|
« : 07-10-2008, 15:45:06 » |
|
/ wątek wydzielony, dotyczy: http://www.tactical.pl/forum/index.php/topic,58523.msg248062.html#msg248062/ a grupe krwi to se mozesz nawet wytatulowac, a i tak zaden lekarz na tej podstawie ci transfuzji nie zrobi ;P
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-10-2008, 14:12:27 wysłane przez pecado »
|
|
Waż każde Swoje słowo bo nigdy nie wiadomo, które będzie Twoim ostatnim...
Czasem lepiej rozpiepszyć wszystko w drobny pył i zbudować od nowa niż zatykać palcem dziury
Zombie Survival Fan on Tactical.pl #1
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 07-10-2008, 17:44:52 » |
|
Wampirorm będzie łatwiej dowiedzieć się co dzisiaj serwują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 07-10-2008, 19:05:03 » |
|
a grupe krwi to se mozesz nawet wytatulowac, a i tak zaden lekarz na tej podstawie ci transfuzji nie zrobi ;P
no w naszym kraju to tak samo praktyczne, jak np te durne nalepki na dowód osobisty a z ciekawości, jak traktują to w innych krajach? stwierdzą, że masz klucze żony przy sobie, i trzeba zbadać? czy ew informacja nalepiona na dowodzie osobistym?- to już bardziej wiarygodne, że to twoja grupa- przetoczą krew?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 07-10-2008, 20:58:39 » |
|
Ha! I dlatego w portfelu mam książeczke honorowego dawcy krwi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 07-10-2008, 21:25:55 » |
|
a myślisz że w szpitalu ktoś będzie przeszukiwał Twój portfel by znaleźć rzeczoną książeczkę? standardowo oznacza się grupę krwi na miejscu, żadne breloczki, karty itp nie są uznawane.
|
|
|
|
|
|
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia KNAKiŁ KKK - Kelly Kettle Klan CZUJ-DYM!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 08-10-2008, 01:48:59 » |
|
Kurwa to jest gadżet 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 08-10-2008, 02:00:57 » |
|
Kurwa to jest gadżet  no tak, ale inne gadżety, to przynajmniej praktyczne są  ty a tak w ogóle, to jak to jest, że na tym dzyndzlu masz ABRh-, a w podpisie 0Rh+ ?  w dni parzyste taka, a w nieparzyste ta druga?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-10-2008, 02:08:19 wysłane przez tomekk »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 08-10-2008, 03:21:57 » |
|
Nie miałem foto, a to foto najbardziej praktyczne mi się zdało. A co do tatuaży to się mylicie, w pewnej armii w połowie lat `90 było to bardzo modne.  a myślisz że w szpitalu ktoś będzie przeszukiwał Twój portfel by znaleźć rzeczoną książeczkę? standardowo oznacza się grupę krwi na miejscu, żadne breloczki, karty itp nie są uznawane.
A tu się mylisz drogi Jurku ! Jak zaliczyłem glebę w lipcu, miałem kilka dziur w głowie  to pierwsze co zrobili do zajrzeli mi do portfela. Nie było tam nic o grupie, ale w późniejszych rozmowach wyszło, że jednak szukali między innymi grupy. Jakie dwa posty?   :P:P
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-10-2008, 11:24:51 wysłane przez Sahar »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 08-10-2008, 09:48:43 » |
|
co do tej grupy krwi to: "Zgodnie z opinią Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie jak również Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19 września 2005 roku w sprawie oznaczania grupy krwi (Dz. U. 191. 1607) o treści "... Za wiarygodny można uznać wyłącznie wynik wpisu w dowodzie osobistym, Identyfikacyjnej karcie grupy krwi, legitymacji honorowego dawcy krwi ..." wynika, że takim dokumentem dla osób posiadających nowy dowód osobisty i osób niepełnoletnich staje się "Identyfikacyjna karta grupy krwi", która jako jedyny tego typu dokument jest honorowana przez Służbę Zdrowia. Każdy z nas ma ustawowe prawo żądać wyniku grupy krwi do trwałej ewidencji wystawionego na takiej karcie." Informacja pobrana ze strony: http://www.krewkart.pl/info.php
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 08-10-2008, 12:14:24 » |
|
a myślisz że w szpitalu ktoś będzie przeszukiwał Twój portfel by znaleźć rzeczoną książeczkę? standardowo oznacza się grupę krwi na miejscu, żadne breloczki, karty itp nie są uznawane.
w szpitalu może być juz za pózno dlatego daja albo sztucza albo - bo pasuje każdemu dlatego na miejscu wypadku informacja o grupie krwi może bardzo pomóc ..w szpitalu mają czas naszykować co trzeba lub zacząc ściągac jak będzie potzreba jej ściagać tak jest w przypadku 0-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 08-10-2008, 13:35:23 » |
|
dobra Super w teorii wiadomo, ze to pomocna informacja, ale jak to jest w praktyce ?? Mam wypadek i co ? lekarz przy kluczach od domu znajduje ABrh+ (swojej grupy nie znam, mam gdzies zapisana w ksiazeczce zdrowia ;P ) i mi taka aplikuje na chybil trafil ? Ciekawe jak wygladaja konsekwencje zdrowotne w razie pomylki  albo jakis tatoo mam na rece i uznaja to za wiarygodne ? Wojsko to wojsko i tam sie z gory zaklada, ze info o grupie krwi moze byc expresowo potrzebne. Tam chyba maja blaszki czy nawet naszywki na mundurach i nikt ich sobie dla jaj nie nosi
|
|
|
|
|
|
Waż każde Swoje słowo bo nigdy nie wiadomo, które będzie Twoim ostatnim...
Czasem lepiej rozpiepszyć wszystko w drobny pył i zbudować od nowa niż zatykać palcem dziury
Zombie Survival Fan on Tactical.pl #1
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 08-10-2008, 13:41:55 » |
|
Wojsko to wojsko to co jest na dog tagu to swiete, tak samo na mundurze w cywilu zawsze sparwdzają grupe krwii, jedynie pieczatka w starych dowodach byla dla wszystkich z ktorymi rozmawialem wiarygodna, reszta na smar do czolgu sie nadawala, sprawdzenie grupy nie trwa tyle zeby przez niepewne informacje zalatwic pacjenta, no chyba ze mamy nadmiar uniwersalnej 0 Rh- POPRAWIONE (o ile sie nie mylę, Edit: jednak się pomyliłem, dziękuję Pinochetowi za info) to ja mozna aplikowac kazdemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 08-10-2008, 14:10:58 » |
|
ja nie piszę że taki brelok jest OK ..ale informacja rzetelna o grupie krwi może być przydatna a jak jest naprawdę to co innego ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 08-10-2008, 14:30:07 » |
|
Wyrobienie krewkarty kosztuje 45 zyla (30 za badania + 15 za karte). Tak przynajmniej jest w moim mieście. W portfelu noszę zalaminowaną kartę z imieniem, nazwiskiem, peselem, kontaktowym numerem tel., grupą krwi. W kilku językach (angielski, ruski, niemiecki). Czy w razie "W" pomoże, nie wiem. Mam nadzieję, że nie będę musiał sprawdzać  . BTW, blaszki przy sznurowadłach w butach dają +5 do lansu. Przy każdej parze wojskowych mam po jednej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 08-10-2008, 14:58:56 » |
|
Wyrobienie krewkarty kosztuje 45 zyla (30 za badania + 15 za karte). Tak przynajmniej jest w moim mieście.
W Lublinie, dla honorowych krwiodawców było (jest?) za darmo. Ja przynajmniej przy cyklicznym "spuszczaniu krwi" otrzymałem Krewkart za friko.
|
|
|
|
|
|
Aborygeni twierdzą, iż stron świata jest siedem: północ, południe, wschód, zachód, środek, góra i dół. Nasz świat ma dwa wymiary, ich jest w 3D!
|
|
|
|