trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 01:22:51 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 5 6 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Oznaczenie grupy krwi przy kluczach itp  (Przeczytany 9085 razy)
Sahar
Opinii: (11)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #30 : 07-12-2008, 22:05:59 »

zajmę się Tobą osobiscie Uśmiech

DT - nosilem, ale znudziło mi się Uśmiech

A już się cieszyłem...

W sumie to nawet się chyba by lekarze nie poznali np. przy reanimacji choć może się mylę ?
A skąd się bierze naklejkę do dowodu ?

Tomek, zdrowia Ci życzę  Mrugnięcie

grzdyl
Opinii: (0)
Użytkownik
**

Ignoruj
« Odpowiedz #31 : 16-12-2008, 22:23:46 »

Brelok do kluczy to może i gadżet (chociaż trzeba być dziwnym, żeby kupić sobie niewłaściwy  Język) ale dochód przeznaczyli przecież na krwiobusy, czy jak to tam się zwie. A poza tym, takie akcje mają świadomość w narodzie poruszyć. I może przy okazji parę osób napisze oświadczenie woli w sprawie pośmiertnego użyczenia organów.
buzu78
Nowy użytkownik
*

primum nocere

Ignoruj
« Odpowiedz #32 : 18-12-2008, 10:06:43 »

nie trzeba pisać istnieje w tym przypadku domniemana zgoda , jeśli nie wniosłes sprzeciwu w centralnym rejestrze sprzeciwów chyba
regent
Opinii: (2)
Ekspert

Miejsce pobytu: Lublin

Ignoruj
« Odpowiedz #33 : 18-12-2008, 11:04:17 »

nie trzeba pisać istnieje w tym przypadku domniemana zgoda , jeśli nie wniosłes sprzeciwu w centralnym rejestrze sprzeciwów chyba

Niby tak, ale nie do końca.
Jeżeli nie ma podpisu czarno na białym, lekarze konsultują się z rodziną zmarłego - ew. dawcy. Zdarzało się, że ta na drodze sądowej blokowała transplantację. Jeżeli przy zmarłym znajduje się oświadczenie woli z podpisem sprawa jest prosta i oczywista.

Aborygeni twierdzą, iż stron świata jest siedem: północ, południe, wschód, zachód, środek, góra i dół. Nasz świat ma dwa wymiary, ich jest w 3D!
buzu78
Nowy użytkownik
*

primum nocere

Ignoruj
« Odpowiedz #34 : 18-12-2008, 12:18:42 »

lekarze wcale nie muszą pytać rodziny , ale robią to zwyczajowoi  biorą pod uwagę ich zdanie
regent
Opinii: (2)
Ekspert

Miejsce pobytu: Lublin

Ignoruj
« Odpowiedz #35 : 18-12-2008, 12:49:46 »

lekarze wcale nie muszą pytać rodziny , ale robią to zwyczajowoi  biorą pod uwagę ich zdanie

Nie muszą, ale robią, a więc brak konkretnej deklaracji może komplkiować całą procedurę. Trudno przewidzieć jak zareagują zrozpaczeni bliscy zmarłego, i czy lekarz nie okaże się za bardzo bojaźliwy. Tak więc lepiej mieć przy sobie podpisane oświadczenie woli zamiast potem w niebie/czyśćcu/piekle (nieodpowiednie skreślić)  mieć wyrzuty sumienia, że się chciało pomóc, a nie wyszło.

Aborygeni twierdzą, iż stron świata jest siedem: północ, południe, wschód, zachód, środek, góra i dół. Nasz świat ma dwa wymiary, ich jest w 3D!
buzu78
Nowy użytkownik
*

primum nocere

Ignoruj
« Odpowiedz #36 : 18-12-2008, 13:31:32 »

gwoli ciekawostki moge dodac że istnieje procedura oswiadczenia  pro futuro, w której możesz na przykład odmówic w przyszłości przetaczania preparatów krwi jakis czas temu sad najwyzszy wydał wyrok w tej sprawie - lekarze przegrali mimo że przetaczali krew ratując życie - mieli uznać oswiadczenie
MaC
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Świebodzin - koniec świata

Homo viator

Ignoruj
« Odpowiedz #37 : 02-03-2009, 08:13:50 »

http://wiadomosci.wp.pl/kat,83914,title,Grupa-krwi-znajdzie-sie-w-dowodach-osobistych,wid,10897061,wiadomosc_prasa.html
Leander
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Warszawa

Whatever, whenever, wherever...

Ignoruj
« Odpowiedz #38 : 02-03-2009, 09:49:47 »

Pierwszy słyszę o tym aby "młodzi nie nosili dowodów"... Bym powiedział że raczej wszyscy mają je przy sobie w portfelu.

MaC
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Świebodzin - koniec świata

Homo viator

Ignoruj
« Odpowiedz #39 : 02-03-2009, 10:08:24 »

Charakter mojej pracy związany jest z legitymacją dowodów - zdziwił byś się Xavier kto ma je częściej przy sobie Mrugnięcie .

Nie jest powiedziane, że grupa krwi w dowodzie będzie obowiązkowa... może na zasadzie wyrażenia chęci/zgody na badanie i zamieszczenie jej (+ dodatkowa opłata za badanie). Jeśli wejdzie w życie takie rozwiązanie wymienię dowód na nowy. Może popytam w USC przy wolnej chwili.
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #40 : 02-03-2009, 10:11:33 »

Xavier - rzekłbym raczej, że Ci co są legitymowani nie noszą... a nie legitymuje się przecież wszystkich na ulicy, zatem mało obiektywne zdaje się jest to Twoje źródło

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Sahar
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #41 : 02-03-2009, 10:50:50 »

Chyba to niewiele pomoże.
Starsze pokolenie jest przyzwyczajone do noszenia dowodu osobistego ... a ilu młodych go nosi? W przypadku wypadku nie dość, że trzeba ratować ofiary to jeszcze szukać ich dokumentów, które nie zawsze są przy nich.
Myślę, że jakiś rodzaj urzędowo potwierdzonego "nieśmiertelnika"  np. z hologramem noszony na szyi lepiej by się sprawdził.

Skoro wg. Ciebie większość nie nosi d.o. to nagle zaczęliby nosić dog tag`i z grupą krwi ? !
 Chichot

Swoją drogą najlepiej sprawdza się tatuaż pod pachą - choć zdecydowanie źle się kojarzy...
Jestem przeciwnikiem "dziar" ale taki bym sobie zafundował jeśli był by honorowany przy transfuzji (ten rodzaj potwierdzenia grupy krwi przewidziany ustawowo).

Czytałeś to co wrzucił MaC ?

Sahar
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #42 : 02-03-2009, 11:18:01 »

Chyba to niewiele pomoże.
Starsze pokolenie jest przyzwyczajone do noszenia dowodu osobistego ... a ilu młodych go nosi? W przypadku wypadku nie dość, że trzeba ratować ofiary to jeszcze szukać ich dokumentów, które nie zawsze są przy nich.
Myślę, że jakiś rodzaj urzędowo potwierdzonego "nieśmiertelnika"  np. z hologramem noszony na szyi lepiej by się sprawdził.

Jeśli masz na myśli odniesie do młodych ludzi noszących nieśmiertelniki wykaż to konkretnie w swym poście, z tego co napisałeś wynika, że chodzi o całość społeczeństwa ( bez podziału na grupy wiekowe ).

Miałeś do czynienia z jakimkolwiek aspektem ratownictwa tudzież dalszej hospitalizacji poszkodowanego ?
...zwykle szuka się dokumentów, nawet jeśli się kogoś reanimuje.

1. Młodzi lubią nieśmiertelniki.
2. Czytałem. A Ty czytałeś co ja napisałem? Coś chyba nie do końca...

Wszyscy młodzi ludzie lubią nieśmiertelniki ? !

Jakość patrzę na młodych i u 10 spotkanych na ulicy dog tagów nie spotkałem u nikogo.

p.s.
zauważyłem i to nie tylko ja, ale także inni Użytkownicy Forum, że jesteś osobą wielce konfliktową,
weź głęboki wdech i przestań się przypierdalać.
 Mrugnięcie
END OT.

RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #43 : 02-03-2009, 11:37:41 »

Spokój mi tu  Złość
kill_bill
Opinii: (1)
Aktywny użytkownik

kto nie maszeruje ten ginie