trwa ładowanie paska...
09-02-2012, 00:18:46 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "Metoda wschodzącego słońca"...  (Przeczytany 806 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
szept111
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 12-11-2010, 18:36:52 »

Witam,

W pewnej książce o tematyce survivalowej ("SURVIVAL. Techniki przetrwania", autor: Alexander Stilwell) napotkałem pewną frazę, której nie potrafię ogarnąć... Miałbym w związku z tym ogromną prośbę do forumowiczów, o pomoc w zrozumieniu tegoż zagadnienia.
Niezrozumiały przeze mnie tekst, dotyczy sposobu ustalania kierunków świata przy pomocy słońca. Wkleję może skan tego fragmentu, bo mi się nie chce przepisywać...

Rozdział III: Jak przetrwać na morzu, s. 48.

http://images49.fotosik.pl/377/07365025e276c611med.jpg
"Metoda wschodzącego słońca"...

Pokrótce objaśnię czego w tym nie czaję, tudzież jak ja rozumuję:
Na początku jest wszystko jasne: "Słońce wschodzi na wschodzie i zachodzi na zachodzie.". OK, w porządku, ale już kolejne zdanie, wprowadza konsternację: "Jeżeli znajdujesz się na północ od równoleżnika 23,5 stopnia szerokości geograficznej północnej, słońce będziesz widział na południu."...  Co? No i jak to mam rozumieć? Czyli, że tam, gdzie zobaczę słońce, to tam jest południe? A o której godzinie ja to słońce mam zobaczyć, żeby znajdowało się na południu? Może w południe? A co jak ja to słońce zobaczę np. dzisiaj o godz. 15 (czyli niedługo przed zachodem)? Czy zgodnie ze słowami autora, to tam ma być to południe? Następne zdanie też nie jest lepsze: "Jeżeli przebywasz na południe... bla, bla, bla ...słońce odbędzie drogę na północy."... A co to znaczy, że słońce odbędzie drogę na północy? Czyli, że co? Analogicznie do przykładu poprzedniego, tam gdzie zobaczę słońce, to tam ma być północ? Nie...
A w tej tabelce, te podane wartości wartości, to co to są? Azymuty? Na nic innego mi to nie wygląda, ale w ogóle jest toto nie opisane...

No i tak... Ja tu widzę trzy rozwiązania mojego "niezrozumienia", albo:
1. Jestem laikiem i się w ogóle na tym nie znam - co bardzo prawdopodobne i się nie obraże jeśli ktoś tak stwierdzi,
albo:
2. Autor niezbyt logicznie i niezbyt rzetelnie opisał tę metodę i na dodatek nie poparł jej żadnymi rysunkami ułatwiającymi zrozumienie sprawy,
albo:
3. Tłumacz coś nie tak jak trzeba przetłumaczył...

Podsumowując zacytuję pewnego kandydata na radnego Jaworzni: "Ja pier..., nie wiem..."

Może ktoś, tak jasno, łopatologicznie to przetłumaczyć z "ichniego na nasze"? I jeszcze jakby tak poprzeć te wyjaśnienia jakimiś rysuneczkami, toby było fajnie...
A może ktoś ma tę książkę i też się nad tym zastanawia, co autor miał na myśli?

szept111
ArtP
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Świnoujście

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 12-11-2010, 19:01:46 »

1. Chodzi o to, że powyżej 23,5 stopnia szerokości północnej słońce zawsze przemieszcza się od wschodu do zachodu po "południowej" części nieba (upraszczając - w południe będzie wskazywało kierunek południowy).
2. Analogicznie - powyżej 23,5 stopnia szerokości południowej - odwrotnie (upraszczając - w południe będzie wskazywało kierunek północny).
3. Tabelka - azymuty (namiar rzeczywisty).

McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 12-11-2010, 21:32:15 »

Jesteśmy np. na szerokości 30 stopni N i mamy 9 sierpnia, to miejsce w którym wschodzi słońce będzie wyznaczone przez azymut 71 stopni. W południe (lokalnego czasu słonecznego) przy najkrótszym cieniu słońce będzie wskazywał południe lub północ, zależnie od szerokości geograficznej i pory roku. Dodatkowo jak policzymy różnicę między 180 a 71, da nam to 109 stopni i dodamy to 109 do 180, to otrzymamy azymut na jakim słońce zachodzi, czyli 289 stopni.
 Interpolując szerokości i godziny, możemy sobie policzyć wartość przybliżoną dla dowolnej szerokości i daty.
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #3 : 12-11-2010, 23:59:45 »

południowa ekliptyka.
szept111
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 13-11-2010, 16:58:41 »

Czyli, że jednym słowem mówiąc, autor potraktował sprawę zbyt ogólnikowo. Trochę za mało miejsca poświęcił na opisanie tego zjawiska. Mógł się trochę bardziej postarać, tak aby to co pisze było zrozumiałe dla przeciętnego "czytacza". Bez szerszej wiedzy z zakresu astronomii ciężko załapać o co chodzi. A co do tej tabelki, to np. gdzie jest napisane, że są to azymuty?...
kawa
Opinii: (3)
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 13-11-2010, 18:08:51 »

A co to innego może być jak nie azymut ?
Jak pobawisz się trochę busolką o chyba jasne o co chodzi ...

Może autor nie tłumaczył bo nie był nastawiony na naukę geografii
a krótkie i zwięzłe przedstawienie tabelki i sposobu korzystania z niej.
szept111
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 13-11-2010, 19:15:18 »

Moim zdaniem, jak się pisze jakikolwiek poradnik, to nie powinno się używać skrótów myślowych - jak to wyraźnie zrobił autor, np: "...słońce będziesz widział na południu."..., owe "na południu" to trochę szerokie pojęcie... - a postarać się pisać pełnymi zdaniami i nic nie pozostawić "w domyśle"... Może i się nie znam, ale uważam, że można było owo zagadnienie opisać krótko, zwięźle ale i zarazem zrozumiale. Tak to wyszło tylko "krótko i zwięźle"...
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  
Tagi: metoda

Skocz do: