trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 01:46:28 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 2 3 +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Śpiwór Sungpak Sleeper Extreme  (Przeczytany 5083 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
devilll
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Ośw

Ignoruj
« Odpowiedz #30 : 25-01-2010, 20:50:26 »

Ale  wiedz ,że to najtańszy z oferty  i może być made in china ,ale powiem jest warty ,popatrz na komf i cenę a porównaniu do hannaha ,ja polecam

Esbek
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #31 : 29-01-2010, 08:52:55 »

No to zamówiłem Extreme'a. Już nie mogę się doczekać, bo pogoda nadal świetna na testowanie.

To, że ten model jest Made in China to chyba żadna tajemnica. Snugpak na swojej stronie ma adnotacje przy niektórych modelach że są made in UK. Sleeper Extreme i inne tańsze modele tej adnotacji nie mają więc zakładam że jeśli nie jest to UK, to pewnie Chiny. Zerknę na metkę jak już przyjdzie.

Mam tylko nadzieję że nie wpływa to aż tak bardzo na jakość tych śpiworów.  W końcu gdyby był z nimi problem to nikt by ich nie polecał.

Opiszę swoje wrażenia jak do mnie dotrze.
devilll
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #32 : 27-07-2010, 19:49:03 »

Snugpaks Sleeper Extreme seria (military)
- wypełnienie: Insufil
- materiał wyściółki: Supersoft
- wzmocniony rip stopem z zewnątrz o strukturze plastra miodu
- komfort -7° minimum -12°
- waga: 2100g
- rozmiar: 28x26 cm (pełna kompresja)
- zamek: prawo lub lewostronny
- długość 220cm szerokość 150cm
Śpiwór zakupiłem ok 14.01.2009 w WWW.arizzon.com .ponieważ ten sklep jest przedstawicielem na Polskę za pośrednictwem Makato, któremu chciałem za to przy okazji bardzo podziękować.
Będąc w październiku w górach spałem pod namiotem i mi trochę „pociągło po nerach” w nocy, więc po powrocie do domu zacząłem się zastanawiać nad zakupem śpiwora 3 sezonowego. Ze względu na moje zainteresowania militariami , śpiwór z założenia miał być oliwkowy, ewentualnie zielony bądź czarny. Po długich poszukiwaniach trafiłem na 2 śpiwory spełniające moje wymagania: był nim Hannah Bivak III oraz mój Snugpaks Sleeper Extreme. Porównując je, wybrałem ostatecznie Snugpaka ze względu na to, że był tańszy od Hannaha o ok 30 zł i jego komfort był wyższy o 2 st, lecz masa większa o 0,10kg.
Śpiwór do klasyczna mumia, jest dobrze skrojony, ma odpowiedni zapas miejsca w nogach i barkach i nie krępuje ruchów podczas spania i przewracania się podczas snu. Zamek działa sprawnie i nie wcina się oraz zapina bezproblemowo (oczywiście zamek no name z racji, że Sleeper Extreme jest najtańszym w ofercie Snugpaka i jest produkowany w Chinach). Ponadto śpiwór posiada sznurek umożliwiający zmniejszenie otworu przy głowie, kołnierz termiczny ściągany za pomocą sznurka oraz zamek przy kapturze posiadający rzep i służący jako blokada zamka przed jego samoczynnym rozsuwaniem się. Wewnętrzna kieszonka jest zapinana na rzep.
Worek kompresyjny nie jest rewelacyjnie wykonany - zdążył się uszkodzić podczas ponad rocznego używania, możliwe, że z mojej winy, gdyż zbyt mocno się przyłożyłem do kompresji śpiwora i naderwała się jedna przelotka, która została od razu zszyta przeze mnie.
Użytkowanie:
Parametry według producenta to -7 komf/ -12 extr i wydaje mi się takowy być faktycznie, gdyż spałem w nim w namiocie przy ok – 7 oraz -5 i w nim nie zmarzłem (miałem na sobie normalne ubranie); następnie spałem w nim przy -2 i to już mi było za ciepło, nie wspominając o kilku nocach w schronach; przy temp. ok. 19-20 to już nie polecam można się ugotować , max temp. spania w nim moim zdaniem to poniżej 0 st ,ale to też może zależeć od osobistej odczuwalności temp . Jak dla mnie jest to naprawdę ciepły śpiwór, nie spałem w nim w jakimś „hardkorze”, bo nie miałem okazji, ale pewnie będę z czasem opisywał kolejne relacje ze spania w nim.
W śpiworze spędziłem ok 15 nocy, wiem, że to niedużo na recenzję, ale szczerze mogę do polecić jako alternatywa właśnie dla Hannah bivaka albo dobrego i taniego śpiwora jesiennego wczesno zimowego . Na pisanie wad i zalet jest chyba jeszcze za wcześnie, jedyną wadą jest jego waga (2,1 kg to trochę jest),ale coś po części musi też grzać , i ten worek kompresyjny ,o mogło być po części z mojej winy , a poza tym nic tylko chwalić jak na razie.
aniol
Opinii: (2)
Ekspert

Miejsce pobytu: Warszawa

Ignoruj
« Odpowiedz #33 : 27-07-2010, 23:13:10 »

Dokładniej do:

Comfort Temp: 3ºC to -7ºc
Extreme Temp: -12ºc

Snugpak unika podawania pełnych zakresów na www  Duży uśmiech

Seek & eXplore!
devilll
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #34 : 28-07-2010, 02:59:08 »

aniol thx za sprostowanie  Duży uśmiech <piwko>
janek337
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Warszawa - Wilanów

Ignoruj
« Odpowiedz #35 : 22-01-2012, 19:58:16 »

Znacie może jakiś sklep w Warszawie gdzie można dostać ten śpiwór?
« Ostatnia zmiana: 30-01-2012, 00:20:11 wysłane przez janek337 » Zapisane
Strony: Pierwsza « 1 2 3 +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: