trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 01:38:29 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 2 3 +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: adrenalina  (Przeczytany 6903 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
McBren
Opinii: (0)
Ekspert

Miejsce pobytu: Pomorze

Ignoruj
« Odpowiedz #30 : 02-09-2009, 16:12:14 »

Sorry za odgrzebanie wątku , ale szukam autostrzykawki , tylko ze cena 250 zł odstrasza , no i nie wiadomo jak długo zniesie ona przenoszenie w plecaku.

WHY

Nie chodzi o zmije , ale o...... osy
Przypadek z autopsji .
Kotlina kłodzka , zadupie polana 2 osoby wchodzą w gniazdo os , pokąsanei nóg po około 5-7 urządleń. Zejście do samochodu około godziny , dojazd do Międzylesia , apteka podanie wapna , jedna z osób OK, z drugą nie najlepiej . Wyjazd na pogotowie i tam panika bo dla nich to nowosć . Po zasłabnięciu osoby podano domięśniowo adrenaline , po tym wszystko ok.

Okazało się że ta druga osoba ma alergiena urząlenie os

Podasz komuś adrenalinę w najlepszej wierze, będą powikłanie i wylądujesz przed sądem.
 Jeśli ktoś jest uczulony, albo podejrzewa, niech wezmie receptę od lekarza i sobie kupi. Bo za chwile bedziemy mieli plagę amatorów ratowników z adrenaliną.
 Kiedyś użarło mnie z  6-8 użądleń os ziemnych i nic mi nie było.

Przy okazji warto się zaopatrzyć w: nitrogliceryne dla załowców, morfinę w przypadku ciężkich urazów oraz piłę do amputacji Mrugnięcie
kozi
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Żagań

Ignoruj
« Odpowiedz #31 : 05-09-2009, 23:35:23 »

dobra - ja mam lekko glupawe pytanie [chociaż może nie] : wiadomo, że organizm sam produkuje adrenalinę no więc jeśli osoba uczulona zostanie uządlona i nie ma możliwości podać adrenaliny zewnętrznie to ,chwytając się ostatniej deski ratunku , jeśli ją naprawde porządnie przestraszymy to czy jest szansa, że adrenalina wyprodukowana przez organizm zadziała tak jak ta podana z zewnątrz , czy np. jest to bez sensu bo ilość za mała albo organizm osoby uczulonej w takim wypadku nie wyprodukuje adrenaliny ?

mgr_scout
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #32 : 06-09-2009, 22:26:04 »

wątpie żeby osobę we wstrząsie udało Ci się przestraszyć Mrugnięcie

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
kuusamo
Opinii: (4)
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #33 : 06-09-2009, 23:03:33 »

chyba, że widokiem nadjeżdżającego karawanu.... Duży uśmiech

Kaszubskie Ochotnicze Pogotowie Rozrywkowe
kozi
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #34 : 06-09-2009, 23:39:28 »

opcją tracheotomii Mrugnięcie

past
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #35 : 08-09-2009, 15:19:40 »

Podasz komuś adrenalinę w najlepszej wierze, będą powikłanie i wylądujesz przed sądem.
 Jeśli ktoś jest uczulony, albo podejrzewa, niech wezmie receptę od lekarza i sobie kupi. Bo za chwile bedziemy mieli plagę amatorów ratowników z adrenaliną.
 Kiedyś użarło mnie z  6-8 użądleń os ziemnych i nic mi nie było.

Przy okazji warto się zaopatrzyć w: nitrogliceryne dla załowców, morfinę w przypadku ciężkich urazów oraz piłę do amputacji Mrugnięcie

nie przesadzajmy ta osoba to moja żona  Z politowaniem Z politowaniem Z politowaniem  jest uczulona na jad os. A autostrzykawki z adrenaliną są do kupienia wiec raczej nie są groźne dla życia , a uwierz użądlenie osy w Polsce zdarzyć sie może dużo częściej jak ukąszenie żmiji , zresztą przypadek Sałackiej był niestety też spowodowany przez osę
Prozac
Aktywny użytkownik

Mały złośliwy gremlin

Ignoruj
« Odpowiedz #36 : 08-09-2009, 22:58:10 »

opcją tracheotomii Mrugnięcie

Chyba konikotomii/punkcji długopisem... że tak się złośliwie przyczepie. Język

nie przesadzajmy ta osoba to moja żona  Z politowaniem Z politowaniem Z politowaniem  jest uczulona na jad os. A autostrzykawki z adrenaliną są do kupienia wiec raczej nie są groźne dla życia , a uwierz użądlenie osy w Polsce zdarzyć sie może dużo częściej jak ukąszenie żmiji , zresztą przypadek Sałackiej był niestety też spowodowany przez osę

Kurcze, nóż też jest do kupienia, a jego "groźność" zależy od użycia.Uśmiech  Skoro żona jest uczulona, to niech weźmie recepte i pójdzie do apteki. Lekarz POZ powinien jej powiedzieć jak to podawać i w jakich sytuacjach i wsio, po problemie Uśmiech Ona sama powinna czuć w którym momencie to podać.
W takiej ampłkostrzykawce jest 2mg adrenalinki, w przypadku wstrząsu podaje się normalnie 0,5mg. Także jest to spora dawka.

www.kryzysowo.pl - Pierwsza w Polsce strona zajmująca się bezpieczeństwem każdego z nas.
kozi
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #37 : 09-09-2009, 10:42:53 »

Chyba konikotomii/punkcji długopisem... że tak się złośliwie przyczepie. Język

mogą być wszystkie trzy to nawet bardziej przestraszy

tylko jeszcze niech ktoś napisze czy to w ogóle realne - ile mg może tak nagle wyprodukować wystraszony organizm [jeśli jak piszesz podaje się 0,5 - 2 mg]

Prozac
Aktywny użytkownik

Mały złośliwy gremlin

Ignoruj
« Odpowiedz #38 : 10-09-2009, 16:41:51 »

Jestem ratownikiem, nie endokrynologiem. Mrugnięcie Także Ciężko mi jest o okreslic. Uśmiech

www.kryzysowo.pl - Pierwsza w Polsce strona zajmująca się bezpieczeństwem każdego z nas.
kasandra85
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #39 : 26-08-2010, 15:46:04 »

wiem że długo nikt nie pisał w temacie, ale niektórych zaciekawi fakt że od jakiegoś czasu produkowana jest polska adrenalina w ampułkostrzykawce [ Adrenalina WZF 300 μg/0,3 ml ]. Jest ona znacznie tańsza - koszt jednej ampułkostrzykawki to 40-50zł. i dodatkowo ma długi okres ważności (przechowywana w lodówe - 2 lata, w temp. do 25st.C - 6 miesięcy). Myślę że to bardzo dobra opcja dla osób uczulonych, ich rodzin/znajomych i nie tylko..   Mrugnięcie
osóby zainteresowane dokładniejszymi informacjami odsyłam tutaj -  http://leki-informacje.pl/lek/ulotka/20,adrenalina-wzf-300-956-g-0-3-ml.html
seba121
Opinii: (4)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Łódź/Brzeziny

Yerba Mate

Ignoruj
« Odpowiedz #40 : 26-08-2010, 22:04:23 »

Ta adrenalina jest na receptę? Bo nie mogę się doczytać... Język

Pozdrawiam Mrugnięcie
kasandra85
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #41 : 27-08-2010, 11:27:03 »

tak, adrenalina w każdej postaci, a zwłaszcza używana do iniekcji jest na receptę
Mona
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: Kraków

Ignoruj
« Odpowiedz #42 : 29-08-2010, 20:13:38 »

Arend, uważam, ze masz rację w temacie podawania adrenaliny. Choć jak spojrzymy z lotu ptaka na drogi wprowadzania leków do organizmu, adrenalina wydaje się być jakaś taka upośledzona: tylko 4 sposoby. Aby nasilić działanie adrenaliny po iniekcji proponuję  popić alkoholem. No, koniec żartów.
Strony: Pierwsza « 1 2 3 +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: