trwa ładowanie paska...
05-02-2012, 10:49:15 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 ... 6 » Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Oznaczenie grupy krwi przy kluczach itp  (Przeczytany 9078 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
obol
Kierownik forum
Opinii: (0)
*

Miejsce pobytu: WLKP+UK

Zombie Hunter

« : 07-10-2008, 15:45:06 »

/
wątek wydzielony, dotyczy:
http://www.tactical.pl/forum/index.php/topic,58523.msg248062.html#msg248062
/

a grupe krwi to se mozesz nawet wytatulowac, a i tak zaden lekarz na tej podstawie ci transfuzji nie zrobi ;P
« Ostatnia zmiana: 08-10-2008, 14:12:27 wysłane przez pecado » Zapisane

Waż każde Swoje słowo bo nigdy nie wiadomo, które będzie Twoim ostatnim...

Czasem lepiej rozpiepszyć wszystko w drobny pył i zbudować od nowa niż zatykać palcem dziury

Zombie Survival Fan on Tactical.pl #1
McBren
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 07-10-2008, 17:44:52 »

Wampirorm będzie łatwiej dowiedzieć się co dzisiaj serwują.
XXX -> tOmEkK
Opinii: (1)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 07-10-2008, 19:05:03 »

a grupe krwi to se mozesz nawet wytatulowac, a i tak zaden lekarz na tej podstawie ci transfuzji nie zrobi ;P

no w naszym kraju to tak samo praktyczne, jak np te durne nalepki na dowód osobisty

a z ciekawości, jak traktują to w innych krajach? stwierdzą, że masz klucze żony przy sobie, i trzeba zbadać?
czy ew informacja nalepiona na dowodzie osobistym?- to już bardziej wiarygodne, że to twoja grupa- przetoczą krew?
misiaczu
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Posen

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 07-10-2008, 20:58:39 »

Ha! I dlatego w portfelu mam książeczke honorowego dawcy krwi Uśmiech
mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #4 : 07-10-2008, 21:25:55 »

a myślisz że w szpitalu ktoś będzie przeszukiwał Twój portfel by znaleźć rzeczoną książeczkę? standardowo oznacza się grupę krwi na miejscu, żadne breloczki, karty itp nie są uznawane.

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Sahar
Opinii: (11)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 08-10-2008, 01:48:59 »

Kurwa to jest gadżet  Chichot

XXX -> tOmEkK
Opinii: (1)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 08-10-2008, 02:00:57 »

Kurwa to jest gadżet  Chichot

no tak, ale inne gadżety, to przynajmniej praktyczne są Język Mrugnięcie

ty a tak w ogóle,  to jak to jest, że na tym dzyndzlu masz ABRh-, a w podpisie 0Rh+ ? Duży uśmiech

w dni parzyste taka, a w nieparzyste ta druga? Duży uśmiech 
« Ostatnia zmiana: 08-10-2008, 02:08:19 wysłane przez tomekk » Zapisane
Sahar
Opinii: (11)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 08-10-2008, 03:21:57 »

Nie miałem foto, a to foto najbardziej praktyczne mi się zdało.

A co do tatuaży to się mylicie, w pewnej armii w połowie lat `90 było to bardzo modne.
 Mrugnięcie

a myślisz że w szpitalu ktoś będzie przeszukiwał Twój portfel by znaleźć rzeczoną książeczkę? standardowo oznacza się grupę krwi na miejscu, żadne breloczki, karty itp nie są uznawane.
A tu się mylisz drogi Jurku !
Jak zaliczyłem glebę w lipcu, miałem kilka dziur w głowie  Spoko to pierwsze co zrobili do zajrzeli mi do portfela.
Nie było tam nic o grupie, ale w późniejszych rozmowach wyszło, że jednak szukali między innymi grupy.

Jakie dwa posty? Mrugnięcie

Język:P:P
« Ostatnia zmiana: 08-10-2008, 11:24:51 wysłane przez Sahar » Zapisane

michal13031986
Opinii: (2)
Ekspert

Miejsce pobytu: Zamość

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 08-10-2008, 09:48:43 »

co do tej grupy krwi to:
"Zgodnie z opinią Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie jak również Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19 września 2005 roku w sprawie oznaczania grupy krwi (Dz. U. 191. 1607) o treści "... Za wiarygodny można uznać wyłącznie wynik wpisu w dowodzie osobistym, Identyfikacyjnej karcie grupy krwi, legitymacji honorowego dawcy krwi ..." wynika, że takim dokumentem dla osób posiadających nowy dowód osobisty i osób niepełnoletnich staje się "Identyfikacyjna karta grupy krwi", która jako jedyny tego typu dokument jest honorowana przez Służbę Zdrowia. Każdy z nas ma ustawowe prawo żądać wyniku grupy krwi do trwałej ewidencji wystawionego na takiej karcie."
                                                         Informacja pobrana ze strony: http://www.krewkart.pl/info.php
super
Kierownik forum
Opinii: (6)
*

Miejsce pobytu: Częstochowa

szczęśliwy tato

« Odpowiedz #9 : 08-10-2008, 12:14:24 »

w szpitalu może być juz za pózno dlatego daja albo sztucza albo - bo pasuje każdemu

dlatego na miejscu wypadku informacja o grupie krwi może bardzo pomóc ..w szpitalu mają czas naszykować co trzeba lub zacząc ściągac jak będzie potzreba jej ściagać

tak jest w przypadku 0-

Szkolenia survivalowe i taktyczne www.survivaltech.pl

Szyję różne taktyczne rzeczy na zamówienie www.supertac.pl
obol
Kierownik forum
*

Miejsce pobytu: WLKP+UK

Zombie Hunter

« Odpowiedz #10 : 08-10-2008, 13:35:23 »

dobra Super w teorii wiadomo, ze to pomocna informacja, ale jak to jest w praktyce ?? Mam wypadek i co ? lekarz przy kluczach od domu znajduje ABrh+ (swojej grupy nie znam, mam gdzies zapisana w ksiazeczce zdrowia ;P ) i mi taka aplikuje na chybil trafil ? Ciekawe jak wygladaja konsekwencje zdrowotne w razie pomylki  Szok  Co?

albo jakis tatoo mam na rece i uznaja to za wiarygodne ?

Wojsko to wojsko i tam sie z gory zaklada, ze info o grupie krwi moze byc expresowo potrzebne. Tam chyba maja blaszki czy nawet naszywki na mundurach i nikt ich sobie dla jaj nie nosi

Waż każde Swoje słowo bo nigdy nie wiadomo, które będzie Twoim ostatnim...

Czasem lepiej rozpiepszyć wszystko w drobny pył i zbudować od nowa niż zatykać palcem dziury

Zombie Survival Fan on Tactical.pl #1
Pablo666
Opinii: (3)
Ekspert

Miejsce pobytu: Olsztyn i Brzydgoszcz

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 08-10-2008, 13:41:55 »

Wojsko to wojsko to co jest na dog tagu to swiete, tak samo na mundurze
w cywilu zawsze sparwdzają grupe krwii, jedynie pieczatka w starych dowodach byla dla wszystkich z ktorymi rozmawialem wiarygodna, reszta na smar do czolgu sie nadawala, sprawdzenie grupy nie trwa tyle zeby przez niepewne informacje zalatwic pacjenta, no chyba ze mamy nadmiar uniwersalnej 0 Rh- POPRAWIONE (o ile sie nie mylę, Edit:  jednak się pomyliłem, dziękuję Pinochetowi za info) to ja mozna aplikowac kazdemu.
super
Kierownik forum
Opinii: (6)
*

Miejsce pobytu: Częstochowa

szczęśliwy tato

« Odpowiedz #12 : 08-10-2008, 14:10:58 »

ja nie piszę że taki brelok jest OK ..ale informacja rzetelna o grupie krwi może być przydatna
a jak jest naprawdę to co innego ;-)

Szkolenia survivalowe i taktyczne www.survivaltech.pl

Szyję różne taktyczne rzeczy na zamówienie www.supertac.pl
MaC
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Świebodzin - koniec świata

Homo viator

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 08-10-2008, 14:30:07 »

Wyrobienie krewkarty kosztuje 45 zyla (30 za badania + 15 za karte). Tak przynajmniej jest w moim mieście.

W portfelu noszę zalaminowaną kartę z imieniem, nazwiskiem, peselem, kontaktowym numerem tel., grupą krwi. W kilku językach (angielski, ruski, niemiecki). Czy w razie "W" pomoże, nie wiem. Mam nadzieję, że nie będę musiał sprawdzać Uśmiech .

BTW, blaszki przy sznurowadłach w butach dają +5 do lansu. Przy każdej parze wojskowych mam po jednej Duży uśmiech
regent
Opinii: (2)
Ekspert

Miejsce pobytu: Lublin

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 08-10-2008, 14:58:56 »

Wyrobienie krewkarty kosztuje 45 zyla (30 za badania + 15 za karte). Tak przynajmniej jest w moim mieście.

W Lublinie, dla honorowych krwiodawców było (jest?) za darmo. Ja przynajmniej przy cyklicznym "spuszczaniu krwi" otrzymałem Krewkart za friko.

Aborygeni twierdzą, iż stron świata jest siedem: północ, południe, wschód, zachód, środek, góra i dół. Nasz świat ma dwa wymiary, ich jest w 3D!
Strony: 1 2 3 ... 6 » Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: