trwa ładowanie paska...
08-02-2012, 02:35:34 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 3 Ostatnia +   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: adrenalina  (Przeczytany 6904 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
TITTO
Opinii: (7)
Ekspert

Miejsce pobytu: wolne miasto

Näen sinut !!

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 29-09-2008, 06:23:03 »

No jasne, ale ja po prostu nigdy w życiu nie spotkałem nikogo kogo żmija zygzakowata by ugryzła. Znam też tylko dwie osoby ciężko pokąsane przez owady. Nie rozróżniam tu kategorii wiekowych itd. najzwyklej w świecie nie mam takich doświadczeń. A twierdzenie że coś czego się nie spodziewamy może się nam przydarzyć jest oczywiście słuszne ale w takim układzie powinniśmy zawartość "R"-ki ze sobą taszczyć bo nie wiadomo co się przytrafi. Jeśli ktoś jest chory, uczulony itd. oczywiście musi być przygotowany na przykre sytuacje ale generalnie nie widzę konieczności noszenia ze sobą np. adrenaliny.
kozi
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Żagań

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 29-09-2008, 11:30:33 »

a poza tym widział który zęby jadowe żmii ?Ja tak i powiem - dżinsów czy grubej skarpety toto nie przebije- pierwsze primo za krótkie, drugie primo ultimo za cienkie.

Ad 2

dobra - weź szpilę, zdezynfekuj, dziabnij się przez dzinsy i grubą skarpetkę [może być jednocześnie przez dwie warstwy] a potem tu wróć i napisz nam jeszcze raz że nie przebiła bo była za cieńka   Duży uśmiech

TITTO
Ekspert

Näen sinut !!

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 29-09-2008, 17:29:04 »

Jeśli szpilka jest długości 4-6 mm to sprawa jest jasna. Jako dziecko łapałem żmije do słoików - duże, małe jakie tylko się dało. Naoglądałem się ryjów sporo. Ale nie będę się wykłócał. Racja jest jak dupa - każdy ma swoją i każdy myśli że to cudza śmierdzi. Dobrze - wyjeżdżając w tereny obfitujące w żmije, szerszenie i inne jadowite stworzenia należy mieć na uwadze możliwość ukąszenia / ugryzienia i powinno się być na to przygotowanym tzn. mieć leki antywstrząsowe lub surowicze. Może tak być? Mnie nigdy żmija nie ukąsiła, moją matkę raz i raz psa. Wiem co piszę.
kozi
Opinii: (1)
Zaawansowany użytkownik

Miejsce pobytu: Żagań

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 29-09-2008, 22:40:07 »

żeby było jasne - nie kwestionuję Twoje wiedzy o zmijach czy też o zagrożeniu ukąszeniem , tylko oczywistą sprzeczność jakoby cienkie gorzej przebijało

TITTO
Ekspert

Näen sinut !!

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 30-09-2008, 06:36:38 »

Cienkie i kruche przebija gorzej Uśmiech ! Spoko ja nie mimoza !
almsherfa
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 04-10-2008, 14:15:30 »

Witam
Co do tematu to Ja jestem zdania ,że Adrenalina powinna byś na wyposażeniu apteczki grupowej a nie osobistej, bo tak jak kolega napisał- cena jest masakryczna Smutny Użycie Adrenaliny jest wskazane  nie w przypadku pogryzienia  lecz  w przypadku wystąpienia objawów reakcji alergicznej na substancję wstrzykniętą przez owada, bądż gada. Co do sposobu podawanie to oczywiście walić domięśniowo w d..sko albo udo Uśmiech
lewin
Opinii: (3)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: Poznań

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 05-10-2008, 22:13:41 »

Dla Alergików najlepszy w razie pogryzienia jest Hydrokortyzon lub cos innego przeciwhistaminowego. Adrenaline stosuje sie tylko w bardzo krytycznych sytuacjach!! Zastrzyk, o ktorym rozmawiamy to Fast-ject, bo Epi-Pen w Polsce nie jest dostepny. Lek trzeba specjalnie zamawiać w aptece i czekac na niego.. Z tego co mi wiadomo to w Fast-Ject sa tylko pochodne adrenaliny..

Podnieść wiarygodność swojego biznesu w internecie. Zainwestuj w certyfikat SSL.
adonay
Użytkownik
**

Miejsce pobytu: Dublin/Lyck

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 08-12-2008, 01:54:32 »

Dla Alergików najlepszy w razie pogryzienia jest Hydrokortyzon lub cos innego przeciwhistaminowego. Adrenaline stosuje sie tylko w bardzo krytycznych sytuacjach!! Zastrzyk, o ktorym rozmawiamy to Fast-ject, bo Epi-Pen w Polsce nie jest dostepny. Lek trzeba specjalnie zamawiać w aptece i czekac na niego.. Z tego co mi wiadomo to w Fast-Ject sa tylko pochodne adrenaliny..

Fast-Ject to epinefryna, a epinefryna to nic innego jak inna nazwa adrenaliny Chichot

pozdro

Nie lubie nozy...
buzu78
Nowy użytkownik
*

primum nocere

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 08-12-2008, 09:52:39 »

adrenaline można dac też podkórnie , lub dotchawiczo dla zaawansowanych
RNL
Kierownik forum
*

« Odpowiedz #24 : 08-12-2008, 10:57:06 »

No jasne, ale ja po prostu nigdy w życiu nie spotkałem nikogo kogo żmija zygzakowata by ugryzła.

Mnie nigdy żmija nie ukąsiła, moją matkę raz i raz psa. Wiem co piszę.

LOL, to ja już czegoś nie rozumiem

Widzę 3 możliwości:

1.TITTO nie wie co pisze
2.TITTO nie czyta tego co pisze
3.TITTO nie zna swojej matki
Sahar
Opinii: (11)
Ekspert

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 08-12-2008, 10:58:33 »

Dzięki RNL, dobrze jest się pośmiać przed południem.
Sorry za OT.

adampawlowski
Opinii: (4)
Zaawansowany użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 08-12-2008, 13:43:27 »

W mojej okolicy w tym roku to trzech pokąsały żmije jeden jakieś poważniejsze problemy miał i chyba na szpitalu się skończyło to  słyszałem . Gadów jest coraz wiecej i problemów też mieszkam na  przedgórzu sudeckim i znam miejsca gdzie jest ich sporo . Mozna je spotkać na działkach w ogródkach na scieżkach rowerowych na drogach rozjechane przez samochody. Brakuje surowicy ten problem był nagłośniony w mediach. W tym roku było też bardzo dużo szerszeni wogółe owadów.
arend
Opinii: (3)
Aktywny użytkownik

Miejsce pobytu: na razie warszawa(no dobra podwarszawa)

co masz w dupie tego ci nikt nie wyłupie

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 11-12-2008, 10:13:43 »

każde użarcie przeż żmiję powinno skończyć się w szpitalu
w końcu jest to dość poważne zagrożenie życia nie tylko dla osób uczulanych

TITTO
Ekspert

Näen sinut !!

Ignoruj
« Odpowiedz #28 : 11-12-2008, 16:47:27 »

O Boże - a to moja matka  Szok ?
Nie no, nie znam nikogo postronnego. W trakcie podróży po Polsce, jakieś Bieszczady, Bory Tucholskie, Podlasie itd. nie zdarzyło mi się spotkać nikogo kto taką przygodę by miał. Matkę przez jej głupotę ukąsiła podczas pielenia.
No jak to przeczytałem to też się roześmiałem Uśmiech .
past
Aktywny użytkownik

Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 01-09-2009, 14:44:52 »

Witam

Sorry za odgrzebanie wątku , ale szukam autostrzykawki , tylko ze cena 250 zł odstrasza , no i nie wiadomo jak długo zniesie ona przenoszenie w plecaku.

WHY

Nie chodzi o zmije , ale o...... osy
Przypadek z autopsji .
Kotlina kłodzka , zadupie polana 2 osoby wchodzą w gniazdo os , pokąsanei nóg po około 5-7 urządleń. Zejście do samochodu około godziny , dojazd do Międzylesia , apteka podanie wapna , jedna z osób OK, z drugą nie najlepiej . Wyjazd na pogotowie i tam panika bo dla nich to nowosć . Po zasłabnięciu osoby podano domięśniowo adrenaline , po tym wszystko ok.

Okazało się że ta druga osoba ma alergiena urząlenie os  Smutny
Strony: Pierwsza 1 2 3 Ostatnia +   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: