Podzielę się kilkoma slowami na ten temat, bo kurtka jest tania, dobra jakościowo i warta uwagi.
Polar mam w rozmiarze 120 i jest dokładnie taki jak powinien być polar pod kurtkę, czyli dość obcisły ale bez przesady. Kurtka 120 była za mała (przede wszystkim w ramionach i trochę ciasna objętościowo jak zakładałem polar), musiałem wziąć rozmiar 128 który jest dokładnie, wspaniale idealny. Moje wymiary to 192 wzrost/132 klata/108 pas. Kurtka jest tak ledwo za pupę, także nie za długa i to dla mnie jest fajne. Rękawy w sam raz przy opuszczonych rekach, co ciekawe, jak się podnosi ręce to nie "podjeżdżają do góry".
Bardzo dobre, mocne szwy, przemyślane rozwiązania z kieszeniami i wywietrznikami, brak niedoróbek, wystających nitek. Kołnierz faktycznie jest beznadziejnie wysoki i to przeszkadza, jedynym rozwiązaniem jest wyciągnięcie chowanego w nim kaptura, wtedy można kołnierz położyć, ale na plecach mamy "kapturowego" garba, bo kaptur jest wielki, projektowany na hełm. Muszę jeszcze pokombinować, czy nie można zwinąć kaptura tak, aby również można było położyć kołnierz.
Nie wiem jeszcze jak spisze się na zewnątrz w trudniejszych warunkach (koledzy już opisali) bo niestety nie padało jak w niej łaziłem. Jest totalnie wiatroszczelna. Mam wersję z kieszeniami i kurtka jest dość sztywna, ale bez przesady, w porównaniu z kurtkami puchowymi to to druga skóra jest (nawet z polarem), wzmocnień się nie czuje, nie uwierają zamki. Jest bardzo szeleszcząca z tym, że jest to szelest "materiałowy" a nie "foliowy", trzeba się przyzwyczaić. Jest w niej naprawdę wygodnie i ciepło w polarze, nie podciągające się rękawy pozwalają na zabawę z dzieckiem bez ciągłego ściągania rękawiczek i poprawiania rękawów (bo i polar pod spodem nie podciąga się tak jak przy innych kurtkach).
Jak uda mi się rozwiązać kwestie stójki / kołnierza w sensowny sposób, to będę bardzo, bardzo zadowolony. Jak nie to tylko zadowolony. Należy wziąć pod uwagę cenę 150zł, kurtki (nowe) z takich materiałów w sklepie się nie kupi, w dodatku jak się trafi na rozmiar pasujący do człowieka, to jest to mega okazja.
Warto również wspomnieć camo i kolory są łagodniejsze i bledsze niż w woodlandzie czy 3 color desert i z powodzeniem kurtkę można nosić po mieście nie afiszując się tak bardzo taktycznością, jak dzieje się to w innych camo. Dla mnie akurat kamo to nie szpan, tylko konieczność ze względu na cenę i jakość.
Dziś pochodziłem w niej trochę w słońcu i po porozpinaniu wywietrzników po pachami i pod patką frontową było mi bardzo komfortowo.

Kurtki francuskie, "legii cudoziemskiej", z wintexu
By
bagnetpl, shot with
DiMAGE A200 at 2009-03-01

By
bagnetpl, shot with

By
bagnetpl, shot with