trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 23:33:18 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zgasić, kiedy sucho  (Przeczytany 4015 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
adrian1006
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 25-06-2010, 21:04:13 »

te osobiste pamiątki miałem na mysli  Uśmiech las odbudowoje sie długie lata  Smutny
Doczu
Opinii: (7)
Ekspert

Miejsce pobytu: Pinecity

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 30-06-2010, 02:27:04 »

Gdy plomienie okaza sie zbyt wysokie warto szukac kryjowki w ziemi. Wykopac dziure, zakryc sie kurtka i zasypac ziemia. Pomysl jest dosc hardcore'owy. Niesie duze ryzyko (pomimo wysokiej temperatury, moze zabraknac tlenu), ale lepsze to niz byc strawionym przez plomienie zywcem.
No z tą metodą można by polemizować.
O ile schowanie się w jakiejś dużej norze, wykrocie itp może się udać, o tyle nawet posiadając saperkę nie sądzę by starczyło czasu na wykopanie odpowiedniego dołu by zabezpieczył nas przed poparzeniami, czy spłonięciem.
Metoda ta z pewnością do głupich nie należy, ale IMO ma szanse powodzenia tylko w razie "szybkich" pożarów (np. płonące trzcinowiska, trawy itp.) W przypadku lasów raczej marne szanse by przetrwać jeśli nie spłoniesz, to poparzysz drogi oddechowe (bo oddychać trzeba) i w wyniku obrzęku udusisz się.
W takich sytuacjach trudno wybierać, ale chyba jednak wolałbym uduszenie się dymem i spłonięcie niż cierpienia związane z poparzeniami znacznej cześci ciała i/lub dróg oddechowych.
Lukasz0911
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Grajewo

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 30-06-2010, 09:35:54 »

A benzyna w samochodzie ? Z tego co wiem same opary są palne, a ciecz wybucha. Nie wiem czy benzyna w samochodzie jest przed takimi sytuacjami zabezpieczona (jakieś super szczelne przewody) czy nie. To przypadkiem taka sytuacja nie wysadzi nas z samochodu ?
Gotherd
Opinii: (1)
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 30-06-2010, 10:03:11 »

Bzdura, ciecz nie wybucha. Wybucha najwyżej mieszanka oparów z powietrzem w szczelnym pojemniku.

Mój nick to tylko pseudonim artystyczny Uśmiech. Szerzej znany jestem jako Łoś - ale ten nick jest już zajęty Uśmiech
cube
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 30-06-2010, 16:47:57 »

to i ja pewna anegdotkę opowiem. co prawda nic się nie wydarzyło, ale jakby... było by ciężko...

będąc w gimnazjum wybraliśmy się na klasową wycieczkę rowerową, w pełni legalnie, z opiekunami itp. wieczór się zbliżał to z chłopakami ułożyliśmy ognisko, dość duże tipi. ponieważ było sucho, ułożyliśmy na około kamienie, zebraliśmy kolki i szyszki, a w pobliżu postawiliśmy kilka butelek z wodą i ze 2 saperki. jak nam się wydawało full profesjonalnie podeszliśmy do sprawy. już mieliśmy zabierać się do odpalania, gdy jedna z dziewczyn spytała czy aby ta gałąź wisząca ~3m nad szczytem ogniska się nie zapali... wtedy dopiero spojrzeliśmy w górę. nad nami zwieszała się gałąź sosnowa, pełna suchych igieł. aż strach pomyśleć co by się mogło stać gdyby to się zajęło. przynajmniej sosnowy zagajnik by spłonął. w pośpiechu przenieśliśmy stos na środek polanki, tak aby nic już nie mogło się stać. od tamtej pory przed każdym ogniskiem obserwuję niebo - tzn że jak go nie widzę to trzeba bardzo uważać...
runner11
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 04-07-2010, 14:19:22 »

Wczoraj Sobota (lipiec 2010) spawałem pręt od bramy wjazdowej niby do okoła sam piach, a półtora metra dalej za mną zapaliła się trawa o wysokości 10 cm, z tym że sucha. Także, przypuszczałem, że nic sie nie stanie a jednak jakimś cudem najgorszy scenariusz się spełnił. Na szczęście ogien zobaczyłem szybko i dało się wygasić wszystko nogą- przydeptując. Nie zmienia to faktu że byłem mega zdziwiony i wkurzony na siebie Uśmiech
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Drukuj  
Tagi: jedlina trawy

Skocz do: