobało w tym filtrze?
Przede wszystkim jakość wykonania .Solidne materiały i kompaktowe rozwiązanie które nie zmusza do targania dodatkowego pojemnika z wodą bo jest on nim sam w sobie !
Możliwość przytroczenia paska za pomocą uchwytów (trok 20mm bez problemu).
Ogromna wydajność (której jednak nie było mi dane uświadczyć - czego żałuję bo podał bym większy materiał foto oraz więcej uwag własnych ).
LIFESAVER BOTTLE 4000
Napełnianie nie stanowi problemu - dziecinnie proste ,możliwe zanurzenie jak i nalanie za pomocą kubka )
Świetny system filtra membranowego (wstępnego oczyszczania ) W przekroju widać to dość wyraźnie, że paprochy nie mają szansy zapaskudzić filtra zasadniczego czyli tego z węgla aktywowanego - wg mnie rozwiązanie rewelacyjne choć wymiana tego jest dość kosztowna -zatem pewne oszczędzanie jest raczej wskazane .Oczywiście oszczędzanie ma swoje granice to mam jednak na myśli to ,że zamiast czerpać wodę byle gdzie to warto dołożyć nieco starań i nie zaciągać wody zamulonej bo to stanie się przyczyną do zatrzymania pracy filtra membranowego (który i owszem sobie poradzi ) to jednak skutecznie zatrzyma się filtrowanie do poziomu jaki wymieniłem ,a może i nawet gorzej czyli całkowitego stop.
Co może się wszystkim nie podobać ?
Cena .
Jaka by ona nie była to jednak zawsze będzie za wysoka ,ale...
Na siłę przekonywał nie będę ...Natomiast liczby mówią same za siebie i gdybym miał takie pieniądze wydać to wydał bym dzisiaj bez wahania .
Filtr gwarantuje 4000l wody zanim odmówi posłuszeństwa .
Zatem 4000 X 1zł daje lepszy wynik od wody w najtańszym markecie i jest nieporównywalny do gwarancji jaką dają certyfikaty zamieszczone pow.
Choć Przeszczep mówi, że litr (po sprostowaniu przez PW ) wynosi nas 0,24zł .
Ale sądzę że i tak się machnął - bo tu chodzi o współczynnik ceny zakupu LIFESAVERA do ilości uzyskanej czystej wody .Ale przecież żywotność filtra trwa nadal i należało by policzyć tylko koszt wymiany obu (wszak butla i pompka pozostać mogą nadal nie naruszone )
Na korzyść przemawia jeszcze jeden fakt - wszystkie elementy składowe są do dokupienia w przypadku konieczności wymiany .
Dosłownie każdy element i tu Firma Ha3o załatwia nasze potrzeby bez problemu .
Poniżej fota głównych elementów które można wymieniać .

LIFESAVER BOTTLE 4000
Dokładny rysunek w przekroju znajdziemy tutaj :
http://www.lifesaversystems.com/images/tech.jpgZaskakująco efektywna pompka stwarzająca ciśnienie potrzebne do pokonania drogi wody przez system filtracyjny .
Dodatkowa ciekawostka to fakt taki ,że system uszczelnienia nie pozwala na odkręcenie napompowanej butli - cienienia musimy się pozbyć.Choćby celem dalszego transportu wody inaczej jesteśmy narażeni na mokre plecy .Ale wystarczy przy sprawnym filtrze kilaka dosłownie ruchów co ukazuje ten krótki film .Natomiast gdy filtr się zaczyna zatrzymywać w pracy z powodu zużycia ,to pompuję się na górkę i nawet po zamknięciu smoczka efekt mamy dzięki ciśnieniu taki :
LIFESAVER BOTTLE 4000
Pobierałem próbki wody i zdziwił minie taki widoczny efekt na powierzchni.
LIFESAVER BOTTLE 4000
Ale po chwili znikł 

LIFESAVER BOTTLE 4000
Zwyczajny efekt saturacji wody wtłoczonym powietrzem i nic więcej co jeszcze wyraźniej widać w metalowym kubku . 

LIFESAVER BOTTLE 4000
Na butli mamy wyraźną instrukcję we wszystkich językach świata
.
LIFESAVER BOTTLE 4000
Specjalne kluczowanie pompki skutecznie uniemożliwia przypadkowe otwarcie jej i tym samym poddanie na uszkodzenie .

LIFESAVER BOTTLE 4000
Generalnie urządzenie jest bardzo dobrze wykonane i przemyślane ,a zastosowanie systemu FAILSAFE ogromnym plusem na rzecz użytkownika ,tym samym chroniąc go przed niesprawnym działaniem filtrów .
Zatem planowanie wydania pieniędzy na LIFESAVER to dobry kierunek jeśli komuś nie przeszkadza wymiar samej butli który jednak może i tak sporo zaoszczędzić miejsca dzięki kompaktowości jaką posiada sam w sobie .Życzę wszystkim nie mniej miłych widoków 

LIFESAVER BOTTLE 4000
ED:
dopisek z uwagi Przeszczepa